Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Сонце море і ... вагітність

  1. Медичні протипоказання для майбутніх мам
  2. Європа? Азія? Африка? Куди поїхати вагітної?
  3. Чорне? Червоне? Середземне? Яке море вибрати для відпочинку під час берененності
  4. Сонце друг чи ворог? Захист від сонця майбутньої мами
  5. Хліб, видовища та інші радості життя

зміст:

Відсоток наших співвітчизниць, які постійно проживають поруч з морем і насолоджуються без обмежень сонячною погодою, морськими купаннями та іншими задоволеннями, пов'язаними з тропічним кліматом, настільки невеликий, що можна зрозуміти абсолютно природне бажання всіх інших мешканок Росії і ближнього зарубіжжя долучитися хоч на час до цих радощів життя. Тим більше, якщо це майбутні мами, яким не обходимо перед вирішальною подією набратися позитивних емоцій і відпочити. Звичайно, вагітність - це не хвороба і перед відважною мандрівництвом відкрито багато шляхів, але щоб уникнути неприємних наслідків, бажано пам'ятати про декілька обмеженнях, які допоможуть зберегти вам і вашому малюкові добре самопочуття і настрій. Легше передбачити і запобігти можливим проблемам, ніж боротися з неприємними наслідками - такий девіз літнього відпочинку біля теплого моря повинен стати керівництвом до дії.

До змісту

Медичні протипоказання для майбутніх мам

Почнемо з самого неприємного, але всього лише тимчасового обмеження: за яких діагнозах майбутній мамі найкраще залишатися вдома під наглядом лікарів?

  • передлежання плаценти . Якщо вона розташована низько, то навіть невелике навантаження збільшує ризик кровотечі. Визначити, чи існує у вас така проблема, допоможе УЗД-сканування.
  • загроза переривання вагітності також однозначно передбачає постільний режим.
  • Токсикоз другої половини вагітності ( гестоз ). У майбутньої мами з'являються набряки на ногах, руках, обличчі, підвищується артеріальний тиск, виявляється білок в сечі. У цій ситуації їхати кудись на відпочинок не можна, потрібно відправитися в пологовий будинок для лікування.
  • Загострення будь-якого хронічного захворювання, алергічних реакцій. Якщо протягом вагітності ваш лікуючий лікар виявив подібні ускладнення, то, швидше за все, він порекомендує відпочивати не далі ніж в 50-100 км від міста, в якому ви живете. Неодмінною умовою в даній ситуації є можливість періодично приходити на консультацію до лікаря, а в разі необхідності - отримати доступ до екстреної кваліфікованої медичної допомоги.

Але якщо подібні складнощі вас минули, то, на думку більшості лікарів, другий триместр вагітності (14-27 тижнів) - оптимальний час для подорожей: залишилися позаду ранкові нездужання, ваш організм вже звик до нового стану, ви повні сил.

До змісту

Європа? Азія? Африка? Куди поїхати вагітної?

Проблема вибору при сьогоднішньому розмаїтті пропонованих туристичними фірмами послуг в вашому випадку повинна бути обмежена наступними міркуваннями.

По-перше, клімат: якщо вагітність протікає нормально, відпочивати можна в будь-якій кліматичній зоні, хоча в останньому триместрі різка зміна клімату все-таки небажана.

По-друге, температура повітря влітку в обраній вами країні або регіоні. У таких країнах, як Мексика, Куба, Єгипет, Туніс, ОАЕ, Індія, вже в травні - червні температура повітря перевищує 30 ° С. Бажано, щоб мандрівниці "в положенні" берегли себе від спеки. Краще вибирати для відпочинку країни, де річна температура повітря наближена до тієї, яка звична для вас, і йти туди варто не в найспекотніші місяці (тобто не в липні і не в серпні). Гарні умови курортів країн Балтії, Хорватії, Туреччини, Франції, Іспанії, Швейцарії. Однак існують і кілька найбільш бажаних місць для відпочинку в Росії - насамперед Крим. Сухий клімат цього півострова набагато сприятливішими для вагітних жінок, ніж, наприклад, вологий клімат Кавказу.

По-третє, як бути з любов'ю до екзотики? Однозначно відповісти на питання, чи можна вагітним їздити в екзотичні країни, не можна. Це питання має вирішуватися індивідуально, після консультації з лікарем. Наприклад, поїздка в Африку загрожує небезпекою заразитися важкими інфекційними захворюваннями, тому всім від'їжджають обов'язково потрібно зробити щеплення від жовтої лихоманки, а потім приймати в профілактичних цілях протималярійний препарат. Природно, що вагітним жінкам ні того, ні іншого робити не можна. Лікар приймає рішення про вакцинацію в кожному випадку індивідуально. У першому триместрі заборонена щеплення від грипу і від усіх тропічних інфекцій, щоб не завдати шкоди здоров'ю плоду, що розвивається. Крім того, екзотичні країни (Куба, Мексика, країни Африки, острівні держави) знаходяться дуже далеко, і майбутній тривалий переліт (іноді і з пересадкою) буде вкрай втомливим для будь-якої людини, не кажучи вже про майбутню маму.

