Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

озера Білорусі

"Білорусь синеокая" - мабуть, одне з найкоротших, найкрасивіших і самих вірних назв нашої країни. Ми вже так звикли до нього, що назва це перетворилося на свого роду бренд, банальне кліше, вязнущее на устах. "Синьооку" називають тепер все - від продукції виробників кондитерських виробів до міцних міцних напоїв. Чим же тут можна ще здивувати? Так самими озерами та річками! І всі ті, хто їх знає і бачив, погодяться, що і нас Творець не оминув водними багатствами. Як то кажуть, не останніми в черзі за ними стояли. Відсутність же прямого виходу Білорусі до морських просторів з лишком компенсується надзвичайно гарними озерами півночі країни, Білоруського Поозерья, озерами та річками басейну Німану, Прип'яті.

Зробимо короткий екскурс в історію і в сухі рядки статистики, що на перший погляд може здатися зовсім не пов'язаним з підводним полюванням в Білорусі. Але це тільки на перший погляд. Підводний мисливець стає справжнім мисливцем тільки в тому випадку, якщо в ньому живе спрага пізнання, осягнення законів природи, якщо душа його залишається відкритою до краси світу підводного і надводного. І зводиться все не тільки до кількості завойованих трофеїв і часто невиправданого азарту.

У Білорусі налічується понад 10 тисяч озер У Білорусі налічується понад 10 тисяч озер. Найбільші - Нарочь, площа 80 км2 (8000 га), Освейское (52 км2), Червоне (понад 40 км2), Лукомський (36,7 км2), Дрівяти (36,1 км2).

Найглибше - озеро Довгий, глибина 53,6 м. Загальна площа озер досягає більше 2000 км2. У деяких районах нашої республіки на їх частку припадає до 10% площі, що більше, ніж в середньому по такій озерної країні, як Фінляндія. Якщо поглянути на карту Білорусі, відразу звертаєш увагу на те, що розкидані озера по нашій території вкрай нерівномірно. На півночі країни їх багато. Тільки в басейні Західної Двіни кількість щодо великих перевищує 2800. І на басейн цієї річки припадає близько 70% площі всіх озер Білорусі. Багато озер, правда, дрібних, на півдні республіки, в басейні Дніпра і Прип'яті. Якщо рахувати разом зі старицями, то їх тут приблизно 6500. У центральній частині Білорусі популярністю користується тільки озеро Світязь, яке відрізняється відносно великою глибиною (до 15 м) і високою прозорістю води.

Що ж це таке - озера Білорусі? Чи варто сподіватися підводному мисливцю? Наші озера молоді. Походження більшості з них так чи інакше пов'язане з заледенінням, що відбувалися за геологічними мірками недавно, якихось 18-20 тисяч років тому. Північна частина сучасної території Білорусі була покрита південним краєм потужного валдайського льодовика, який повільно рухався зі Скандинавії і Кольського півострова. Пізніше, близько 10 тисяч років тому, під впливом потепління і відступу льодовика озера почали набувати свого сучасного вигляду. Складна історія їх виникнення і визначила те, що озера Білорусі дуже різнотипні. Варто тільки звернути увагу на розташування, контури і будова озер і озерних систем. Навіть нетренована очей дозволить розпізнати витягнуті і округлі за формою озера, озера зі складним рельєфом берегової лінії, з безліччю заток і бухт. Зазвичай озера утворюють цілі групи або ланцюжка, малі і великі, пов'язані річками і протоками. Наприклад, одна з великих озерних систем Білорусі, Ушачской, що включає близько 40 озер, об'єднується лише річкою Дівой, невеликим припливом Західної Двіни. Всю систему численних великих і дрібних Браславських озер (їх понад 50) пов'язує одна річка Друйка.

Народні назви Вороний Око, Вранці, Чортове Око, Світле, Біле як не можна точно характеризують зовнішній вигляд озер Народні назви Вороний Око, Вранці, Чортове Око, Світле, Біле як не можна точно характеризують зовнішній вигляд озер. Це озера з чистою і прозорою водою або округлі, невеликі за площею, але глибокі. Утворилися вони в тих місцях, де водоспад талих льодовикових вод потрапляв в тріщину земної поверхні. Назви інших озер теж говорять самі за себе: Довгий, повинен, Длугим. Найчастіше такі озера витягнуті з північного заходу на південний схід, по ходу льодовика, і утворилися в результаті здатності льоду при русі виорюють глибокі вузькі улоговини. На півночі і північному заході Білорусі зустрічаються озерні улоговини з дуже різноманітним малюнком берегової лінії. Крупнохолмістий рельєф місцевості створює тут складні обриси берегів. У місцевих назвах часто присутні слова "гори", "горбатіца", "гірський плесо" і т.д. Численні тут і термокарстові озера, які утворилися при відступі льодовика, коли залишилися великі захоронення брили льоду при потеплінні клімату танули, а лежать на ньому породи осідали. В результаті сформувалися неглибокі округлі улоговини. На підвищеннях центральній частині республіки зустрічаються досить унікальні для наших широт

