Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Унікальні місця: Підземний світ Малайзії

"Унікальні місця" - підрубрика, в якій можна дізнатися про неймовірні і неповторних місцях з усіх куточків нашого світу.

Печери Бату - одна з найпопулярніших визначних пам'яток Малайзії. Ці вапнякові печери розташовані в лісі, в районі Гомбак, недалеко від столиці країни - міста Куала-Лумпур.

Вік вапнякових пагорбів, в яких утворилися Печери Бату, становить близько 400 мільйонів років. В історичні часи вони використовувалися місцевими племенами Бесісо як тимчасові укриття під час занять полюванням. Для туристів ці печери відкрилися 19-му столітті.

Цікаво, що печери - це не тільки улюблене місце мандрівників, але ще і діючий храм, куди щорічно приїжджає величезна кількість паломників. Бату - одна з найвідоміших індуїстських святинь за межами Індії. Саме тут знаходиться найвища статуя бога Муругана, другого сина Шиви, якому поклоняються південні таміли. Перед входом в комплекс печер стоїть статуя бога Муругана висотою 43 метра. У його руках спис, покликане охороняти від злих духів і іншої нечисті.

Стеля в цих печерах знаходиться на висоті близько ста метрів. У деяких місцях є отвори, через які в печери потрапляє сонце, освітлюючи красиві вівтарі і скульптури, розташовані на них і навколо них. У комплексі є різні необроблені печери, які містять різноманітний діапазон печерної фауни, включаючи деякі унікальні різновиди, такі як павуків Liphistiidae і крилани Eonycteris.

Унікальні місця - підрубрика, в якій можна дізнатися про неймовірні і неповторних місцях з усіх куточків нашого світу

У складі комплексу «Печери Бату» знаходиться багато різних печер:

«Храмова печера», або «Світу», - основна печера комплексу Бату. Вхід сюди безкоштовний. Щоб досягти її, відвідувачі повинні піднятися крутими сходами з 272 ступенів. За ним піднімається ціла процесія під час свят Вогню, які проходять в жовтні і листопаді, і в свято божества Муругов в лютому кожного року. У Печері розташовано безліч красивих храмів.

«Темна печера» - найбільша, її довжина - 2 км, висота - 122 метри. Сюди можна потрапити зі сходів, що ведуть в «Світлу печеру» (зліва при підйомі, на 204-й ступеня). Тут ведуться дослідження флори і фауни, постійно виявляються нові екземпляри. Тут можна помилуватися сталактитами і сталагмітами, печерним перлами і багатьом іншим. Більшість видів формувалося протягом тисяч років, і збереглися практично в первозданному стані. Вхід в печеру платний. Самостійно потрапити в «Темну печеру» неможливо. Всі переміщення відбуваються строго організованими групами з супроводжуючим. Робити фотографії зі спалахом забороняється через що мешкають усередині кажанів. Цей освітній тур дає реальне розуміння природи Печер Бату.

Печери Вілла. У підстави пагорба є ще три печерних храму - Художня галерея, Печера Рамаяна і Валлувар Котто. Цей комплекс був відреставрований і відкритий як Печера Вілла в 2008 році. Вхід в печеру Вілла, на відміну від входу в інші святині, платний і веде по мосту через озеро. Вхід сюди платний.

Печера Рамаяна, якщо стояти обличчям до пагорба зліва. На шляху до печери Рамаяна знаходиться храм і статуя Хануман (мавпа, віддана помічниця Рами, вельмишановний в індуїзмі мавпоподібну божество). Печера Рамаяна має висоту до 50 метрів.

Печера Рамаяна має висоту до 50 метрів

Всередині печера прикрашена фігурами персонажів індійського епосу. Тут розповідається про життя Рами в формі хронологічних літописів на нерівних стінах. Як відомо, життєпис Рами докладно описано в «Рамаяні» - одному з найбільших прикладів давньоіндійського епосу. Легенда про Рамі і інших персонажів Рамаяни справила величезний вплив на культурну свідомість народів Південно-Східної Азії. Рама шанується індуїстами за проявлені їм якості безмежного співчуття, вірності обов'язку і релігійним принципам, його життя і діяння служать прикладом проходження високим моральним принципам.

Рама шанується індуїстами за проявлені їм якості безмежного співчуття, вірності обов'язку і релігійним принципам, його життя і діяння служать прикладом проходження високим моральним принципам

Печера освітлена декоративним підсвічуванням, яка виглядає дуже ефектно. Пройшовши до кінця першого рівня, ви побачите два печерних водоспаду, об'єднуються воєдино.

Стіни печери Валлувар Котто покриті скульптурою, фресками і висіченими римованими двустишиями «Тіруккурал» - збірник віршованих афоризмів на тамільською мовою, одна з найбільш шанованих книг на півдні Індії, авторство якого приписують письменнику філософу Тіруваллувар.

У Художній галереї ви дізнаєтеся про історію життя Муругана, від народження до шлюбу і до його тріумфу над лиходієм Сурападмана. Відвідувачам пропонують аудіо тур по цій печері. Тут встановлена ​​сцена, регулярно виступають індійські танцівниці. Також всередині є «зоопарк рептилій» зі зміями, черепахами і ящірками.

