Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Канкун

  1. Де знаходиться Канкун Канкун - курортне місто, розташоване на на східному узбережжі півострова ...
  2. розквіт
  3. Географія Канкуна
  4. Центр міста
  5. готельна зона
  6. океанаріум
  7. Парк водних розваг
  8. Канкун і піраміди
  9. Яміле Лу'ум
  10. Пок-Та-Пок
  11. Ель-Меко
  12. Кращі пляжі Канкуна
  13. перловий пляж
  14. пляж Лангоста
  15. пляж Лінда
  16. Плая Тортугас
  17. пляж Байенас
  18. пляж Дельфінес
  19. Підводний музей
  20. Транспорт в Канкуні
  21. таксі
  22. Розваги
  23. Читайте далі:

Де знаходиться Канкун

Канкун - курортне місто, розташоване на на східному узбережжі півострова Юкатан , Мексика, в штаті Кінтана-Роо. На півночі омивається затокою Мухерес, на сході - Карибським морем.

У Канкуні переважає тропічний клімат із середньорічною температурою + 27С і середньою вологістю 80%. У травні в починається сезон дощів, однак дощі йдуть не щодня і в цілому не заважають пляжного відпочинку. З серпня по жовтень можливі урагани.

Історія Канкуна

В кінці 70-х

У XVIII ст. Канкун вперше з'являється на географічних картах. Деякі історики вважають, що відбулося воно від слова kankan, що на мові майя означає «трон змії» або «магічна змія». У 1968 р президент Мексики Густаво Діас Ордас дає доручення Банку Мексики розробити Національну туристичну стратегію. Банк рекомендував створення п'яти туристичних курортів, серед яких згадувався і Канкун. У той час Канкун був загубленої в джунглях рибальським селом майя, яка не мала будь-якої міської інфраструктури, але з багатими природними ресурсами. 1970 г. - рік офіційного початку будівництва Канкуна.

Уже в 1976 року Канкун стає курортом. Його населення становить 18 000 осіб, загальний номерний фонд готелів - 5 000 кімнат, а річна кількість туристів - 100 000 чоловік.

розквіт

Розквіт туристичної індустрії Канкуна доводиться на 1983 - 1988 роки. У місті налічується 12 000 готельних номерів і 200 000 жителів, що робить його найбільш багатонаселеним містом в штаті Кінтана-Роо.

У 1988 р. ураган Гілберт завдає Канкуні великої матеріальної шкоди і призводить до рецесії в туристичній індустрії міста, яка посилюється світовим спадом туризму в 2001 після атаки на вежі-близнюки в Нью-Йорку.

У 2003р. в Канкуні проходить саміт Всесвітньої туристичної організації, що підтверджує йому статус великого міжнародного курорту. У ці роки туризм в Канкуні на піку свого розвитку.

У 2005 р ще один ураган, Вільма, руйнує туристичну інфраструктуру міста, яка, однак, через рік повністю відновлюється.

У 2006 р були проведені соціологічні дослідження, згідно з якими 41% туристів знають Канкун як «пляжний курорт», 31% асоціює його з сонячною погодою, а 3% цікавиться культурою майя.

Уже в 2010 р Канкун офіційно вважається найбільшим курортом Мексики, а його готельний фонд складає 29 030 номерів. Три чверті готелів мають категорію 5 *. За оцінками туристичної влади міста, до 60% туристів складають американці, інші 40% - жителі Канади, Європи та Мексики.

Географія Канкуна

Географія Канкуна

Канкун розділений на дві частини: Центр (Centro) і Готельну зону (Zona Hotelera). Поділяються ці дві зони бухтами Нічупте (Nichupte) і Інглес (Ingles), а з'єднуються мостами на півночі і півдні.

Центр міста

У Центрі головні вулиці названі по іменах історичних регіонів майя, а провулки мають рибні, квіткові, фруктові назви і навіть назви тварин. У Готельної зоні всього одна вулиця - бульвар Кукулькан (Bulevar Kukulkán), який починається в Центрі на півночі, з'єднує його з готельною зоною, проходить по узбережжю вздовж всієї Готельної зони і на півдні знову повертається в Центр.

Для зручності орієнтування адреси в Готельної зоні позначаються не по номерам будинків, а по кілометражу бульвару (його загальна довжина складає 25 км), наприклад: Blv. Kukulkán, Km 1. Кілометраж зважає на півночі на південь.

На розі бульвару Кукулькан і Авеніда Бонампак знаходиться одна з головних визначних пам'яток міста - Арена для кориди (Plaza de Toros). Традиція кориди зародилася в Мексиці в 1526 р з приходом іспанців. Щосереди на арені Канкуна проходить бій биків, в якому зазвичай беруть участь дві тварини, а передує кориду танцювальне шоу мексиканських ковбоїв чаррос (саме вони ввели в ужиток широкополі капелюхи-сомбреро).

