Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

NEWSru.com :: Бахрейн, Саудівська Аравія, ОАЕ, Єгипет, Ємен, Лівія і Мальдіви розірвали дипвідносини з Катаром

Королівство Бахрейн, Саудівська Аравія і Єгипет оголосили про розрив дипломатичних відносин з Катаром
Рішення про розрив дипломатичних відносин прийнято в зв'язку з загрозою тероризму і екстремізму

Королівство Бахрейн, Саудівська Аравія, Єгипет, Об'єднані Арабські Емірати (ОАЕ), Ємен, Лівія і Мальдіви оголосили про розрив дипломатичних відносин з Катаром.

Першим про розрив дипвідносин оголосив Бахрейн. В заяві , Розміщеному на сайті Міністерства закордонних справ країни, говориться, що королівство відкликає з сусідньої країни всіх співробітників свого посольства.

У повідомленні підкреслюється, що відповідне рішення було прийнято "з урахуванням триваючих дій з боку держави Катар, спрямованих на дестабілізацію обстановки і безпеки Королівства Бахрейн, а також втручання у внутрішні справи, підбурювання в ЗМІ, підтримки тероризму і надання фінансової допомоги угрупованням, пов'язаним з Іраном , для поширення нестабільності в Бахрейні ".

У МЗС Бахрейну також поінформували про закриття в найближчу добу морського і повітряного сполучення з Катаром і зажадали від дипломатичних представників країни покинути територію протягом 48 годин. Як зазначає ТАСС, при цьому підданим королівства заборонено відтепер відвідувати Катар, катарці, що знаходяться на Бахрейні, зобов'язані покинути його протягом 14 днів, тепер їм буде відмовлено у в'їзді в цю країну і транзит через її територію.

- Ціни на нафту зросли через зростання напруженості навколо Катару
- РФ не втручається в ситуацію з розривом низкою країн дипвідносин з Катаром, заявив Лавров

В Ер-Ріяді пояснили рішення про розрив дипвідносин міркуваннями безпеки. "Влада Саудівської Аравії, скориставшись своїм суверенним правом, гарантованим їм міжнародним законодавством, вирішили розірвати дипломатичні відносини з державою Катар для захисту безпеки своєї країни від загрози тероризму і екстремізму", - наголошується в комюніке, розміщеному на сторінці саудівського Міністерства закордонних справ в Twitter .

"Прийнято рішення про закриття повітряних, морських і наземних прикордонних терміналів, а також про заборону на транзит, авіасполучення та використання територіальних вод королівства Катаром", - йдеться в заяві МЗС країни. У відомстві повідомили про початок "процедур щодо прийняття цих заходів якомога швидше у співпраці з сусідніми братніми країнами, виходячи з інтересів державної безпеки".

У МЗС також зажадали від катарських дипломатів покинути королівство і оголосили про відкликання своїх представників з Дохи. Саудівським підданим відтепер заборонено відвідувати Катар, що знаходяться там резиденти повинні покинути емірат в найближчі 14 днів. Аналогічні вимоги стосуються і катарських підданих, що проживають в королівстві.

У той же час відзначається, що Ер-Ріяд не збирається перешкоджати приїзду мусульманських прочан з Катару і здійсненню ними хаджу до святих місць ісламу в містах Мекка і Медіна, розташованих на території королівства. Про це, як передало сьогодні Саудівське агентство друку, повідомила влада Саудівської Аравії. У спеціальній заяві наголошується, що, незважаючи на розрив дипвідносин з Катаром, королівство "прихильний своїми зобов'язаннями по прийому і надання необхідних послуг катарським паломникам", що прямують до святих для всіх мусульман місцях.

Єгипет слідом за Бахрейном і Саудівською Аравією теж оголосив про розрив дипломатичних відносин з Катаром. "Рішення про розрив дипломатичних відносин прийнято в зв'язку з поширенням Катаром ідеології угруповань" Аль-Каїда "* і" Ісламська держава "*, підтримкою терактів на Синаї, триваючим втручанням Катару у внутрішні справи АРЄ (Арабська Республіка Єгипет) і країн регіону, що ставить під загрозу національну безпеку арабських країн і сіє розкол в арабському суспільстві ", - йдеться в повідомленні дипвідомства.

У міністерстві також заявили про провал спроб відмовити Доху від підтримки терористичних угруповань, в першу чергу - забороненої в Єгипті ісламістської асоціації "Брати-мусульмани", лідерів якої Катар відмовляється висилати.

Об'єднані Арабські Емірати також оголосили про розрив дипломатичних відносин з державою Катар і про закриття повітряного і морського сполучення з ним. Про це повідомило Інформаційне агентство ОАЕ.

"Об'єднані Арабські Емірати підтверджують свою прихильність системі Ради співробітництва арабських держав Перської затоки (РСАДПЗ, Бахрейн, Катар, Кувейт, ОАЕ, Оман, Саудівська Аравія) в питанні підтримки стабільності і безпеки країн-членів", - йдеться в заяві влади країни. "Через триваючу політики Катару, який дестабілізує ситуацію і загрожує безпеці країн регіону, в інтересах РСАДПЗ було прийнято рішення про розрив дипломатичних відносин і висилку дипломатичних представників держави протягом 48 годин", - відзначили в ОАЕ.

