Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Федеральна служба охорони, режимний об'єкт, Кунцево, книга «Ближня дача Сталіна. Досвід історичного путівника », скерет, Сталін

Секретної гілки метро і підземного тунелю, що з'єднують «Ближню дачу Сталіна» в Кунцево і Кремль, не існує, але бункер-бомбосховище для «батька народів» на дачі дійсно є Секретної гілки метро і підземного тунелю, що з'єднують «Ближню дачу Сталіна» в Кунцево і Кремль, не існує, але бункер-бомбосховище для «батька народів» на дачі дійсно є.

Про це дізналися російські журналісти, які отримали можливість побувати на «Ближній дачі», до сих пір є закритим режимним об'єктом Федеральної служби охорони.

«Вхід в метро тут шукали, але так і не знайшли. А ось бункер - площею близько 12 квадратних метрів і близько 17 метрів в глибину - на території дачі дійсно є. Він був побудований в 1942 році.

У ньому для Сталіна була кімната, оброблена карельської березою. Вона не збереглася », - розповів журналістам офіційний представник ФСО, доктор історичних наук Сергій Дев'ятов.

Представників ЗМІ провели по кімнатах «Ближній дачі» - і в тій частині, де жив, працював і 5 березня 1953 помер Йосип Сталін, і по службових приміщень Представників ЗМІ провели по кімнатах «Ближній дачі» - і в тій частині, де жив, працював і 5 березня 1953 помер Йосип Сталін, і по службових приміщень.

Інтер'єри, меблі, предмети побуту, сантехніка (не поступається найсучаснішим європейським стандартам) і навіть плечики в передпокої тут збереглися зі сталінських часів.

Журналісти переконалися в тому, що Сталін жив в досить скромною, навіть сумній обстановці.

Більшість кімнат на першому поверсі - суміш спальні і кабінету - обставлені практично однаково: стіл, стільці вздовж стін, жорсткі турецькі дивани та крісла, вузькі ліжка, у головах настільна лампа.

У кожній із цих кімнат-близнюків генсек міг прилягти (на диванах приготовлені подушки і ковдри) або залишитися ночувати, не ставлячи до відома про це охорону і персонал, які розміщувалися в інший, відокремленої довгим коридором частини будинку У кожній із цих кімнат-близнюків генсек міг прилягти (на диванах приготовлені подушки і ковдри) або залишитися ночувати, не ставлячи до відома про це охорону і персонал, які розміщувалися в інший, відокремленої довгим коридором частини будинку.

Цікаво, що саме в спальні, дві стіни якої чомусь повністю складаються з вікон, Сталін ніколи не спав, пристосувавши її під гардеробну.

Особливо Сталін любив Малу вітальню зліва від входу в будинок, де він і пролежав 13,5 годин, перш ніж до нього були викликані лікарі, які констатували смерть.

«Предметів розкоші» на дачі трохи, серед них - камін в Малій вітальні, який Сталін любив топити сам, численні іранські, перські і туркменські килими, прекрасно збереглися до наших днів, подарований вождю набір столових приладів з рідкісного в той час алюмінію, а також радіола - подарунок який приїжджав в гості Вінстона Черчілля «Предметів розкоші» на дачі трохи, серед них - камін в Малій вітальні, який Сталін любив топити сам, численні іранські, перські і туркменські килими, прекрасно збереглися до наших днів, подарований вождю набір столових приладів з рідкісного в той час алюмінію, а також радіола - подарунок який приїжджав в гості Вінстона Черчілля. Вона відмінно «ловить» сучасні російські радіостанції.

Примітно, що при обробці дачі - стіни всюди обшиті деревом - використовувалося близько 38 сортів деревини.

«У цьому будинку нічого не ремонтувалося. Все, що ламалося, просто замінювалося дублікатом, привезеним з Кремля », - розповів С. Дев'ятов.

Численні вікна в будинку, виготовлені з дзеркального скла, закривають коротенькі білі штори Численні вікна в будинку, виготовлені з дзеркального скла, закривають коротенькі білі штори.

За однією з версій, Сталін побоювався, що за довгими портьєрами може сховатися зловмисник.

