Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Історія росіянки, яка переїхала жити в Португалію

  1. Ольга Кувшинова викладала в університеті Санкт-Петербурга, а потім все кинула і переїхала жити в Лісабон....
  2. Про дружелюбність, гедонізм і культ особи Роналду
  3. Про толерантність і боротьбі з наркотиками
  4. Про португальських чоловіків і сімейного життя
  5. Про кавунах в грудні і планах на майбутнє

Ольга Кувшинова викладала в університеті Санкт-Петербурга, а потім все кинула і переїхала жити в Лісабон. Ольга розповіла «Афіші Daily» про португальському гедонізм, культ особи Роналду і умінні місцевих жителів поєднувати традиційні цінності і толерантність.

Про переїзд

Вперше я приїхала до Португалії на тиждень в школу серфінгу. Мені відразу сподобалася країна, та й серфить в океані було здорово. А потім я зустріла молодого чоловіка з Лісабона. Наш роман розвивався, ми з'їздили разом до Італії, і він запропонував переїхати до нього.

За освітою я еколог і морський біолог. До переїзду в Португалію працювала асистентом кафедри в одному з найбільших університетів Санкт-Петербурга. Мені дуже подобалося спілкуватися зі студентами, викладати і продумувати лекції, але сама кафедра і то, як велися там справи, мене не влаштовували. До того ж мені платили копійки - я навіть не могла з'їхати від мами. Я брала підробітку, але грошей все одно не вистачало. Пропозиція про переїзд збіглося з падінням рубля. І я задумалася: навіщо терпіти все це за гроші, коли в Португалії я можу працювати офіціанткою і отримувати більше грошей, а заодно насолоджуватися сонцем, серфінгом і смачною їжею?

Я прожила в Португалії дев'ять місяців - за цей час я закінчила американські курси з розробки сайтів і знайшла віддалену роботу. Потім ми з молодим чоловіком відправилися подорожувати в Канаду і по Європі. Тоді мені здавалося, що я незалежна і легка на підйом, а подорожі - це моє. Ми були в дорозі вісім місяців, але вже через чотири я усвідомила, що я домашня дівчинка, якій потрібні затишок і вогнище. Тоді ж я зрозуміла, що сумую не за Пітеру, а по Лісабону, і мій будинок повинен бути саме в Португалії. З хлопцем ми після подорожі розлучилися, а в січні 2017 роки я переїхала в Лісабон назовсім. Тут у мене вже були друзі і віддалена робота в сфері IT, а незабаром в моєму житті з'явився чоловік, з яким зараз ми плануємо спільне життя.

Для того щоб отримати посвідку на проживання, мені довелося декларувати дохід, який повинен бути вище мінімальної зарплати на місяць після вирахування податків. Для цього я отримала номер платника податків і відкрила статус індивідуального підприємця. Це було не дуже складно, але якщо ти не фінансовий резидент країни, для всіх цих дій потрібен поручитель, а знайти його непросто, якщо ти нікого не знаєш в країні. Взагалі, еміграція - це не для всіх. Тут все набагато складніше і довше, ніж в Росії, а навколо чужі мова, культура та закони. Я закохана в Португалію, для мене навіть просто бути тут - вже велике щастя. Але якщо хтось переїжджає, щоб просто звалити з Росії, такий еміграції я не позаздрю.

Про дружелюбність, гедонізм і культ особи Роналду

Португалія - ​​дуже доброзичлива країна. Тут навіть незнайомі люди двічі цілують тебе в щічку при зустрічі, а м'ясник в крамниці вже після другого візиту починає базікати з тобою про життя і обговорювати рецепти. Приємно приходити в місце, де тебе зустрічають з посмішкою, але я довго не могла звикнути до того, що на вечірці треба спочатку перецілувати десять незнайомих людей в знак вітання, а потім зробити те ж саме на прощання. На діловій зустрічі і чоловіки, і жінки вітаються за руку. Це приємно, тому що в Росії жінці руку не протягнуть.

Всі жителі Португалії хоча б трохи знають англійську, тому що всі фільми - і в кінотеатрах, і по телевізору - тут показують мовою оригіналу з субтитрами. Можливо, це пов'язано з тим, що субтитри дешевше дубляжу. Місцеві дуже пишаються своєю культурою і всіма відомими португальцями. Але Кріштіану Роналду тут буквально всюди: на футболках, пляжних рушниках, екранах телевізорів, парфум і навіть печиво. Він виріс у неблагополучній родині і став всесвітньо відомим футболістом, тому для португальців він - приклад для наслідування.

