Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Тайський трикутник: Патайя, Пхукет, Самуї

1. Бангкока - Паттайя

Як правило, столицю Таїланду вам ніяк не минути, так як вона є перевалочним пунктом до більшості інших курортів країни. Крім того, Бангкок - важлива частина місцевої "екскурсіонки" і шопінгу. Тут варто оглянути королівський палац, храми Смарагдового Будди і Лежачого Будди, проплисти на човні по річці Чао Прайя. На таку програму цілком вистачить 2 дні.

Паттайя (наголос на останньому складі) знаходиться в 140 км на південний схід від Бангкока. Це демократичний, галасливий курорт. Готелі тут багатоповерхові, з маленькими номерами, часто в них немає балконів. Більшість з них від пляжу відокремлює набережна. З Патайї найбільше екскурсій, а візиткою курорту є шоу трансвеститів. Мабуть, в Патайї воно краще у всій країні.

Пляжі в самому місті брудні, а вода - мутна. Купатися краще їздити на сусідні острови. Спеціально до Бангкока і Патайю варто їхати тим, хто націлений на екскурсії на північ Таїланду.

У тій частині Таїланду, де знаходиться Бангкок-Патайя, розрізняють 3 сезони: жаркий з березня по травень (29-38 * C), сезон мусонних дощів з червня по жовтень (26-32 * С). У листопаді починається прохолодний сухий сезон.

- Найзнаменитіший курорт затоки - острів Самуї. Він популярний через своїх білих піщаних пляжів, чистого моря і незайманою природою в центрі острова. На Самуї не будують нічого вище пальм, тому для відпочинку туристам пропонуються невисокі готелі в пару поверхів або бунгало. Центрами туризму на Самуї є східне узбережжя (пляж Чавенг) і південно-східне (пляж Ламай). Там розташовані найпопулярніші готелі. Варто згадати ще Маєн - пляж, на якому люкс-готелі є сусідами з колонією хіпі. Побачити все цікаве на Самуї нескладно, так як протяжність дороги, що йде уздовж берега, становить всього 50 км. Крім звичайних екскурсій, з Самуї можна відправитися на ферму з розведення перлів (одноденна екскурсія - $ 30-40).

На курортах Сіамської затоки можна виділити 3 сезони: сухий - з середини грудня по березень (30 * С), жаркий - з квітня по вересень (температури вище 30 * С) і сезон дощів - з середини жовтня до початку грудня.

Курорт №1 на Андаманському морі - острів Пхукет. Це досить жваве місце, так як дістатися сюди зручно як по повітрю, так і по дамбі, що з'єднує Пхукет з материком. На острові є готелі на будь-який гаманець, а пляжі розосереджені по всьому узбережжю в бухтах. Кращими пляжами вважаються Карон і Банг Тао. При цьому основна нічна та інша тусовочна життя розташована на пляжі Патонг (але для пляжного відпочинку він підходить слабо - море брудно типу Пата).

2. Сіамський затоку

Ще популярні місця для відпочинку - острова Пі-Пі (там де знімався фільм "Пляж" з Ді Капріо), а також місцевість навколо міста Крабі, яка заворожує своїми скелястими берегами. Безпосередньо на березі Пукета і Крабі майже немає місць придатних для дайвінгу та снорклінга, зате легко дістатися до численних довколишніх острівців, де таких місць дуже багато.

Найкращим часом для поїздки на Андаманському узбережжі є зима, коли панує сухий сезон. Краще не їхати на Андаманское море влітку. У цей період на островах і узбережжі проходять сильні короткочасні зливи раз в день. До того ж "мокрий" сезон супроводжується штормами і на численні острови, якими так славиться ця частина Таїланду, буде важко добиратися.

3.Андаманское узбережжі

ДОСЬЄ НА ТАИЛАНД.

ВІЗА. Вартість візи після прибуття - близько $ 30. Зберігайте до кінця поїздки частина імміграційної картки, яка буде пришпилена в паспорті. Ви зобов'язані повернути її прикордонникам при виїзді. Для отримання візи по прильоту потрібно пред'явити $ 500 готівкою на людину (або зняти тут же в банкоматі 18000 бат); квиток на зворотний рейс. В'їзд дозволяється на 15 днів і тільки в тому випадку, коли виліт буде не пізніше цього терміну. Якщо поїздка планується на більш тривалий термін, то візу потрібно отримувати заздалегідь в посольстві Таїланду.

ВАЛЮТА. Тайський бат (TBH). $ 1 = 34. В якості валюти краще везти долари США. Курс обміну в готелях нижче, ніж в банках і обмінних пунктах. Банкомати є у всіх великих містах і великих готелях. Якщо ви захочете поміняти $ 100 дрібними купюрами, то втратите кілька доларів в порівнянні з тим, якби змінювали одну "сотку".

