Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Як емігранти з Росії, Білорусі та України адаптуються до нових країн - The Village

Еміграція з Росії стає все більш віддається перевага сценарієм для багатьох жителів великих і маленьких міст. The Village поговорив з тими, хто вже переїхав жити до Грузії, Таїланд, Канаду, Чорногорію та інші країни, про те, що їм довелося для цього зробити і як вони себе почувають на новому місці.

Міла Семенова
Торонто, Канада

Я виросла в родині військового, і до моїх 13 років ми об'їздили половину Радянського Союзу і п'ять років прожили в НДР. Тому постійна міграція здається мені природним способом життя, хоча батьки в певний момент втомилися від переїздів і осіли в Уфі. А я ще встигла пожити в Москві і Пітері. З чоловіком (корінним петербуржцем) ми думали про переїзд, але чим більше ми обмірковували варіанти в Росії, тим сильніше хотілося за кордон. Плюс обстановка в країні стала стрімко змінюватися в гіршу сторону, і з'явилося те саме відчуття, яке в рунеті називають «пора валити».

У нас був мільйон різних критеріїв, за якими оцінювали можливі для переїзду країни, і в якийсь момент Канада виявилася у верхній частині списку, обігнавши, наприклад, Литву і Чилі (правда, ми з самого початку не розглядали країни, де не можна закріпитися, тобто отримати вид на проживання і згодом громадянство). З усіх англомовних країн звичайним людям, типу нас з чоловіком, в Канаду виявилося виїхати найлегше. І залишитися поки ще досить просто, хоча імміграційні програми і тут ускладнюються з кожним роком. Ми почали замислюватися про від'їзд десь п'ять років тому, шукали шляхи, але чоловік зміг виїхати тільки в 2013-му, а я з двома кішками приєдналася до нього через рік, в серпні 2014 го.

Ми почали замислюватися про від'їзд десь п'ять років тому, шукали шляхи, але чоловік зміг виїхати тільки в 2013-му, а я з двома кішками приєдналася до нього через рік, в серпні 2014 го

Нашим містком до Канади стала навчання в місцевому коледжі, і це не зовсім дешеве задоволення, так що при переїзді питання грошей був головним.

У Торонто я планую і далі займатися тим, чим займалася в Росії, - фотографією. Також освоюю нову спеціальність (вирішила повернутися в IT, у мене перший вищий по цій частині), але в першу чергу планую приділяти якомога більше уваги мови. Незважаючи на те, що я до від'їзду чотири роки шліфувала англійська, у мене виявився колосальний психологічний бар'єр, який самостійно подолати поки не виходить.
Але все одно від країни відмінні враження! Хоча я поки навіть не відчуваю, що моє життя в Канаді глобально відрізняється від життя в Росії: так, на рівні побуту доводиться іноді шукати незвичні рішення (наприклад, ветеринарний корм для кішок я тут не можу купити в зоомагазині, тільки через ветеринара), але поки всі подібні питання вирішувалися легко. Чоловікові адаптуватися допомагає навчання: і мова волею-неволею прокачується, і соціальні навички, та й до пошуку роботи студентів готують грунтовно - у нього в програмі цьому присвячений цілий курс. Радує російськомовне ком'юніті: завжди є люди, які дадуть пораду або порекомендують потрібного фахівця.

Радує російськомовне ком'юніті: завжди є люди, які дадуть пораду або порекомендують потрібного фахівця

Оксана Трускова
Відень, Австрія

Оксана Трускова   Відень, Австрія

До Відня я переїхала в червні цього року з Москви. Бажання пожити в іншій країні було давно (хотілося отримати цікавий досвід, поки немає дітей), до того ж в Росії ставало все менш комфортно.

Мій переїзд був досить простим. Я працювала в австрійській компанії, і мені запропонували роботу в віденському офісі. Не треба було нічого вигадувати і нічого самій шукати. Позитивна відповідь колегам я дала дуже швидко, а далі почалися внутрішні метання, я навіть стала писати листи вже виїхали в інші країни друзям, питати що і як. Потім, правда, заспокоїлася і вирішила для себе, що все йде правильно.

