Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Азовське море, аномальні явища, Азовська аномалія

Здавалося б, що може трапитися на самому дрібному в світі, теплом і спокійному Азовському морі? На жаль, трагедії останніх років, в тому числі і нинішнього купального сезону підтверджують - Азовське море, незважаючи на зовнішню тиша і благодать таїть в собі масу загадок і небезпек.

Зовсім недавно в селі Юр'ївка, розташованому на березі Азовського моря в п'ятдесяти кілометрах від Маріуполя, стався трагічний випадок, що називається надзвичайний. На глибині всього близько метра, в двадцяти метрах від берега ледь не потонув дванадцятирічний хлопчик. Ті, що прийшли йому на допомогу два дорослих, фізично міцних тридцятирічних хлопця змогли виштовхнути хлопчика з води, але самі стали жертвами морської безодні.

Ті, що прийшли йому на допомогу два дорослих, фізично міцних тридцятирічних хлопця змогли виштовхнути хлопчика з води, але самі стали жертвами морської безодні

Була дев'ята година ранку, дорослі були тверезі, відпочивали на пляжі зі своїми сім'ями. Як могла статися така трагедія розуму незбагненно. Вижив хлопчик розповідає, що грав зі своїм дядьком в Азовському морі в м'яч і раптом пісок почав раптово йти у нього з під ніг. Він став кричати, на допомогу кинувся дядько, який відійшов у цей час за відлетіло в сторону м'ячем. Дядько наспів, виштовхнув хлопчика на мілину, але сам почав тонути. Бачачи таку картину, на допомогу кинувся ще один чоловік. Вони і підоспілі рятувальники витягли хлопчика з води, але невідомі морські сили затягнули під воду двох дорослих чоловіків. Як таке могло статися? У чому причина трагедії? Одиничний це в своєму роді випадок? Спробуємо розібратися в цих питаннях по порядку.

Одна з версій - морські течії Азовського моря і викликані ними вири. Юр'ївка знаходиться між двома косами Білосарайської і Бердянської. Коли дві течії зустрічаються в ялтинському затоці, утворюється закручування морської води, що нерідко призводить до виру. Рибалки розповідають, що іноді човна крутить так, що ледве вдається вигребти. Випадків, коли б човни тонули через виру місцеві жителі не пам'ятають, в гіршому випадку їх відносило в море. Тобто, говорити про якісь величезних вирах на Азовському морі не доводиться.

За словами начальника відділу рекреації регіонального ландшафтного парку "Меотида" Андрія Кияненко, течії і вири на Азовському морі сильні не тільки в районі Юр'ївка, а й особливо на краях азовських кіс - на Білосарайській, Бердянської, Довгої, косі Сєдова, і інших, унікальних за своїм формуванням азовських косах. Трагічні випадки, коли людей відносило в Азовське море не тільки на надувних матрацах, але і без них траплялися і раніше. Тонули на косах навіть цілком підготовлені до великої води спортсмени.

Так, рівно двадцять років тому, якщо рахувати з дня трагедії в Юр'ївці 15 липня 1989 року із Маріуполя в Азовське море вийшли екіпажі 9 судів міського Клубу юних моряків. Після дванадцятиденного плавання навчальний судно "Оріон", 2 мотобота і 4 шлюпки повернулися назад, а двом судам з сімома дорослими членами екіпажу і п'ятьма курсантами належало плисти далі, щоб зробити коло по Азовському морю з заходом в Єйськ, Керч і Бердянськ. Опівдні 28 липня в виконком Маріупольської міськради надійшла перша тривожна інформація: суду перебувають у коси Довгої, екіпажі пропали без вісті. Без зволікання була створена надзвичайна комісію міськвиконкому. До пошуку зниклих було залучено суду Азовського морського і Волго-Донського річкового пароплавств, що знаходяться в акваторії моря, рятувальні судна аварійно-рятувальної служби Чорноморського флоту, рятувальні засоби риболовецьких колгоспів Краснодарського краю, військові літаки і вертольоти, авіація ДАІ УВС Донецької області.

