Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Азовське море: відпочинок, де знаходиться на карті, глибина, курорти Криму

  1. Де знаходиться Азовське море на мапі
  2. Походження. Глибини і розміри моря
  3. Рослинний і тваринний світ Азовського моря
  4. Курорти Криму на Азовському морі і пляжі
  5. Змістовне дозвілля та розваги

Чомусь кримське узбережжя у багатьох гостей півострова, які приїхали з-за кордону і Росії, асоціюється виключно з Чорномор'я. Але Крим омивають два моря. Відпочинок на Азовському, наприклад, для окремих категорій туристів буває краще чорноморського, та й господарське значення його велике.

ЗМІСТ

Де знаходиться Азовське море на мапі

Як показує карта, на півночі воно омиває Україну - Маріуполь, Бердянськ і Приморськ; на заході - український Генічеськ і Арабатку; на південному заході - Крим разом з частиною Арабатської стрілки і Щолкіно; на південному сході - Таманський півострів (Росія); на сході - Краснодарський край ; на північному сході - Ростовську область з найбільшим портом в Таганрозі. Азовське море належить до басейну Атлантичного океану, правда, віддалене від нього самого. У нього впадають річки Дон і Кубань, а ще багато маленьких річечок.

Походження. Глибини і розміри моря

Азовське море (як і Чорне, і ряд інших) являє собою залишок стародавнього океану Тетіс. Зміни рельєфу земної поверхні внаслідок руху тектонічних плит і вулканізму привели до відступу води. Азовське море (як і Чорне, і ряд інших) являє собою залишок стародавнього океану Тетіс В результаті з дна піднявся Крим , А океанічне освіта перетворилася на скупчення величезних водойм.

Карта околиць не дозволяє зрозуміти цього відразу, але Азовське море виступає географічним рекордсменом за кількома показниками. Воно найменше на планеті - його перевершує за розмірами вдвічі навіть Аральське, що виступає звичайним солоним озером. Азов також найбільш невеликий - середня глибина менше 8 м, а максимальна - 13,5 м. Нарешті, він більше за інших віддалений від океану, і з цієї причини відрізняється мінімальної солоністю.

Походження його назви точно не встановлено, а версій так багато, що можна заплутатися. Описи водойми робили вже стародавні греки, а перші його карти стали складати середньовічні колонізатори Криму - генуезці.

Загальна площа водної гладі моря - 37800 кв. км, а довжина берегової лінії - тисячу чотиреста сімдесят два км. Донний рельєф майже рівний, з двома незначними підводними пасмами; практично половина периметра доводиться на занурення менше 10 м. Є тут острова і коси - їх трохи менше 108 кв. км. Мова про Арабатську стрілку і острів Тузла з однойменної КОСК, де зараз проходить Кримський міст. Частиною також називається невеликий мулистий затоку Сиваш , Часто іменований Гнилим морем.

Керченську протоку з'єднує Азовське море з Черноморьем, роблячи його важливим транспортним маршрутом не тільки Росії. На березі розташовані такі значні порти, як український Маріуполь і російський Таганрог. В акваторії розробляються нафтові родовища. Керченську протоку з'єднує Азовське море з Черноморьем, роблячи його важливим транспортним маршрутом не тільки Росії

Азовське море має низьку солоність через безліч впадають в нього річок . В середньому цей показник - 10 проміле, але рівень дуже неоднорідний - від майже повної опріснення біля гирла Дону до 11,5 одиниць біля входу в Керченську протоку . Вона ж істотно коливається в залежності від надходження річкових джерел, а ще внаслідок регулювання великих річок (будівництво каналів і електростанцій). В останні роки спостерігається тенденція до зростання вмісту солі у воді.

Через мілководності Азовське море швидко прогрівається, як, втім, і остигає. Купальний сезон в ньому починається в травні і триває до середини вересня , А в високий сезон температура води досягає +28 градусів. зате взимку воно нерідко замерзає, особливо біля берегів, що значно ускладнює судноплавство. Літня погода тут зазвичай сонячна, в міру спекотна, але в зимовий період бувають досить сильні шторми, особливо ближче до протоки.

Рослинний і тваринний світ Азовського моря

Азовське море щодо бідно флорою і фауною. Всього вчені налічують в ньому близько 200 різновидів живих організмів (для порівняння, в Чорному морі цей показник дорівнює 1500, але його все одно вважають «неживим»). Однак серед них є численні і важливі для людини, а мале біологічне різноманіття іноді обертається практичним зручністю.

Так, на азовських пляжах рідкісні водорості - їх просто порівняно мало в море. Зате рибалки (і професіонали, і любителі) можуть знайти для себе багату здобич - Так, на азовських   пляжах   рідкісні водорості - їх просто порівняно мало в море хамсу, бичка, камбалу, шпрот, тюльку, оселедець, ставриду, скумбрію і навіть таку рідкість, як осетер. У гирлі Дону часто зустрічається навіть типово прісноводна риба - карась, щука. Рибний промисел - одне з головних занять тутешніх жителів.

З великих риб в Азовському морі є чорноморські акули катрани. Але в принципі для них тут недостатньо солі, а побоюватися величезних людожерів і зовсім нерозумно - вони не стануть запливати туди, де глибина здасться їм «іграшкової». Водиться тут і дельфін , Відомий як «азовка» або «морська свиня». він менше чорноморських афалін .

В останні сезони у пляжних зон масово стали з'являтися медузи - прозорі аурелії і синювато-фіолетові корнероти. Збільшення їх кількості вчені пов'язують з підвищенням рівня солоності. Отруйним є тільки корнерот , Але для життя людини він не небезпечний.

