Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Королівство Бахрейн - арабська казка

28 березня 2016 р 12:52 Манама - Бахрейн Май 2013

Нечасто доля закидає в королівства - все частіше республіки і штати. На королівської митниці візу довелося чекати хвилин 20 - наші паспорти забрали і повернули після перевірки, вилучивши з бюджету по 15 доларів, пропустили в країну. До речі, раніше читала, що можуть відмовити у в'їзді тим, у кого є віза Ізраїлю. Нечасто доля закидає в королівства - все частіше республіки і штати

«Бахрейн», в перекладі з арабського «між двох морів». Відповідь на своє питання - як може острів перебувати між двох морів - я отримала від нашого місцевого провідника Абу Махмут -він пояснив, що мається на увазі солоне (Перська затока) і прісне - підземне. Ну, тепер все в рамках логіки!

Вірнопідданих королю Бахрейну менш 1 млн, основна мова англійська - з 1861 р по 1971 р Бахрейн був під протекторатом Англії. Дуже до речі виявилося знання англійської мови, бо тут проживає багато прибульців з Індії, Ірану, Єгипту, Філіппін відповідно, щоб уникнути Вавилона всім доводиться вчити англійську. На згадку про Англію, крім мови тут збереглися таксі-кеби. Жителі Бахрейну відрізняються привітністю і дружелюбністю, не настільки розпещені грошима, як громадяни інших нафтових імперій. Зовні Бахрейн нагадав мені ОАЕ 12 річної давності.

Після першого дня лежання на пляжі до мене підійшов симпатичний співробітник готелю і запитав, чи не з Росії чи я ?. Довелося зізнатися. Хлопець продовжував вживати російські слова, і виявляв дружній настрій, тим самим, підписавши собі «вирок». Справа в тому, що в Бахрейні у нас не було гіда і зв'язку з російськомовним тур агентством, як наслідок виникла ідея допитати і попросити Мухаммеда (нашого нового приятеля) посприяти в пізнанні Бахрейну. У свій черговий вихідний Мухаммед приїхав з одним на хорошій машині і повіз по зазначеному нами маршруту. Дійсно, для огляду визначних пам'яток краще взяти машину, бо по-іншому їх не дістати.

Мечеть Аль-Фатех - наша перша мета, до того ж це перша в країні мечеть, яку взагалі коли-небудь тут відкривали для відвідування туристами. Її побудували в період правління шейха Ахмада аль-Фатеха, в кінці 20 століття, своє ім'я вона отримала в його честь. Дуже гарний, найбільший храм королівства Бахрейн вміщує до 7000 прихожан. Купол мечеті величезних розмірів, він виготовлений з чистого скловолокна, а вага перевершує всі наші фантазії - понад 60 тонн чистого ваги. Це найбільший у всьому світі скляний купол. При вході мене одягнули в абаю (чорний балахон), накинули на голову чорну шаль і дозволили пройти в зал молитви (природно в босоноге вигляді).

Намилувавшись красою мечеті, я йду здавати моє вбрання. Мимоволі виникає питання - чому все дами в чорному одязі? Відповідь виявилася простий і логічний: жінка - це тінь чоловіка, тільки і всього !!! »Тіні зникають опівдні,« - думала я, скидаючи балахон. На виході мені вручили брошуру про основні постулатах мусульманства російською мовою.

Після мечеті ми відправилися в пустелю до знаменитого "дерева життя». Глибоко в пустелі стоїть середньовічна акація 1583 року народження - допитливі американці за допомогою спеціального зонда встановили точну дату народження по кільцях стовбура. Цього року дереву виповнилося 430 років !!! Как воно вижило в пустелі протягом майже півтисячоліття - загадка! Під час нашого візиту навколо дерева велися археологічні розкопки. нам пощастило поспілкуватися з керівником розкопок, який розповів нам всю історичну таємницю цього місця. П про вже знайденим артефактів тут був форт і невелике поселення. В даний час навколо дерева і археологічних розкопок будується паркан і рецепція, так що в недалекому майбутньому дерево буде приносити не тільки квіти, а й дивіденди.