ГОТЕЛІ. Виразної класифікації готелів в Таїланді немає. Ті "зірки", які ви бачите в каталогах турфірм, виставлені самими туроператорами - щоб клієнтам простіше було розібратися.

При в'їзді в готелі класу від 4 * потрібно залишити якусь суму в заставу за користування міні-баром і рестораном a la cart. Сума може бути найрізноманітнішою, тому зверніть увагу на цей момент при покупці туру.

ХАРЧУВАННЯ. Найпопулярніші системи харчування BB (сніданок) і HB (сніданок, вечеря). Краще брати BB, так як недорого перекусити можна повсюдно.

ПЛЯЖІ. Всі пляжі в Таїланді - в "загальнонародному" користуванні, тому найчастіше шезлонги і лежаки платні ($ 1). Але буває, що готель орендує частину узбережжя, тоді все це буде безкоштовно.

Особистий досвід: КРАЩЕ крабів МІСЦЯ НІ.

Журналіст Ярослав Малюта подорожував по Таїланду без допомоги турфірм, самостійно забронювавши готелі і квитки на міжнародні та внутрішні авіаперельоти через інтернет. За два тижні мандрівник встиг докладно познайомитися з найвідомішими курортами країни. Своїми враженнями він поділився з читачами газети "Сегодня".

Крабі. Тут, поряд з узбережжям, багато скелястих островів

НЕ ЗОВСІМ ТАИЛАНД. На моє переконання, людині, вперше вирушає в Таїланд, не потрібно їхати в Патайю. Хіба що вашою метою є секс-туризм. Але навіть заради подібних задоволень не варто. Адже індустрія секс-туризму є майже на кожному великому тайському курорті. Чому я так налаштований проти цього міста? Тому що через Патайи у вас може скластися неправильне уявлення про цю чудову країну. Море в межах міста брудне, а на вулицях - натовпу приїжджого народу. Курорт виник на місці, де відпочивали американські військові під час в'єтнамської війни. Тому і готелі тут часто зберігають "штатівський" стиль - з маленькими номерами, без особливих затій в архітектурі. Якщо говорити про Патайї як базі для екскурсій на північ в материкову частину країни, то і тут вона програє Бангкоку. Адже столиця знаходиться на півтораста кілометрів на північ від Патайї. Крім того, в Таїланд ви майже напевно потрапите через аеропорт Бангкока. І якщо ви збираєтеся обстежити північні провінції, то немає сенсу витрачати час і гроші на зайві переїзди. Одним словом, Патайя - це вже не зовсім Таїланд.

Сіамська Сейшели. Острів Самуї виявився приємним у всіх відносинах місцем. Там є і тусовочні місця, і майже незаймана природа. Але любителям попірнати Самуї може трохи розчарувати - тут уздовж узбережжя дуже чисте, але малоцікаві для дайвера море. Однак варто звернути увагу на довколишні до Самуї острівці - Ко Тао і Ко нань юань. Це справжні "сіамські Сейшели" з такими ж скелями, коралами, шикарними білосніжними пляжами.

НЕПИСАНА КРАСА. Якщо Самуї мені просто сподобався, то Крабі став для мене одним з найкрасивіших місць в світі. Цей курорт знаходиться на материку, а поруч з узбережжям океан поцяткований безліччю скелястих острівців. На багато пляжів дістатися можна тільки на човнах. Є біля Крабі пляжі Райлі і Франанг бич - так це взагалі класика жанру! Там є місця, де скелі нависають над водою, мавпи бігають по піску, печери виходять просто до моря. На Крабі дуже насичена екскурсійна програма, яка сподобається любителям екологічного туризму - піші переходи по джунглях до гірських озер, поїздки на слонах, рафтинг.

ЛОЖКА ДЬОГТЮ. Як і в будь-якій поїздці, крім позитиву, залишилися і негативні враження. У перші дні важко було адаптуватися до високої вологості. Оскільки я їздив в травні, то було дуже жарко. Навесні спеку варто всюди, незалежно від регіону. На Андаманському узбережжі до того ж лило більше дощів. Причому слово "більше" означає, що якщо дощі по всій території Таїланду йшли через день, то на Пхукеті і Крабі - щодня. Чи не сподобалося мені і те, що популярні пляжі погано прибираються: У Туреччині або Єгипті на цей рахунок справу поставлено незрівнянно краще. Крім того, тайські готелі повністю інтегровані в місцеве життя. Сидиш собі на пляжі, а повз тебе носяться тайці у своїх справах. Якщо вас це дратує, то в Таїланд краще не їхати.