На Авеніда Яшчилан розташований місцевий Будинок культури (Casa de Cultura). Тут щотижня проходять різні концерти і спектаклі, вечори поезії, індіанські танці. У Будинку культури також знаходиться невеликий музей, де можна подивитися роботи місцевих художників - експозиція змінюється кожен місяць.

готельна зона

Фото: AirPano

На самому початку готельної зони, на 4 кілометрі Bulevar Kukulkán знаходиться розважальний комплекс Ембаркадеро (El Embarcadero), що включає невеликий парк і причал Ембаркадеро (El Embarcadero Marina. На другому поверсі комплексу знаходиться Музей національного мексиканського мистецтва (Museo de Arte Popular Mexicano), де можна бачити значну колекцію традиційних індіанських масок і предметів культу, національні костюми, музичні інструменти, калабас тощо. на території комплексу знаходиться обертається Вежа Канкуна (La Torre Cancun), з якої відкривається захоплюючий вид на місто і мексиканське Карибське море. Тут же знаходиться ще одна визначна пам'ятка - Театр Канкуна (Teatro de Cancun), де влаштовують шоу з національною музикою і танцями народів Мексики і Карибського басейну.

океанаріум

Якщо просуватися по Bulevar Kukulkán далі уздовж пляжів і готелів, то можна дійти до цікавого Інтерактивного океанаріуму (Interactive Aquarium), розташованого в торговому центрі Ла-Ісла (La Isla Shopping Center). Тут можна послухати лекцію про дельфінів і поплавати з ними, поспостерігати за морськими зірками і скатами, а також власноруч погодувати акул, занурившись у воду в спеціальній акриловою клітці. Гіди відповідають на питання цікавих прямо з морської глибини за допомогою спеціальних мікрофонів.

Парк водних розваг

В кінці готельної зони, в Пунта-Нізук, знаходиться парк водних розваг Парк Нізук (Parque Nizuc). Тутешній набір розваг - купання з дельфінами, спостереження за різними тропічними рибами, акулами і скатами, а також численні водні атракціони, гірки, басейни, зони для підводного плавання.

Канкун і піраміди

Руїни Дель-Рей

Королівські руїни (Ruinas del Rey) розташовані на 17 кілометрі Bulevar Kukulkán, на території гольф-поля готелю Hilton Cancun. Для відвідувачів розкопок є окремий вхід. Історики вважають, що в 200 р тут розташовувалася рибальське село і астрономічна обсерваторія раннього періоду майя, яка була покинута жителями і знову заселена в пост-класичний період, незадовго до прибуття на цю землю іспанських конкістадорів. Знайдені на місці розкопок людські останки можуть свідчити про те, що це місце служило ще і кладовищем.

Вперше ці розкопки згадувалися в документах XVI ст, потім були заново відкриті в 1842 р, а повністю археологічні роботи завершилися в 1954 р Архітектура цього місця досить незвичайна, оскільки в стародавньому місті знайдені дві головні площі, до яких примикають дві головні вулиці (в більшості подібних міст їх по одній). Примітна невелика піраміда з підземеллям, в якому можна бачити непогано збереглися кольорові фрески; а також маленькі храми-горбки, що ховаються в заростях бананів і папайї. Крім того, тут можна спостерігати за безліччю ігуан, які мігрували в цей тихий куточок від туристичної суєти Канкуна.

Недалеко від Королівських руїн, на території готельного комплексу Royal Mayan, знаходяться руїни Сан-Мігеліто (San Miguelito), що відносяться до періоду 900 г.

Яміле Лу'ум

Руїни Яміле Лу'ум (Yamil Lu'um; в перекладі «горбиста земля») розташовані в найвищій точці готельної зони, на території готелю Park Royal Pirámides з боку готелю Westin Laguna Mar, на 12 кілометрі Bulevar Kukulkán. Ця археологічна зона включає Храм скорпіона (Templo del Alacrán), на стіні якого містилася фігурка скорпіона, і Храм руки (Templo de la Huella), названий так тому, що зберігав на собі відбиток руки. Обидві споруди були побудовані між 1200 і 1550 р.р. На жаль, ні фігурку скорпіона, ні відбиток руки сьогодні побачити неможливо. Оскільки обидва храми розташовуються біля води, вони імовірно служили майя навігаційними орієнтирами і маяками.

Пок-Та-Пок

Руїни храму Пок-Та-Пок (Pok Ta Pok) тисячолітньої давності, побудованого з піщанику, можна бачити на однойменному гольф-поле. Храм названий на честь гри древніх майя пок-та-пок, що вважається прародителькою сучасного баскетболу, проте самого поля для гри в пок-та-пок тут немає.

