Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Слава завдяки помилці: причини нахилу знаменитої Пізанської вежі

Пізанська вежа - одне з найбільш знакових будівель в Італії. Вежа стала знаменитою завдяки своєму нахилу, який, однак, не була навмисною, а помилковим. Архітектори не врахували особливості грунту. У Пізі нахилена не тільки ця вежа, але і багато інших будівель. /epochtimes.ru/

Історія вежі

Пізанська дзвонова вежа є частиною ансамблю міського собору Санта-Марія Ассунта (Пізанський собор), розташованого на Пьяцца дель Мираколи (Площа чудес). Будівництво дзвіниці почалося в 1173 році, архітектором був або Бонанно Пізано, або Герардо ді Герардо. У 1178 побудували три з восьми поверхів вежі, після цього вона почала нахилятися на північ.

Пізанська вежа - одне з найбільш знакових будівель в Італії

Пізанська вежа. Фото: Public Domain

слабка основа

Один з факторів, який сприяв нахилу вежі, - географічний. Місто Піза отримав свою назву в 600 р до н.е. від грецького слова, що означає «болотиста земля». Таким чином, м'який грунт, що складається з піску і глини, привів до нахилу вежі, основа якої виявилося слабким і недостатньо глибоким, щоб витримати її вагу.

У Пізі є ряд інших нахилу будівель, побудованих на м'якому грунті, серед них церква Святого Миколи XII століття і церква Святого Михайла XI століття.

Кафедральний собор і Пізанська вежа. Фото: Public Domain

Хоча будівельники помітили нахил, цілком ймовірно, що вони не в силах були зупинити перекидання вежі. Вони намагалися збалансувати будівлю шляхом збільшення висоти стовпців і арок третього поверху на північній стороні, перед тим як приступити до четвертого поверху. Потім протягом майже століття роботи не проводилися, так як Піза була залучена у військові конфлікти з іншими італійськими містами-державами.

Спроби виправити становище вежі

У 1272 році роботи поновилися, на цей раз під керівництвом Джованні ді Сімоне, але знову припинилися в 1284 році через війни Пізи з Генуєю. Додавання ще трьох поверхів викликало зсув центру ваги вежі, в результаті чого вона ще більше нахилилася. Тільки в 1319 року додали сьомий поверх, а верхівку дзвіниці добудували в 1372 році. Висота вежі склала 55,86 м на низькій стороні і 56,7 м на високій. Діаметр основи - 15,54 м. Товщина зовнішніх стін зменшується від основи до вершини (біля основи - 4,9 м, на висоті галерей - 2,48 м).

Фонтан з Путти поруч з Пізанським собором і вежею. Фото: Public Domain

Початковий нахил Пізанської вежі становив 0,2 градуса. Протягом століть, проте, він збільшився, досягши 5,5 градуса в 1990 році. У наступному десятилітті був запущений проект по стабілізації Пізанської вежі. Грунт під вежею вирівняли і використовували кріпильні механізми. Хоча вежа стала безпечнішою, вона продовжувала нахилятися.

Спроби виправити становище вежі робилися і раніше. У 1934 році Муссоліні спробував вирівняти дзвіницю, але тільки погіршив ситуацію.

У 2008 році почали нову спробу стабілізувати вежу в Пізі, на цей раз її вдалося випрямити на 48 см. Вперше за свою 800-річну історію вежа перестала нахилятися. Експерти вважають, що вежа простоїть, принаймні, ще 200 років.

джерело: Ancient Origins

Новости