Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Литовська IKEA може стати одним з туристичних маршрутів?

Великий торговий зал, 240 продавців-консультантів, один-єдиний фахівець з повернення tax free і ... відсутність обмінних пунктів - так зустрічає клієнтів, істотну частину яких складають громадяни Білорусі, що відкрився у Вільнюсі гіпермаркет IKEA. Але навіть ці моменти не зупиняють наших людей в їх бажанні заощадити. Адже багато хто вважає, що продукція шведських меблевиків, навіть з урахуванням її доставки з території Литви, обійдеться дешевше, ніж придбання імпортних диванів і ліжок тут. Але чи так це? Кореспондент порталу Holiday.by спробував розібратися в цьому питанні і підрахувати, у скільки білоруським батькам, з урахуванням митних платежів, обійдеться меблі з IKEA для кімнати школяра. І чи будуть вітчизняні турфірми пропонувати білорусам поїздку в IKEA замість Akropolis? Великий торговий зал, 240 продавців-консультантів, один-єдиний фахівець з повернення tax free і

Меблі з IKEA

Як з'ясувалося, щоб порадувати дитини меблями шведського дизайну, потрібно озброїтися калькулятором і зробити ряд математичних підрахунків. Крім того, корисно буде вивчити і правила провезення товарів через білоруський кордон. Цю інформацію можна почерпнути на сайті Державного митного комітету Республіки Білорусь. Саме з неї і радимо почати.

Згідно з інформацією ГТК, загальна вартість товару, безмитно ввозиться на територію Білорусі, не повинна перевищувати 1500 євро. Крім того, ваші покупки не повинні важити більше 50 кг. Якщо буде перевага, платити за нього доведеться за ставкою 30% від вартості (але не менше 4 євро за 1 кг). Свої правила існують і для так званих «неподільних товарів», вага яких більше 35 кг (наприклад, шафа, крісла). Причому, вага «неподільних товарів» не можна «розбити» на всіх, хто сидить у машині. За такі товари доведеться доплачувати при будь-якому розкладі. Ставка ввізного мита для меблів становить близько 15%, ПДВ - 20% і митний збір - 5 євро.

Порахуємо, у скільки ж нам обійдеться письмовий стіл, стілець, ліжко і шафа для кімнати школяра. При бажанні батьків, цей набір можна доповнити комодом, пуфом, настільною лампою.

Так, наприклад, платтяна шафа "Хемнес» вагою 75.3 кг по ціні 1407 літ (544 $).
Мито: 544 помножити на 0.15 одно 81.6
ПДВ: (544 + 81.6) помножити на 0.2 одно 125.12
На кордоні за «Хемнес» доведеться віддати: мито + ПДВ + 5 євро збору = 216.22 $
Tax Free поверне ПДВ, закладений в ціну товару, це означає, що шафа обійдеться в 479 $.

Таким чином, шафа обійдеться приблизно в 565.6 $.

Комод з 4 ящиками «Брусалі» вагою 35.4 кг за ціною 181 $.
Мито: 181 помножити 0.15 одно 27.15
ПДВ: (181 + 27.15) помножити на 0.2 одно 41.63
На кордоні за «Брусалі» доведеться віддати: мито + ПДВ + 5 євро збору 73.78 $
Tax Free поверне ПДВ, закладений в ціну товару, це означає, що комод обійдеться приблизно в 160 $
Таким чином, комод обійдеться в 192.15 $

Стіл письмовий «Бест» вагою 26.9 кг «растоможка» проходити не буде, а тому його можна буде вивезти за ту ж ціну, яка написана на ярличку 108 $

Стілець «Вільгот» вагою 13.4 кг обійдеться в 108 $ плюс підлокітники 30 $, разом 138 $.

Ліжко «Флакса» вагою 33.2 кг і за ціною 120 $ також відноситься до неподільним товарам, проте важить менше 35 кг, тому «розмитнення» також не потрібна.

Настільна лампа «Сунна» обійдеться покупцеві в 14.7 $.

7 $

Разом: білоруські батьки зможуть обставити кімнату школяра меблями зі Швеції за 1 138 $. Причому, збірка і доставка також буде здійснюватися за свій рахунок.

Нагадаємо, що мито стягується не з повної ваги або вартості товару, а тільки за зайві кілограми або з різниці в ціні (за вирахуванням безмитного ліміту в 1500 євро).

думки турфірм

Як повідомили в туристичній компанії «Диліжанс Тур» : « тури вихідного дня в Литву дійсно користуються популярністю. На сьогоднішній день в рамках екскурсії турфірма возить мандрівників тільки в супермаркети. Чи стане IKEA доповненням до Литви - поки неясно. Це питання потрібно обмірковувати. Швидше за все, туристи будуть їздити в меблевий гіпермаркет на власних машинах, а не на автобусі ».

Олена Волкова, фахівець з туризму компанії «Вервол»

- Зараз у нас закінчуються останні рейси в Палангу і ми плануємо серйозно подумати про те, чи потрібно включати в екскурсійну програму відвідування IKEA. Точно поки нічого не відомо. Можливо, будемо відправляти туристів на автобусах, можливо на поїздах (адже вони ходять кілька разів день). Що стосується масштабних покупок в IKEA, думаю, питань не виникатиме. Майже всі меблі упакована компактно, а тому не займе багато місця.

Максим Джус, фахівець з туризму компанії «ТрейдВояж»

- Так, ми плануємо возити туристів в литовську IKEA. Думаю, проблем з транспортуванням не виникне. У нас вже є досвід в цьому питанні. Так, наприклад, під час екскурсії по Варшаві, ми, в тому числі, відвідуємо польську IKEA. Причому, найчастіше люди купують дрібні товари для будинку: скатертини, столові прибори.

Як бачимо, вибір є завжди. Адже білоруські батьки можуть обставити кімнату школяра меблями з московського магазину IKEA. Тоді взагалі не доведеться платити за розмитнення. Крім того, всі необхідні меблі вітчизняного виробництва можна купити в наших магазинах. І обійдеться вона значно дешевше. А ось, чи стане IKEA доповненням до екскурсійної Литві - поки сказати складно. Однак деякі туроператори вже активно думають над цим питанням.

До речі Супермаркет IKEA пропонує не тільки меблі, але також чохли для неї, столові прилади, текстиль, інструменти та елементи кріплення. Можливо тепер замість литовського льону, бурштину та сиру туристи будуть везти з Вільнюса торшери, серветки і кімнатні рослини?

Але чи так це?
І чи будуть вітчизняні турфірми пропонувати білорусам поїздку в IKEA замість Akropolis?
Можливо тепер замість литовського льону, бурштину та сиру туристи будуть везти з Вільнюса торшери, серветки і кімнатні рослини?

Новости