Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Відгуки туристів про відпочинок в Таганрозі (Росія) 2019

  1. перші враження
  2. Що подивитися
  3. Відпочинок з дітьми
  4. плюси Таганрога
  5. мінуси міста
  6. Чи варто туди їхати

Кілька років тому в кінці літа у мене виявилася пара вільних тижнів. І я вирішила їх витратити на те, щоб познайомитися з родичами з Таганрога. Передзвонювалися часто, але не бачилися ніколи, та й в цьому місті я ще не була. Знала тільки, що це в Ростовській області і на Азовському морі. Загалом, пішла і взяла квитки на поїзд. Кілька років тому в кінці літа у мене виявилася пара вільних тижнів

перші враження

Добиратися туди по жарі - то ще задоволення. Потяги з Москви йдуть тільки до Ростова-на-Дону, а далі - маршрутка. Причому, з ростовського автовокзалу ходять маленькі задушливі газельки. На які ще до їх прибуття вишикується черга. Час влітку в такому транспорті - це щось з початкових кіл пекла. Є, звичайно, електричка. Але розклад дуже незручне, і їде вона ну зовсім нікуди не поспішаючи.

Серпневий місто зустрічає розпеченим асфальтом, курній пожухлой листям і симпатичним нальотом південній провінції. А ще неповторними впізнаваними голосами південних птахів, що доносяться з дерев ...

Місто з населенням близько 250 тисяч чоловік виявився розтягнутим на значну відстань завдяки великому приватному сектору. Але громадський міський транспорт представлений великою кількістю маршруток, автобусів, тролейбусів і трамваїв, які стоять зовсім недорого. Незвично було бачити, як люди розплачуються за проїзд на виході з транспорту.

Вулиці міста - неширокі, сповнені старих (найчастіше цікавих) будівель. Звичайно, мені хотілося за час перебування тут побачити всі визначні пам'ятки міста. А їх, в принципі, не так і багато.

Що подивитися

Взагалі, в Таганрозі більшість знакових місць пов'язано або з ім'ям Чехова, який тут народився, або Петра Першого, який місто заснував. Останньому поставлений значний такий пам'ятник, а ще збереглася будівля старих так званих Петровських казарм (хоча побудовані вони вже після смерті імператора).

Від Чехова залишилися будівлі, де він жив або вчився. Найвідоміше - маленький будиночок-музей, один з найвідоміших символів Таганрога. А ще скульптурні групи, що зображують героїв творів великого автора.

Мені дуже сподобалися оригінальні будівлі в стилі модерн на центральних вулицях і інші споруди, що відрізняються якимись особливими архітектурними рішеннями. Цікавий будинок Чайковського, де бував і великий композитор.

Практично в кожному оригінальному будинку - музей, тому експозицій в місті достатньо.

Мені сподобалася значна така Кам'яні сходи, яка спускається в парк, а далі - море. З неї відкривається чудовий вид, та й сам об'єкт має солідну історію. Парк внизу - дуже приємний, в кращих традиціях російського півдня.

Ну і, звичайно, Азовське море. Його узбережжі тут різний - є пляжі, є ресторанчики у кромки води, є нові порти і старі рибальські селища. Виглядає красиво, ось тільки купатися тут - це особливий процес. Мало того, що воно дуже дрібне, і дорослій людині не вдається нормально зануритися у воду нижче пояса, так ще й дно мулисте. В принципі, є кам'янистий пляж. Зате прогрівається відмінно. Ось тільки я була в серпні, коли вода почала цвісти і мала вкрай незвичайний смарагдовий колір. Місцеві кажуть, що самі їздять поплавати на навколишні річки та озера.

Відпочинок з дітьми

У дрібному і теплому морі малюки, якщо що, хлюпочуться із задоволенням. А взагалі тут є аквапарк. Тільки він - під відкритим небом, тому працює виключно в теплий сезон. А взимку тут заливають ковзанку.

Я була тут і взимку. Можу підтвердити, що клімат досить м'який. Діти каталися хто на чому прямо по замерзлому морю. А деякі навіть грали в хокей.

Окреме розвага, яке подобається дітям - намазувати цілющими грязями. І вони тут є.

І вони тут є

плюси Таганрога

Місто в цілому залишає приємне враження. І ось саме чому:

  • це все-таки південь, і тут тепло навіть тоді, коли в середній смузі Росії холоднішає;
  • приємно просто ходити по вулицях і розглядати вдома особливої ​​місцевої архітектури;
  • для цікавляться культурою - багато музеїв;
  • море і цілющі грязі таки є;
  • все недорого;
  • містечко не є найпопулярнішим місцем у туристів, тому на вулицях і пляжах немає натовпів народу.

Загалом, пофотографуватися, погуляти, поїсти і відпочити є де. Ще мені подобається, що в Таганрозі відчувається вплив інших культур: грецької, вірменської, єврейської. Навіть точно не можу висловити, як воно проявляється. Але це явно відчувається.

Але це явно відчувається

мінуси міста

Чи не самим туристичним місцем Таганрог залишається через декількох факторів:

  • море - ну в ньому правда сильно не накупатися;
  • крім аквапарку і грязей тут особливих розваг немає;
  • не найкращий варіант в плані транспортної доступності.

Ось прямо до Москви можна дістатися тільки на автобусі або на машині. На автобусі їхати доведеться цілу ніч, причому влітку ще й квитки потрібно купувати заздалегідь. Я цього не знала, тому їхала нелегально (заплативши безпосередньо водієві) в «підвалі» автобуса разом з донбаськими біженцями. Те ще подорож, скажу я вам ...

Якщо літаком - то теж лише до Ростова-на-Дону. Таганрог перебуває ніби в «глухому куті», далі - тільки Україна. Тобто в нього не заїдеш по шляху в курортні міста. На машині теж гак виходить. Незручно, в загальному.

Чи варто туди їхати

У мене в Таганрозі, ясна річ, свій інтерес - родичів, як у циган. Але приїжджати в містечко мені подобається. Щоразу відкриваю для себе якісь нові куточки цього населеного пункту.

Тут можна зайти навіть в красивий ресторан прямо на березі моря і посидіти, знаючи, що ні розоришся.

Тут привітні люди, смачні свіжі овочі і фрукти в сезон, старенькі гримлять трамваї і високі південні тополі.

Тут затишно, життя провінційного приморського містечка не зіпсовані засиллям відпочиваючих. Одним словом, в Таганрозі добре відпочивати від суєти і насолоджуватися теплом. А ще буде привід зайвий раз згадати і перечитати Чехова.

Новости