Ель-Меко

В 2,7 км на північ від порту Хуарес, у лагуни Чармочук (Charmochuc), розташована найтихіша і разом з тим найцікавіша з найближчих до Канкуна археологічних зон - стародавнє місто майя Ель-Меко (El Meco). Цей прибережний місто археологи відносять до пост-класичного періоду майя, в X-XI ст. служили одним з головних торговельних портів - звідси здійснювалася навігація з островом Мухерес. Ель-Меко був відкритий для туристів кілька років тому, організованих екскурсій сюди немає, так що добиратися доведеться самостійно з порту Хуарес на таксі або рейсових автобусах, що йдуть в напрямку міста Вальядолід. Зате тут ніколи не буває натовпів туристів, як в більшості великих археологічних зон Юкатан; крім того, стародавнє містечко буквально потопає в зелені, а з моря завжди дме бриз.

В Ель-Меко збереглося 14 археологічних пам'яток, що представляють собою невеликі кам'яні піраміди, храми і фундаменти, збудовані навколо головної піраміди Ель-Кастільо (El Castillo Pyramid) висотою близько 10 м. З піраміди відкривається чудовий вид на лагуну, проте з недавніх пір підйом на неї заборонений.

Кращі пляжі Канкуна

Пляжі Канкуна розташовуються в Готельної зоні уздовж бульвару Кукулькан, і кожен з них може похвалитися білосніжним піском і кристально чистою, бірюзовою водою. На території з 1 по 9 км Кукулькана завдяки комбінації місцевих течій і вітрів, а також природному «хвилеріза» острову Мухерес пляжі в основному спокійні, без хвиль; з 10 по 22 км вже відчуваються хвилі. На пляжах завжди працюють рятувальники. У «крокової» доступності від пляжів Канкуна великих коралових рифів немає - до них потрібно добиратися на човні. Кращі рифи (Banderas, El Bajito і Chitales) розташовані на півночі, в районі Пунта-Канкун; а також на заході (San Toribo, Octopus, Canonero і ін).

перловий пляж

На самому початку готельної зони, на 2 кілометрі Bulevar Kukulkán знаходиться Перлинний пляж (Playa Las Perlas). Пляж вважається одним з найбезпечніших в Канкуні, оскільки тут немає небезпечних течій і припливів-відливів, завдяки чому дуже популярний у сімейних туристів і місцевих жителів. У довколишніх готелях пропонується великий вибір водних розваг.

пляж Лангоста

Пляж Лангоста, 5 км. Фото: www.golden-monkey.ru

Один з найбільш відвідуваних є пляж Лангуста (Playa Langosta) на 5 кілометрі, на захід від Пунта Канкун. Найближчі готелі - Royal Cancun, Casa Maya . Пляж є суспільним, тому, в основному на ньому відпочивають мексиканці.

пляж Лінда

Пляж Лінда (Playa Linda) на 4 кілометрі популярний як серед туристів, так і у місцевого населення, службовців довколишніх готелів і ресторанів. Тут також великий вибір водних видів спорту - можна взяти напрокат водні лижі, каяки, маски для снорклинга; є майданчики для гри в пляжний волейбол, теніс, поруч знаходиться гольф-поле. Тут досить щільний водний трафік і завжди багато відпочиваючих, тому пляж Лінда навряд чи підійде тим, хто шукає спокою і самоти. З цього пляжу на острів Мухерес ходить популярна у туристів субмарина зі скляним дном.

Плая Тортугас

На 6 кілометрі знаходиться Черепаший пляж (Playa Tortugas), який відмінно підходить для купання з дітьми, оскільки тут досить пологий вхід в море. Крім того, тут є платформа для банджи-джампінгу. Пляж Равлик (Playa Caracol) на 8 кілометрі хороший для катання на водних лижах, оскільки тут немає підводних течій. Працюють інструктори по снорклінгом, Сейлінг, серфінгу і риболовлі; можна взяти обладнання напрокат. Пляж розташований в центрі нічного життя Канкуна, це гарне місце для тих, хто шукає тусовку і нові знайомства.

На 10 кілометрі розташований пляж Чак-Мооля (Playa Chac-Mool), де відчувається хвиля, хоча і не сильна.

На пляжі Марлін (Playa Marlin), 13 кілометр, менш людно, а ще тут, неподалік, на території готелю the Ritz Carlton, є невеликий черепашачий розплідник - сюди припливають відкладати яйця великі морські черепахи, яких охороняють співробітники готелю і за якими, якщо пощастить , можна поспостерігати.

