Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Кіпр, Ларнака: пам'ятки та фото

  1. Як дешево дістатися з аеропорту Ларнаки в місто
  2. Пам'ятки Ларнаки: церква святого Лазаря
  3. Пам'ятки Ларнаки: набережна Фіникудес або «фініковий променад» - Phinikoudes promenade
  4. Пам'ятки Ларнаки: мечеть Кебір-Джамі
  5. Пам'ятки Ларнаки: Церква Агия Фанеромені
  6. Пам'ятки Ларнаки: Солоне озеро
  7. Пам'ятки Ларнаки: мечеть Хала Султан Текке
  8. Пам'ятки Ларнаки: акведук Камарес
  9. пляжі Ларнаки
  10. Ціни на Кіпрі (і в Ларнаці зокрема)
  11. Ларнака фото:
  12. Лайфхак: як я економлю на готелях і страховці

Стаття з фото про основні визначні пам'ятки і пляжах Ларнаки; трохи історії, ціни на житло, їжу та інше.

Як дешево дістатися з аеропорту Ларнаки в місто

Автобус 425, кожні півгодини з 6:20 до 23:25. По прильоту потрібно вийти в термінал, піднятися на рівень вище (Departures), вийти на вулицю і трохи лівіше буде автобусна зупинка. Проїзд - 1,5 євро днем ​​і 2,5 вночі. Квитки купуються безпосередньо у водія, він же підкаже де виходити.

Пам'ятки Ларнаки починаються вже з перекладу назви міста з грецького. Назва походить від слова «ларнакс», тобто «труну». Дуже миле назву для сонячного курортного міста. Історики стверджують, що своєю назвою Ларнака зобов'язана труні святого Лазаря, колись виявленому в цих місцях. Є ще одна версія, згідно з якою назва походить від некрополів древнього міста Китиона, на місці якого розташована сучасна Ларнака. Згідно з біблійними переказами, Китіон заснував правнук листопада Кіттіму. Значно пізніше, вже в еллінську епоху, в Китіон / Ларнаці народився філософ Зенон, засновник школи стоїків, що зробила величезний вплив на всю античну філософію. Після еллінів Кіпром володіли Птолемеи, потім французи з династії Лузіньянов - весь цей час Ларнака поступово втрачала колишнє значення (при Птолемеях столицею острова стало місто Пафос). Після Лузіньянов Кіпром заволоділи венеціанці, які і нарекли місто Ларнакою. До речі, завдяки венецианцам у міста з'явилося і друге ім'я - Скала (наголос на першому складі, по-італійськи «сходи»). Венеціанців змінили турки, в їх епоху Ларнака перетворилася в дипломатичну столицю острова - саме тут розташовувалися торгові представництва і дипломатичні місії. Крім того, порт Ларнаки став найбільшим на Кіпрі. У цей період Ларнака майже зрівнялася з Никосией по числу жителів. Черговий занепад припав на час правління англійців, при них Ларнака стала тихим провінційним містечком. Наступний період розквіту почався з вторгнення турків на Кіпр в 1974 році - крім північної частини острова, турки окупували і половину столиці Нікосії. Війна, перемир'я і демаркаційні лінії погано впливають на життя міст і їх жителів, і, зі зрозумілих причин, багато греків-кіпріоти вирішили перебратися подалі від усіх цих «радощів». Таким чином, бурхливий ріст почався в Ларнаці (за рахунок греків з північної частини Кіпру населення міста за кілька місяців збільшилася в три рази), Лімасолі і Айя-Напі (Айя-напи як курорту взагалі не існувало до турецького вторгнення; її розвиток почався після того , як тодішній найвідоміший курорт Кіпру Фамагуста був оголошений «нічийної землею»).

Пам'ятки Ларнаки: церква святого Лазаря

чиїм труні Ларнака зобов'язана своєю назвою.

За біблійним переказом, Лазар був одним Ісуса, що жив в містечку Віфанія поблизу Єрусалиму. У 30 років Лазар несподівано помер; Ісус в цей час знаходився в Юдеї зі своїм учнями. Дізнавшись про смерть друга, він поспішив до Віфанії. До моменту прибуття Ісуса Лазар уже був похований, проте Христос попросив відсунути камінь склепу. Сестра Лазаря Марфа була дуже здивована наполегливістю Ісуса: «Господи, вже смердить! Бо вже чотири дні, як він у гробі ». На що Христос відповів: «Чи не сказав я тобі, що, коли будеш вірувати, побачиш славу Божу?» Камінь відкотили, Ісус увійшов у печеру і наказав Лазарю піднятися. Той прокинувся і вийшов на світло, як був, у поховальному вбранні. За легендою, після свого воскресіння Лазар прожив ще 30 років - і ніколи більше не посміхався - ті свої чотири дні він провів у пеклі і його потрясли страждання душ, не викуплених жертвою Христа. Після того, як Лазар, який став єпископом і 18 років проповідував Христову віру, помер вдруге, його поховали в міському некрополі міста Китіон - на тому самому місці, де нині стоїть церква, що носить його ім'я. Пізніше місце поховання стали називати «ларнакс» ( «труну, саркофаг») ​​і від цього слова відбулося сучасна назва міста. У 890-й році був виявлений саркофаг з мощами святого, на якому було написано: «Лазар, колишній мертвим чотири дні, Друг Христа». Імператор Візантії наказав відправити мощі до Константинополя. Далі історія заплутана: чи то кіпріоти передали мощі, то чи передали, але не цілком і залишилися були захоплені хрестоносцями і відправлені в Марсель. Так чи інакше, але зараз мощі вважаються втраченими, проте це не заважає різним релігійним чудесам регулярно траплятися біля саркофага святого Лазаря.

