Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Кіренійський корабель в Лімассолі

Багатьом відвідувачам Лимассольский марини попадався на очі вітрильний кораблик, що стоїть біля причалу в одному з найпомітніших місць комплексу. Однак, далеко не всі відвідувачі підозрюють, що перед ними не стилізація для катання туристів (хоча туристів на цьому судні теж катають :)), а сучасна реконструкція давньогрецького парусного судна, довгі століття колишнього важливою ланкою середземноморської економіки і транспортної системи.

У 1967 році світову пресу облетіла новина про знахідку залишків затонулого давньогрецького торгового судна в виключно хорошому стані. Треба сказати, що перше виявлення кістяка корабля відноситься ще до 1965 року, коли його під час шторму побачив інструктор з дайвінгу Андреас Каріолу. Однак, точних координат знахідки він тоді відзначити не зміг, не забуваємо, що до появи GPS залишалося ще чверть століття!

Протягом 1065-67 років, Каріолу здійснив понад 200 занурень, поки, нарешті, не вдалося задокументувати точні координати аварії корабля. Отримані дані були засекречені у уникненням розграбування реліквії піратами від археології та пошкодження роззявами. Вивченням сенсаційної знахідки біля берегів Кіреніі, зайнявся аспірант Музею археології та антропології Пенсільванського університету Майкл КаТЗ, в рамках спеціалізованої експедиції з пошуку і підйому корабля. Всі роботи велися за участю групи документалістів ВВС На жаль, в СРСР знахідка залишилася маловідомою на тлі події в тому ж 1967 року військового перевороту в Греції. На протязі декількох років йшли роботи по підйому і консервації деталей корпусу, що завершився встановленням зберігся набору в спеціалізованому Музеї морських корабельних в Кіреніі. Треба сказати, що певної шкоди робіт з відновлення та консервації дерев'яних частин нанесло турецьке вторгнення, перервавши невідкладні роботи на тривалий час.

Вік корабля датується приблизно 2300 роком до н.е., тобто, часом Олександра Македонського і його послідовників. За характерними ознаками зносу встановлено, що судно знаходилося в активній експлуатації близько 20-25 років, і здійснювало досить далекі морські переходи. Так, геологічна експертиза баластних каменів встановила схожість з будівельними матеріалами, що видобуваються на острові Кос. Судячи з того, що ніяких слідів вантажу або цінностей в районі катастрофи не знайдено, корабель, швидше за все, став жертвою піратського нападу. Певне, екіпаж становив не більше 4 чоловік, і ніякого серйозного відсічі грабіжникам надати не зміг.

Кіпрська громадськість і держава з великим інтересом поставилися до такого важливого символу, що характеризує древнє і важливе значення острова в світовій історії. Крім активної популяризаторської компанії, яка сприяла просуванню Кіпру в світових новинах, була випущена серія марок, а на реверсі єврових монет в 50, 20 і 10 центів знайшло своє місце зображення знаменитої археологічної знахідки.

У 1985 році була побудована перша повнорозмірна репліка древнього корабля, з максимальним використанням матеріалів і способів обробки. Корабель, названий Кіренія II, зробив безліч плавань, будучи символом кіпрської історії, культури та економіки. В даний час, цей перший реконструйоване судно знаходиться в Морському музеї Айа-напи. Друга реконструкція була зроблена в Японії, в 1988 на замовлення японської телемовлення корпорації NHK. Судно експонується в Морському музеї м Фукуока.

Корабель-репліка Кіренія Ліберті, приписаний до Лімасолом, виготовлений в 2004 році, вже з використанням сучасних методів, але з автентичних матеріалів, в тому числі з троодоского лісу, наданого кіпрським міністерством лісового господарства. Саме на цьому кораблі в 2004 році в Греції був доставлений вантаж кіпрської міді, використаної для виготовлення бронзових олімпійських медалей. Це був не випадковий жест - по одній з визнаних теорій, назва острова означає "мідь" (слово з давньогрецького прислівники "Кіпрос" лягло в основу латинського "купрум").

Новости