Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Рекомендації адвоката: отримання статусу біженця в Ізраїлі

  1. Отримання статусу біженця та візи

Отже, хто ж такий   біженець

Отже, хто ж такий біженець ? З самого слова зрозуміло, що це особа, яка біжить. Причини для цього можуть бути різні, для нас важливий лише факт - згідно із законодавством Ізраїлю, кожен, який прибув на його територію, має право заявити, що є біженцем і попросити відповідний статус. І отримає після цього дозвіл на тимчасове перебування, але на цьому уявна простота цього процесу закінчується і з'являється цілий список вимог, норм, правил і формальностей, які повинні бути дотримані для отримання статусу біженця.

Перш за все, дозвіл на перебування буде актуальним виключно до того моменту, поки співробітники МВС не винесуть рішення за заявою особи, яка вважає себе біженцем. Як правило, дане рішення приймається дуже швидко, і далеко не завжди воно позитивне.
Відповідно до міжнародного законодавства і законам Ізраїлю, статус біженця отримує людина, які обґрунтовано побоюється, або вже постраждав через переслідування на політичному або релігійному грунті, своєю расової, етнічної або національної належності, і при цьому, він знаходиться за межами своєї батьківщини.

Дана характеристика, звичайно, дуже розмита і нечітка, але, скористатися цими нормами в Ізраїлі досить проблематично. Перш за все, необхідно довести, що причини, що змусили біженця покинути свою країну, безпосередньо пов'язані з загрозою для його життя, або волі або життя його родини. Якщо ж від'їзд спровокували борги, невдоволення рівнем і якістю життя, безробіття - співробітники МВС обов'язково проявлять співчуття ... і депортують заявника.

Протягом часу, необхідного уповноваженим службам на встановлення фактів, що стосуються причин від'їзду особи з країни перебування і його права на надання йому статусу біженця, йому буде надана можливість залишатися на території Ізраїлю.

Процедура подачі документів на отримання статусу:

Розглядом прохань про надання статусу біженця, прийомом документів та, власне, наданням статусу, доручено займатися особливій структурі - Департаменту у справах біженців. У штаті цього органу є спеціальна комісія, яка і приймає рішення.

Нижче перераховані документи, які необхідно мати при собі, звертаючись з проханням до Департаменту:

1. Безпосередньо заяву з проханням про надання статусу;
2. Фото особи, яка подає прохання (кілька штук);
3. Посвідчення особи подає прохання;
4. Пакет документів, засвідчений уповноваженим представником ООН, які підтверджують право на звернення за статусом.

Всі ці свідчення і документи дозволяється подати не більше, ніж протягом року після прибуття в Ізраїль. В іншому випадку їх не розглядатимуть. Та й після терміну, що перевищує пару місяців з моменту приїзду, будуть задавати питання про такому пізньому зверненні. Тому затягувати зі зверненням не варто. Важливо також врахувати, що заявнику дозволено взяти із собою адвоката на процедуру подачі документів.
Ще один момент, який необхідно враховувати - ізраїльську державу залишає за собою право на відмову в допомозі біженцям з недружніх країн.

Заявник також і члени його сім'ї (якщо вони прибули разом з ним) зобов'язаний заповнити кілька анкет, пройти медичну комісію і здати відбитки пальців. Незабаром після цієї йому належить пройти співбесіду. Корисним буде знати, що на співбесіді заявник не залишається один на один з представником імміграційної влади - законодавством також обмовляється присутність перекладача і адвоката. У процесі співбесіди буде проводитися протоколювання бесіди, це обов'язкова процедура, умова, закріплене в законі. У разі якщо з біженцем прибули члени його сім'ї, їх також запросять на співбесіду (всіх, кому виповнилося 14 років). Метою співробітників імміграційної служби під час бесіди є з'ясування всіх фактів, що відносяться до обставин і причин, який спонукав біженців покинути рідну країну.