пляж Байенас

Пляж Байенас. Фото: golden-monkey.ru

Далі, на 14 кілометрі, знаходиться Китовий пляж (Playa Ballenas) - один із наймальовничіших пляжів узбережжя. Китів тут можна бачити, якщо тільки дуже пощастить, але зате прибережні скелі і дерева є домом для безлічі різних птахів. На пляжі також обладнані столи для пікніків. А ось у воді тут потрібно бути обережним: нерідко трапляються шторми, досить сильні підводні течії.

пляж Дельфінес

Дельфіновий пляж (Playa Delfines) на 18 кілометрі також можна назвати одним з найбільш «фотогенічних», оскільки звідси відкривається гарний морський пейзаж: пляж розташований на узвишші, на найвищій точці Готельної зони. Тут не буває натовпів туристів, на березі тихо і спокійно. Назва пляж отримав не дарма - тут регулярно можна спостерігати дельфінів, які іноді підпливають досить близько до берега. Купався треба бути обережним: тут також є підступні течії.

Ну а любителям вінд-серфінгу варто вибрати пляж Синя чайка (Gaviota Azul), розташований теж на 18 кілометрі, поруч з торговим центром Плаза Форум (Plaza Forum) - тут рідко бувають проблеми з хвилею.

Підводний музей

У 2011 році в Канкуні був відкритий незвичайний Підводний музей (Museo Subacuatico), експонати якого є 403 кам'яні фігури людей в натуральну величину, які створив сучасний скульптор Джейсон-Декайрес Тейлор. Скульптури встановили на морському дні поблизу острова Мухерес, Пунта-Канкун і Пунта-Нізук. Ніяких спеціальних приміщень в музеї немає - скульптури можна оглядати, плаваючи з маскою або аквалангом.

Транспорт в Канкуні

автобуси

По всій готельної зоні Канкуна, по бульвару Кукулькан, 24 години на добу курсують рейсові автобуси - міні-вени (вартість квитка 8.5 песо). Зупинки автобусів позначені чорними або синіми знаками із зображенням автобуса.

таксі

З водіями таксі краще заздалегідь домовлятися про ціну, так як машини не оснащені лічильниками. Вартість поїздки в межах центру міста - від 30 (в центрі) до 70 песо (на околиці); від центру до готелів - від 150 песо.

Розваги

Нічне життя Канкуна не вщухають до самого ранку. У місті безліч барів, караоке, нічних клубів, є казино. Основні розважальні заклади розташовані в Готельної зоні, між 8 і 10 км бульвару Кукулькан.

Bulldog Café знаходиться в самому центрі Готельної зони, в Пунта-Канкун. Це досить великий нічний клуб, що вміщає до 2000 відвідувачів, є VIP-зона. Атмосфера тут casual, грають діджеї і «жива» музика, в основному рок і поп. тут часто влаштовують різні заходи - наприклад, конкурс бікіні, змагання з арм-рестлінгу і т.п. Крім того, в VIP-зоні є приватне джакузі - тільки для дівчат.

Coco Bongo - це концертний зал, стадіон, дискотека і цирк в одному флаконі - тут грають діджеї, виступають акробати, танцюристи, двійники поп-зірок. Навколо танцполу амфітеатром розташовуються сидячі місця, так можна і танцювати, і побути просто глядачем - шоу транслюється на величезних екранах. Веселе і дуже гучне місце.

Basiс- це місце для любителів електронної музики, Реггетон, хіп-хопу. Клуб з відкритою терасою розташовується у лагуни. По середах і суботах тут влаштовуються «пінні» вечірки, по неділях - «мокрі» вечірки в бікіні.

The City - одна з кращих саунд-систем у всій Мексиці, 9 барів під одним дахом. Тут грають електронну музику, приїжджають відомі діджеї, влаштовуються тематичні вечірки - наприклад, в гавайському стилі або боді-арт шоу. У сусідній будівлі знаходиться симпатичний бар Mandala, зазивають відвідувачів червоним підсвічуванням і індійськими елементами декору.

Playboy Cancun - перше казино відомого бренду в Латинській Америці, відкрито в грудні 2010 р Рулетка, блек-джек, слот-машини, ресторан, різні шоу.

Dubai Palace Casino - це понад 400 слот-машин, блек-джек, рулетка; три відкритих буфета, ресторан, VIP-зал. Шоу та жива музика з четверга по суботу. Інтер'єри прикрашаю азіатські гобелени ручної роботи, які можна купити. Гостям, замерзлим від кондиціонерів, видають спеціальні «щасливі куртки» з довгими рукавами і вишитими логотипами казино.

Читайте далі:

ЕКСКУРСІЇ з Канкуна

ДЕТАЛЬНІШЕ

Новости