Від мене вимагалося лише зібрати документи і відправити їх до Відня, іншим займалася компанія. За документами довелося трохи побігати (і навіть зганяти в рідне місто за дві тисячі кілометрів від Москви), а далі я просто сиділа і чекала, коли прийде відповідь.

За документами довелося трохи побігати (і навіть зганяти в рідне місто за дві тисячі кілометрів від Москви), а далі я просто сиділа і чекала, коли прийде відповідь

Вся ця паперова тяганина зайняла приблизно чотири місяці (для Австрії це швидко). Речі я перевезла в два прийоми, один раз заплативши за надмірну вагу, ще дещо мама відправила посилками. У Москві я жила на знімній квартирі, тому забирала з собою фактично тільки одяг і книги.

Зараз я працюю, активно вчу німецьку. Спочатку ніяк не могла звикнути, що тут все рано закривається і практично нічого не працює по неділях, зараз змирилася. В іншому дуже комфортно: все поруч, ціни на житло набагато нижче, тому нарешті я живу у великій квартирі поруч з роботою. Приємний клімат, зручно подорожувати, і гори близько.

Мені здається, треба твердо розуміти, де і на що ви будете за кордоном жити. Їхати в нікуди - це романтично, але може закінчитися безславно. Ну, і на новому місці не стоїть сидіти Сичем, треба знайомитися з людьми, намагатися краще пізнати країну, вивчити місцеву мову, зрозуміти якісь специфічні особливості. Мені ось днями приятель-австрієць сказав, що мій німецький віденськими мірками недостатньо ввічливий, тепер працюю над собою.

Денис Панін
Чорногорія

Бажання коли-небудь звалити зріло в мені давно, точніше, навіть не звалити, а зустріти старість в більш м'якому і теплому кліматі. До того ж в Росії дуже тисне атмосфера. Вічна напруженість, недовіра між людьми, постійна побутова агресія на вулицях, в магазинах, в транспорті ... А мені хотілося, щоб мої діти росли в нормальній обстановці. Якщо дитина не змушений з дитинства займатися якоюсь боротьбою, то він краще зможе розвинути інші, нормальні, навички, важливі для формування особистості, а не для банального виживання.

Минулого літа у мене закінчився контракт, за яким мені необхідно було відвідувати офіс, і в вересні ми з сім'єю вирішили перезимувати в Чорногорії. Просто втомилися від російської зими. Повернення навесні відтягували як могли, і, як тільки з'явилася можливість, повернулися знову сюди.

Повернення навесні відтягували як могли, і, як тільки з'явилася можливість, повернулися знову сюди

Чорногорія здалася комфортною країною для життя, що відповідає нашим запитам. По-перше, хороший клімат (особливо після Пітера!) По-друге, дуже низький рівень злочинності і доброзичливе населення. По-третє, проживання тут не вимагає великих фінансових вкладень. До того ж зрозумілий і щодо близький мову і менталітет місцевих жителів. Важливо, звичайно, також, що тут є доступні механізми для тривалого легального перебування в країні. Тому, крім покупки квитків, збору валіз і пошуків житла, від нас нічого, по суті, не було потрібно.
Зараз є пара проектів, над якими я працюю віддалено, але головне - я почав знову малювати. Мені тут добре. Треба, звичайно, вчити мову більш системно, що я зараз це роблю, ось дружина молодець, ходить на заняття. Будь-якого процесу адаптації у нас немає, скоріше ми просто повернулися додому.

Галина Медведєва
Панган, Таїланд

Я громадянка України, чоловік - росіянин, так що ми жили на дві країни. А зараз живемо на острові Панган в Таїланді.

