Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Недитячі ігри австралійською

  1. Поле битви - даркнет
  2. взяти слід
  3. Впровадження в стан ворога
  4. Facebook замість пастки
  5. «Зачинено на переоблік»

«Темний» інтернет служить укриттям не лише для інакомислячих громадян тоталітарних держав, і навіть продавці наркотиків - не найгірше зло даркнета. Через зашифровані браузери і анонімну електронну пошту можна потрапити на форуми з обговоренням злочинів проти самої юної, а значить, і самої незахищеної категорії населення - дітей. Як поліції Австралії вдалося потрапити до спільноти педофілів і верифікувати особистості найзатятіших з них?

Як поліції Австралії вдалося потрапити до спільноти педофілів і верифікувати особистості найзатятіших з них

Поле битви - даркнет

Одна з наймасштабніших і «глибоких» онлайн-мереж педофілів налічує понад 45 тис. Чоловік. Неактивні користувачі в ній викликають підозру і блокуються, якщо від них немає регулярних публікацій. Учасники цього злочинного співтовариства щодня пересилають фото, відео, посилання на архіви медіафайлів та інший подібний контент.

Протягом 6 місяців в 2014 року площадку адміністрували поліцейські спеціального департаменту з австралійського міста Брісбен в рамках спецоперації. Детективи аналізували фотографії, моніторили всю переписку і проводили паралелі між повідомленнями від користувачів в «темної» мережі і зафіксованими злочинами. До моменту, коли поліція закрила форум, вдалося звільнити 85 дітей і знешкодити сотні злочинців по всьому світу.

Серед заарештованих - Річард Хакл (Richard Huckle), 30-річний британець, який проживав в Малайзії, який був одним з найактивніших учасників форуму педофілів. У червні 2016 року Хакл був засуджений до довічного тюремного ув'язнення. Зараз, коли судовий процес завершено, поліція вирішила поділитися з громадськістю деталями операції по затриманню «найстрашнішого педофіла в історії Британії».

Зараз, коли судовий процес завершено, поліція вирішила поділитися з громадськістю деталями операції по затриманню «найстрашнішого педофіла в історії Британії»

Річард Хакл. Кадр з відео випуску новин каналу SkyNEWS

взяти слід

Жертви Хакл - це, в основному, етнічні національні меншини з бідних регіонів. Він втирався в довіру до сім'ям, представляючись то місіонером з Християнської громади, то вчителем-волонтером, то фотографом. Поліцейські впевнені, що змогли довести лише малу частину злочинів: Хакл старанно записував імена всіх дітей в спеціальну книгу, як і перелік своїх дій по відношенню до них. Однак не всі факти вдалося підтвердити в суді.

Хакл, як і багатьох інших учасників «темного» спільноти педофілів, вдалося знайти завдяки впровадженню правоохоронців в онлайн-форум. Все почалося кілька років до того в канадському Торонто. Там поліцейські вийшли на канадця на ім'я Брайан Вей (Brian Way), який промишляв виробництвом відео зі сценами насильства над дітьми і зумів довести свій бізнес до обсягу в $ 4 млн. На сьогоднішній день - це найбільша «здобич» поліції в сфері таких злочинів.

Коли заарештували канадського ділка і обшукали його будинок, виявилося, що Вей вів ретельні записи про всіх своїх клієнтів і покупців. 370 чоловік з його картотеки проживали в австралійському штаті Квінсленд - так в справу вступив інспектор Джон Раус (Jon Rouse) з Брісбена, керівний співробітниками спеціального департаменту з ведення розслідувань Taskforce Argos.

370 чоловік з його картотеки проживали в австралійському штаті Квінсленд - так в справу вступив інспектор Джон Раус (Jon Rouse) з Брісбена, керівний співробітниками спеціального департаменту з ведення розслідувань Taskforce Argos

Джон Раус, 52 роки, який очолює Taskforce Argos

Незважаючи на вік і досвід роботи в відділі по розслідуванню злочинів батьків проти власних дітей, Раус визнає, що спочатку перегляд матеріалів з «темного» інтернету давався дуже нелегко:

«- Коли я вперше подивився відео зі зґвалтуванням дитини, то був в шоці. Але ти змушуєш себе дивитися відео, тому що це - цифрова доказ, доказ злочину. Ми слухали крики, щоб дізнатися акцент і зрозуміти, де могло бути скоєно злочин. Ми дивилися ці відео саме для того, щоб припинити появу їм подібних в майбутньому ».

За записами Вейна поліція провела арешти в Квінсленді і вийшла на одного з зареєстрованих учасників того самого форуму. Так правоохоронці отримали доступ до його облікового запису і проникали в співтовариство під виглядом рядового користувача, вже з певною репутацією.