Печера, в якій були знайдені останки святого Лазаря, знаходиться під вівтарем церкви.

Печера, в якій були знайдені останки святого Лазаря, знаходиться під вівтарем церкви

Пам'ятки Ларнаки: набережна Фіникудес або «фініковий променад» - Phinikoudes promenade

Не будучи географічним центром міста, Фіникудес є їм по суті. Саме тут найвища концентрація готелів, харчевень і кафе.

Тут же розташований і міський пляж Ларнаки (на мою думку, не найкращий в місті, зате знаходиться в самій гущі міського життя і в безпосередній близькості від стратегічних точок типу зупинки міжміських автобусів).

На півдні Фіникудес впирається в фортецю Ларнаки: це невеликий форт, побудований колись турками на місці Лузіньянськой замку - в ті часи поруч з великими портами завжди будували форти або замки для захисту гавані від ворогів і піратів
На півдні Фіникудес впирається в фортецю Ларнаки: це невеликий форт, побудований колись турками на місці Лузіньянськой замку - в ті часи поруч з великими портами завжди будували форти або замки для захисту гавані від ворогів і піратів.

На півдні Фіникудес впирається в фортецю Ларнаки: це невеликий форт, побудований колись турками на місці Лузіньянськой замку - в ті часи поруч з великими портами завжди будували форти або замки для захисту гавані від ворогів і піратів

Будь-військовий корабель, підходячи до гавані Ларнаки, повинен був просигналити про своє прибуття і дочекатися із замку відповідного привітального сигналу. Чекати доводилося довго: дозвіл на вхід в порт давав особисто губернатор в Нікосії і кораблям залишалося чекати, поки гонець змотається до Нікосії і назад. Після того, як війни в Європі стали вестися в основному за допомогою пороху, фортеця Ларнаки (як і інші подібні споруди) втратила своє колишнє значення. Практичні англійці знайшли їй застосування - під час їх правління фортеця стала в'язницею.

Пам'ятки Ларнаки: мечеть Кебір-Джамі

- головна мечеть Ларнаки, розташована поруч з турецьким фортом. Колись це був католицький храм святої Катерини, але після захоплення Кіпру турки перетворили його в мечеть.

Мечеть відкрита для відвідувань (але небажано заходити туди з дозвільними цілями під час богослужінь). Також можна забратися на мінарет - зверху відкривається чудовий вид на місто.

Пам'ятки Ларнаки: Церква Агия Фанеромені

Якщо від церкви святого Лазаря йти на захід по проспекту Фанеромені (Leoforos Faneromeni), то приблизно через 1 км буде церква Агия Фанеромені, побудована в XX столітті на місці старого візантійського храму.

Під церквою розташована стародавня скельна гробниця, де в ранні століття християнства проходили таємні богослужіння. За легендою, її склепіння мали лікувальні властивості - багато парафіян зцілилися там від лихоманки.

Пам'ятки Ларнаки: Солоне озеро

Ще одне місце, пов'язане з переказами з ім'ям святого Лазаря.

Колись на цьому місці був виноградник, і Лазар, проходячи повз, попросив у власника трохи винограду, щоб втамувати спрагу. Однак жадібна людина відмовив Лазарю, сказавши, що весь його урожай винограду загинув від посухи, а корзина його наповнена не ягодами винограду, а сіллю. Ледве брехня зірвалася з його губ, прекрасний виноградник звернувся в мертве солоне озеро. Легенда легендою, але, коли археологи провели розкопки на дні озера, то під шаром солі вони виявили скам'янілу виноградну лозу ..

Пам'ятки Ларнаки: мечеть Хала Султан Текке

розташована в 5 км на північний захід від Ларнаки, на березі Солоного озера.

Для мусульман всього світу це четверта за значимістю святиня після Мекки, Медіни і мечеті Аль-Акса. За легендою, в мечеті Хала Султан Текке була похована Умм Харам - мачуха (за іншими даними - тітка) пророка Мухаммеда. Вона супроводжувала Пророка під час навали мусульман на Кіпр, але впала з коня і розбилася на смерть недалеко від Солоного озера. За переказами, 15-тонний метеорит для її надгробки ангели перенесли з Мекки.

Пам'ятки Ларнаки: акведук Камарес

Розташований приблизно в 2-х кілометрах на захід від Ларнаки, недалеко від північно-західного берега Солоного озера.