озера карстового походження. Утворилися вони так само, як і термокарстові, але під пухкими піщаними відкладеннями залягають вапняки. На півдні Білорусі багато озера мають інше походження і трохи молодше за свої північних льодовикових побратимів. Плоскі заболочені зниження, торф'яні болота - ось типовий вигляд їх прибережжя. І такі озера, будучи найбільшими озерами Білоруського Полісся (Червоне, Оріхівське, Олтушское, Вигонощанське озеро), досить мілководні.

Природно, що в різноманітних озерах Білорусі різноманітний і тваринний світ Природно, що в різноманітних озерах Білорусі різноманітний і тваринний світ. Багато хто знає, що сома не зустріти в холодноводних озерах. Переважно річкові мешканці язь і жерех з'являться тільки в добре проточних озерах і водосховищах. Карась і лин віддадуть перевагу прогріваються зарослі водойми. І таких прикладів можна навести безліч. Ось і виходить, що в Білорусі, країні невеликий, мешкає 58 видів риб. Власне озерна фауна налічує близько 25 видів. Якщо взяти до уваги і водосховища, свого роду штучні озера, то ця кількість досягне 35 видів. Достатньо багато. Чому ж в ст рані, далекій від морів і океанів, ми можемо по хвалитися таким достатком. Ось тут і варто згадати історію виникнення водних просторів.

Всі річки і озера Білорусі належать до басейнів Балтійського і Азовського морів. У четвертинний період її сучасна територія піддавалася впливу п'яти оледенений. Протягом тривалого періоду часу існували зв'язку між басейнами річок Німан, Зап. Двіна, Дніпро і Вісла. Крім того, басейн річки Вісла з'єднувався з басейнами річок Одер і Ельба, а басейн Західної Двіни - з басейнами річок Ловать, Волхов, Нева і Волга. Ось тоді і відбувалося формування сучасної іхтіофауни Білорусі. У річки й озера з півночі і заходу проникали холоднолюбівие види риб - харіус, лосось, сиг, минь, інші види. З півдня розширювали свій ареал риби, більш характерні для річок басейнів Каспійського, Чорного та Азовського морів - жерех, сом, сазан, судак, золотий карась. І таке "велике переміщення народів" завершилося, коли природне з'єднання між великими річковими басейнами було втрачено. Але складні процеси рибонаселенія наших вод тривали. Останнім часом вирішальну роль, часто далеко не найкращу, зіграв людина. Зникли і продовжують зникати одні види, з'являються інші, аккліматізіруемие, і небажані, і так звані види-інтервенти. Добре це чи погано - складне питання. Але спробуємо розібратися.

Десять видів за критеріями Міжнародного союзу охорони природи (МСОП) є рідкісними і зникаючими, внесені до Червоної книги республіки Білорусь або є кандидатами на таке включення Десять видів за критеріями Міжнародного союзу охорони природи (МСОП) є рідкісними і зникаючими, внесені до Червоної книги республіки Білорусь або є кандидатами на таке включення. Це стерлядь, атлантичний лосось (сьомга), кумжа, форель, харіус, підуст, вусань, рибець (сирть), корюшка (мальок), ряпушка. Близько тридцяти видів мають промислове значення на природних водоймах або є об'єктами аквакультури. Здавалося б, видів досить багато. Але чисельність найцінніших з них, наприклад, щуки, сома, судака, жереха, язя, сазана, миня, почасти золотого карася і лина, таких бажаних для підводного мисливця, продовжує скорочуватися. Разом з цим зростає чисельність плотви, окуня, густери та інших "звичайних" видів. З'явився ротан-головешка. Розширюють свій ареал бички, трехиглая і колючка дев'ятиголкова. Як кажуть, святе місце порожнім не буває. Але це далеко не об'єкти підводного полювання і навіть не об'єкти любительського і спортивного рибальства. Причин тому кілька: погіршується стан екології наших річок і озер, перелов і браконьєрство. В першу чергу це видно на прикладі річковий іхтіофауни. З десяти зникаючих видів вісім - чисто річкові риби. Озерна фауна хоча і постраждала, але в меншому ступені. І тут перед нами відкриваються як великі можливості, так і чималі обов'язки. В першу чергу необхідно цивілізоване, гармонійне становлення і розвиток підводного полювання в Білорусі як виду спорту з усіма наслідками, що випливають морально-етичними нормами поведінки. А багато білоруських озера, річки і водосховища порадують підводних мисливців хорошою прозорістю і гідними трофеями.