До змісту

Чорне? Червоне? Середземне? Яке море вибрати для відпочинку під час берененності

Ось нарешті жадане море або океан заклично плескалися у ваших ніг і ви готові віддатися на волю хвиль. Про що при цьому слід пам'ятати?

Вагітним жінкам дуже корисно купатися, особливо в морській воді, насиченою солями і мікроелементами, оздоровлюючими організм. Цей природний гіпертонічний розчин дуже добре розслабляє м'язи, тонізує нервову систему, допомагає при стресах. У воді майбутня мама не відчуває тяжкості власного тіла, вона розслабляється і освіжає тіло в спекотний день. Крім того, плавання - це прекрасне тренування для дихальної і м'язової систем організму, яка допоможе підготуватися до пологів. Дуже корисне плавання при варикозному розширенні вен, оскільки воно підтримує тонус м'язів. Тому плавайте в задоволення, але уникайте перевантажень, не влаштовуйте змагань, не пірнайте.

І ще про екзотику. У південних морях нерідко прямо недалеко від берега знаходяться коралові рифи, навколо яких граються незвичайної краси різнокольорові рибки. Пам'ятайте, що наступати на корали не можна (для цього існують спеціальні тапочки, їх можна заздалегідь купити в магазині): наступивши босою ногою на корали, ви забезпечите собі проблеми на весь відпочинок. Те ж саме можна сказати і про "золотих рибок" та інших представників морської фауни - чіпати їх не можна ні в якому разі, так як вони можуть бути отруйні.

Якщо температура морської води здасться вам не дуже високою і при заході в воду ви відчуєте озноб, прислухайтеся до своїх відчуттів і не переохолоджуватися - в цьому випадку варто віддати перевагу морю басейн, де температура води набагато вище.

Якщо температура морської води здасться вам не дуже високою і при заході в воду ви відчуєте озноб, прислухайтеся до своїх відчуттів і не переохолоджуватися - в цьому випадку варто віддати перевагу морю басейн, де температура води набагато вище

До змісту

Сонце друг чи ворог? Захист від сонця майбутньої мами

Ні для кого не секрет, що влітку сонце стає більш активним. Сонячна активність досягає піку в липні-серпні і залежить не тільки від пори року, але і від часу доби. У період підвищеної активності сонячні промені можуть спровокувати розвиток різних небажаних процесів в організмі, особливо в шкірі. Головне джерело небезпеки - ультрафіолетове опромінення: промені UVA, UVB, UVC, що відрізняються довжиною хвилі і ступенем впливу на організм і шкіру людини.

UVA-промені - довші; вважається, що вони проникають в дерму (глибокий шар шкіри), руйнують клітини, стають причиною старіння, розвитку раку шкіри і катаракти. Більш короткі UVB-промені впливають в основному на епідерміс (поверхневий шар шкіри). Вплив UVC-променів до уваги не береться, так як вони майже повністю відображаються епідермісом.

Сподіваємося, що сказаного вище цілком достатньо, щоб майбутня мама, як, втім, і будь-який інший розсудлива людина, пропустила одне з традиційних курортних розваг - конкурс "Хто чорніше?" (Варіанти - "Хто самий шоколадний?", "Хто самий бронзовий?"). На те у вагітної жінки крім усього перерахованого є і додаткові причини:

  • Тривале перебування на сонці може сприяти розвитку маткової кровотечі у зв'язку зі зниженням артеріального тиску і тонусу м'язів.
  • Майбутня мама ризикує швидко перегрітися на сонці і знепритомніти, так як під час вагітності змінені та ускладнені процеси теплообміну.
  • Під дією сонця прогресує варикозне розширення вен нижніх кінцівок. Це пояснюється тим, що під час вагітності кровотік у венах утруднений, а якщо вагітна жінка до того ж знаходиться в умовах жаркого клімату, - порушуються процеси теплообміну, знижується артеріальний тиск і кровоток сповільнюється, що сприяє розвитку застійних явищ у венах і, відповідно, варикозної хвороби.
  • Якщо на обличчі жінки з'явилися пігментні плями, пов'язані з вагітністю, вони можуть збільшитися. Пігментація, яка може з'явитися після засмаги на ранніх термінах вагітності, довго не проходить (це пов'язано зі зміною гормонального фону).