Ми не намагалися переїхати свідомо. Ми з дітьми хотіли відпочити тут три тижні - але відпочинком це можна було назвати з великою натяжкою. Погодьтеся, в ситуації, коли на тобі дві дитини і тобі потрібно вчитися водити скутер, складно розслабитися. Так що вирішили затриматися ще трохи. Потім ще трохи ... Потім на батьківщині почалися холоди, і повертатися вже не дуже хотілося. Загалом, як-то ось так і прожили на диво-острові десять місяців. Навесні стало вже занадто жарко - повернулися на літо в Україну, а восени знову вирішили їхати до Таїланду.

Чоловік був тут і раніше, і йому дуже подобається. Клімат, ненав'язливо-доброзичливе місцеве населення, загальне відчуття безпеки. Приїхавши сюди вперше, я сказала: «Так, ти мав цілковиту рацію, дорогий! Це хороша країна для життя ».

Так що ми зробили візу, зібрали суму грошей, необхідну іноземцям для в'їзду в Таїланд, оплатили квитки, спакували речі. Так, непомітно для самих себе, стали жити в іншій країні. Я займаюся тим же, чим і раніше. Проводжу психологічні і астрологічні консультації (в Skype), виховую двох чудових діточок, насолоджуюся життям. Адаптації до країни, в емоційному сенсі, не було. Я відразу відчула себе тут як вдома. В даний момент я планую оформляти навчальну візу і вивчати тайську мову. Тайці - дивовижні люди, вони швидше співають, що говорять.

Тим, хто думає про переїзд, хочу сказати ось що. Діяти з позиції «покинути країну» - мені здається, значить заздалегідь прирікати себе на невдачі. Ну, покинув, і що? Що далі? Важливо бачити мету, зрозуміти, до чого ти прагнеш, що хочеш отримати за підсумками тих змін, які починаєш. Так що думати в першу чергу стоїть не про те, що вас не влаштовує на батьківщині, а про те, до якого стану ви хочете прийти і що вам може в цьому допомогти.

Петро Татищев
Кремнієва долина, Каліфорнія

Я поїхав з Москви в Кремнієву долину в Каліфорнії і зараз живу в Саннівейл. Ще в кінці 90-х я вступив в кілька американських університетів, але посольство визнало, що мені це не потрібно, і не видало візу. Потім, правда, ближче до кінця 2000-х, було навчання в англійському Кембріджі, де ніяких проблем з візою вже не було. Однак, працюючи з технологічними компаніями, я завжди хотів опинитися в Каліфорнії, і на початку цього року обставини нарешті склалися так, що ми всією сім'єю змогли виїхати. Якщо політика Росії і зробила якийсь вплив на моє рішення, то тільки в якості фактора, який підтвердив наміри, але ніяк не основного мотиватора.

Нам пощастило виграти грін-карту. Морально ми готувалися до переїзду, напевно, з середини 90-х, але речі зібрали дуже швидко. Про виграну грін-карту ми дізналися в березні, а поїхали вже в червні. У нас троє дітей, тому основним завданням при переїзді був пошук хороших шкіл та житла поруч з цими школами.

У нас троє дітей, тому основним завданням при переїзді був пошук хороших шкіл та житла поруч з цими школами

Зараз я працюю graduate program director (не придумав ще, як це правильно перекласти російською) в Founder Institute - найбільшої глобальної програми з навчання підприємців-початківців. До речі, на одній з програм Founder Institute зараз в групі з сорока чоловік шестеро росіян. Тільки один з них «американський» - всі інші приїхали протягом останнього року.

Я неодноразово тут бував і до переїзду, але одна справа приїжджати сюди у відрядження, і зовсім інше - повноцінно працювати на американську компанію. Тим більше на стартап. Вони тут дуже сильно відрізняються від наших.