Не має сенсу описувати дані з біології та особливості поведінки всіх риб, що мешкають в озерах Білорусі. З трофеїв підводника на озерах Білорусі хотілося б вибрати найцікавіші, здатні відобразити всю специфіку підводної озерної полювання, проблеми її організації та проведення. Зупинимося на кількох видах.

Вугор. Повна наукова назва Anguilla anguilla, вугор річковий (європейський). Широко поширений в Європі і північній Африці вид. Природний візит молоді вугра у внутрішні водойми залежить від їх віддаленості від Атлантичного океану, тому вугор в водоймах Білорусі завжди був досить рідкісним видом і не мав особливого промислового значення. З цих причин в кінці 20-х років ХХ століття в західних областях Білорусі набуло розвитку зариблення молоддю внутрішніх водойм. З 1956 р було розпочато систематичне вселення вугра в водойми республіки. До 2000 р скловидними личинками зариблено 44 озера загальною площею понад 48 тисяч гектар, загальним обсягом понад 56 млн. Шт. В даний час в Білорусі в основному зустрічається в озерах і деяких річках басейнів Західної Двіни і Німану.

В силу своїх смакових якостей вугор є цінним промисловим видом В силу своїх смакових якостей вугор є цінним промисловим видом. У Білорусі пік його улову доводиться на кінець сімдесятих - вісімдесяті роки. Згодом улови різко знизилися, і причиною тому стало майже повне припинення інтенсивного зариблення вугром водойм країни. Любительський лов вугра завжди був під забороною. Більш того, штрафні санкції за це були значно вище, ніж за упіймання червонокнижних видів риб. Заборона існує і зараз, хоча в багатьох водоймах промисловий лов вугра давно не ведеться. Чисельність не та, що раніше. Пояснити таку заборону будь-якими серйозними обставинами складно, так що розібратися в цій проблемі поки ніхто не береться. Вважається, що держава, витративши великі фінансові кошти, може опинитися в збитку при несанкціонованому лові вугра. Але такий вилов завжди існував і за своїми масштабами був досить великим. А при належній постановці питання, з організацією платного лову перспектива зниження таких "збитків" для держави стає цілком реальною.

Сазан (короп), Cyprinus carpio Сазан (короп), Cyprinus carpio. Його природний ареал дуже широкий, охоплює басейни Чорного, Каспійського і Аральського морів (європейський сазан, або короп), а також басейн Тихого океану від Амура до півдня до Бірми (амурський сазан). Сазан широко розселений за межами природного ареалу. Раніше область його природного поширення в Білорусі була обмежена басейнами річок Дніпро і Прип'ять, де мешкав підвид сазана - європейський сазан. Звичайно, ми не можемо змагатися за кількістю з сазаном в низов'ях Волги, наприклад. Але сказати, що у нас на нього не можна пополювати, значить покривити душею. Сазан в даний час зустрічається у всіх річкових басейнах Білорусі. Звичайні дикі форми в Прип'яті, Дніпрі. Зустрічається він в Немане, куди різні породи коропа потрапили з ставкових господарств і зарибнених озер. З 1948 року в Білорусі активно акклиматизировали амурського сазана, так що складно сказати, який сазан мешкає у нас в Білорусі. Так це для підводного мисливця і неважливо. Важливий розмір. Не так вже й рідкісні упіймання 10-кілограмових сазанів. У середній течії Прип'яті трапляються і справжні трофеї вагою в 25 кг. Іхтіологами зафіксований факт затримання особи в 32 кг. Хоча такі екземпляри "слонів" досить рідкісні, але

Матеріал підготували: кандидат біологічних наук Єрмолаєв Вадим і Бабук Вадим, клуб "Паралельний світ", м.Мінськ.

Чим же тут можна ще здивувати?
Що ж це таке - озера Білорусі?
Чи варто сподіватися підводному мисливцю?

Новости