Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

В Білорусь їдуть народжувати і за дешевою ковбасою

  1. АВТОР:
  2. Орфографічна помилка в тексті:

5 серпня 2011, 7:34 Переглядів: 5 серпня 2011, 7:34 Переглядів:   Вітебськ - фестивальна столиця Білорусі

Вітебськ - фестивальна столиця Білорусі. Фото: А. Шевченко.

Мій потяг "Київ-Вітебськ" прибув до фестивальної столиці Білорусі (так Вітебськ називають через пісенного фестивалю "Слов'янський базар", який там проходить з 1992 року) майже опівночі. Але на вокзалі було людно - робочі накривали дахом залізничні колії, встановлювали лавки ... Причому весь цей процес вже явно підходив до кінця, а ще кажуть, що в Білорусі криза ! До речі, в минулому році цього будівництва не було, а крісла пасажирам замінювали власні валізи.

ФОТО: У Вітебську клумби схожі на міні-ботсади, а на вулицях не видно бомжів

МІНУС ТАКСИСТИ, ПЛЮС міняйли

Що змінилося - на вокзалі стало менше таксистів. Як сказав нам один з них: "По-перше, нам невигідно - бензин подорожчав (при цьому він все одно менше долара. - Авт.), А по-друге, народ став менше замовляти - ми ж теж ціни підняли". Хоча, як за українськими мірками, проїзд в таксі у них сміхотворний - за 10 км з мене взяли в перерахунку на наші гроші 16 гривень, а в Києві б це коштувало, як мінімум, 30 грн. Проїзд в громадському транспорті (автобуси, тролейбуси, трамваї) - в межах 1,2 грн., А в маршрутках, як і у нас, 2,5 грн.

Навели порядок
Навели порядок. Пам'ятки Білорусі - це хороші дороги і чисті вулиці. Фото: А. Шевченко

Але найбільша проблема сьогодні - купити в Білорусі долари. Коли я зайшла в обмінках, там товпилося кілька чоловіків, але побачивши, що я дістаю з гаманця зелені купюри, розступилися: мовляв, йдіть без черги. Здавши долари за курсом 1 до 5050 білоруських рублів (за 1 гривню давали 620 р.), А ще кілька місяців тому за долар мені б дали всього 3000 р., Я поцікавилася у касира: "А, наприклад, завтра я зможу купити у вас долари? " "Ні, у вільному продажу доларів немає, але якщо перед вами хтось здасть, то будь ласка". А як тільки я відійшла від каси, чоловіки кинулися до віконця, простягаючи рублі - купували мої долари. Причому в досить скромних обсягах - один взяв 30 доларів, інший - 50 (мабуть, у них свої домовленості).

А потім їх же я бачила на головній площі Вітебська, що пропонують народу долари трохи дорожче, ніж за офіційним курсом. Бажають знаходилися, але всі ці валютні операції проводились за кіосками, щоб не попастися: міліція там вистежує міняв.

Проблемою в Вітебську було знайти і нічний магазин. Один з перехожих сказав нам: "Був один, так недавно закрили - попитом не користувався".

КОЛБАСА БЕЗ СОІ і дешево

Чого бажаєте
Чого бажаєте? На білоруських прилавках зараз повно продуктів. Фото: С. Миколаїв

Зате на наступний день сповна змогла оцінити і асортимент, і ціни на білоруські товари. Порожніх полиць в продуктових магазинах, як показували по телеканалам в перші дні червня, не було. Як і імпортних товарів - на прилавках все від вітчизняного виробника. Побачивши варену ковбасу, точніше, її вартість (в межах 20 грн.), Перепитала у продавця: "Там, напевно, сої багато?" Треба було бачити обличчя жінки! "Дівчина, у нас в ковбасі взагалі немає сої, - як можна тактовніше відповіла вона. - Просто це куряча, тому дешевше". І я купила. Стільки курки в ковбасі я не бачила ніколи! Хоча нерідко купувала в київських магазинах типу курячу, гривень так під 40 (копчена в Білорусі коштує від 40 грн.). Вершкове масло там коштує близько 7,5 грн., На смак - солодке, жовте, без крапель вологи, як наше. А молоко (за ціною 3 грн. За літр, кефір варто до 4 грн.) Ніби тільки з-під корови.

Коли я кілька разів отоварилася в одному магазині, продавщиця вже без злості відповідала на мої запитання: "За останні пару місяців ціни на продукти зросли в 1,5-3 рази. Особливо подорожчали м'ясо (свинина в межах 50 грн., Яловичина - до 60 грн., курятина - до 30 грн.), риба і крупи. Наприклад, у нас гречка не дешевше, ніж у вас (в Білорусі вона від 20 грн. за кг. - Авт.). Але якість продуктів в гіршу сторону не змінюється . У нас дуже строго стежать за дотриманням ГОСТів, більшість яких залишилися ще з часів Радянського Союзу. До нас, коли росіяни навідуючись ються, так по півмагазину скуповують - особливо користуються попитом тушонка, згущене молоко, консервація, сирокопчені ковбаси, сири ".