З іншого боку, сонячне світло сприяє виробленню в організмі вітаміну D, який регулює обмін мікроелементів: кальцію, магнію , Фосфору, перешкоджає розвитку остеопорозу у майбутньої мами і є профілактикою розвитку рахіту у майбутньої дитини. Важливо тільки розумно використовувати його корисні властивості і нейтралізувати шкідливі, дотримуючись таких правил безпеки. Як і до вагітності, бажано засмагати до 10 години ранку і після 5 годин дня - в період неактивного сонця. Правда, майбутнім мамам потрібно приймати деякі додаткові запобіжні заходи, наприклад використовувати спеціальні сонцезахисні засоби. Зараз вибір всіляких кремів і масел досить великий. Нагадаємо лише загальні критерії їх вибору. Якщо ви збираєтеся користуватися маслами, то пам'ятайте, що масло надає шкірі гладкість, м'якість, але не захищає від опіків. При використанні ефірних масел потрібно враховувати фотосенсибілізуючу дію деяких з них: масел гіркого апельсина, лимона, бергамоту, грейпфрута, імбиру, кори кориці. Це дія заснована на тому, що речовини, що входять до складу ефірних масел, накопичуються в шкірі і підвищують її чутливість до впливу ультрафіолетових променів. В результаті розвиваються алергічні дерматити та запальні процеси на ділянках шкіри, що зазнала сонячного опромінення. А ось олії кмину і кедра можуть викликати гіперпігментацію - потемніння шкіри і поява пігментних плям. Тому в сонячні дні краще не застосовувати засобів, що містять ці масла, або не виходити на вулицю в найближчі 2 години після їх застосування. Якщо ви збираєтеся використовувати сонцезахисний крем, то він повинен мати ступінь захисту принаймні 15 SPF, найбільш же підходяща - 30 SPF (ступінь захисту завжди вказана на упаковці). Наносити крем слід за 20 хвилин до виходу на сонце, з повторним нанесенням кожні 2 години.

Доброю підтримкою організму в сонячні дні будуть овочі і фрукти. У цей період вам особливо необхідні антиоксиданти, які нейтралізують продукти обміну і розпаду речовин, який посилюється при високій температурі навколишнього середовища. Їх особливо багато міститься в моркві, томатах, вони також присутні в рослинних нерафінованих оліях і охолодженому зеленому чаї.

Взагалі, у спекотні місяці літа (в липні, серпні) майбутнім мамам потрібно проводити на сонці якнайменше часу. Днем в спеку краще приймати повітряні ванни в тіні. Крім того, не забудьте захопити з собою на пляж воду і час від часу поповнювати її запас в організмі.

До змісту

Хліб, видовища та інші радості життя

Яка подорож обходиться без знайомства з особливостями місцевої кухні! Але знову-таки в вашому положенні не слід забувати про почуття міри. Рясна їжа в жаркий день принесе не стільки задоволення, скільки шкоди. У жаркий день прийнятний загальний принцип: менше калорійної їжі на сонці. Тоді організму не доведеться витрачати сили на перетравлення їжі, при якому виділяється додаткова теплова енергія, що може стати додатковим фактором перегрівання. Не зайвим також буде нагадати, що майбутній мамі не варто зловживати екзотичними стравами і спеціями, які можуть зіграти роль алергенів або просто викликати зовсім небажаний під час відпочинку розлад кишечника.

Що стосується розваг, тут слід врахувати кілька обставин. Перш за все, сплануйте свій день: на відкритому сонці краще знаходитися в першій половині дня не пізніше ніж до 12 годин, а в другій - не раніше, ніж з 17-ї години. Тривалі піші екскурсії, сафарі на джипах, сходження в гори і спуски в каньйони, як і дайвінг, доведеться відкласти на "невагітний" період вашого життя.

Подбайте також про свій гардероб. У сонячний годинник найбільш безпечна легкий одяг світлих тонів з рукавами. Вона охоронить вас від опіків, а якщо одяг буде з натуральних матеріалів - бавовни або льону, то і від алергічних реакцій, які найчастіше виявляються саме на сонці. Не забудьте і про головний убір. Щоб уникнути перегріву не варто носити вузьку облягаючий одяг - він порушує процес природного охолодження шкіри і сприяє перегріву.

