Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Огляд ринку банківських карт в Киргизстані - 2016

  1. Еволюція пластикової карти
  2. Види пластикових карт
  3. Карти в Киргизстані
  4. Кількість випущених в Киргизстані карт
  5. Розподіл карт на національну і міжнародну системи
  6. Статистика за видами банківських карт в Киргизстані
  7. Розподіл платіжних карт в Киргизстані за видами
  8. Комерційний банк КИРГИЗСТАН
  9. Статистика за видами карт в «Комерційному банку КИРГИЗСТАН»
  10. Статистика карт Visa і «Золота Корона» Комерційного банку КИРГИЗСТАН
  11. KICB
  12. Статистика за видами карт в KICB
  13. Optima Bank
  14. Розподіл за видами карт в Optima Bank
  15. DemirBank
  16. підсумки

Компанії в сучасному світі - це своєрідний маленький сейф, який, навіть якщо загубиться, згорить, потоне або буде вкрадений, збереже в безпеці ваші гроші.

Розвиток безготівкових платежів і використання пластику в Киргизстані тільки починається. Більшість власників карток не використовують їх для оплати покупок і послуг. Статистика Національного банку показує, що понад 90% всіх операцій припадає на зняття коштів. Решта власники все-таки зберігають гроші на карті, здійснюють покупки в інтернеті і оплачують послуги і товари через POS-термінали.

«Акчабар» розібрався в якому стані знаходиться ринок банківських карт в нашій країні.

Еволюція пластикової карти

Для сучасної людини банківська карта вже давно стала повсякденним інструментом у вирішенні повсякденних фінансових питань. При необхідності можна в будь-який момент зняти гроші з рахунку або ж навпаки - не носити з собою великі суми.

У 1914 році американська фірма Mobil Oil почала робити товарні картонні картки, на яких були надруковані або видавлені дані. Перші металеві карти почала випускати бостонская компанія Farrington Manufacturing в 1928 році. Ідентифікаційні дані на такій карті видавлювалися і при розрахунку вона вставлялася в спеціальну машину на якій друкувалися іменні чеки - імпринтер.

Приблизно в той же час ідеєю надихнулися деякі дорогі магазини та ресторани, які почали видавати такі карти своїм багатим клієнтам в якості документа при оформленні угоди.

Основоположником банківської кредитної картки став фахівець з Національного банку Flatbush в Брукліні Джон Біггінс. Його кредитна схема «Charge-it» передбачала розписки, з якими клієнти могли здійснювати дрібні покупки в магазинах. Після чого банк оплачував з рахунків клієнта надані магазинами розписки. Це, по суті, класика розрахунків, яка діє до сих пір, тільки в удосконаленому вигляді.

У Радянському Союзі перші пластикові картки з'явилися в 60-і роки.Їх приймали до оплати в системі магазинів «Берізка», в яких товари купувалися виключно за валюту.

1 жовтня 1958 була випущена перша карта BankAmericard. Її володарями вже через рік були 475 тис. Чоловік і більше 30 тис. Організацій. Обслуговування карти коштувало $ 15 в рік, що було досить дорого для того часу.

Тільки в 60-і роки XX століття з'явився прототип сучасної карти - пластикова картка з магнітною смугою. І нарешті в 1975 році француз Ролан Морено винайшов смарт-карту (smart card) - електронна картка пам'яті, яка використовується в кредитних картах і в SIM-картах мобільних телефонів.

Види пластикових карт

Сьогодні існує два основних види пластикових карт: кредитні та дебетові. Є ще один вид карт - з дозволеним овердрафтом.

  • Кредитна карта - дозволяє оплачувати товари і послуги в кредит. Ці кошти клієнту надає банк. Виданий позику повинен бути погашений протягом певного терміну. Ліміт кредиту, на який може розраховувати клієнт, визначається банком виходячи з платоспроможності клієнта.
  • Дебетова карта - це свого роду електронний гаманець. За допомогою дебетової картки клієнт може використовувати тільки ті кошти, які у нього є. Дебетові картки не дозволяють оплачувати покупки при відсутності грошей на рахунку.
  • Карта з овердрафтом - це практично та ж дебетова карта, тільки з однією умовою: якщо на рахунку клієнта недостатньо коштів для оплати товару або послуги, банк може надати відсутню суму в кредит. Це свого роду страховка, якою можна скористатися, якщо не вистачило пари сотень сомів при покупці продуктів в магазині.