Втім, за білоруськими товарами їздить народ з Латвії, Литви, Польщі та України, одним словом, сусіди. Наші так вже й бізнес на цьому роблять, відкриваючи міні-магазини, в яких можна купити білоруські продукти. Правда, коштують вони на порядок дорожче. Наприклад, там згущене молоко - до 8 грн., А у нас за неї беруть вже до 20 грн. Що стосується побутової техніки, то там зараз вибір товарів невеликий, продавці кажуть - народ майже нічого не купує.

ЧЕРГА В секонд І через шашлики

У секонд-хендах
У секонд-хендах. Від покупців дешевих товарів відбою немає. Фото: ІТАР-ТАСС

Зате в магазинах з дешевими товарами і типу секонд-хендів від покупців відбою немає. Не оминає народ стороною і магазини одягу, де продаються речі вітчизняного виробника. Одна жінка сказала нам: "Звичайно наша взуття виглядає старомодною, але я знаю, що куплю її і буду носити кілька сезонів". У Білорусі, особливо на периферії, народ одягається досить однотипно - чоловіки в лляних костюмах, жінки - в лляних сукнях, сарафанах. А якщо і зустрічаються "брендові" речі, то з серії китайських виробів - типу кофтинок від Шанель і сумок від Луї Віттон.

Як не дивно, за настроєм білорусів ніяк не скажеш, що країна переживає кризу - багато сімей (до речі, середні зарплати в Білорусі 150 доларів, пенсія - 100, в Мінську, звичайно, побільше) не відмовляють собі в задоволенні після роботи сходити в кіно, парк розваг або в кафе. Я аж отетеріла, коли побачила черги охочих поїсти шашликів (100 г - в межах 15 грн.) І випити (2 літри пива - до 15 грн., Пляшка вина - від 16 грн, а горілка 0,5 л - від 15 грн. ). А між кафешками народ влаштовував танці.

За шашличком
За шашличком. Вечорами народ відтягується в кафешках. Фото: А. Шевченко

Веселощі веселощами, але про кризу і Олександра Лукашенка багато білорусів говорять з побоюванням, мовляв, менше знаєш - краще спиш. Мабуть, придушення акцій протестів опозиції втихомирили частина незадоволеного населення. Як нам сказала співробітниця одного з Вітебських гуртожитків (до речі, зняти кімнату там коштує менше долара на добу, а пристойний номер в готелі - від 150 грн.): "Я вам зараз наговорю, а потім втрачу роботи, дзуськи!" Молодь і люди середнього віку охочіше говорять про проблеми: "Звичайно, багатьом не подобається Бацька, але назвіть хоч одну країну, де всі задоволені президентом. Його найбільша гідність - це те, що він не продажний і може навести порядок в країні, а недолік - з багатьма конфліктує. З тим же Медведєвим не може знайти спільну мову ".

Стоп опозиції
Стоп опозиції. Протестантів моментально "валять на підлогу". Фото: AFP

А що стосується порядку, то Лукашенко наводить його у всіх сенсах: і опозицію змітає, і сміття. Бордюри, тротуари і дерева побілені, на дорогах чітко видна розмітка, недопалки не валяються, кожна клумба - міні-ботанічний сад, а ще білоруси, які навідуються до Києва, дивуються нашим ... бомжам: "Як у вас влада допускає, що бомжі сплять прямо на лавках на Хрещатику, у нас їх всіх швидко по притулкам розосереджують ".

ГЛАС НАРОДУ

Лукашенко
Лукашенко. Звинувачують в конфліктності, але пишаються Непродажний. Фото: AFP

Ми поспілкувалися з людьми різного віку і соціального статусу, щоб дізнатися, як на них позначилися економічні негаразди. 67-річна Олена М., яка зараз на пенсії, але підробляє в одному з вітебських готелів покоївки, розповіла нам: "У всьому винен Лукашенко, який весь час собачиться з Росією, а ми змушені виживати. Я чому пішла працювати, та тому, що не можу прожити на пенсію в 700 000 рублів (1126 грн.). З цих грошей за квартплату йде 180-190 тисяч (у межах 300 грн.), ось і порахуйте, скільки залишається на життя. А хочеться і синові допомогти, він у мене робочий, але зарплата трохи більше, ніж моя пенсія. Нещодавно так захотілося оселедця, а вона у нас тепер по 15 тисяч (24 грн. - Авт.), а кілька місяців тому була по 3 тисячі за кілограм (4 грн. - Авт.). На іншу рибу, яка перевалила за 22 тисячі (більше 35 грн. - Авт.), навіть дивитися боюся. Зносилися у мене зимові чоботи, а вони стоять 300 тисяч (близько 500 грн. - Авт.), звичайно, можна на ринку дешевше знайти, але їх же вистачить на один-два місяці. Я не знаю, як далі. Підвищень ніяких не обіцяють, тільки додали пенсіонерам, у яких навіть ці 700 тисяч не виходять, але тільки непрацюючим ".