Унікальним місцем і відомою пам'яткою Манами є форт Калат Аль-Бахрейн, ще він відомий як Форт-Бахрейн і форт Надир-шаха. Час його створення зайняло величезний період часу - з 2300 до нашої ери аж до 18 століття нашої ери. Колись давно Калат-Аль-Бахрейн був столицею існувала на острові стародавньої цивілізації Дильмун. В уявленнях шумерів Дильмун був батьківщиною людства і колискою цивілізації в цілому і шумерського народу зокрема. Один з міфів так описує Дильмун - це «чиста, непорочна і світла країна життя, в ній невідомі ні смерть, ні хвороби ...»

Але міфи алегорично, а реальність прямолінійна. У підтвердженні цього постулату ми проїжджаємо довгу низку курганів, поблизу Вілледж Аалі - ймовірно, це саме більше історичне кладовище в світі. За деякими оцінками тут знаходиться близько 170 тис. Курганів, вік поховань датується 3000 р н. е. Кожен з курганів містить кам'яну камеру яка формує могилу. Мало хто з них цілі сьогодні, в основному вони були розграбовані в минулому або знищені протягом багатьох років.

Повернуся до дружелюбності і гостинності. Після мого сигналу «СОС» на континент про те, що у нас дефіцит гідів - директор турагентства «Кругосвет» Наталія знайшла контакт з місцевим жителем Бахрейну (за що їй окрема подяка !!!).

Абу Махмут - наш новий і чудовий провідник по Бахрейну прибув негайно на рецепцію нашого готелю відразу після дзвінка. Через 5 хвилин знайомства почалася екскурсійна програма з розповідями про свою улюблену країні. Як багато цікавого ми дізналися про цей маленький, але гордій королівстві! По-перше, з усіх країн арабського затоки (я не помилилася, тут затоку називають не перським, а арабським, навіть на місцевих картах він названий саме так) Бахрейн - найдемократичніша держава. Тут немає зобов'язалівки для жінок носити абаю- можна зустріти мусульманок одягнених в сучасний одяг. Тут немає заборони на вживання алкоголю - пити чи не пити - особистий вибір кожного. І найсмішніше, що у вихідні (а це п'ятниця і субота) Бахрейн перетворюється в такий собі Казантип арабського розливу - сюди приїжджає молодь і дозвільний люд із сусідніх строгих вдачею арабських країн - Катару, Саудівської Аравії, Кувейту та ін. Молоді люди танцюють на дискотеках, п'ють, курять, веселяться, а в суботу, залишаючи готелі, надягають абаї, приймають праведний вид і їдуть в свої держави смиренно служити Аллаху. Бахрейн в цьому плані більш чесний і неліцемерен. До речі, під час нашого перебування в країні мені довелося пережити одну таку п'ятницю-розпусниця. Дійсно, підвищена галас, порушені гучні голоси, музика в барі до глибокої ночі підтверджували істинність почутого.

Раніше Бахрейн розташовувався на 33 островах, але тепер, у зв'язку з відсипання і рукотворним приєднанням окремих острівців до основного (а він всього 40 км в довжину) неможливо назвати їх точну кількість. З цієї ж причини мало готелів з власним пляжем (наш потрапив в їх щасливе число). Часті випадки, коли на проектному етапі готель планується як пляжний, але за роки будівництва берегова лінія відсипається, наступаючи на море і в підсумку «пляжний готель» перетворюється в звичайний міський. Купатися в водах Перської затоки дозволено цілий рік, тільки в жовтні обіцяні медузи, але і вони не особливо небезпечні. До речі, водичка досить чиста і тепла, цілком придатна для обмивання в спекотні дні. Температура води від 20 взимку до 35 влітку.

Дороги в королівстві будуються за останнім словом НТПрогресса - шліфовані колони і вивороту автотраси - все виглядає естетично і добротно. Правда, переходів через ці хайвеї не передбачено. Після 15 хвилинного походу вздовж траси ми, нарешті, знайшли місток для пішоходів і то він був відкритий за тиждень до нашого прибуття. У Манамі немає громадського транспорту-небудь особистий транспорт, або таксі, або на короткі дистанції - довгі ноги. Я питаю: «А як же раніше перетинали автостраду?» «Перебігали! .." Страшно уявити - невичерпний потік машин, що мчать на пристойній швидкості і біжать пішоходів, напевно є не добіг?

Освіта і медицина безкоштовні. Вища освіта, в разі успішного закінчення 12 річної школи дитина може отримати за кордоном за рахунок уряду. Син нашого нового друга навчався в Лондоні Якщо з інтелектом не дуже пощастило, то можна спробувати закінчити місцевий університет і освіту в ньому досить пристойне. До речі, безкоштовними виявилися входи в музеї і на ферми (ми відвідали верблюже і рибну).

