Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Туреччина: на кого піднялася, гроші, телефон, Інтернет

[ початок ]

На кому піднялася Туреччина

Серед російських туристів нерідко побутує думка про те, що Туреччина, мовляв, піднялася лише на туризмі, а туризм, в свою чергу, піднявся виключно на нас, росіян Серед російських туристів нерідко побутує думка про те, що Туреччина, мовляв, піднялася лише на туризмі, а туризм, в свою чергу, піднявся виключно на нас, росіян. Тому турки, мовляв, повинні нам ніжки цілувати, цак надіти і три рази "ку" робити, побачивши такого рідного російського туриста. У будь-якому готелі знайдеться який-небудь відпочиваючий (відпочивальниця), який, розмовляючи з випадковими знайомими на пляжі з таким рівнем гучності, що його чутно в центрі Стамбула, видасть завзяту фразу із серії: "Так ці турки тільки на нас і піднялися". Що характерно, обидва цих думки цілком помилкові ...

По-перше, основні доходи Туреччина отримує зовсім не від туризму, а від свого сільського господарства - клімат у них такий благословенний, що дозволяє отримувати по чотири врожаї за рік. Ну і, по-друге, російські туристи в Туреччині за чисельністю - зовсім не на першому місці. І не на другому. І навіть не на третьому.

Якщо говорити про усереднені загальних цифрах, то ситуація виглядає наступним чином ... На першому місці - німці! Їх в Туреччині переважна більшість. На другому місці - голландці. На третьому, як не дивно, французи. І тільки на четвертому - росіяни, причому англійці за чисельністю наступають нам на п'яти.

Однак розподіл представників тих чи інших країн змінюється і в залежності від району узбережжя, і в залежності від класу готелю. Російські та німці традиційно відпочивають на Середземному морі в районі Анталії: Белек, Кемер, Сіде, Аланія і так далі. Ближче до Егейського узбережжя - Фетхіє, Олюденіз - і на кордоні Егейського моря - Мармарис, Бодрум, Кушадаси, - де вид відпочинку трохи інший, росіян дуже мало: там в основному відпочивають англійці, французи і скандинави.

Також слід мати на увазі, що бувають готелі, які спеціалізуються на туристах з конкретних країн, а бувають змішані. Наприклад, є кілька готелів, які цілком бронюють французькі туроператори, і там відпочивають практично тільки французи. Подібні варіанти бувають і для німців - готелі, де відпочивають майже тільки німецькі туристи.

Росіян найбільше в готелях невисокою цінової категорії - в трьох зірках. Німців там, втім, теж вистачає, але росіян, як правило, більше. А ось в п'яти зірках російських туристів помітно менше, і там німці твердо утримують перше місце.

Крім того, і це також впливає на статистику, російські туристи, як правило, приїжджають до Туреччини тільки в сезон - з травня по вересень Крім того, і це також впливає на статистику, російські туристи, як правило, приїжджають до Туреччини тільки в сезон - з травня по вересень. Але взимку в Туреччині готелі також заповнюються досить добре - в основному похилого віку німцями, французами, голландцями, англійцями і скандинавами. Також досить велика кількість народу взимку приваблюють готелі зі своїми полями для гольфу і тенісними кортами - там проводяться міжнародні турніри. Готелі з полями для гольфу в основному знаходяться в Белеку. Турніри з тенісу проводяться в готелі Club Ali Bey Side - там розташовується аж 64 тенісних корти.

гроші

Основна грошова одиниця - турецька ліра (TRL - Turk Lirasi). Зовсім недавно курс ліри становив 1,3 мільйона лір за один долар, що створювало величезні проблеми туристам: всі ці сотні тисяч, мільйони і десятки мільйонів мерехтіли в очах, і, щоб зрозуміти, скільки ти платиш, доводилося акуратно перераховувати пальчиком нулі на купюрах, інакше можна було переплутати тридцять центів з трьома або тридцятьма доларами. Та й дрібні торговці на ринках любили підсовувати туристам, наприклад, 500 000 лір замість 5 000 000, тому що без належної практики відрізнити одну купюру від іншої було важкувато, а нескінченно вважати ці нулі - вельми стомлювало.