Узбережжя в основному рівнинний, гори починаються лише поблизу протоки, на південь. Ландшафт місцевості - степовий. Відповідно, рослинність представлена ​​степовими видами. У кримському Приазов'ї нерідкі дикорослі тюльпани . Багато тут злакових і весняних квітучих рослин. Тваринний світ відносно бідний, представлений в основному птахами, гризунами і комахами. відшукуються отруйні змії і павуки , Причому друге слід побоюватися більше - їх важко помітити.

Туристам Росії, як і іноземцям, що цінують відпочинок з наметом в безлюдних місцях, слід враховувати особливості природи - дрова, питво і навіс для тіні доведеться привезти з собою.

Курорти Криму на Азовському морі і пляжі

На кримському березі Азовського моря є курорти, рекомендовані насамперед для відпочинку з дітьми. Ось тому причини: На кримському березі Азовського моря є курорти, рекомендовані насамперед для відпочинку з дітьми

  • незначне поглиблення і пологий вхід, безпечний для не вміють плавати малюків;
  • висока температура води, що виключає застуду;
  • піщані кромки, де весело грати, а ходіння корисно для здоров'я;
  • сприятливий клімат ;
  • відсутність гучної розважальної інфраструктури і розваг, неоднозначних для дитячого сприйняття.

На обладнаних пляжах Азовського моря рідко трапляються нудисти і інші представники альтернативних культур. Дорослим вони не заважають, а ось для відпочинку з дитиною небажані. Мав сумнівну репутацію фестиваль «Казантип» давно переїхав з азовського берега. Пляжні розваги теж більше розраховані на дітлахів - гірки, човни, банани.

Дорослі, безсумнівно, оцінять відпочинок на Азовському морі. Правда, він не підійде для любителів світських вечірок, що не уявляють відпустки без гучних дискотек і «Зіркових» готелів - це все потрібно шукати на ПБК. Інфраструктура курортів досить скромна, але зате і ціни тут помітно нижче.

А найважливіший плюс місцевості - величезна площа пляжів, що мають пару десятків метрів в ширину і кілометри в довжину. Наявної кількості місцевих жителів і відпочиваючих безнадійно бракує, щоб перетворити ці простори в «котикову лежбище». А найважливіший плюс місцевості - величезна площа пляжів, що мають пару десятків метрів в ширину і кілометри в довжину Багато в Приазов'ї і диких пляжів , Де можна зупинитися з наметом далеко від усіх. У більшості випадків навіть на недоглянутих територіях невідомі водорості, виняток становить Юркино .

Іноді можливо поєднати звичайний пляжний відпочинок з терапією мінеральними грязями або водою. Для такої відпустки підійде селище Курортне (недалеко розташоване солоне озеро Чокрак ) І Арабатка. При розумному підході грязьові процедури корисні і для дітей .

Де краще відпочивати на Азовському морі? В якості курортів особливо відомі місто Щолкіно і селища на березі Казантипського затоки ( пісочне , Новоотрадне , Золоте). Є й інші популярні у курортників села - курортне , Юркін, Семенівка , Кам'янське . Всі вони підходять для спокійного проведення часу з дітьми. Найчастіше сім'ї вибирають Щолкіно , Арабатську стрілку або Казантипський залив .

Керч нечасто розглядають як місто-курорт (хоча така думка не цілком вірно), та й вважати його азовських можна тільки з натяжкою.

Змістовне дозвілля та розваги

Хоча розважальна інфраструктура біля Азовського моря в Криму розвинена слабо, якщо порівнювати з Чорним, активному і допитливому людині нудьгувати на відпочинку не доведеться. Екскурсійна програма з населених пунктів берегової лінії на перше позицію ставить поїздки в Керч, ніж радикально відрізняється від пропозицій інших регіонів Тавриди (там даний напрямок туристські бюро пропонують нечасто). Варто скористатися ним - Хоча розважальна інфраструктура біля Азовського моря в Криму розвинена слабо, якщо порівнювати з Чорним, активному і допитливому людині нудьгувати на відпочинку не доведеться колишній Пантікапей надзвичайно цікаве місто, в ньому є, на що подивитися .

Азовське море слід порекомендувати і любителям риболовлі. Морська ловля (зазвичай з човна або катера) - популярне розвага тут, а води багаті видами риб, охоче йдуть навіть на нехитру приманку. Подекуди її ловлять і з берега. Якщо у кого з туристів немає власних снастей і плавзасоби, кримчани будуть щасливі надати йому все необхідне за скромну винагороду, та ще й уловисту містечко покажуть.

В останні роки Приазов'ї початок залучати і серферів всіх мастей. Можна рекомендувати тренуватися тут новачкам (відомо ж - хвилі тим менше, ніж більш мініатюрна водойма).

А ось чим на Азові займатися проблематично, так це підводним плаванням . Через піщаного дна водиця в ньому каламутна і видимість сильно обмежена. Тому дайвери тут зосереджуються лише в районі Керчі , Де більше каменів. У піщаних пляжів і коси розгледіти в царстві Нептуна неможливо майже нічого, та й донна життя там бідна.

Енергійні, молоді відпускники нерідко вважають відпустку на Азовському морі «нудним». Вони не праві - рибалка і серфінг призначені якраз для людей спортивних. Але і слава дитячого курорту дісталася цьому узбережжю Криму недаремно. На закінчення - цікавий відео-огляд, приємного перегляду!


Це може бути цікаво:

Де краще відпочивати на Азовському морі?

Новости