У Лісабоні люди знають Петербург, моє рідне місто, і дуже люблять його. Наприклад, коли я відкривала статус індивідуального підприємця, працівниця податкової жахливо зраділа тому, що я з Петербурга, і стала захоплено розповідати про свою поїздку туди. Іноді мені не вистачає культурного життя: раніше я часто ходила в театр і оперу, а тут опера - рідкість і квитки зазвичай розкуповують за кілька місяців. Але і без опери мені завжди є чим зайнятися. Наприклад, на початку листопада в Лісабоні проходив найбільший європейський веб-саміт , На якому я була волонтером, - брати участь в цьому було неймовірно круто. А в серпні я була на фестивалі Paredes de Coura, де почула своїх улюблених Future Islands та інших класних виконавців. Наступного літа приїжджають Iron Maiden: продажу ось-ось почнуться - і, сподіваюся, я встигну увірвати квиток. Також я періодично займаюся серфінгом: температура в океані змінюється в різні сезони всього на кілька градусів, тому серфить можна цілий рік.

Подробиці по темі

Де цей серф-спот: відрізните ви Домінікану і Гренландію від Росії

Де цей серф-спот: відрізните ви Домінікану і Гренландію від Росії

Життя у океану - це неймовірно. У будь-який момент ти можеш влаштувати собі невелику відпустку в регіон Алгарве Життя у океану - це неймовірно , Щоб повалятися на пляжі з книгою, холодним пивом і смачною їжею, поплавати в масці і просто насолодитися життям. Або рвонути на вихідні в місто Назаре , Щоб побачити одні з найбільших хвиль в світі. До речі, саме там проходить один з етапів Міжнародної ліги серфінгу по великим хвилям.

Ще у океану завжди можна купити смачні і свіжі продукти за доступними цінами: різні види риби, восьминоги, краби, креветки, мідії і всякі черепашки. Краб - це португальське все, але, звичайно, після традиційної бакаляу (солона тріска. - Прим. Ред.). Я їла його в багатьох ресторанах, але самого смачного ми з молодим чоловіком пробували на узбережжі Алгарве. Є й сезонні страви: наприклад, навесні вам обов'язково подадуть до пива равликів в якості закуски. М'ясні продукти тут теж дуже хороші, а в м'ясній крамниці навіть можна робити передзамовлення. І я вже не кажу про свіжих фруктах і овочах цілий рік. У сезон полуниця, яблука та мандарини коштують менше одного євро.

Про толерантність і боротьбі з наркотиками

Португалія - ​​дуже традиційна і сімейна країна, але ніхто не намагається з криками захищати ці цінності. Крім того, це толерантна країна. Тут вже давно узаконені одностатеві шлюби і нікому і в голову не прийде агресивно реагувати на це. Якщо ти гей, у тебе не буде проблем ні на роботі, ні в будь-яких інших місцях.

Це не найпопулярніша країна в Європі серед мігрантів: зарплати тут невеликі, як і посібники, які до того ж непросто отримати. Але португальці добре ставляться до мігрантів. Тут розвинена соціальна підтримка: якщо ти громадянин країни або у тебе є вид на проживання, тобі допоможуть з житлом, документами і роботою. Є навіть державна організація, яка допомагає мігрантам правильно і по закону оформляти документи. Легальних мігрантів відправляють на курси португальської мови, а дітей влаштовують в сади і школи, навіть якщо їхні батьки - нелегали.

Португалія стала однією з перших країн у світі, де декриміналізували наркотики. Тут були найсерйозніші в Європі проблеми з наркоманією: в Лісабоні, наприклад, була вулиця, названа в народі героїнової, де цілодобово сиділо дуже багато наркоспоживачів в повній прострації. Квартири в центрі могли здаватися зі словами: «Над кублом». Після декриміналізації у 2001 році пішла на спад не тільки наркоманія : Разом з нею знизилися рівень злочинності і випадків зараження ВІЛ-інфекцією. Декриміналізація не означає легалізацію, але за вживання і зберігання наркотиків в невеликій кількості, включаючи героїн, ти будеш нести не кримінальну, а адміністративну відповідальність. Це означає, що ти потрапиш на комісію, що складається з адвоката, соціального працівника та психолога, яка розгляне справу, визначить суму можливого штрафу і запропонує пройти реабілітацію, якщо виявить серйозну залежність. По всій Португалії працює безліч безкоштовних центрів з надання допомоги наркозалежним.