Увечері 31 липня з Ростова-на-Дону військові льотчики повідомили: в районі станиці Камишеватська, неподалік від Єйська і коси Довгої, виявлені прибиті хвилями до берега тіла. Незабаром - нове повідомлення: виявлено ще 5 тіл. І лише в другій половині наступного дня був виявлений десятий загиблий член екіпажу. Що залишилися в живих два пасажира яхти - хлопчик восьми років і сімнадцятирічна дівчина - не проясниться хід подій. Коли їх запитали, де інші вони сказали, що спали і нічого не бачили. На зорі перебудови цей загадковий випадок довго мусувалася в пресі і не сходив з вуст рядових обивателів. Винуватцем загибель цілої команди одні вважали НЛО, інші браконьєрів, свідками незаконного промислу яких нібито стали юні моряки.

Перше припущення коментувати не будемо ... Інша малоймовірно. Якби браконьєри так просто знищили десять молодих хлопців, то в ті часи їх би обов'язково знайшли і просто втопили десь неподалік. Навряд чи у кого-небудь піднялася б рука здійснити настільки кричуще злодіяння. Залишається шукати причину страшної загадки в Азовському морі.

Як згодом розповідали двоє вижили хлопців, вони прокинулися одночасно серед ночі з відчуттям незрозумілою тривоги. Одяг матросів була безладно розкидана на палубі. Глибина в тому місці була незначною - яхта сиділа на мілині, де дно видно з будь-якого борту. Яхтсмени, з якими ми спілкувалися, вважають, що виною загибелі хлопців могли бути сильні морські течії, що йдуть уздовж краю коси Довгої, викликані наганяння хвилею. Швидше за все, хлопці злізли в воду, щоб зіштовхнути шлюпку з мілини, потрапили в течію, інші кинулися їх спасти і також були понесені в море один за іншим.

Не хотілося б звертатися до містики, але у всіх цих нещасних випадках все ж присутні кілька фатальних збігів і магічних цифр. Шлюпка, яка можливо побічно, але стала причиною загибелі екіпажу в 1989 році, в той час вона називалася "Арктос", рівно через 13 років, і, що більш неймовірно, знову ж 25 липня, перероблена до цього часу в яхту з новою назвою " Маріуполь "втопила п'ятьох пасажирів і затонула сама. У районі села Мелекіно вона катала відпочиваючих. Незважаючи на те, що розрахована вона була всього на 10 осіб, капітан узяв на борт 38 пасажирів. Від невеликої хвилі в півтора кілометрах від берега яхта перекинулася. Судно впало на бік і почало повільно тонути. З 38 пасажирів врятували 33 людини. Що цікаво, після трагедії яхта була піднята з дна плавучим краном Маріупольського порту, близько року зберігалася на території порту, а потім вивезена в невідомому напрямку, подальша доля її нам невідома. Чи буде вона реставрована і знову спущена на воду? Цілком можливо, хоча яхтсмени, з якими ми спілкувалися, вважають, що таку нещасливу яхту треба ще пошукати, і краще за все її було б просто знищити, спалити, а попіл розвіяти над Азовським морем. Але повернемося до теми нашої основного питання.

Коса Довга, якщо хто не знає, розташована на протилежному березі Азовського моря, на території Російської Федерації. У радянські роки, коли кордонів між нашими країнами фактично не існувало, маріупольські яхтсмени нерідко ходили по іншу сторону Азовського моря. Якщо дивитися на карту Азовського моря помітно, що коса Довга знаходиться майже прямо навпроти Білосарайської коси. Таким чином, протягом водної маси в цьому місці проходить як через горловину пляшки і відповідно посилюється. При наганяння хвилі, викликаної західним і південно-західним вітром, рівень Азовського моря в районі Таганрозької затоки іноді підвищується до двох метрів. Коли вітри слабшають, вода спрямовується назад, причому досить стрімким потоком.