Карти в Киргизстані

У республіці ринок пластикових карт поки тільки розвивається. В основному мешканці Киргизстану вважають за краще не тримати гроші на карті і після отримання коштів в більшості випадків відразу переводять у готівку їх.

Кількість випущених в Киргизстані карт

За даними Національного банку КР, сукупне число платіжних карт в Киргизстані на 31 березня 2016 року склало 1,28 млн. Для порівняння, півтора роки тому в обігу перебувало 850 тис. Карт різних платіжних систем.

Кількість карт національної системи «Елкарт» на сьогоднішній день складає 323 311. Число карт міжнародних систем - 960 969.

Розподіл карт на національну і міжнародну системи

Статистика протягом декількох років показує, що платіжні картки застосовуються в Киргизстані, на жаль, в основному для зняття готівки - понад 90% від загального обсягу операцій. Решта власники все-таки зберігають гроші на карті, здійснюють покупки в інтернеті, а також оплачують послуги і товари через POS-термінали. У 2014 році показник зняття готівки з картки становив 96,7%.

«Це обумовлено відсутністю помітних змін в споживацької психології та поведінці користувачів платіжних карт, низьким рівнем фінансової грамотності, а також відмовою торгово-сервісних підприємств в установці POS-терміналів для прийому оплати за допомогою платіжних карт», - пояснили в Нацбанку.

Для вирішення цих проблем уряд в грудні минулого року прийняв постанову, що зобов'язує підприємців і юридичних осіб встановлювати пристрої для прийому безготівкових платежів з використанням банківських карт - POS-термінали.

До переліку організацій, зобов'язаних встановити пристрої, увійшли аптеки, АЗС, магазини, готелі, станції технічного обслуговування і інші.

У Бішкеку і Оші, за рішенням уряду, POS-термінали необхідно було встановити до 1 квітня 2016 року. В інших великих містах Киргизстану це необхідно зробити до 1 липня поточного року. У районних центрах з чисельністю населення понад 25 тис. Осіб про встановлення терміналів повинні подбати до 1 грудня 2016 року. В інших районних центрах - до 1 липня 2017 року.

У Нацбанку вважають, що впровадження та популяризація в Киргизстані безналіч платежів допоможе поліпшити ситуацію з захистом прав споживачів, збільшить податкові надходження до бюджету країни, а також сприяє посиленню контролю за обігом грошових коштів і зменшить тіньовий обіг готівки.

Відзначимо, що найбільшою кількістю POS-терміналів в країні мають «Комерційний банк КИРГИЗСТАН», KICB, «Оптима Банк», DemirBank і «РСК Банк». Актуальна статистика за кількістю POS-терміналів приведена в « Рейтингу комерційних банків Киргизстану ».

Статистика за видами банківських карт в Киргизстані

Послуги по емісії і еквайрингу банківських карт на сьогоднішній день надають 22 з 25 діючих комерційних банків. З них емітентами та еквайєрами карт міжнародних платіжних систем є 13 комбанків. За національну платіжну систему «Елкарт» - 18 банків.

Розподіл платіжних карт в Киргизстані за видами

Карта «Золота Корона», як можна судити за графіком, в Киргизстані найпопулярніша. Її власниками є більш 494 тис. Чоловік. Карта Visa, в масштабах країни, не сильно поступається їй і налічує понад 422 тис. Власників. Решта видів карт міжнародної системи за чисельністю перебувають в межах плюс-мінус 15 тис. Власників.

Національна система «Елкарт», за даними НБКР, на сьогоднішній день налічує трохи більше 323 тис. Власників.

Згідно з інформацією, наданою «Акчабару» найбільшими банками, число користувачів банківських карт зростає з року в рік.

Комерційний банк КИРГИЗСТАН

У «Комерційному банку КИРГИЗСТАН» повідомили редакції, що банк випускає два види карт - Visa і «Золота Корона». За підсумками 2015 року загальна кількість випущених карток склала 262,4 тис., Збільшившись на 69%.

