Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Іноземці в Москві: підпільний обмін валюти, спекулянти, фарцовщики

Згадуємо Олімпіаду-80 напередодні Олімпіади-2014 в Сочі Згадуємо Олімпіаду-80 напередодні Олімпіади-2014 в Сочі   Фото: РИА Новости   Фарцовщики, спекулянти, валютники - черговий головний біль радянської правоохоронної системи під час Олімпіади-80

Фото: РИА Новости

Фарцовщики, спекулянти, валютники - черговий головний біль радянської правоохоронної системи під час Олімпіади-80. Потрібно було убезпечити гостей спортивного свята від небажаних елементів. Було їх кілька типів - одні хотіли виміняти у іноземців різний дефіцит - жуйку, сигарети, а якщо пощастить, джинси або взуття, на предмети російського колориту - шапки-вушанки, сувеніри, значки, фотоапарати і навіть побутові кип'ятильники. У хід йшов антикваріат, ікони, чорна ікра. Загалом, все, що в СРСР мало хоч якусь ринкову цінність.

Окрема стаття - валюта. Приїжджі з-за кордону теж бувають жадібними. Не хочуть міняти долари, марки, франки за офіційним курсом - в районі 70 копійок за американську валюту в готельної мережі «Інтуриста», а норовлять отримати за нього ринкову вартість в районі чотирьох рублів.

За валютні операції в Радянському Союзі можна було отримати вищу міру покарання. Знаменитий процес 1961 року в розпал хрущовської відлиги - над Рокотова, Файбишенко і Яковлєвим. Тут були рядові перекупники, дах, а також підпільна дилерська мережа.

Тусовочні місця з кримінальним, неформальним відтінком в Москві називалися «Плешко». Там діяли і валютники, і фарцовщики, ЖЛП (жінки легкої поведінки), а також зустрічалися особи з нетрадиційною сексуальною орієнтацією. Найголовніший напрямок - вулиця Горького від «Інтуриста» до Пушкінської.

Правоохоронна система в СРСР з фарцовщиками, спекулянтами та іншими порушниками не церемонилися. Для неї всі були єдині - і кримінал, і майбутні бізнесмени. Чимало було і таких, хто зустрічав у в'язниці настання нової ери вільного ринку - з легальними обмінниками, банками, і де іноземець був схожий на гостю з іншої планети.

Додати BFM.ru в ваші джерела новин?

Ru в ваші джерела новин?

Новости