19-річний студент медичного вузу Денис К. сказав нам, що багато в чому винні і соотечественннікі, які нагнітають паніку: "Пройшов слух, що не цукру, все тут же кинулися змітати його з прилавків, потім що не доларів - і в обмінниках мало не скла вибивали. Хоча я шкодую, що сам не поміняв: у мене є невелика заначка в рублях. Потім в інтернеті писали, що світла не буде, - батьки дзвонили в обленерго, але це виявилося помилковою тривогою. На мені криза позначилася так : я до сих пір не можу поїхати відпочивати в студентський санатор ий на березі озера під Вітебськом, я заплатив за путівку спершу 100 тисяч (160 грн. - Авт.), а тепер сказали, що треба додати ще стільки ж. Але я вірю, що і президент, і уряд виведуть країну з кризи - їм ж невигідно невдоволення населення. Але треба сподіватися і на себе - відкладати щось про запас. а взагалі, коли в Росії президентом був Путін, нам було легше, він більш лояльний, а з Медведєвим все по-іншому, він якийсь жорсткий , його у нас не люблять ".

37-річний відеооператор Максим С., який на місяць отримує в середньому 400 доларів, причину кризи бачить в енергозалежності Білорусі і в бажаннях російських бізнесменів: "Білорусь для Росії - ласий шматок, російський бізнес знає, що у нас багато чого можна перевести з державної власності в приватну, ось і тисне на Путіна з Медведєвим, щоб ті тиснули на Лукашенка. А що ми можемо протиставити? ні вугілля, ні газу немає, тільки сільське господарство та харчова і легка промисловість. Зарплати підвищуватися точно не будуть. ось ми і гадаємо то нас швидше купить. Але як на мене: то краще на Захід, а в Росії наші підприємства вже точно до рук приберуть. Досить того, що вони злітаються на наші дешеві товари - забирають із собою не тільки тушонку-згущене молоко, наш льон і трикотаж , а й бензин, і побутову техніку. А потім у себе втридорога перепродують! "

НАРОДЖУВАТИ ЇДУТЬ У БІЛОРУСЬ

З моєю колегою-українкою в Білорусі трапилася неприємна історія - через хворого зуба у неї почалося зараження крові. Вона приїхала на фестиваль "Слов'янський базар", а тут таке! Загалом, з готелю, де вона зупинилася, їй викликали швидку, доставивши в відділення щелепно-лицьової хірургії місцевої лікарні. "Мені зробили операцію, протримали кілька днів у стаціонарі і благополучно відпустили, не взявши ні копійки! - каже колега. - А мої спроби віддячити лікарів наткнулися на повне здивування: мовляв, ми вам добру справу зробили, а ви!" А як у нас? Потрапляєш в травмпункт з переламаною ногою, а там відразу: "У вас 100 гривень є? Ах немає - нічим допомогти не можемо".

Як нам розповіли білоруси, до них навіть народжувати їдуть - і з Росії, і з України: "Лукашенко колосальні суми вкладають в медицину, в клініках коштує суперсучасне обладнання, і все безкоштовно. Майбутнім мамам доводиться тільки на квартиру, в якій буде жити до пологів , розщедритися. А серед відпочиваючих в наших санаторіях - теж одні приїжджі ". До речі, білоруси - народ непідкупний. Один мій український знайомий спробував провести в Вітебське гуртожиток дівчину на ніч, природно, пообіцявши віддячити, але комендант вигнала їх, пригрозивши міліцією.

ЛАТВІЯ: обшарпані будинки, пюре з ПОРОШКУ І ГОВЯДИНА ЗА 70 ГРН.

Рига
Рига. Трохи далі від центру - і вдома в непривабливому вигляді

Слідом за Білоруссю у мене було відрядження до Латвії. Передчувала побачити життя по-європейськи, адже як-не-як - країна Євросоюзу ... Центр Риги, і правда, шикарний - старовинні будинки, розфарбовані в кремовий, цегельний і лимонний кольори, затишні кафешки, сувенірні лавки. Але трохи далі від туристичного центру Рига постає в непривабливому вигляді - обшарпані будинки, в тріщинах через всю стіну, обтягнуті зеленою маскувальною сіткою. Місцеві жителі сказали нам, що так виглядають і інші міста Латвії: "Уряду зараз ніколи приводити в порядок архітектуру, є інші проблеми - розпустили сейм, восени настають вибори". Інший бич Латвії - нездорова їжа. У магазинах навіть м'ясо запаяні в пакети, а пюре в місцевих кафе - з картопляного порошку. І ціни кусаються: 100 г ковбаси-варенки в перерахунку на наші гроші - майже 15 грн., Літр молока - 10 грн., Кіло борошна - 16 грн., А яловичини - 70 грн.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "В Білорусь їдуть народжувати і за дешевою ковбасою". інші бізнес новини дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

Шевченко Арина

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Я поцікавилася у касира: "А, наприклад, завтра я зможу купити у вас долари?
Побачивши варену ковбасу, точніше, її вартість (в межах 20 грн.), Перепитала у продавця: "Там, напевно, сої багато?
А що ми можемо протиставити?
А як у нас?
Потрапляєш в травмпункт з переламаною ногою, а там відразу: "У вас 100 гривень є?

Новости