Марія Лукашина
завідуюча відділенням патології вагітності Центру планування сім'ї та репродукції

Обговорення

Мені до моря година їзди на машині.
Оплачено відмінний номер на 4 дні, а чоловік боїться їхати. Термін 24 тижнів. Плід трохи опущений, але в межах норми (на 2 мм нижче). Доктор каже що їхати можна, але не перестаратися з відпочинком.
Не знаю: умовляти чоловіка або залишитися вдома?
За температурним режимом, там м'якше ніж удома (будинки 40, там 30)

14.07.2018 7:08:24, Алекс.Юлія

Відпочивала з донькою 5 років на Азовському морі, а пузожітель було 12-13 тижнів. Все відмінно. вранці були на пляжі до 11.00, а ввечері після 17.00, так як вдень спали всією дружною компанією. Саме там моя старшенька дізналася, що у мами в животі хтось живе і дуже довго катувала - хто там - сестричка або братик? Ібила рада не менше за своїх батьків

24.07.2008 20:26:03, ольга

Величезне спасибі за статтю. Сама я вже на 20 тижні і на наступному тижні повинна їхати на море. Не знала як правильно відпочивати. Отримала всі потрібні відповіді на свої питання. Дуже вдячна.

03.07.2008 12:40:39, оленька

Я хочу поділитися власним досвідом. У відпустку їздили в квітні 2006 року. У Егіпет.Т.е.25 недель.Конечно було страшнувато їхати і мені і моєму чоловікові. Але бажання відпочити і поплавати з маскою на коралах було сильнішим за страх. Приховали поїздку від всіх (батьки дізналися вже потім, коли привезли їм сувеніри). Найбільш негативний момен який запам'ятався - це відгук однієї дівчини з нашої компаніїї "ну втратите дитини - іншого зробите .... :(".
Ну так от, зліт, посадка це звичайно будь-яка людина ощущет, вагітний він чи ні. Манюня реагувала активними рухами, але допомогло заспокоїться дихання животом. Це коли робиш вдих і видих не грудьми а животом, і вдих робиш на 4 або 6 счетов.Так як у нас харчування було - все включено, я в квітні місяці дорвалася до свіжих салатів з помідорів і огірків, і не обмежена кількість апельсинів, ну і через 7 днів з'явилися червоні цятки, так що решта 5 днів огрнічілі себе в харчуванні. На сонці я не засмагала, сиділа тільки під парасолькою, в тіні. У 13,00 нас на пляжі вже не було, так як прочитала що для вагітних небезпечний имеено перегрів. Так ось при розумному підході до свого здоров'я і відпочинку - я себе після відпустки відчувала просто відмінно. Тому що регулярне харчування, сон, плавання для вагітного організму саме те що потрібно. Я забула що таке печія після обіду. так що якщо ви позитивна людина і можете взяти на себе відповідальність - їдьте у відпустку. До речі, з нами на літаку, у нас був чартер, летіла сімейна пара з трьома дітьми, старшої дочки було 3 роки а двойняшкам у неї в животі 30 тижнів. І теж все було окей, Бажаю і вам гарного відпустки

11.07.2006 12:09:07, Василиса

Начитавшись таких ось статей і попередньо порадившись з лікарем, провідним мою другу вагітність, я вирушила на відпочинок до Єгипту в лютому 2006р. з чоловіком і донькою. Результат - я втратила дитину на терміні 19/20 тижнів. Лікар в Єгипті і потім все лікарі і весь медперсонал, з яким я стикалася під час перебування в лікарні (вже тут в Росії), говорили, що я зробила жахливу дурість і як тільки я могла на таке зважитися. Моя категорична порада: Не ризикуйте.

21.03.2006 16:59:20, Тетяна

Спасибі, ламала голову, в березні у дочки день варення, проситься разом з чоловіком в Египед і я майже змирилася з думкою що доведеться їх відпустити удвох, аж ні, будемо разом плескатися в морі. Тоді вже 23 тижні буде :-)

09.02.2006 10:05:42, Юля

Класна стаття!
Я збираюся у відпустку, і у буде, як раз, 16-17 тиждень моєму пузожітель. Поради дуже цінні, але я знайшла кілька недоліків:
- Крим - це територія УКРАЇНИ !!! Тому говорити, що Крим - гарне місце відпочинку в Росії не можна;
- Азовське море знаходиться в ще більш комфортною кліматичній зоні ніж Крим і вода тепліше, а відпочинок набагато дешевше (не всі можуть поїхати в Туреччину, Болгарію)

16.06.2005 10:53:00, OlgaOO

.

Коментувати можут "Сонце море і ... вагітність"

Азія?
Африка?
Куди поїхати вагітної?
Чорне?
Червоне?
Середземне?
Азія?
Африка?
Куди поїхати вагітної?
По-третє, як бути з любов'ю до екзотики?

Новости