Після проходження співбесіди папка з документами подається на обробку в спеціальну комісію, яка і винесе остаточне рішення. До цього моменту заявник зможе залишатися на території Ізраїлю на підставі тимчасової візи, без права працювати. Якщо його прохання не задовольнить, йому і членам його сім'ї буде наказано покинути Ізраїль протягом певного терміну. При такому варіанті розвитку подій необхідно усвідомлювати, що в подальшому факт відмови в статусі біженця гарантовано і досить серйозно ускладнить отримання такого статусу в іншій країні. І складнощі виникнуть не тільки з ймовірністю отримання статусу, а й просто з дозволом на в'їзд в країну, так як відбитки пальців, взяті в Ізраїлі, внесуть в спеціальну базу даних, і при будь-якій спробі перетнути кордон третьої держави про це моментально стане відомо його прикордонним службам, які, як правило, не зацікавлені в притоці біженців.

Якщо ж біженець , Якому відмовили в статусі в Ізраїлі, все ж не має наміру повертатися на батьківщину, йому обов'язково рекомендується проконсультуватися з імміграційним адвокатом, який допоможе йому вибрати країну, де у нього буду максимальні шанси на вдале вирішення його питання.
До того ж важливий момент - заявник, незважаючи на те, що йому було відмовлено в статусі, має право звернутися до окружного суду з апеляцією на рішення співробітників імміграційної служби в 3-денний термін з моменту отримання повідомлення про відмову. Він також може вимагати розглянути його випадок вдруге, якщо у нього є нова інформація, яка в змозі кардинально вплинути на рішення влади.

Отримання статусу біженця та візи

Тепер розглянемо ситуацію, при якій імміграційний комітет йде назустріч заявнику (і його сім'ї) і надає йому статус біженця. У цьому випадку їм видадуть візу категорії А5, яка буде дійсна протягом одного року. По закінченні цього терміну її продовжать ще на два роки, а в подальшому ще на три роки. Таким чином, через шість років після отримання статусу, знову буде засідання комісії, завданням якої буде проаналізувати всі факти і винести рішення про подальше перебування біженця в Ізраїлі.
З усього перерахованого вище можна винести наступне: найбільшою проблемою в отриманні статусу біженця є здатність довести право на цей статус. Для успіху в цій процедурі необхідно аргументовано і документально підтвердити факти і будь-які свідчення, які послужать доказами реальної загрози життю і свободі заявника та його сім'ї. Це можуть бути факти (звичайно, документальні) загроз, переслідувань, замахів, підтверджені зверненнями в правоохоронні органи з цього приводу, відмова в захисті і багато іншого, все, що зможе підтвердити версію подій зі слів біженця. Також будуть потрібні дані і біографії на сім'ю заявника.

Окрему увагу необхідно приділити фактом легального прибуття в Ізраїль - це одна з обов'язкових умов надання статусу.
Крім того, заявника попросять аргументовано пояснити свої мотиви, і з якої причини переїзд представляється йому найбільш оптимальним вирішенням ситуації, в якій він опинився.

Тому особи, які мають намір скористатися правами, наданими їм Женевською конвенцією про біженців, повинні забезпечити собі, по-перше, засновану на наявних у них документальних свідченнях, правдиву історію, що підпадає під дію законодавства про біженців; по-друге, знання і розуміння законів Ізраїлю, що стосуються прав біженців. Ці два пункти, які здаються самі по собі зрозумілі, насправді неймовірно важливі, так як дуже часто їх незнання або недостатнє продумування виявляється фатальним, і тягне за собою непоправні наслідки, коли процес уже запущений і неможливо щось виправити. Для того щоб не потрапити в халепу і уникнути потенційних неприємностей, вкрай важливо попередньо проконсультуватися з імміграційним адвокатом. Подібна консультація, або, ще краще, правовий супровід процесу отримання статусу можуть стати поворотним моментом, який фактично, забезпечить ваше майбутнє.

На всі питання, що стосуються імміграційної тематики і отримання легального статусу в Ізраїлі, вам відповість російськомовний фахівець по телефону + 972-03-5077222, +972 54-6802737, або за адресою: Тель Авів, вул. Менахем Бегін 125.

Новости