Коли вітри слабшають, вода спрямовується назад, причому досить стрімким потоком

Знайомий автора цих рядків зовсім недавно особисто переконався, наскільки небезпечними можуть бути краю Азовських кіс, - врятував дівчинку років дванадцяти на краю Белосарайкі. Поки її батьки захоплено базікали на березі, вона по мілині пішла метрів на п'ятдесят від берега, інакше не скажеш, - у відкрите море, адже на краю коси море практично з усіх боків. Глибина для її зростання була трохи вище пояса, але при цьому вийти самостійно з моря вона не могла. Її примудрився потрапити якраз на стик двох течій, про це явно говорили хвилі, накочуються один на одного з різних сторін під кутом приблизно в п'ятдесят градусів. "На початку вона не зрозуміла, що справа не гаразд і спокійно стрибала по хвилях, але потім на її обличчі позначився жах, - розповідав приятель. - Вона намагалася йти до берега, а море тягло її назад. Напевно в такий нерівній боротьбі сил б її вистачило ненадовго, тим більше що фізично дівчина була явно не атлетка. Коли я підійшов до неї, то, незважаючи на відносно спокійну поверхню води, відчув, як по дну тече могутня річка. Течія була настільки сильним, що я насилу міг триматися на ногах. злякався не на жарт. Сказав, щоб дівчина тримаючи лася за мою руку і так крок за кроком ми поступово вибралися на мілководді, а потім і на берег. Якби було трохи глибше, я б протягом не поборов ... ".

Така ось силища живе в "ласкавому" Азовському морі. Автор цих рядків, як шанувальник відпочинку на Білосарайській косі, сам не раз перевіряв на собі силу цієї течії. На самому кінці коси краще не купатися взагалі, а ось не доходячи до останньої її точки можна. Головне перебувати весь час не більше, ніж в десяти-п'ятнадцяти метрах від берега, і щоб глибина була не вище пояса. Можна отримати цікаві відчуття. Треба просто розслабитися, лягти на спину і протягом саме буде нести вас уздовж берега приблизно зі швидкістю йде швидким кроком людини, - перевірено. Хоча таке сильна течія буває далеко не завжди. Така ось річка в море, - екзотика! Але хороша була б ця екзотика, якби не згубила стільки народу.

За словами Андрія Кияненко, випадків з утоплениками на косах менше, ніж в інших місцях тільки з тієї причини, що кількість відпочиваючих на них набагато менше. А на косі Сєдова охоронці Ландшафтного парку "Меотида" взагалі відпочиваючих на край коси не пропускають, охороняють гнізда птахів. Гірше йдуть справи на Білосарайській косі. Сюди, на край коси відпочиваючих з кожним роком приїжджає все більше і більше, але ж багато хто з них навіть не підозрюють про небезпеку, яку таїть в собі це красиве місце на Азовському морі.

Але в трагедії, що сталася в Юр'ївці не можна однозначно звинувачувати морські течії. По-перше, біля берега на невеликій глибині вони не настільки сильні, щоб поцупити і потопити двох молодих фізично сильних, які вміють плавати чоловіків. По-друге, Юр'ївка знаходиться практично в Ялтинській затоці і течії тут вкрай слабкі. Чомусь не зазначено подібних випадків в сусідніх селищах Ялта і Урзуф. Причому не було їх не за офіційними даними, а саме, за словами місцевих жителів, в тому числі співробітників "Меотиди". Найнебезпечніше місце, за словами Юр'євці, знаходиться на околиці Юр'ївка, з боку Урзуфа, в районі з промовистою за себе назвою - мис Зміїний.

Не вірить в те, що причиною трагедії в Юр'ївці стали течії і керівник маріупольської громадської екологічної організації "Чистий берег", моряк і яхтсмен Юліан Михайлов.

"Адже там мулисте дно, майже болото, які там можуть бути сильні течії? - Здається він питанням. - Я багато років займаюся яхтовим спортом, знаю Азовське море, як рідне і, повірте, я не зустрічав навіть у відкритому морі, не кажучи вже про Ялтинській затоці воронок, здатних затягнути дорослого, вміє плавати чоловіка під воду. у морських лоціях (довідниках для моряків) також про сильні течії в цьому районі не йдеться. Я можу тільки здогадуватися про причини природних аномалій в Юр'ївці, але винні в них не морські течії ".