Я постійно стикався зі спробами надути мене. Особливо в Бангкоку. Коли ти подорожуєш самостійно, то з дрібним шахрайством стикаєшся постійно. Наприклад, раджу не реагувати на пропозиції таксиста: "Я вас залишу на 10 хвилин, сам поїду заправляючись, а ви мене почекайте он в тому ювелірному магазині!" Хто бував в Туреччині, той знає що буде далі - в магазині почнуть вам втюхати свій товар. Нерідко намагаються всучити "рубіни". Скляна підробка це чи справжній камінь (але який не можна вивезти з країни) сказати складно. Тому краще не ризикуйте ".

НА ЗАМІТКУ

1. Бронь тайських готелів savadi.com, asiahotels.com

2. Дешеві авіаквитки на перельоти всередині Таїланду - airasia.com.

3. Щоб заощадити на перельоті до Таїланду, $ 200? Їдьте поїздом до Москви (купе 400 грн.) І летите чартерним рейсом Москва - Бангкок - Москва за $ 800 (летіти з Києва коштує $ 1100)

Збільшену інфографіку дивіться тут

"СЬОГОДНІ" РЕКОМЕНДУЄ.

Обов'язковий джентльменський набір тайських розваг для більшості наших туристів до недавнього часу складався з пляжного відпочинку, екскурсії в Бангкок, відвідування шоу трансвеститів і сеансу тайського масажу. Але не варто тільки заради них летіти через півсвіту. Ми розповідаємо про декілька цікавих місцях, які знаходяться в стороні від самих розкручених маршрутів - на півночі Таїланду. Їхати туди найкраще з Бангкока і Патайи. Причому можна без проблем знайти екскурсію з російськомовним гідом.

Чіангмай

Чіангмай називають культурною столицею країни і "містом золотих храмів". Але наш вам порада - огляньте тільки парочку, далі від всієї цієї позолоти і пишності втомлюєшся! Найбільш вражаючий з місцевих храмів - Ват Дої Сутеп, розташований в стороні від міста, в горах. Крім храмів, обов'язковим пунктом будь-якої екскурсії в Чіангмай стане візит в "Слонячий табір", де міститься безліч цих самих слонів. Тваринам в таборі явно подобається. Це помітно по їх доглянутості, умов утримання, стосовно персоналу. Шоу в "Таборі слонів" включає годування тварин, купання їх же в гірській річці та подання, в ході якого слони досить жваво танцюють, присідають, крутять обручі, ганяють м'яча. Ціна одноденної екскурсії - $ 50-70.

села Карен

У 200 км від Чиангмая знаходяться села народу карен. Ці люди в п'ять років одягають на шию дівчинки кільце з латуні. Протягом усього життя кільця додаються, витягаючи шиї жінок на 25-30 см! Оскільки нічим іншим, крім дивного вигляду жінок, ці люди не виділяються, то і відвідування села Карен займає від сили пару годин в ході одноденної екскурсії. Туристи встигають подивитися на знамениті шиї, і придбати сувеніри - домоткані килими, хустки і сумки з характерними візерунками. Звичайно, елементи "потьомкінського села" в каренські побут присутсвуют, але один раз з'їздити до них варто. Ціни на екскурсії з заїздом до Карен - в межах $ 60-100.

тигровий храм

Комусь із читачів він знаком з заставки на телеканалі Animal Planet. Це невеликий монастир в провінції Канчанабурі на заході Таїланду. Тут, поруч з ченцями уживаються інші, аж ніяк не сумирні істоти. Адже сам монастир, залишаючись буддистським храмом, перетворився в центр збереження і повернення в природу тигрів. З Бангкока в Тигрячий храм можна доїхати за пару годин. Вхідний квиток обійдеться в $ 10. Якщо приєднатися до одноденної екскурсії, то ціни коливаються в межах від $ 60 (в складі групи 8-10 чоловік) до $ 100 (поїздка на 2-х чоловік). У самому храмі туристи проводять декілька годин. За цей час можна подивитися, як тигрів годують, миють, і навіть сфотографуватися в обнімку з ситими і тому незлобивими смугастими кішками. Найдивніше, що за всі роки присутності в монастирі тигрів, не було жодного нападу на ченців або гостей.


ВЕРДИКТ РЕДАКЦІЇ

Їхати в Таїланд на тиждень немає сенсу. По-перше - далеко і дорого, по-друге, організм може не встигнути адаптуватися до місцевого клімату і кухні. У цій країні вдало поєднується пляжний відпочинок і велика екскурсійна програма. Тому цілком виправдано купувати тур з "заїздом" в столицю країни на пару днів. Особливо якщо ви вперше в Таїланді.

Країну можна назвати "Туреччиною Південно-Східної Азії". У порівнянні з іншими екзотичними країнами, такими як, наприклад, Малайзія та Індонезія, відпочинок тут дешевший, а туристична інфраструктура більш розвинена.

Прикріплений файл:

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Чому я так налаштований проти цього міста?
3. Щоб заощадити на перельоті до Таїланду, $ 200?

Новости