Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Азовське море, клімат і температурний режим

На клімат Азовського моря значний вплив мають оточуючі його великі степові простори Південної України, Передкавказзя і Криму з їх досить сухим кліматом. У Приазов'ї середні температури липня коливаються від +22 до + 24 °, температури січня від 0 до + 6 °, а середня річна кількість опадів становить 300-500 мм.

Звичайно, і Азовське море, певним чином позитивний вплив на клімат навколишніх його територій, що йде в бік пом'якшення континентальності. Однак внаслідок невеликої площі Азовського моря цей вплив не особливо велика і позначається в основному в прибережних районах, які не поширюючись далеко в глиб стінних просторів.

Щодо великих метеорологічним процесам Азовське море знаходиться в несприятливих умовах, а саме: взимку на північ від нього проходить фронт підвищеного атмосферного тиску (так називаємо, «вісь Воєйкова»), від якої до моря спрямовується холодний материковий повітря, що призводить до замерзання Азовського моря.

Над Азовським морем взимку дмуть східні і північно-східні, влітку - південні, південно-західні і західні вітри, пов'язані зазвичай з проходженням субтропічних циклонів і встановленням мусонного потоку з Атлантичного океану.

Влітку, коли встановлюється режим барометричного тиску, близький до нормального або трохи вище нормального, а циклони проходять рідше, на море розвивається місцева циркуляція у вигляді бризів, тобто вітрів, що дмуть вдень з моря на сушу, а вночі з суші на море.

На клімат Азовського моря значний вплив мають оточуючі його великі степові простори Південної України, Передкавказзя і Криму з їх досить сухим кліматом

Для Азовського моря характерні порівняно холодна, але коротка зима, м'яке літо з рівним розподілом температур, тепла в порівнянні з весною осінь і висока відносна вологість повітря. Середня річна температура повітря на Азовському морі коливається в межах від +9 до + 11 °. Влітку температура для всіх районів майже однакова. Максимальна температура в липні +35 - + 40 °. Перехід від літа до зими поступовий. Перші морози в Таганрозькій затоці на північному узбережжі наступають в жовтні, а в південній частині моря - в першій половині листопада. Взимку температура може падати до -25 - -30 ° і тільки в районі Керчі морози зазвичай не перевищують -8 ° (хоча в окремі роки можуть теж досягати -25 - -30 °). У найхолодніший місяць року, в січні, середньомісячна температура повітря на море становить від -1 ° на південному узбережжі Азовського моря до -6 ° на північному.

Відносна вологість повітря на Азовському морі велика круглий рік. Навіть в найтепліші місяці вона в середньому не менше 75-85%.

Часті вітри підвищують випаровування, яке за рік становить для всього Азовського моря близько 1000 міліметрів.

Найбільш низькі температури поверхневого шару води спостерігаються в північній і східній частинах Азовського моря. Зимові температури - за грудень-лютий тут коливаються від 0 до + 1 °, літні - за липень-серпень - від +22 до + 25 °. Температура поверхневого шару Азовського моря в західних і південних прибережних районах більш висока і коливається взимку від 0 до + 3 °, а влітку підвищується до + 26 °.

Середньорічна температура води Азовського моря на півночі + 11 °, а на півдні близько + 12 °. Влітку море прогрівається дуже сильно і нерідко біля берегів температура води досягає +30 - + 32 °, а в середній частині +24 - + 25 °. Взимку, коли вода охолоджується нижче нуля, Азовське море покривається кригою. Людство в інші роки триває 4-4,5 місяці, з грудня по березень. Товщина льоду досягає 80-90 см. Перш за все лід з'являється в Таганрозькій затоці, потім в Утлюкському, Ейськом, Бейсузького і Ахтарска лиманах.

Берегові частини Азовського моря і Таганрозька затока покриваються суцільним крижаним покривом. У центральній частині Азовського моря і в прикерченський районі льоди плавучі.


Детальніше про клімат Азовського моря

Детальніше про температуру води Азовського моря


Назад на головну сторінку про Азовське море


Новости