Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Стадії банкрутства юридичної особи

  1. 1. Стадія банкрутства - Спостереження
  2. 2. Стадія банкрутства - Фінансове оздоровлення
  3. 3. Стадія банкрутства - Зовнішнє управління
  4. 4. Стадія банкрутства - Конкурсне виробництво
  5. 5. Стадія банкрутства - Мирова угода

У Російській Федерації процедура банкрутства юридичних, фізичних осіб і індивідуальних підприємців регламентується Федеральним законом Про неспроможність (банкрутство) від 26

У Російській Федерації процедура банкрутства юридичних, фізичних осіб і індивідуальних підприємців регламентується Федеральним законом "Про неспроможність (банкрутство)" від 26.10.2002 N 127-ФЗ.

Банкрутство використовується для досягнення різних цілей:

  • як протиправних дій, за допомогою яких громадянин йде від боргів;
  • для введення контрагентів в оману;
  • для приховування факту розкрадання майна фірми.

Вищеописані причини банкрутства вважається незаконними, і громадянину за подібні діяння загрожує кримінальна відповідальність.
Процес банкрутства починається з визначення, винесеного за рішенням арбітражного суду. Воно оформляється після подачі від засновника компанії заявки про оголошення банкрутства. Заявку має право оформити кредитор, реєстраційний орган (наприклад, податкова служба РФ), боржник, який виступає виконавчим органом.

Засновник має право оформити заявку в суд про оголошення банкрутства юридичної особи , Якщо він передбачає настання ситуації або виникають докази, що в майбутньому особа не зможе оплачувати свої борги.

Фахівці відзначають, що процес банкрутства займає 5 етапів. Залежно від стадії і виконуваної функції суд може призначити арбітражного керуючого для кожної справи.

1. Стадія банкрутства - Спостереження

Етап впроваджується для того, щоб виявити, як власником забезпечується збереження майна. Також зазначений крок допомагає проаналізувати фінансове становище і скласти перелік вимог кредиторів. Під час процедури проводиться перші збори в фірмі. Тривалість етапу - в межах 7 місяців. Після завершення керуючим публікуються отримана інформація в газеті «Коммерсант» і в Єдиному Федеральному Реєстрі Відомостей про Банкрутство.
В порядку закінчення етапу приймаються можливі рішення:

  • припинити діловодство, якщо у компанії виявлено достатню кількість грошей для ліквідації боргу;
  • виноситься постанова про початок етапу щодо фінансового оздоровлення;
  • виноситься постанова про зовнішньому управлінні;
  • вирішується питання про проведення етапу конкурсного діловодства;
  • затверджується оформлене мирову угоду.

2. Стадія банкрутства - Фінансове оздоровлення

Фінансове оздоровлення впроваджується після проведення арбітражного суду. Судове засідання проводиться після зборів кредиторів, на ньому вирішується питання повернення боргів. Під час етапу компанія-боржник виробляє відповідно до прийнятого графіком виплати за наявними боргами. Зазвичай повернення здійснюється після стадії фінансового одужання.

Управляти боржником під час стадії фінансового оздоровлення можливо лише з дотриманням встановлених законом правил. При цьому боржник не має права без згоди адміністративного керуючого здійснювати різні операції, що збільшують розмір боргу більше, ніж на 5%.

Також не можна здійснювати операції, пов'язані з примусом або відчуженням майна. Подібні угоди вимагають від боржника прийняття кредитних зобов'язань. Пам'ятайте, етап фінансового одужання займає дворічний період в максимальному обчисленні і вводиться арбітражним судом.

Коли етап завершується судом, виносяться рішення:

  • Припинити діловодство з питання неспроможності компанії. Рішення приймається, якщо всі вимоги кредиторів були враховані.
  • Ввести зовнішнє управління. Стадія вводитися в разі, якщо присутній великий шанс відновлення фірмою власної фінансової спроможності.
  • Визнати компанію банкрутом і перейти до стадії конкурсного діловодства. Дія вводиться, коли виявлені законні підстави для впровадження зовнішнього управління, або у організації є ознаки майбутнього банкрутства.

3. Стадія банкрутства - Зовнішнє управління

Під час третього етапу все керівництво компанії відсторонюється від своєї роботи, повноваження посадових осіб передаються зовнішньому керуючому, який проводить фінансове оздоровлення фірми.

Зовнішнє управління включає:

  • структурну перебудову в фірмі боржника;
  • реструктуризацію наявного боргу;
  • перепрофілювання виробництва;
  • скорочення співробітників.

Зовнішнє управління вводиться арбітражним судом, тривалість його становить термін в 18 місяців. Пам'ятайте, що термін збільшується на півроку, але разом з фінансовим оздоровленням досягає 2 років.

По завершенні етапу судом виноситься рішення:

  • Припинити діловодство. Процес завершується, коли всі вимоги кредиторів були враховані.
  • Ввести конкурсне діловодство.
  • Затвердити мирову угоду.

4. Стадія банкрутства - Конкурсне виробництво

Постанова про відкриття виноситься судом, коли у компанії немає шансів відновити фінансове благополуччя фірми, або інші стадії банкрутства не дали належного результату. Пам'ятайте, з моменту початку конкурсного виробництва фірма вважається банкрутом. Основним завданням стадії стає задоволення вимог кредиторів. Воно досягається за рахунок розпродажу майна боржника.

Розглянемо детально наслідки, що загрожують боржника в разі відкриття ліквідаційної процедури:

  • боржник зобов'язаний виконати всі свої зобов'язання;
  • якщо людина не виплачує необхідні гроші або виплачує не в повному обсязі, нарахування відсотків, пені, штрафів, неустойок і введення інших санкції неможливо;
  • боржник має право не виконувати борги за виконавчими паперів. Аналогічне правило стосується документів, оформлених в інші стадії банкрутства;
  • керівник фірми знімає з себе повноваження;
  • кредитори вправі позначити свої вимоги виключно під час конкурсного виробництва.

Тривалість етапу становить півроку. Припустимо збільшити на той же період.

Всі рішення, винесені під час процедури банкрутства, прийняте рішення про відкриття конкурсного виробництва фіксуються в газеті «Коммерсант». У друкованому оголошенні записується порядок, терміни пред'явлення вимог, назва суду.

Оскаржити відкриття конкурсного діловодства можливо до тих пір, поки не внесено запису про банкрутство фірми в ЕГРЮЛ. Внесення запису говорить про завершення конкурсного діловодства.

5. Стадія банкрутства - Мирова угода

Мирова угода приймається сторонами на будь-якій стадії оформлення банкрутства. Важливо пам'ятати, що при цьому всі зобов'язання знімаються, і в законну силу вступають правила, оформлені в мировій угоді. Положення затверджуються на зборах кредиторів під час арбітражного суду. Після їх винесення діловодство з питання закривається. При розірвання мирової угоди кредитори отримують право вимагати відшкодування боргу в тій сумі та обсязі, який вказаний в мировій угоді.

При розірвання мирової угоди кредитори отримують право вимагати відшкодування боргу в тій сумі та обсязі, який вказаний в мировій угоді

Новости