Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Шотландія Роберта Бернса

Р азумеется, в Шотландії досі панує справжній культ Бернса. У будь-якому містечку, де він жив або хоча б бував проїздом, є його музей або пам'ятник. Скульптори увіковічнили навіть його видавця і оспівану Бернсом польову миша. Статуя гризуна варто в містечку під назвою Аллоуей (графство Ейршир) біля будинку, побудованого батьком Бернса за два роки до народження старшого сина Роберта.

Аллоуей (графство Ейршир)

Тут майбутній поет з'явився на світло і прожив перші сім років свого життя - до тих пір, поки батько не орендував ферму неподалік і родина не переїхала туди. Тепер будинок, де народився Бернс, входить в меморіальний комплекс поета . Це одноповерхова будівля з обмазали глиною стінами під солом'яною стріхою, типове житло шотландського селянина XVIII століття, трохи нагадує українські та південноруські хати.

Це одноповерхова будівля з обмазали глиною стінами під солом'яною стріхою, типове житло шотландського селянина XVIII століття, трохи нагадує українські та південноруські хати

Усередині дві кімнати, в першій з них відвідувачів зустрічає сім'я Бернсов - кілька воскових фігур. Батько сидить за столом і читає книгу, водячи пальцем по рядках. Поруч стоїть маленький хлопчик, який потім прославить і цей будинок, і село, і всю країну. Його рудоволоса маленька сестричка - на колінах у матері, по іншу сторону столу. Трохи віддалік інші діти. Цікаво, що сто років тому шанувальники таланту Бернса побудували в Атланті, штат Джорджія, точну копію цього будиночка, тільки, зрозуміло, без воскових фігур.

З рідною домівкою Бернса контрастує розташоване по сусідству будинок музею, виконане в сучасному стилі. Воно побудоване в 2011 році, хоча перший музей поета з'явився в Аллоуей ще в XIX столітті. Тут зберігається унікальне зібрання рукописів і особистих речей Бернса - від звичайного дерев'яного ковша до належали поетові очок з одним уцілілим склом. Всього музейні колекції налічують понад п'ять з половиною тисяч експонатів.

Втім, відвідувачів привертають не тільки старі манускрипти і реліквії, але і мальовничі краєвиди Аллоуей, розкішні місцеві сади. Прекрасний вид на околиці відкривається з оглядового майданчика, яка також входить до меморіал поета.

Не менш важлива частина меморіального комплексу - старовинна зруйнована церква, яку спеціально для любителів остраху ночами підсвічують зеленими вогнями. Саме тут в непогожу ніч проходив шабаш відьом, який застав проїжджав повз на своїй кобилі сільський п'яниця Тем О'Шентер - герой однойменного вірша Бернса. Рятуючись від погнався за ними нечисті, кобила перенесла Тема по містку на іншу сторону річки Дун. Близько цього моста тепер і закінчуються екскурсії по бернсовскім місцях Аллоуей.

Близько цього моста тепер і закінчуються екскурсії по бернсовскім місцях Аллоуей

Після прогулянки по малій батьківщині Бернса можна з'їздити на берег Ірландського моря (точніше, затоки Ферт-оф-Клайд) - це всього в декількох кілометрах на захід від села. Але по-справжньому серце поета було віддано мальовничому Шотландському високогір'ї.

My heart's in the Highlands, my heart is not here,

My heart's in the Highlands, a-chasing the deer;

Chasing the wild-deer, and following the roe,

My heart's in the Highlands, wherever I go.

Варто проїхатися по цим чудовим просторах, подивитися на гори і озера, особливо Лох-Несс і водоспад Файерс, які також вразили Бернса на поезію.

А після повернення в Аллоуей рекомендується відпочити в кав'ярні, де готують чудовий еспресо. Втім, чи пив каву сам Бернс, його біографи не повідомляють. Зате добре відомо, що всім напоїв він вважав за краще старий добрий ель. Недарма ім'ям поета названий сорт елю, який вважається візитною карткою найстарішої шотландської пивоварні Belhaven. Втім, і шотландським віскі поет не гидував ні в житті, ні в віршах, так що не викликає подиву рішення винокурні Arran запустити лінію скотча «Роберт Бернс».

Віскі і пиво - основні напої на щорічному «бернсовском вечері», який проводиться шанувальниками поета в Аллоуей і інших містах і селах Шотландії в день його народження, 25 січня. А основне блюдо - легендарний шотландський пудинг Хаггіс з баранячих потрухів, зварених в баранячому шлунку, «могутній Хаггіс, повний жиру і тельбуха», як любовно називав його Бернс.

Страви і напої вносяться під акомпанемент волинки або «Оду Хаггіс», також написану Бернсом. А наївшись і напившись, шанувальники поета хором співають пісні на його вірші. До речі, співають Бернса і по-російськи, часто навіть не знаючи автора слів. Адже саме на вірші Бернса в перекладі Самуїла Маршака написані пісні «Любов і бідність», блискуче виконана Олександром Калягін у фільмі «Здрастуйте, я ваша тітка!», І «Моїй душі спокою немає» зі «Службового роману».

Як дістатися: до Аллоуей на машині і поїзді (з пересадкою в Глазго) з Единбурга (2,5 години), з Глазго так само на поїзді або машині (1 година). До озера Лох-Несс - 3,5 години з Единбурга.

Ще більше цікавого в нашому каналі Яндекс.Дзен. Підпишіться!

Читайте також

Новости