«Камарес» перекладається з турецького як «арка» - акведук був побудований османським губернатором острова в 1747 році. До його побудови жителі міста добували воду з джерела, що знаходився далеко від міста.

Акведук Камарес - це значна конструкція, що складається їх 75 арок, для її побудови були використані камені стародавнього Китиона.

пляжі Ларнаки

Їх, власне, всього два - але дуже великих: крім уже згаданого міського пляжу, вздовж якого проходить набережна Фіникудес, найпильнішої уваги заслуговує пляж Маккензі, розташований на південь від центру міста, недалеко від Солоного озера:
Їх, власне, всього два - але дуже великих: крім уже згаданого міського пляжу, вздовж якого проходить набережна Фіникудес, найпильнішої уваги заслуговує пляж Маккензі, розташований на південь від центру міста, недалеко від Солоного озера:

Променад між центром Ларнаки і пляжем Маккензі:

Променад між центром Ларнаки і пляжем Маккензі:

І мальовничі кафешки на півдорозі:

І мальовничі кафешки на півдорозі:

Ціни на Кіпрі (і в Ларнаці зокрема)

житло:
У сезон починаються від 15 євро / ніч (хостел) і далі обмежені лише вашими фінансовими можливостями і запитами.
Ціни на їжу
Ось такий сніданок в кафе на пляжі Маккензі обійдеться вам в 4-4,5 євро:
житло:   У сезон починаються від 15 євро / ніч (хостел) і далі обмежені лише вашими фінансовими можливостями і запитами

А ось щоб смачно і недорого повечеряти, рекомендую відійти від набережної хоча б на один квартал - економія в цьому випадку може бути вельми відчутною. Ось така вечеря щодо далеко від натовпів туристів мені коштував 6 євро:

Ось така вечеря щодо далеко від натовпів туристів мені коштував 6 євро:

Кіпрський кави (повний аналог «турецької кави», але греки-кіпріоти шибко ображаються на таку назву і наполягають, що кава саме «кіпрський»). До слова, напій дуже непоганий і коштує зазвичай 1-1,5 євро:

До слова, напій дуже непоганий і коштує зазвичай 1-1,5 євро:

Цінники на оренду лежаків і пляжні розваги:

Цінники на оренду лежаків і пляжні розваги:

Прокат велосипедів - приблизно 5 євро в день.

Прокат велосипедів - приблизно 5 євро в день

Дуже корисна опція для огляду визначних пам'яток Ларнаки і прилеглих околиць. Уздовж всієї набережної Фіникудес і дальее на південь аж до пляжу Маккензі прокладена велосипедна доріжка:

Уздовж всієї набережної Фіникудес і дальее на південь аж до пляжу Маккензі прокладена велосипедна доріжка:

Ціни на сонцезахисні креми в Ларнаці, як і у всіх курортних місцях, неабияк завищені, так що їх краще взяти з собою з дому:

Ціни на сонцезахисні креми в Ларнаці, як і у всіх курортних місцях, неабияк завищені, так що їх краще взяти з собою з дому:

Ларнака фото:

Російсько-українські розбірки докотилися і до Кіпру:
Російсько-українські розбірки докотилися і до Кіпру:

Самим допитливим мандрівникам рекомендую звернути увагу на екскурсії по Кіпру »від першої особи» - вашими екскурсоводами будуть місцеві жителі, історики, художники і просто знавці своїх рідних місць:

Лайфхак: як я економлю на готелях і страховці

Крім традиційних і всім добре відомих інструментів - таких як Booking або Hotellook, останнім часом з'явилися нові онлайн-сервіси, сильно полегшують життя мандрівникові і приємно бережуть товщину його гаманця. Одним з них - Roomguru - я постійно користуюся сам і рекомендую всім друзям і знайомим. Даний сервіс порівнює ціни на об'єкт відразу в 30 системах бронювання, і пропонує вам найцікавіші варіанти. Крім того, він відстежує знижки та спеціальні пропозиції.

Готелі в Ларнаці зі знижками від Roomguru

Що стосується хорошою працює туристичної страховки, то її і раніше було непросто знайти, а зараз стало ще складніше через постійні стрибки курсу рубля щодо світових валют. Останні кілька років я для своїх подорожей страховки оформляю через онлайн-сервіс Cherehapa - тут є можливість порівняти продукти різних страховиків і вибрати те, що найкраще підходить саме вам:

PS Не забудьте додатися в групи в Facebook www.facebook.com/allmyworld.ru, Google+ www.google.com/allmyworld.ru і В контакті vk.com/allmyworld.ru, а також підписатися на оновлення сайту AllMyWorld.ru поштою , щоб стежити за виходом нових статей про самостійні подорожі по всьому світу.

Приємного вам відпочинку і яскравих вражень від визначних пам'яток Ларнаки!
Ваш Роман Мироненко

На що Христос відповів: «Чи не сказав я тобі, що, коли будеш вірувати, побачиш славу Божу?

Новости