Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Браконьєрів стало менше, а риби в акваторії Маріуполя - більше (ФОТО)

Рибні запаси в Азовському морі не скоротилися. З 116 видів риб, які водилися в Азовському морі споконвіку, ще жоден вид не зник безслідно. Є біля берегів Маріуполя і промислові види риб - це бичок, тюлька і хамса, є - і червонокнижні - севрюга, осетер, білуга та шемя. Але цінні породи риби охороняються Законом, а за браконьєрство загрожують великі штрафи, тому навіть на «чорному ринку» Маріуполя купити представника осетрових - рідкісна удача.

Про це MRPL.CITY розповів начальник відділу №3 Азовського рибоохоронної патруля Олександр Цивиль.

За його словами, зараз в Азовському морі змінилося видове різноманіття риби, і це нормальне явище.

«Море - це живий організм, який теж має певні цикли в своєму розвитку. Відбувається осолоненя або опріснення морської води і рибний запас змінюється. Наприклад, в 70-х роках в Азовському морі зник бичок, був навіть введена заборона на вилов. Потім ситуація змінилася і ловити бичка дозволили в промислових обсягах », - говорить Олександр Цивиль.

Фахівці з екології моря пояснюють, що коли відбувається осолоненя моря, то ареал проживання прісноводних риб зменшується, риба йде ближче до усть рік. У випадку з Азовським морем - це гирлі Дону. У цей період в море з'являється більше морської риби - бичок, камбала, судак, піленгас.

«На початку 2000-х Азовське море знаходилося на етапі" стабілізації "режиму солоності, а протягом 2003 - 2006 років в періоді" опріснення ", в 2007 почалося осолоненя води і в 2016 воно досягло максимальної позначки в 13,6 о / оо. Відповідно види риб, для розмноження яких необхідна висока солоність моря - камбала, піленгас - відреагували на це, наприклад, спостерігається потужне поповнення популяції азовського калкана. Відповідно в 2018-19 роках ми побачимо збільшення на прилавках магазинів калкана і піленгаса », - пояснюють в Держрибінспекції.


В Азовському морі рекордсменами по запасах є три види риб - тюлька, хамса і бичок. Це промислові види і держава продає квоти на видобуток цих порід риби. Обсяги дозволеного вилову згідно квот складають: тюлька і хамса - 50 тисяч тонн, бичок - 15 тисяч тонн. Але навіть такі масштаби промислового вилову не можуть спустошити рибні запаси Азовського моря - середній відсоток освоєння національних квот досягає лише 33%. Хамса, тюлька, бичок в Азовському морі настільки численні, що промисел виловлює тільки одну третину від дозволеного наукою кількості. Так, за даними Інституту рибного господарства і екології моря ( ІРЕМ ) - запаси тюльки станом за 2017 рік становили 300 тис. Тонн, хамси - 240 тис. Тонн і близько 130 тис. Тонн бичка.

У серпні 2017 фахівцями ІРЕМ були проведені планові облікові зйомки риб Азовського моря - це тралова зйомка донних видів риб і облікова зйомка бичків механізованими драгами. Ці наукові рейси дозволяють оцінити запаси основних промислових видів риб Азовського моря. Найбільшу масову частку тралових уловів склали хамса, тюлька і бичок. Фіксувався також азовський калкан різного віку і розміру. На значній частині акваторії моря в наукових уловах були присутні представники чорноморської іхтіофауни - сингіль, барабуля і ставрида.

Екологи стверджують, що в даний час природа стала залежною від людини. Тому якщо говорити про відновлення рибного різноманіття Азова, то не обійтися без практики штучного зариблення. До речі, до 2011 року існували державні програми, які допомагали стежити за популяцією осетра в Азовському морі і поповнювати її, але зараз таких програм не існує. Великий внесок в зариблення річок вносили свого часу іллічівські металурги, протягом декількох років вони планомірно займалися реалізацією програми відтворення популяції осетрових в басейні Азовського моря. Так, в 2009 році фахівці тоді дочірнього підприємства комбінату «Ілліч-Рибак» випустили в гирлі річки Грузський Еланчик в Новоазовську 73 тисячі мальків російського осетра. Після багаторічної перерви в 2016 році в річку Кальміус в околицях Лівобережного району Маріуполя було випущено близько 170 тисяч особин російського осетра. Мальков привезли до Маріуполя з рибного господарства в Херсонській області. Досвід минулого разу показав: відсоток виживання становить не більше 10% і якщо мальків осетра НЕ виловили мережами браконьєри, то через 10-15 років, ці особи здатні дати потомство.

За словами Олександра цивил, в останні кілька років завдяки посиленню контролю за незаконним виловом риби в Азовському морі, значно скоротилися випадки браконьєрства: «У нас узбережжя контролюється і поліцейськими, і військовими, і патрулями рибоохорони, плюс штрафи за незаконний вилов підвищили. Тому не всі ризикують вийти в море ».

Але все ж браконьєри не перевелися ще в Азовському морі. У лютому і березні 2018 року було зафіксовано два випадки незаконного вилову осетрових видів риб. Порушники затримані і матеріали передані до суду.

Сьогодні поліція озвучила дані за результатами операції «Нерест-2018», яка стартувала 27 квітня. Стало відомо, що в результаті спільного патрулювання поліцейських з представниками екологічної інспекції узбережжя Азовського моря і рейдів по місцях стихійної торгівлі було вилучено тисяча чотиреста сімдесят шість кг незаконно виловленої риби. Ще 164 кг вилучено при її реалізації на ринках. Крім цього, у браконьєрів забрали понад 170 знарядь незаконного лову. Однак, як стверджують співробітники рибоохоронної інспекції, ці показники не йдуть ні в яке порівняння з рівнем браконьєрства в лихі 90-ті і початок 2000-х років, коли випадків незаконного вилову фіксувалося, як мінімум в два рази більше, та й обсяги незаконного видобутку вимірювалися десятками тонн.

Новости