Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Різдво у Великобританії

  1. Традиційні символи Різдва UK:

10.12.2016

Вперше приїхавши до Великобританії мене дуже здивував той факт, що англійці не надають особливого значення Нового Року. Їх головне свято - Різдво. Це дуже сімейне свято. Можна сказати, єдиний день у році, який збирає всю сім за одним столом. Коли підросли діти приїжджають до батьків в переддень Різдва, щоб провести вечір в колі родини і поласувати святкової індичкою і різдвяних пудингом. З цього приводу як правило всі члени сім'ї одягають різдвяні светри, що додає особливу атмосферу свята.

Свято Різдва Христового відзначається 25 грудня, і всі жителі півострова починають готуватися до нього за місяць. Це час називається Адвент (в честь передріздвяного посту, який дотримуються багато християн до Різдва). Для дітей основним символом наближається Різдва є - Адвент календар. Це маленький календар на 24 дня з дверцятами для кожної дати. Відкривши дверцята, ви знайдете вірш або картинку, присвячену Різдву і шоколадну фігурку. Кожен день дозволяється відкрити лише одну дверцята. Це допомагає дітям вести відлік до світлого свята.

Напередодні Різдва в більшості великих міст Англії відкриваються ярмарки. Так в нашому місті Лідс вже традиційною стала German Christmas Market. Де ви зможете не тільки покататися на святковій каруселі, спробувати традиційну баварську їжу, але і випити глінтвейн. І звичайно ж купити всілякі різдвяні товари.

І звичайно ж купити всілякі різдвяні товари

Вже на початку грудня англійці прикрашають свої будинки. Основний гордістю будинку є, звичайно ж, ялина. Її називають Christmas tree. Традиція встановлювати на Різдво ялина з'явилася в 19 столітті. Прийшла вона з Німеччини. Завдяки принцу Альберту, чоловікові правлячої в той час Королеви Вікторії. Традиційно прикрашають хвойну красуню всією сім'єю. Різдво в Англії святкують 12 днів, тобто до 5 січня ялинку прибирають з дому.

Як правило, подарунки на Різдво купуються заздалегідь. Діти взагалі пишуть заказик (wish list) Санте ще влітку. Найближчим людям дарують щось особливе і дороге. Але завжди залишають Gift receipt, на випадок якщо раптом подарунок не сподобається або не підійде розмір. Знайомим або сусідам дарують подарунки простіше. Найчастіше це пляшка вина або коробка цукерок. Діти дуже люблять підписувати вітальні листівки самі і кидати їх у поштові скриньки.

У школах діти готують святкову виставу про народження Ісуса Христа, так звану «Nativity play», а за тиждень до Різдва всі учні відвідують церкву, де співають різдвяні колядки (Christmas carols).

Цікавим є той факт, що у Великій Британії є два свята в календарі які вважаються вихідними - це Різдво і Великдень. У ці дні вулиці немов вимирають, адже всі установи, магазини і школи закриті. Громадський транспорт і служба виклику таксі теж не працюють. Тому якщо ви прилетить до Англії на Різдво чи Великдень, раджу вам підшукати ту службу таксі, яка погодиться довести вас до готелю. Сплануйте свою поїздку заздалегідь. Адже це святий день для всіх британців.

26 грудня також є вихідним днем і носить назву «Boxing day» (День подарунків). Його назва пов'язана з давньою традицією упаковувати залишки святкового обіду і простенькі подаруночки в коробки і вручати їх прислузі. Яка як раз в цей день отримувала вихідний за те, що в Різдво змушена була працювати.

Цей день відомий також як перший день різдвяних розпродажів. Його з нетерпінням чекають британські шопоголіки. Дуже часто люди шикуються в довгі черги ще до відкриття магазину, щоб купити заздалегідь сподобався товар з великою знижкою. З особистого досвіду можу сказати, що відчутні знижки починаються вже після Нового Року. Тому не поспішайте з покупками.

Жоден святкова вечеря не обходиться без перегляду звернення Королеви Єлизавети II. Традиційно вона вітає свій народ зі світлим, сімейним святом.

Традиційні символи Різдва UK:

З 19 століття у Великобританії стало популярним обмінюватися різдвяними листівками (Christmas cards) - замість обов'язкових особистих поздоровлень зі святом. Навіть в школах діти підписують листівки для всіх однокласників.

В якості прикраси для вхідних дверей англійці використовувати різдвяний вінок (Сhristmas wreath). Він, як правило, виготовлений з вічнозеленого гостролистий (holly tree) або їли. Цей вінок символізують життєву силу, безсмертя і відганяє злих духів.

Цей вінок символізують життєву силу, безсмертя і відганяє злих духів

Традиційно британці підвішують гілочку омели (mistletoe) в будинку. Пара, яка пройде під нею, повинна поцілуватися. Адже омела здавна вважається священною рослиною, яка протегує любові і дружбі. Саме з Англії до нас прийшла традиція цілуватися під гілочкою Амелі.

Mince pies - місцеві пекарні печуть солодкі різдвяні пиріжки з фруктовою начинкою. При цьому фруктовий «фарш» (в який входить фрукта, алкоголь і спеції) витримують протягом чотирьох місяців для кращого аромату. Цей пиріг обов'язкове ласощі для всієї родини.

Рослина пуансеттия (poinsettia) або як її ще називають «різдвяна зірка» поміщають в центр святкового столу. Вважається що воно принесе в будинок удачу і радість.

Вважається що воно принесе в будинок удачу і радість

Діти вішають шкарпетки для подарунків над каміном або на ліжко. У надії на те, що Санта спустившись по трубі покладе туди подарунок.

Сhristmas cracker - це різдвяна хлопавка, яка нагадує велику цукерку. Найчастіше хлопавки кладуть близько тарілок за святковим столом. У них вкладено невеликий подарунок (будь то паперова корона, іграшка, дзеркальце). «Крекери» розламують двоє, що супроводжується бавовною і загальне веселощами.

Santa's Grotto (будинок Санта Клауса) - це місце в торгово-розважальному комплексі, де перед Різдвом приймає Санта Клаус. За невелику плату діти заходять до нього в гості і діляться своїми найпотаємнішими мріями. Роблять спільне фото і отримують сувенір на пам'ять. Адже Різдво-це час чудес! І вони поруч!

Я Вам бажаю веселого Різдва!

Алла П.

Новости