Старі 500 000 лір
Старі 500 000 лір

Старі 5 000 000 лір
Старі 5 000 000 лір

На щастя, турки зуміли приборкати страшну інфляцію, яка почалася після економічного обвалу 2001 року, після чого 1 січня 2005 роки провели деномінацію, разом відрубати у своєї ліри шість нулів. Деноміновані одиниці називаються нова турецька ліра (YTL - Yeni Turk Lirasi), і курс зараз складає приблизно 1,36 нової ліри за долар. При цьому вважати місцеві тугрики відразу стало на порядок простіше. Старі ліри, до речі, поки що в ходу, тому не поспішайте радіти, якщо у вас в руках раптом виявилася папірець в 500 000 - це приблизно 30 центів.

Нові турецькі ліри
Нові турецькі ліри

Після деномінації були введені дрібні мідні гроші, які називаються "куруш" (kurus). За зовнішнім виглядом вони схожі на зменшені залізні євро.

За зовнішнім виглядом вони схожі на зменшені залізні євро

На всіх паперових купюрах, як старих, так і нових, зображений "батько турків" - Мустафа Кемаль Ататюрк. Вважається, що, якщо купюра забруднилася або стала старою, її потрібно негайно обміняти в банку на нову, бо зображення Ататюрка не може бути чимось забруднено або спотворене. Так, принаймні, кажуть гіди. Однак на практиці забруднений і потерті банкноти трапляються досить часто.

Після прильоту в обмінниках аеропорту вам будуть настійно радити поміняти якомога більшу суму - мовляв, в найближчі дні банки працювати не будуть, а долари і євро у вас ніде не візьмуть (вони завжди так говорять) ... Загалом, нісенітниця це все. Долари та євро в туристичних (та й не тільки туристичних) районах Туреччини беруть майже скрізь, причому з великим задоволенням. У готелях долари і євро в ходу завжди - від магазинчиків до будь-яких видів сервісу. За всі мої поїздки проблема з розплатою доларами у мене виникла один-єдиний раз - на якийсь заправці в глибині країни. Там відмовилися брати долари і попросили заплатити лірами. Але і то - це нетиповий випадок. Незважаючи на те що на заправках ціна вказується в лірах, долари у вас візьмуть, злегка округливши курс в свою користь. Але тільки злегка ...

Так що не поспішайте міняти в аеропорту ваші долари і євро. Єдине, для чого це має сенс зробити, - щоб розміняти крупні купюри. Ось з їх розміном в подальшому можуть бути проблеми, особливо в дрібних магазинах і на заправках. Там, побачивши стодолларовой купюри, впадають приблизно в таку ж замішання, як і в маленьких містечках Америки ...

Традиційні російські бакси   (це на випадок, якщо хтось забув, як вони виглядають)
Традиційні російські бакси
(це на випадок, якщо хтось забув, як вони виглядають)

До речі, ціни досі частіше вказують саме в доларах, а не в євро, хоча туристи завозять в країну дике кількість саме євро. Я не думаю, що це через росіян, які традиційно тримають в кишенях свої рідні російські бакси. Просто туркам зручніше перераховувати євро в долари так, що один євро фактично стає рівним одному долару. Начебто дрібничка, проте їм це дуже приємно.

Особливо часто такий курс проявляється у таксистів. Питаєш його, скільки коштує доїхати до міста. "Трішала долла", - відповідає таксист. "А в євро"? - "Трішала Евра", - не задумуючись, відповідає той. Правда, якщо його присоромити, то він відразу скидає ціну до двадцяти семи євро ...

Крім того, в туристичних місцях нерідко зустрічається ще одна розвага, яка має статус забавного місцевого колориту: ціна на якісь продукти і напої пишеться в нових турецьких лірах, але, коли розплачуєшся, тобі пояснюють, що цей символ означає зовсім не ліри, а євро . Таким чином, ціна відразу збільшується рівно в два рази. Ми такі претензії відразу переадресовували в місто Жопецкій, але деякі туристи платили не сперечаючись ...