Інші розваги: Починаючи з 1892 року, Печери Бату є епіцентром індуїстського фестивалю Тайпусам. Його щорічно відзначають в день повного місяця місяця тай по тамільською календарем (випадає в період з 14 січня по 15 лютого). У печери Бату дозволені деякі тамільські ритуали, на які накладено заборону в Індії. Хода віруючих супроводжується боєм барабанів. Деякі прочани впадають в транс. Він відомий своїми кривавими обрядами і жертвопринесеннями.

Протягом трьох днів фестивалю, Печери Бату залучають близько мільйона індусів-паломників і туристів зі всього світу. Більше ніде в світі (крім Індії) це свято відзначається в такому великому масштабі. В ході фестивалю індуїсти вважають Муругана, головне божество тамілів в Південній Індії. Фестиваль починається 8-годинний ходою від храму Шрі Маха Маріамман в Куала-Лумпурі і завершується в Храмовій Печері.

Найбільш видовищна частина фестивалю - церемонія каваді. Каваді (в перекладі «тягар») підноситься в знак подяки Муругану за виконання найпотаємніших бажань. Індуси моляться Муругану протягом року і просять його виконати найпотаємніші бажання. Під час молитви віруючий дає обітницю. Якщо бажання збулося, в день Тайпусама обітницю слід виконати. Виконання обітниці полягає в підйомі пішки 272 сходах з каваді, що символізує борг людини перед богом. За кілька тижнів до свята, віруючий, хто робить покаяння, постить, утримується від усіх форм утіх і залишається чистим в словах, думках і справах.

Найпростіший варіант каваді - глечик з молоком. Прикрашений квітами глечик з молоком паломник ставить на голову і піднімається вгору по сходах. Більш складний - прикрашену павиними пір'ям конструкцію, на вигляд нагадує намет, ставлять на голову і з нею починають сходження. І найскладніший, хворобливий і «кривавий» - церемонія умертвіння плоті. Паломники проколюють собі щоки або мову, за допомогою гачків кріпиться на шкірі грудей, спини, стегон і особи різні фрукти. Вважається, що за допомогою цього ритуалу в такому людини вселяється дух святий, а тому доторкнутися до нього під час підйому по 272 сходинках - дуже хороша прикмета.

Вважається, що за допомогою цього ритуалу в такому людини вселяється дух святий, а тому доторкнутися до нього під час підйому по 272 сходинках - дуже хороша прикмета

Піднявши каваді в Печерний храм, до паломників підходять священики з освяченим попелом посипають тіло віруючих. На цьому обряд каваді закінчується, обітницю вважається виконаним, з віруючих знімають їх «тягар».

скелелазіння

Хоча більшість туристів приїжджають тільки заради відвідування печер, вапнякові пагорби і скелі висотою 150 метрів є одним із кращих місць для скелелазіння в Південно-Східній Азії. Тут пропонують безліч маршрутів сходжень для альпіністів всіх рівнів кваліфікації. Тури скелелазіння в Печери Бату пропонує компанія Vertical Adventure, подробиці можна дізнатися на їх офіційному сайті.

Як дістатися: Печери Бату розташовані в районі Гомбак (Gombak), на відстані 13 км від центру Куала-Лумпура, поруч з річкою Сунгаі Бату і однойменним селом. На громадському транспорті до Бату можна доїхати з терміналу Puduraya Bus Terminal приблизно за 45 хвилин. Також ви можете дістатися на метро до станції Putra Terminal, а звідти взяти таксі .. Дістатися можна також і на електричці від станції KL Sentral KTM Komuter по лінії Batu Caves-Port Klang Route (червоний на транзитних картах) до станції Batu Caves. Потяги ходять кожні 15 - 30 хвилин. Можна доїхати і на автобусах № 11 або № 11D, які йдуть від зупинки Bangkok Bank за адресою Bangkok Bank Berhad 105, Jalan Tun HS Lee. Ці автобуси зупиняються біля Печер Бату.

Поради: Печери відкриті протягом року з 07:00 до 22:00. Але найкращий час для відвідування - це ранок, яке допоможе уникнути спеки і натовпи туристів.

Туроператори пропонують свої тури за 60 доларів і вище. Не варто переплачувати, краще відправитися туди самостійно.

Приїжджайте з готівкою. Є багато магазинів біля печер, але немає банкоматів.

Що стосується їжі, є кілька кафе і ресторанів індійської кухні, але краще дістатися назад в Куала-Лумпур, де якість і ціни нижчі, ніж в районі Печер Бату.

Остерігайтеся «місцевих жителів» - довгохвостих мавп. Тварина мила, але нахабна. Ні в якому разі не годуйте їх. На одному гостинці вони не зупиняться: будуть переслідувати своїх годувальників, намагатися стягнути у них речі, можуть проявити агресію і навіть вкусити, що небезпечно для здоров'я.

На одному гостинці вони не зупиняться: будуть переслідувати своїх годувальників, намагатися стягнути у них речі, можуть проявити агресію і навіть вкусити, що небезпечно для здоров'я

Читайте також: Печера Очеретяної Флейти

Новости