Про португальських чоловіків і сімейного життя

Коли друзі запитують мене про Португалію, я відповідаю їм, що це країна повного оргазму. Навколо тебе - краса, в роті - смачна їжа, а прекрасні чоловіки доповнюють ці відчуття.

Всі мої знайомі чоловіки дуже близькі зі своїми сім'ями, особливо з мамами. Для них важливі затишок, будинок і турбота. Тому португальці охоче зустрічаються і одружуються російськими, польками і українками - адже ми виросли з думкою, що повинні доглядати за чоловіком і піклуватися про нього. Також тут поширена думка, що жінки зі Східної Європи не такі стервозні, як португалки. Не можу сказати, що португалки саме такі, але часто вони дуже зарозумілі і впевнені в собі: на кульгавий кобилі до них не під'їдеш.

Тут кожен платить за себе, і тільки якщо ти дуже сподобалася хлопцеві, а він хоче пустити пил в очі, він пригостить тебе. А ще від тебе тут ніхто не чекає, що ти будеш ходити з мейкапом і на підборах : Це в Лісабоні роблять якраз дівчата зі Східної Європи.

У Португалії голова в сім'ї - жінка. Чоловік може виробляти на публіці і показувати, який він крутий, але як тільки йому телефонує дружина, він відповідає: «Так, люба», - і біжить додому. Тут працюють обоє батьків, і в декретну відпустку йдуть і чоловіки , І жінки. У вас є п'ять місяців, і ви можете їх розділити так, як вам зручно. Найчастіше на роботі залишається той, хто отримує більшу зарплату. На мій погляд, в Португалії дуже здорове розуміння сім'ї: люди створюють її не заради свята, сукні та штампа, а тому що люблять один одного і готові разом жити. Зазвичай тут одружуються і народжують дітей після тридцяти. Якщо ти почнеш говорити, що хочеш дітей в 25 років, тобі дадуть відповідь, що це дуже рано, ти тільки встаєш на ноги.

Багато хто живе з батьками і до 28 років, тому що знімати житло дорого, а заробляти достатньо вони до цього віку ще не почали. Але якщо пара вирішила з'їхатися, вона ніколи не буде жити з батьками, як це прийнято в Росії. Тут молода сім'я повинна жити окремо, а якщо ви не можете собі це дозволити, то про яку взагалі спільного життя може йти мова?

Подробиці по темі

«Держава мене завжди підтримає»: як жити в Швеції

«Держава мене завжди підтримає»: як жити в Швеції

Про кавунах в грудні і планах на майбутнє

Зараз ми з молодим чоловіком плануємо брати квартиру в іпотеку, а згодом я б хотіла поміняти віддалену роботу на постійну в Лісабоні. У Португалії активно розвиваються IT-технології, і з моїм досвідом роботи це можливо. Я не хочу нікуди їхати звідси - хіба що у відпустку на пару тижнів. З самого дитинства я мріяла жити там, де тепло, де є океан. Мій день народження в грудні, і в дитинстві я заздрила тому, хто їсть в своє свято кавун. Тепер я можу їсти кавун круглий рік.

Я хочу, щоб мої діти росли саме тут. І справа не тільки в свіжої їжі, океані і сонце - хоча те, що в дитячих садах хлопців безкоштовно возять на пляж, дійсно схоже на рай. Я б хотіла, щоб мої діти росли в країні, де гомофобія і расизм не вважаються чимось нормальним. Ти можеш щось пояснювати своїм дітям, але з певного віку школа і оточення починають відігравати велику роль в його вихованні. Тому дитина спочатку повинен зростати у щасливій атмосфері і толерантному суспільстві.

І я задумалася: навіщо терпіти все це за гроші, коли в Португалії я можу працювати офіціанткою і отримувати більше грошей, а заодно насолоджуватися сонцем, серфінгом і смачною їжею?
Тут молода сім'я повинна жити окремо, а якщо ви не можете собі це дозволити, то про яку взагалі спільного життя може йти мова?

Новости