Телефон

Як відомо, міжнародний роумінг у російських стільникових операторів коштує зовсім божевільних грошей Як відомо, міжнародний роумінг у російських стільникових операторів коштує зовсім божевільних грошей. наприклад, дзвінки з Туреччини в Росію для МТС обходяться від долара до двох в хвилину в залежності від оператора. Вхідні - долар тридцять п'ять центів. Крім того, і на це скаржилися дуже багато абонентів, вам будуть нараховуватися якісь гроші за пропущені виклики, тривалість розмов буде округлятися і так далі. Коротше кажучи, використовувати мобільний роумінг у Туреччині абсолютно небажано, бо це занадто дорого. Навіть якщо у вас є невеликий свічковий заводик в Самарі і ви не дуже обмежені в коштах, витрачати такі гроші - просто непродуктивно.

Що робити? Купувати місцеву sim-карту оператора Turkcell. C неї дзвінки на домашні телефони, наприклад, до Москви стоять вже цілком розумних грошей - приблизно 30 центів за хвилину. Дзвінки на мобільні дорожче, але не дуже - близько 50 центів. Однак слід мати на увазі наступну річ ... Купується місцева sim-карта за ціною в 25-30 доларів (дивлячись де купувати). У вартість карти входить 100 умовних одиниць на її рахунку, які називаються контурами (kontor). Ви купуєте карту, починаєте дзвонити, вираховує витрату контурів в залежності від тривалості дзвінка - і приходьте до висновку, що вас обдурили, тому що, якщо вважати, що 100 контурів стоять 25-30 доларів, виходить, що вартість розмов майже така ж, як і з роумінгу.

Так ось, тут слід мати на увазі, що 100 контурів коштують не 25-30 доларів, а значно менше. 25-30 ви платите за саму sim-карту плюс 100 контурів на рахунку. Надалі, коли ви заходите поповнити рахунок, ви будете платити значно менше: чи не більше $ 25 за 250 контурів або $ 35 за 500 контурів. Тому має сенс при покупці sim-карти відразу прикупити ще 250 або 500 контурів, особливо якщо ви збираєтеся активно телефонувати або використовувати GPRS. Ось тоді, придбавши 500 контурів за $ 35, які дають право години на два розмови, ви зрозумієте, що це дійсно вигідно.

До речі, вхідні дзвінки на ці карти - взагалі безкоштовні: платити буде абонент.

Особливо звертаю вашу увагу на те, що картки не слід купувати аби у кого. Основна проблема - швидкість її включення (реєстрації). Нерідкі випадки, коли куплена десь на ринку картка активується протягом трьох, а то й п'яти днів. Забавно купити картку, яка активується до кінця вашого відпустки, чи не так? Тому при покупці картки заздалегідь з'ясовуйте, коли вона буде активована, і, якщо продавець стверджує, що це станеться відразу, ставте картку в телефон, перевіряйте і тільки після цього платите гроші.

Також sim-карти продають гіди багатьох місцевих туроператорів, у яких прямі контракти з Turkcell. Через них же можна поповнювати рахунок. І в будь-якому випадку абонентський рахунок можна поповнювати за допомогою звичайних передплачених карт, які продаються в багатьох магазинчиках.

Бувалі туристи зазвичай надходять у такий спосіб ... Вони везуть з собою два телефони. Один - зі звичайною sim-картою на випадок екстрених дзвінків і SMS. В іншій ставлять місцеву sim-карту і з нього дзвонять в разі потреби.