Щоб не видати себе, поліції довелося вивчити правила поведінки і роботи форуму. За словами Рауса, вони виявили досить хитромудру ієрархію адміністрування порталу, схожу з керуванням корпорацією. Окремі персонажі відповідали за різні напрямки публікації контенту: відео з хлопчиками, з дівчатками, відео без оголеної натури і т.д. Не рідше, ніж раз на місяць, кожен користувач повинен викладати що-небудь на форум, інакше він буде виключений із товариства. Залежно від якості контенту, кожному учаснику присуджується рейтинг. У підсумку команда виявила і місцевого «CEO» - найактивнішого користувача з дуже високим рейтингом, який всі свої публікації починав характерним привітанням «hiyas».

Пол Гріффітс (Paul Griffiths), офіцер з Манчестера, приєднався до Taskforce Argos і відповідав за розпізнавання жертв на фотографіях і відео. Переглядаючи гігабайти медіаконтенту, Гріффітс шукав будь-яку зачіпку, яка допоможе визначити місцезнаходження або особистість дитини. Назви на упаковках з-під їжі, характерна флора або пейзаж, - все це розглядалося, як важливі зачіпки. Він пов'язував їх з нікнеймами користувачів, які розмістили контент, а найактивніших злочинців вносив в спеціальний список.

Пол Гріффітс, член команди Taskforce Argos

Хакл потрапив в список як постачальник ексклюзивних і дуже свіжих відеороликів, ніж він особливо пишався. На форумі Хакл зарозуміло писав, що саме він живе повноцінним життям, здійснюючи насильницькі дії, створюючи відео зі сценами насильства, в той час як більшість користувачів - звичайні збоченці, які спостерігають за його «життям» з боку. Але Гріффітс зауважив, що серед учасників спільноти Хакл ні особливо популярним, а лише зарозуміло хвалився. У підсумку він навіть почав брендировать свої відео та вказувати назву студії.

Хакл, як всі інші користувачі «темного» форуму, брав безпрецедентні технічні заходи безпеки, щоб не допустити відстеження творців відео. На сайті розміщувалася докладна інструкція на 180 сторінок з покроковим керівництвом, як безпечно (для злочинця, не для жертви) розбещувати малолітніх і фіксувати процес на фото або відео. Сам Хакл склав і опублікував 60-сторінкову працю під назвою: «Педофіли і бідність: Гід для любителя малолітніх» ( «Paedophiles and Poverty: Child Lover Guide»). Через специфічної зовнішності жертв Хакл, багато на форумі були впевнені, що він проживає в Південній Азії, можливо, в Індії. Сам він ні разу не вказав на цей факт, але якщо в листуванні хтось висловлював таке припущення, Хакл завжди погоджувався.

Впровадження в стан ворога

Поліція Брісбан зайшла в глухий кут з однією з розроблюваних зачіпок: привітанням «hiyas», яке вживає CEO форуму. Воно було незвичайним, але не досить унікальним, щоб обмежити хоча б географічний регіон вживання. Запити в Google, наприклад, і зовсім видавали результати вживання цього вітання виключно жінками. Всього в інтернеті було знайдено понад 450 тис. Випадків вживання цього словечка, і шанси поліції вийти на шуканого збоченця були невеликі. Підвищити їх могли самі злочинці, роблячи помилки. І в цьому полюванні поліція таки дочекалася «подарунків» від своєї «дичини».

Спільно з правоохоронцями з Данії група Argos з'ясувала, що ватажок форуму територіально виходить в мережу з Австралії. Деякі з дітей на його відео були явно корінними жителями Австралії, а на одній фотографії біля дівчинки навіть був поміщений аркуш паперу з підписом «Aussie» ( «австралійський, австралієць»). Це була одна з головних помилок, які зробив 32-річний працівник соціальної служби австралійського міста Аделаїда Шенон Маккоул (Shannon McCoole). Сконцентрувавшись на одній країні пошуку, поліція виявила слід МакКоулі на форумі автолюбителів, а також, в співтоваристві любителів баскетболу. На обох майданчиках Маккоул використовував то найхарактерніше вітання «hiyas». Крім того, призначений для користувача псевдонім був співзвучний з ім'ям ватажка спільноти педофілів «темного» інтернету.

Шенон Маккоул

Арешт МакКоулі пройшов тихо і непомітно в червні 2014 року - поліція уникала розголосу, щоб не злякати учасників злочинного співтовариства. Добравшись до адміністратора форуму, правоохоронці отримали необмежений доступ до даних самої глобальної картотеки педофілів - залишилося лише зв'язати віртуальних особистостей з реальними злочинцями. Однак той факт, що Маккоул протягом чотирьох років продовжував працювати в органах соцзахисту і безпосередньо контактував з дітьми, викликав резонанс в даній сфері і спричинив внутрішні розслідування. Маккоул в даний момент відбуває 35-річний термін тюремного ув'язнення.

Facebook замість пастки

Facebook замість пастки

Назва спеціального департаменту поліції Taskforce Argos, який займався форумом педофілів, не випадково співзвучно з ім'ям багатоокого велетня з грецької міфології Аргоса Паноптеса. Півроку в 2014 році слідчі, як міфологічний невсипущий страж, стежили за всіма учасниками спільноти, назва якого до цих пір не підлягає розголосу. На емблемі відомства відображений девіз, згідно з яким від Argos не сховається жоден факт. Обліковий запис МакКоулі дозволила поліцейським читати особисту переписку всіх 45 тис. Користувачів, в т.ч. - Річарда Хакл (чим вони наполегливо і займалися).