Абу Махмут за один день показав найбільшу частину своєї батьківщини:

Форт Арад. У реальності мало що відомо про історію форту. Наприклад, навіть не відома точна дата його будівництва, до цих пір ведуться всебічні розкопки. Форт найбільш красивий для фотозйомок у вечірній час.

Міст короля Фахада - відкрився в 1986 р 25-ти км міст між Бахрейном і Саудівською Аравією, є 2-м за довжиною і одним з найдорожчих проектів в світі. На півдорозі знаходиться вежа з кафе і оглядовим майданчиком, звідки відкривається чудовий вид на весь міст і проглядається прибережна частина Землі Аллаха -Саудовскую Аравію.

Найдавнішу мечеть в селі Аль Хаміс 8 століття будівлі, що нині перебуває на реставрації. Напис на ній говорить, що побудована вона в XI столітті, але є докази, що спочатку вона зведена в VIII столітті, тому ця мечеть вважається найстарішою в Бахрейні.

Верблюжа ферма, що належить Його Високості шейха Мухаммада Аль Халіфа - дядькові нинішнього правителя, де розводять верблюдів (близько 175 голів) для скачок.

Рибна ферма тут розводять рідкісні види риб, вирощують до «дитсадівського» віку, а потім випускають в море або продають за кордон (Японія також є покупцем місцевої риб'ячої «розсади»)

Нафтові вишки, королівську резиденцію, форт Рифа, насипні острови по типу «Пальма-острова» в ОАЕ - все це люб'язно і терпляче демонструє наш чудовий гід.

Мені було цікаво - як живуть піддані короля? І ми тут же отримали запрошення відвідати житло нашого нового друга. У Абу Махмут (професійного військового) вельми симпатичний будинок в кубічному стилі, 2 поверховий, з просторими холами. Обставлений в дусі арабських традіцій- багато диванів, килимів, що надає затишок і м'якість інтер'єру. У зоні барбекю стоїть великий обідній стіл, що свідчить про гостинність господарів.

Ну і до слова, згадаю, що в цьому маленькому нафтовидобувному королівстві бензин коштує 6 рублів за літр, після чого стає за рідну державу обидно ...

Красиві шопінг-моли бентежать не тільки космічної архітектурою, але і космічними цінами, на вигляд схожими на номери телефонів. Але, є примітна особливість - навіть тут можна торгуватися і продавці охоче скинули ціну на швейцарський годинник до 35%. У підсумку ціна вийшла нижче ніж в дьюті-фрі. До речі, гроші раціональніше всього міняти в вуличних «американ- експресах» і "весртерн юніонах», так як в готелі з вас візьмуть комісійні.

А ще я чула, що в Бахрейні не можна курити гашиш і лаяти короля. Насправді король дуже хороший, і єдине занепокоєння у місцевих жителів викликає протистояння шиїтів і сунітів. Але, по-моєму, це вже звичайне явище для мусульманського світу.

В останній день Бахрейн явив ще одне диво - чорна і біла чапля спланували на буйки далеко один від одного, потім біла чапля підлетіла до чорної впритул і вони почали балансувати на буйках, розправляючи крила - це було схоже на танець. Потім птиці розлетілися в різні боки. Я назвала це танцем інь-ян. Фото додається, за якість вибачте - ми не були готові до цього чуда.

Відлітаючи з улюбленого Бахрейну, згадую, як моя приятелька, підбираючи мені авіаквитки, уточнювала назва країни «Як правильно? Бахрень? »Ні, дорогі мої, це аж ніяк не хрень, це арабська казка наяву про красу, доброту і гостинність!

Після першого дня лежання на пляжі до мене підійшов симпатичний співробітник готелю і запитав, чи не з Росії чи я ?
Мимоволі виникає питання - чому все дами в чорному одязі?
Я питаю: «А як же раніше перетинали автостраду?
Страшно уявити - невичерпний потік машин, що мчать на пристойній швидкості і біжать пішоходів, напевно є не добіг?
Мені було цікаво - як живуть піддані короля?
Відлітаючи з улюбленого Бахрейну, згадую, як моя приятелька, підбираючи мені авіаквитки, уточнювала назва країни «Як правильно?
Бахрень?

Новости