Проте для мене багато речей вже знайомі і ніяких питань не викликають. Для сімейства процес занурення в нове життя більш складний, хоча старші діти вже досить непогано адаптувалися в школі. Намагаємося говорити з ними по-російськи, щоб не забували мову. Звичайно, є якісь побутові дивацтва, але Голлівуд настільки якісно просуває американський спосіб життя, що більшість побутових моментів відмінно розуміються за фільмами. Дружина поки сидить вдома з молодшою ​​дитиною, але, напевно, найближчим часом теж вийде на роботу.

Зараз у нас відчуття тривалого літа. Намагаємося дивитися околиці - тут багато всього цікавого, надовго вистачить.

Намагаємося дивитися околиці - тут багато всього цікавого, надовго вистачить

Ольга Кондаурова
Окленд, Нова Зеландія

Ольга Кондаурова   Окленд, Нова Зеландія

У нас сімейна історія переїзду. Чоловік поїхав з Москви в Алма-Ату, а потім ми вже разом з Алма-Ати поїхали в Окленд.

Особисто мені найбільше хотілося змінити діяльність. Я пропрацювала на одному місці більше десяти років і, якби залишилася в країні, то чи не звільнилася б уже ніколи, напевно. Навіть якби поїхала в Росію, залишилася б там же, але в іншій філії. Ми з чоловіком вирішили разом кудись переїхати вже через пару місяців після знайомства. Для цього одружилися - щоб стаж шлюбу був не менше року. Але вийшло так, що вирішили ми все в кінці 2011 року, а поїхали в 2014-му.

Нова Зеландія опинилася найпростішим варіантом. В Австралії ми не проходили по мові (чоловік недотягав) і за віком. Канада - це довго. Штати навіть не розглядали. Для Європи потрібно знати місцеву мову, і там не дуже легко з роботою, хоча я б, можливо, поїхала до Німеччини або Швейцарії, мені там подобається.

Для Європи потрібно знати місцеву мову, і там не дуже легко з роботою, хоча я б, можливо, поїхала до Німеччини або Швейцарії, мені там подобається

Довелося зробити багато підготовчої роботи. Зібрати гроші, скласти іспити з англійської, пройти всі перевірки, потім чекати рішення міграційного офіцера. З моменту вибору нашої анкети імміграційним офісом до видачі віз пройшов рівно рік.

Тим, хто переїжджає, я б радила збирати гроші і ретельно підходити до планування бюджету. Потрібно бути готовими до тривалих пошуків роботи і виходячи з цього відкладати гроші. Варто заздалегідь подивитися, які зарплати відповідають вашій посаді і скільки грошей потрібно вашій родині в місяць. І мати на увазі, що зарплати вказуються до виплати податків - а це істотна різниця!

Після переїзду чоловік відразу вийшов на роботу, а я поки займаюся дитиною: садок, адаптація та інше. Дитині півтора рочки, тому шукаю парт-тайм роботу, але поки з нею не складається. Втім, я не поспішаю. Для мене це як відпустка, в якому я давно не була. Мені тут все подобається, все в новинку.

Тут трохи інший темп життя, але це теж можна вирішити. Незвично без бабусь, няні і домробітниці. Зате з'явилися нові друзі, але головне - океан поруч, це як казка.

Зате з'явилися нові друзі, але головне - океан поруч, це як казка

Іван Мілановіч
Тбілісі, Грузія

Іван Мілановіч   Тбілісі, Грузія

Я все своє свідоме життя прожив в Білорусі і ніколи не залишав країну більше ніж на місяць. Але останнім часом стала затягувати рутина. День у день одне і те ж, люди одні й ті ж, та й економічна ситуація в Білорусі зараз не дуже проста.

У лютому цього року я вперше відвідав Грузію - приїхав до друзів на тиждень. І для мене ця країна стала справжнім відкриттям! Тут все по-іншому. Приголомшлива природа, гори навколо, найчистіше повітря, зачаровує архітектура. І ціни на все, в порівнянні з мінських і вже тим більше з московськими, дуже низькі. А про доброзичливість грузин можна говорити вічно. Всі вітаються, посміхаються, приймають як кращих друзів. Я не кажу вже про грузинську кухню! Досить жирної, до речі, що не заважає грузинам залишатися на подив підтягнутими.