З думкою яхтсмена-еколога згодна і завідувачка відділом природи Маріупольського краєзнавчого музею, геолог Ольга Шакула. За її словами, причина криється скоріше в тому, що як раз в районі мису Зміїний проходить глобальний геологічний розлом між плитами корінних порід на глибині приблизно в один кілометр. Він перетинає все Азовське море і створює сейсмічну активність Криму. В ході геологічних зрушень, плити налазять один на одного, кришаться, зрушують верхні грунтові шари. До слова, вихід уламків цих порід проявляється на поверхні в злощасних, широко відомих радіоактивних "чорних" пісках, основу яких становить радіоактивний торій. Крім виходу пісків, геологічна нестабільність району сприяє також масивним переміщенням верхньої частини земної поверхні, в тому числі призводить до селям і зсувів, які відбуваються не тільки на суші, але і під пластом морської води.

На думку Ольги Шакула, не виключено, що причиною трагедій в Юр'ївці стали якраз ці особливості зміни стану грунту. Грязьові сіли представляють собою масу з низькою щільністю твердої речовини, що складається з мулу, глини і піску. Витримати вагу людини ця маса не може. Активність грунту, розломи і тріщини сприяють також утворенню підземних річок. Там де ці води вимивають поверхню дна, утворюються провали. Місцеві розповідають, що при будівництві одного з корпусів пансіонату в Юр'ївці під час забивання першої палі, вона просто провалилася кудись глибоко під землю, і від ідеї з палями довелося відмовитися.

"Ми п'ять років тому відпочивали в Юр'ївці з сім'ями і співробітниками нашого музею, - каже Ольга Шакула. ​​- Наша колега мало не потонула на невеликій глибині, на наших очах вона стала провалюватися в пісок, закричала, по її обличчю ми зрозуміли, що вона не жартує, мій чоловік доплисти б не встиг, а тому кинув їй дитячий надувний круг. Все сталося в лічені секунди, колега досі вважає, що коло кинутий чоловіком врятував їй життя ".

Все сталося в лічені секунди, колега досі вважає, що коло кинутий чоловіком врятував їй життя

Має в Юр'ївці місце і інший феномен - вихід газу на поверхню. Місцеві розповідають, що взимку, коли Азовське море покривається кіркою тонкого прозорого льоду, скупчення бульбашок газу під льодом дуже добре видно. У дітей навіть є розвага - пробурити невелику лунку в льоду і підпалити газ який з неї виходить.

Фахівці відзначають, що об'ємних наукових досліджень щодо впливу геологічного розлому на екологію Азовського моря в північній його частині не проводилося. Берег Азовського моря таїть в собі масу нерозгаданих загадок. На жаль, деякі з цих загадок призводять до страшних наслідків, а тому на наш погляд заслуговують більш пильної, детального наукового вивчення. Кількість трагічних випадків в Юр'ївці вже перевалило за ту мітку, коли пора зайнятися питанням по-дорослому. Адже до сих пір значна частина випадків з утоплениками списується на їх нетверезий стан і на необережність поведінки в воді. Який їх відсоток відповідає реальному стану справ, - сказати сьогодні ніхто не може. Зараз пляжі Азовського узбережжя перевіряє комісія з техногенної безпеки МНС України. У сферу її уваги потрапили також і пляжі селища Юр'ївка. Офіційних результатів розслідування, за словами представників місцевого МНС, поки немає. Тим часом відпочиваючі гинуть в море при самих загадкових обставинах.

Вадим НОВОСЬОЛОВ

http://obozrevatel.com

Детальніше про небезпечні метеорологічні явища на Азовському морі


Назад на головну сторінку про Азовське море


Здавалося б, що може трапитися на самому дрібному в світі, теплом і спокійному Азовському морі?
Як таке могло статися?
У чому причина трагедії?
Одиничний це в своєму роді випадок?
Чи буде вона реставрована і знову спущена на воду?
Адже там мулисте дно, майже болото, які там можуть бути сильні течії?

Новости