Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Що залишилося після евакуації найбільшого табору біженців в Європі

Ця стаття вперше з'явилася на VICE Greece

Три дня грецька поліція здійснювала евакуацію найбільшого в Європі тимчасового табору для біженців в Ідоменей , Поруч з кордоном між Грецією і Республікою Македонія. На кілька місяців 13.000 чоловік виявилися в пастці, сподіваючись перетнути кордон і почати нове життя в Європі. За словами грецького державного інформаційного агентства , Останні 783 біженців, які перебували в Ідоменей до 26 травня, сіли в 18 автобусів і були вивезені в організовані притулку недалеко від міста Салоніки.

Кількома днями пізніше в Ідоменей можна було тільки почути шум збиральних машин, які намагаються вичистити те, що залишилося від табору. По всій території розкидані намети, горщики, заповнені продуктами харчування, ляльки та іграшки, покриті пилом, дитячі малюнки та дитячі коляски.

Після завершення евакуації, рух поїздів по залізниці між Белградом і Салоніком відновлено. Згідно з підрахунками грецької економічної газети Naftemporiki , Закриття залізничного вокзалу Ідоменей на 70 днів коштувало грецьким залізничним владі близько € 2,5 млн ($ 2,8 млн).

У 2015 році більш ніж 800.000 біженців і іммігрантів пройшли через Ідоменей слідуючи по так званому Балканському маршруту в Центральну Європу . Кордони були закриті в середині березня, тому тисячі людей "застрягли" на грецькій стороні. Ідоменей - грецька село на 150 жителів, стала символом драми біженців на Балканах і в Європі.

Протягом трьох днів евакуації 3,817 біженців були вивезені на автобусах. Але в кінці травня, за один день до початку евакуації, грецький уряд оголосив, що близько 8500 біженців перебували в Ідоменей. Це означало, що близько 5000 осіб або залишилися самі по собі, або сховалися десь недалеко від кордону, в надії знайти спосіб перетнути її незаконно.

Лікарі без кордонів засудили примусову евакуацію з Ідоменей в організовані табори, зазначивши, що існує загальний недолік інформації. Крім того, їх працівникам обмежили можливість надання будь-якої гуманітарної допомоги біженцям.

Новости