Загалом, під великим враженням після тижневого відпочинку я повернувся до Мінська, а вже через місяць приїхав сюди з компанією друзів (віза до Грузії білорусам не потрібна). Цього разу мені все здавалося вже більш звичним, і я став вивчати країну трохи з іншого боку - як можливий майданчик для роботи і розвитку бізнесу. Зараз в Грузії в цьому плані обстановка непроста. Брак робочих місць, безробіття, низькі зарплати. Але мене дуже зачепив цей ринок. Ситуація приблизно як в Мінську років сім-десять тому. Далеко не всі ніші поділені, є де розвернутися і що запропонувати. Звичайно, є свої правила і свої нюанси, яких чимало, але мені здалося, що потенціал тут дуже великий. І на той момент я загорівся ідеєю спробувати попрацювати в Тбілісі.

Ось уже два місяці як я грунтовно сюди перебрався. Пробую налагоджувати свій невеликий бізнес. Рано загадувати, що з цього вийде і як буде далі, але поки я дуже задоволений! Тут для мене відсутні будь-які дратівливі чинники - як в житті, так і в роботі. Все йде дуже розмірено і своєю чергою.

Олена Рязанова
Лондон, Велика Британія

В Лондон я з дитиною переїхала з Аліканте, Іспанії, де ми прожили багато років. Туди свого часу поїхала мама колишнього чоловіка, перетягнула сина туди, і моя дитина народився там же. Пару років тому, коли в Іспанії була криза і роботи, особливо в маленьких містах, не було взагалі, я приїхала в Англію просто як турист, але мені тоді тут сподобалося: я зрозуміла, що криза в Європі не скрізь, в Англії можна і працювати , і жити, і у дитини буде краще майбутнє.
Як громадянка Євросоюзу, я можу спокійно переїхати в будь-яку країну, і кілька місяців тому я зважилася на переїзд до Лондона. Я працювала віддалено на московську компанію, тому у мене не виникло ніяких проблем. Я легко пройшла credit checks і зняла квартиру. Але тут сталося непередбачене - мене звільнили. І я опинилася в складній ситуації. Шукати роботу в Іспанії зараз марно, її не вистачає навіть іспанцям. А мій англійська недостатньо хороший, щоб знайти роботу тут. Тому я перебиваюся поки офіціанткою, отримую child benefits (допомоги на дитину), ходжу на співбесіди.

Варіант з поверненням до Росії я навіть не розглядаю. По-перше, через клімат. Я сама з Новосибірська, але настільки відвикла від холодів, що мені здається, російський клімат взагалі неприйнятний для життя. І потім, мені здається, однією виховувати дитину в Росії набагато важче, ніж де-небудь ще. Тут, якщо ти залишаєшся з дитиною без роботи, держава тобі допомагає посібниками, оплачує частково орендну плату. І взагалі ця країна викликає бажання жити і боротися.

Потім, я думаю, мій син сам буде проти переїзду. Йому 10 років, і зараз у нього такий момент, коли він соромиться того, що він росіянин. Нещодавно він їздив до табору в Англії, там були діти з усього світу. І вони дуже активно обговорювали політичні проблеми. Так ось, хлопці з Америки, Франції, Італії - явно повторюючи слова батьків - говорили, що Росія розв'язала війну, а у їхніх країн криза, і вони не можуть купити танки, щоб оборонятися від Росії. При цьому тут, в англійській школі, йому ніхто нічого такого не говорить. Все дуже політкоректні, хоча знають, що він росіянин. Але він сам цього соромиться і все частіше називає себе іспанцем.

фотографії: chrischabot , jesseclockwork , petrocasek , christianhaugen , photographyburns , small

Ну, покинув, і що?
Що далі?

Новости