Генсек не любив спеки, вимагав, щоб температура в будинку не перевищувала 18-22 градусів, і навіть в холоди багато часу проводив на літній «Білій веранді» (меблі тут закрита світлими чохлами), де працював в кожусі і шапці.

Погрітися, як з'ясувалося, Сталін любив на російській печі, складеної в кухні.

Тут же - в господарській частині будинку - розташовується кінозал для обслуговуючого персоналу, куди генсек теж заглядав.

На другий поверх, прибудований за розпорядженням Сталіна, він практично не піднімався, незважаючи на наявність ліфта На другий поверх, прибудований за розпорядженням Сталіна, він практично не піднімався, незважаючи на наявність ліфта. Другий поверх відрізняє анфілада величезних відкритих веранд, яких в будинку всього (нагорі і внизу) близько 10.

Стіни в кімнатах Сталін вважав за краще прикрашати збільшеними фотографіями з радянських журналів ( «Огонек», «Крестьянка» і ін.).

Фото він особисто відбирав, сам оплачував їх збільшення (в будинку залишилися квитанції) і керував їх розвішуванням, розповідають фахівці.

Крім того, на дачі багато китайських сувенірів - вишитих панно, виробів зі скла і дерева - подарованих особисто Мао Цзе Дуном.

Телефон в будинку не мав виходу в місто, він з'єднував лише з абонентами урядового зв'язку. При цьому телефонного номера «Ближній дачі» - «195» - в довідниках «Кремлівка» не було, хоча за номером «034» можна було зателефонувати Сталіну в його кабінет в Кремлі, а за номером «122» - в його московську квартиру.

«Після XX З'їзду партії, що засудив культ особистості, дачу хотіли передати під дитячий санаторій, але потім залишили в веденні ЦК КПРС і використовували як готель «Після XX З'їзду партії, що засудив культ особистості, дачу хотіли передати під дитячий санаторій, але потім залишили в веденні ЦК КПРС і використовували як готель. При цьому персоналу було суворо заборонено говорити, що це була дача Сталіна. Тільки в 1991 об'єкт знову переходить Головному управлінню охорони », - повідомив С. Дев'ятов.

Будинок оточений густим лісом і його абсолютно не видно з дороги. Тут - в жвавому районі на заході Москви - стоїть повна тиша. Територія дачі - близько 26 га - спочатку була пустирем, на якому за вказівкою Сталіна висадили близько 70 тисяч вже дорослих дерев.

Тут же є ставок з лазнею, раніше були лимонний сад, баштан, грибниця, корівник і бельчатнік. Сьогодні дачні «фауна» представлена ​​тільки воронням, яке почав відстрілювати ще Сталін.

Сам будинок має площу 1 110 кВ. метрів. Він обсаджений улюбленими Сталіним червоними канадськими кленами. Зовні будівля пофарбовано зеленою фарбою і виглядає ще більш скромним, ніж усередині.

«Сьогодні« Ближня дача »є об'єктом ФСТ і не має статусу музею, хоча всі музейні вимоги тут дотримуються «Сьогодні« Ближня дача »є об'єктом ФСТ і не має статусу музею, хоча всі музейні вимоги тут дотримуються. Але це не заважає проходити тут заходам, які в силу специфіки роботи ФСО не підлягають розголосу », - зауважив С. Дев'ятов.

Протягом найближчих трьох місяців в світ вийде книга «Ближня дача Сталіна. Досвід історичного путівника », підготовлена ​​С. Дев'ятова, А. шефів і Ю. Юр'єв.

Журналістам показали фрагменти макета книги, яка, за словами С. Дев'ятова, стала результатом збору та вивчення гігантського обсягу унікальних архівних матеріалів.

Завершив презентацію історичного об'єкта і книги про нього «розвінчання» одного з міфів сталінського часу: журналістам дали спробувати коньяк, який, вважав за краще Уїнстон Черчілль - він виявився не вірменським, а дагестанським, виробленим на Кизлярському коньячному заводі.

Ящик такого коньяку Сталін відправив британському прем'єру за подаровану радіолу.

Фото: Юрій Феклістов, "Вогник"

Новости