Повідомлення Хакл підтвердили деякі зібрані раніше офлайн-докази того, що проповідник з англійського графства Кент, який помічений в Малайзії, зовсім не молиться за бідних дітей з Південної Азії. Хакл все ще був дуже обережний, не називаючи країну навіть в особистому листуванні, але дав слабину, відповівши користувачеві з Філіппін, що вони не так вже далеко один від одного.

Наступний прорив в вистежуванні злочинця, який став можливий завдяки повному доступу до даних на сайті, - це те, що поліцейські дізналися, якою технікою користувався Хакл. Він публікував фотографії з віддаленими метаданими, але завантажував їх в мережу ще з повним описом - так стала відома модель його фотокамери Olympus.

З цієї незначної, але все ж зачіпкою, команда Argos вирушила борознити простори Flickr і TrekEarth в пошуках кадрів з Південної Азії, зроблених таким же апаратом. Один користувач активно публікував фотографії з Камбоджі, Лаосу, В'єтнаму, був схильний до фотографування дітей, але в абсолютно невинному контексті. Використовувався фотоапарат аналогічної моделі, а коли простежили адреса електронної пошти та облікові записи на інших сайтах - виявили нікнейм, схожий з прізвищем учасника форуму педофілів.

Пол Гріффітс: «- На цій стадії ми все ясно розуміли - це не може бути інша людина, випадково опублікував нормальні фотографії дітей з того ж регіону. Це і є наш "звір". »

Цифровий слід привів поліцію до студії Huckool Photography Productions, розташованої в Малайзії, пов'язаної з відкритою Facebook-сторінкою Хакл. У соціальній мережі злочинець вів себе настільки нескромно, що робота поліції спростилася в рази: на фотографіях Хакл правоохоронці дізналися дітей, які були відображені на матеріалах для «темного» форуму.

Тепер у поліції були дані про особу та місце скоєння злочинів, фотографії та відеодокази насильницьких дій відносно неповнолітніх. Для арешту не вистачало тільки обчислити фізичне місце розташування Хакл - і тут він сам допоміг поліції.

Відстежуючи активність підозрюваного в мережі, Гріффітс побачив публікацію про те, що Хакл забронював квиток для поїздки додому на Різдво. Наслідуючи манеру поведінки інших користувачів в Facebook, Хакл додав до посту хештег з назвою авіакомпанії. «Це було навіть занадто просто», - згадує офіцер.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

«Зачинено на переоблік»

19 грудня 2014 року Хакл затримали в аеропорту Гетвік, поблизу Лондона. На цифрових носіях, витягнутих у нього під час затримання, виявили понад 20 тис. Фотографій дітей непристойного змісту, близько 1 тис. Кадрів, які фіксують, як сам Хакл гвалтує неповнолітніх. Він так і не повідомив поліції паролі до зашифрованих даних на ноутбуці, які напевно містять фото та відео інших злочинів.

Судовий розгляд тривав півтора року, із суперечками про територіальну підсудність обвинуваченого і належному місці проведення суду. Зрештою, Хакл забезпечили справедливий суд на території Великобританії, а ЗМІ визнали його «найжахливішим педофілом за всю історію Британії». Його засудили до 22 довічних термінів за доведені випадки сексуального насильства і розбещення по відношенню до двох сотень дітей у віці від 6 місяців до 12 років.

За півроку спецоперації правоохоронці заарештували сотні людей, і багато користувачів почали здогадуватися, що зникнення найактивніших учасників спільноти пов'язане з поліцією. Після арешту Хакл поліція від імені МакКоулі повідомила, що адміністрація майданчика іде у відпустку, а сам форум повернеться в наступному році, оновлений і покращений.

Коли стало відомо про більш ранньому арешт МакКоулі, а форум так і не відновив роботу, поліцейські виявили повідомлення з визнанням блискуче проведеної операції від самих форумчан. «Один хлопець написав нам, що за півроку переписки з адміністрацією спільноти, він жодного разу не запідозрив наявність поліцейських по той бік екрану». Два офіцери з групи Argos були нагороджені за переконливе імітування діяльності МакКоулі в онлайн-просторі.

За цей час список учасників форуму, яких слід зловити в першу чергу, скоротився. Отримавши права адміністратора, поліція оперативно вирахувала потрібних осіб в реальному світі. На момент написання матеріалу неспійманих залишилися 8 осіб, робота з яким триває.

Операція Taskforce Argos в даркнета є зразковим прикладом використання поліцією знань про можливості інтернету, в тому числі, «темного», для пошуку і знешкодження справжніх злочинців.

Доменний реєстратор №1 в Україні imena.ua

джерело: The Guardian

Як поліції Австралії вдалося потрапити до спільноти педофілів і верифікувати особистості найзатятіших з них?

Новости