  • Картки платіжної системи Visa - зростання на 63% в порівнянні з попереднім роком, загальна кількість 54,2 тис.
  • Картки платіжної системи «Золота Корона» - зростання на 70% в порівнянні з попереднім роком, загальна кількість 208,2 тис.

Статистика за видами карт в «Комерційному банку КИРГИЗСТАН»

У банку зазначили, що на даний момент він знаходиться на етапі початку випуску карт платіжних систем «Елкарт» і MasterCard. При цьому банкомати, POS-термінали і каси банку обслуговують держателів усіх основних видів карт - Visa, «Золота Корона», «Елкарт», MasterCard.

«Банк здійснює еквайринг безконтактних карт Visa payWave і MasterCard PayPass, понад 200 POS-терміналів банку налаштовані на прийом бесконтакт. Крім того, ми вже випускаємо безконтактні карти Visa Electron, Classic, Gold. А також до кінця червня 2016 року почнемо випуск і безконтактних карт MasterCard PayPass », - розповіли в прес-службі банку.

На питання журналіста «Акчабар» про тенденції ринку, в прес-службі банку відзначили, що за останні два роки клієнти стали більше довіряти банківськими картками.

Статистика карт Visa і «Золота Корона» Комерційного банку КИРГИЗСТАН

«Ми створюємо всі умови, щоб клієнти більше здійснювали оплату безготівковим способом. Проводяться різноманітні акції, впроваджуються нові послуги (наприклад, «Мобільний банкінг»), розвивається POS-термінальна мережа, виплачуються додаткові бонуси. Все це сприяє тому, що клієнти починають зберігати свої грошові кошти на картах », - уклали в банку.

KICB

Загальна кількість випущених пластикових карт в ЗАТ «Киргизький Інвестиційно-Кредитний Банк» до 30 квітня 2016 року досягла 173,6 тис. З них власниками «Елкарт» є 49,5 тис. осіб. Загальна кількість випущених карт Visa склало на 30 квітня 124 тис.

Статистика за видами карт в KICB

25 березня цього року KICB спільно з китайською компанією UnionPay International урочисто презентували першу чиповую карту Елкарт / UnionPay.

«Карта UnionPay / Елкарт від KICB об'єднала в собі всі переваги локальної платіжної системи Елкарт і міжнародної системи UnionPay в одному платіжному засобі. Вона надає клієнтам можливість отримати кошти готівкою в будь-якому банкоматі країни за низькими тарифами, оплачувати товари і послуги не тільки в Киргизстані, а й в 150-ти країнах », - додали в банку.

Optima Bank

Optima Bank емітує два види карт - Visa і UPI. У процентному співвідношенні власники цих видів карт розподілилися так: 86% - Visa, 14% - UPI. Число приватних власників і власників зарплатних карт поділилися практично порівну - 57% і 43% відповідно.

Розподіл за видами карт в Optima Bank

У прес-службі банку повідомили, що в порівнянні з 2014 роком середньоденні залишки на картах збільшилися на 17%. Це означає, що люди стали більше зберігати гроші на картах.

DemirBank

У прес-службі ЗАТ « Демір Киргиз Интренешнл Банк »Нам повідомили, що загальна кількість випущених банком карток становить понад 140 тис.

підсумки

Мешканці Киргизстану неохоче переходять з готівки на пластик, в країні не сформувалася культура оплати покупок банківськими картами. Головна причина цього - відсутність широкої мережі POS-терміналів у всіх містах, де громадяни здійснюють покупки.

Постанови уряду, які зобов'язують встановлювати термінали, по факту не працюють, а комерційним банкам самотужки, без адміністративного ресурсу, важко виправляти цю ситуацію. Хоча банки стимулюють людей не просто знімати гроші з карток, а оплачувати ними покупки та послуги за допомогою всіляких бонусних програм і акцій.

Потроху ситуація поліпшується, відзначають представники банків. Це добре показують дані по збільшенню середньоденних залишках на картах клієнтів і говорять про те, що люди починають більше зберігати засобів на картах.

Повільний розвиток безготівкових платежів триватиме до тих пір, поки оплата картами не стане доступна повсюдно. І до тих пір, поки маса підприємств, що відносяться до малого і середнього бізнесу, буде продовжувати працювати в так званій сірій зоні.

Новости