Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Сіднейський оперний театр, Австралія

7:30

Це унікальна будівля відразу після відкриття стало візитною карткою не тільки Сіднея, але і всього австралійського континенту. І не дивно - знайти настільки ж люди знають, незвичайне і запам'ятовується спорудження дуже важко.

Цікаво, що архітектором такого значного для Австралії споруди став данець - на той момент маловідомий Йорн Утзон. Саме він придумав головну відмінну рису будівлі театру - схожі на вітрила сферичні оболонки, з яких складається дах Сіднейської опери. Завдяки своїм «раковин» або «вітрила» будівлю ідеально вписується в навколишній морський пейзаж. Театр стоїть на березі Сіднея гавані, поруч з мостом Харбор-Брідж.

Будівництво Сіднейського оперного театру тривало цілих 14 років, втілення задумки архітектора було пов'язано зі значними труднощами, які зробили проект досить дорогим. В результаті зведення театру обійшлося Австралії в 102 мільйони доларів.

Будівництво було завершено в 1973 році і на урочистому відкритті Сіднейської опери була присутня королева Англії Єлизавета Друга.

Якщо охарактеризувати Сіднейський оперний театр в сухих цифрах, то його довжина становить 185 метрів, ширина - 120 метрів, загальна вага - 161 тисячу тон. Для того щоб надійно встановити будівлю на грунті, довелося встановити 580 паль, а незвичайну покрівлю будівлі покривають понад 1 мільйон плиток азулежу, покладених механічним способом. 28 червня 2007 року театр був включений в список ЮНЕСКО.

У двох найбільших «раковинах» будівлі розташовуються Концертний зал і Театр опери, а в найменшій - ресторан «Беннелонг».

Втім, описати в цифрах всю красу і оригінальність Сіднейського оперного театру, звичайно ж, не вийде. Навіть на фотографіях видно, що будівля ніби піднімається з морської глибини. Відвідування театру входить в обов'язкову програму екскурсій по Сіднею.

За матеріалами: phototravelguide.ru

ru

Новости