Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Французи оцінили «Базар, казан і дастархан»

Нечасто книги, видані в Росії, отримують міжнародні премії, але днями це сталося. Правда, премія це незвичайна. Нагороди Gourmand World Cookbook Awards вручалися на минулому в рамках Паризької ярмарки конкурсі найкращої кулінарної книги Paris Cookbook Fair. Фінал конкурсу відбувся в паризькій галереї «Карусель дю Лувр». Премія вручається в різних номінаціях, в тому числі: національна кухня, кращий переклад рецептів, кращі автори і шеф-кухаря, кращий кулінарний блог, краще додаток на гастрономічну тему і так далі.

Цього року серед переможців опинився російський письменник і відомий кулінар Сталик Ханкішієв. Він отримав премію за кращий працю про національну кухню. Книга «Базар, казан і дастархан», що вийшла в 2012 році, присвячена страв східної кухні. На відміну від його попередніх бестселерів ( «Казан, мангал і інші чоловічі задоволення» і «Казан, баран і дастархан»), новий захоплюючий нарис присвячений повсякденному східної їжі. З властивим йому м'яким гумором Сталик представив досить захоплююча розповідь про смак простих натуральних продуктів - хліба, чаю, молока, фруктів, овочів, спецій. Але, звичайно, в книзі описуються і улюблені багатьма ще з радянських часів страви - долма, самса і чебуреки; солодощі - халва, нуга, пахлава і багато ще чого. У тому числі йдеться в книзі і про страви, про які простий житель Росії, коли бував у східних республіках колишнього СРСР, навряд чи чув. І зрозуміло, там описані східні традиції: чим зустріти гостя, що обов'язково повинно бути на святковому столі і т.д.

За інформацією «Лента.Ру» , Друге місце в номінації «Книга про національну кухню» посіло видання про колумбійської їжі, а третє - про польську.

До речі, «Базар, казан і дастархан» не єдина кулінарна книга російською мовою, зазначена нагородою. Приз також дістався роботі гранд-шефа Алена Дюкасса «Велика кулінарна книга: м'ясо та птиця», зазначеної за кращий переклад на російську мову, виконаний видавництвом «Чернов і К». Ну а головний приз отримала все ж франкомовна - канадська - книга «Cabana A Sucre Au Pied De Cochon» Мартена Пікара.

Олена Вешкіна

Новости