Очолювана Саудівською Аравією коаліція оголосила в понеділок, 5 червня, про припинення участі Катару в спільної військової операції проти бунтівників-хусит, які встановили контроль над значною частиною території Ємену. Про це повідомляє телеканал Al Arabiya . Це рішення командування арабської коаліції пояснило підтримкою Дохою незаконних угруповань, "Аль-Каїди" * і ІГ *.

Після цього влада Ємену також оголосили про розрив дипломатичних відносин з Катаром, передає Al Arabiya. "Уряд звинуватив Доху в підтримці екстремістських груп в цій країні, а також підтримало рішення аравійської коаліції припинити участь Катару у військовій операції в Ємені", - зазначає телеканал.

У Ємені з серпня 2014 року триває протистояння між урядовими силами і бунтівним шиїтським рухом "Ансар Аллах". На прохання єменського президента Абда Раббо Мансура Хаді саудівські ВПС за підтримки авіації Бахрейну, Катару, Кувейту і ОАЕ почали в березні 2015 року військово-повітряну операцію проти хусит. До коаліції держав Перської затоки приєдналися Єгипет, Йорданія, Марокко, Пакистан і Судан.

Пізніше стало відомо, що за прикладом п'яти арабських держав пішла Лівія, яка також оголосила про розрив дипломатичних відносин з Катаром. В інтерв'ю телеканалу Sky News Arabia глава МЗС країни Мохаммед Аль Дері заявив, що тимчасовий уряд під керівництвом Абдалли Абдуррахмана ат-Тані пішов на такий крок на знак солідарності з Бахрейном, Саудівською Аравією, ОАЕ і Єгиптом. Катар становить загрозу для національної безпеки арабського світу, зазначив він.

Пізніше до групи країн, які оголосили про розрив дипвідносин з Катаром, приєдналися і Мальдіви, повідомляє Al Arabiya .

Як було оголошено, Саудівська Аравія вводить заборону на посадку літаків катарських авіакомпаній в аеропортах королівства. Про це йдеться в поширеній заяві Головного управління цивільної авіації королівства. У відомстві зазначили, що обмежувальні заходи набудуть чинності в 00:01 за місцевим часом (збігається з московським) 6 червня. ОАЕ і Бахрейн також вирішили закрити протягом 24 годин свій повітряний простір для Катару.

Тим часом про скасування авіасполучення з Катаром оголосили еміратських авіакомпанії Etihad Airways, FlyDubai і "Emirates", авіаперевізник Air Arabia, єгипетський Egypt Air і саудівська компанія Saudia. У свою чергу, катарська державна авіакомпанія Qatar Airways заявила про припинення авіасполучення з Саудівською Аравією.

У Катарі жалкують про прийняте арабськими країнами вирішенні

Тим часом в Катарі заявили, що шкодують про рішення арабських країн розірвати дипломатичні відносини з Дохою, і назвали вжиті заходи невиправданими. Про це йдеться в заяві МЗС країни, яке публікує катарський супутниковий телеканал Al Jazeera . "Ці заходи нічим не виправдані і засновані на претензії і твердженнях, які не мають під собою підстав", - йдеться в заяві.

Влада Катару особливо відзначили, що зроблять все для протистояння спробам вплинути на катарське суспільство і економіку. У Досі запевнили, що заходи, прийняті арабськими країнами, не вплинуть на життя підданих і резидентів країни.

США закликали країни Перської затоки до єдності

У свою чергу, держсекретар США Рекс Тіллерсон в понеділок звернувся до держав Перської затоки із закликом зберігати єдність і працювати над подоланням існуючих протиріч, повідомляє Al Jazeera. Він зазначив, що Вашингтон буде сприяти організації переговорів між країнами.

Тіллерсон підкреслив, як важливо, щоб Рада співробітництва арабських держав Перської затоки зберігав згуртованість. Крім того, держсекретар висловив сумніви в тому, то розрив дипвідносин з Катаром надасть негативний вплив на боротьбу з тероризмом в регіоні.

Конфлікт між Катаром і його сусідами по регіону стався через тиждень після саміту країн Перської затоки і США в Ер-Ріяді, коли Катарское агентство новин розмістило мова від імені еміра країни в підтримку вибудовування відносин з Іраном, зазначає РІА Новини" . На саміті в столиці Саудівської Аравії королівство від імені всіх гостей зустрічі засудило Іран за проведену країною ворожу політику і пригрозило адекватною відповіддю. Пізніше офіційний представник МЗС Катару заявив, що сайт агентства був зламаний. Він запевнив, що мова від імені еміра була опублікована хакерами і не має відношення до катарському лідеру.

Однак Саудівська Аравія, ОАЕ і Бахрейн визнали спростування непереконливим і продовжують вважати, що слова про нормалізацію відносин з Іраном належать еміру.

* "Аль-Каїда," Ісламська держава "(ІГ, ІГІЛ, Даіши) - терористичні угруповання, заборонені в РФ.

Новости