Інтернет (GPRS)

Оскільки мені Інтернет потрібен завжди і всюди, я про всяк випадок заздалегідь потурбувався включенням міжнародного GPRS-роумінгу Оскільки мені Інтернет потрібен завжди і всюди, я про всяк випадок заздалегідь потурбувався включенням міжнародного GPRS-роумінгу. (В МТС для цього потрібно під'їхати в офіс і написати відповідну заяву.) Приїхавши до Туреччини, став перевіряти, як це працює, - з інтересу. Враження, якщо чесно, залишилися поганенькі. Тобто працювати-то працює, але через пень-колоду (з'єднання з GPRS встановлюється досить довго, а встановлене - приблизно в 70% не працює, тобто нічого не передає і не приймає, після чого доводиться з'єднання обривати і підключати заново), а періодично і взагалі йде в глухе підпілля, і тоді можна по півгодини намагатися щось передати, отримуючи нульовий результат. Коштує це задоволення навіть страшно сказати скільки: від 10 до 12 доларів за мегабайт інформації, що не просто свавілля, а неймовірно кошмарний супермегабеспредел з беззаконня! Для порівняння: звичайний тариф на GPRS для МТС - 25 центів за мегабайт вдень і 17 вночі. (У Beeline, наскільки я знаю, 19 центів за мегабайт плюс невелика абонентська плата.)

Зрозуміло, користуватися GPRS-роумінгом з його цінами (і його потворним якістю) я не збирався, тому вставив в комунікатор sim-карту Turkcell і став перевіряти, як там працює GPRS.

Втім, спочатку довелося провести довгі і важкі переговори з представником Turkcell, щоб з'ясувати, як налаштовувати їх місцевий GPRS. Адже він просто так працювати не буде, вам потрібно задати адресу точки доступу (наприклад, для MTS це internet.mts.ru) і логін з паролем. Що знаходиться на тому кінці трубки турків по-російськи не говорив взагалі (ну і фіг з ним), однак і по-англійськи говорив дуже слабо. Я його питав адресу, логін і пароль, а він все намагався з'ясувати модель мого стільникового, щоб надіслати на нього SMS з потрібними настройками. Я йому пояснював, що у мене комунікатор, для якого у них налаштувань абсолютно точно не буде, і що мені потрібні тільки дані - я вже сам далі розберуся, - але турок, як з'ясувалося після тривалої розмови, сам ні чорта не знав, а в його завдання входило тільки дізнатися тип мобільника, вибрати його в комп'ютері і відправити на номер sim-карти відповідне SMS-повідомлення. Зрозумівши це, я запропонував йому відправити SMS для першої-ліпшої моделі мобільного, справедливо розсудивши, що звідти в будь-якому випадку можна буде витягти потрібні дані, - і на цьому проблема була вирішена. Як виявилося, все дуже просто: в якості адреси точки доступу пишеться слово internet, а пароль з логіном не потрібно вводити взагалі. Я так і зробив - все запрацювало ...

Місцевий GPRS працював як годинник - без жодних проблем. З'єднувався швидко (за весь час буквально пару раз були якісь збої), працював цілком стійко і на пристойній (для GPRS) швидкості. Вартість його - все-таки чималенька, тобто не 25 центів за мегабайт, але при покупці 500 контурів за $ 35 виходило трохи менше долара за мегабайт, що для роз'їздів цілком терпимо.

До речі, Wi-Fi у них поки майже не розвинений. Знайомі розповідали, що у них в якомусь готелі був Wi-Fi, однак в тих готелях, де ми були, він не попадався. В аеропорту Wi-Fi теж не був виявлений. Втім, сподіваюся, що це ненадовго. Скоро з'явиться.

З нормальним GPRS був повний кайф, особливо з огляду на наявність у мене комунікатора - КПК з вбудованим телефоном. Сидиш на пляжі, фотографуєш комунікатором околиці, тут же кидаєш картинку в свій LiveJournal , Отримуєш по e-mail коментарі і відповідаєш в поштовому клієнті. Краса. Все краще, ніж книжки читати. Від книжок, кажуть, тупієш, а від LiveJournal - тільки дурієш. Або навпаки. Але щось там не те з цими книжками - точно пам'ятаю ...

( продовження )

А в євро"?
Що робити?
Забавно купити картку, яка активується до кінця вашого відпустки, чи не так?

Новости