Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Нашестя крокодилів в Криму: нільських в день народилося 77 штук, а гавіалов на планеті всього 150

  1. АВТОРИ:
  2. Орфографічна помилка в тексті:

7 грудня 2013, 12:48 Переглядів:

На гостей та мешканців Криму все складніше здивувати екзотичною фауною: під Сімферополем розводять страусів, в Севастополі - найбільше в країні зібрання отруйних змій, в Білогірському районі під відкритим небом розгулюють вже леви і жирафи. А на ПБК тепер ще прописалася і одна з найбільших в Європі видових колекцій крокодилів.

Зараз в Ялтинському крокоділяріума живуть понад 100 крокодилів, серед яких, крім нільських, можна побачити крокодилів Шнайдера, африканських тупорилих крокодилів, Кайманових, австралійських морських, кубинських, гостромордих і гавіалов. Є ще по одному гребнистой і сіамському.

"Все почалося з того, що в нашому Алуштинському акваріумі на світ з'явилися відразу 77 крокодилів. В Україні це був перший подібний випадок. Спочатку там жив тільки один крокодил, якого нам маленьким подарували 10 років тому, - згадує керівник крокоділяріума Віктор Жиленко. - Коли він підріс, у нього з'явилася компанія: міліція конфіскувала у фотографів на міській набережній крокодила, якого передали в акваріум. Там якраз йшов ремонт, і їх посадили разом. Коли ж через два місяці тварин розсадили, то помітили, що другий крокодил починає товстіти. Через деякий час "вона", а це виявилася самка, принесла близько 85 яєць. Їх поклали в інкубатор, і в результаті на світ з'явилися 77 нільських крокодилів! Це дуже високий показник, так як в дикій природі виживає лише 1% ".

В Україні крокодилів розводять виключно для циркових шоу і зоопарків. Для якихось інших цілей, наприклад, для отримання шкіри, в наших умовах займатися цим невигідно - занадто високою виходить собівартість однієї тварини. Наприклад, на особину в годину витрачається близько 2 кВт електроенергії.

"Це основна стаття витрат, оскільки від тепла безпосередньо залежить здоров'я крокодилів. Так що розведення цих плазунів в промислових цілях розвинене тільки в теплих країнах, де їх можна просто утримувати під відкритим небом. Одного разу в Ялті на три дні відключили світло, температура знизилася з необхідних 24 до 21 градуса тепла, в результаті чого наші вихованці відразу ж застудилися. Так що розповіді про спущених в каналізацію і вимахав до гігантських розмірів алігатор-мутантів для України не більше ніж байки ", - говорить Віктор Леонідович.

Втім, обмовляється він, де-небудь в Африці така ситуація цілком могла б відбутися. У Криму ж втік крокодил дуже швидко помре - температура повітря + 17 ° С для них вже смертельна. Проте, на півострові у них є вороги: "З померлих особин зазвичай роблять опудала, які часто пропонують купити і нам. І я підозрюю, що це, швидше за все, жертви фотографів-шкуродерів, - припускає керівник Ялтинського крокоділяріума. - Вони відпрацьовують з твариною один сезон, потім просто вбивають. з дорослою особиною людей на набережній вже не пофотографіруешь - його доведеться або подарувати, або віддати. Продати дорослого крокодила практично нереально - він нікому не потрібен, та ще й становить небезпеку. Дресируванню вони ін ктіческі не піддаються - до людини більш-менш звикає тільки один вид алігаторів - миссисипский. В першу чергу через те, що вони менш агресивні і у них не настільки значні ікла. ​​Наші перші 77 крокодилів "визнавали" мене тільки тому, що я щодня перебував поруч з ними з моменту народження і кожного буквально годував з ложечки - майже як дітей ".


Тим же, хто все-таки наважиться виростити таке грізне створення в домашніх умовах, фахівці радять приготуватися нести за нього відповідальність не тільки все життя, а й подбати про майбутнє вихованця після смерті господаря - адже в середньому крокодили живуть 120 років.

НАСТУП КРОКОДИЛОВ

Своїми крокодилами обзавівся і парк-сафарі "Тайган" в Білогірську, яких можна буде побачити в наступному сезоні. "Уже йдуть масштабні роботи - для 30 нових мешканців готуємо приміщення в підвалах готелю. Утримуватися крокодили будуть в оброблених натуральним каменем вольєрах зі штучною зеленню - впевнений, це буде дуже цікаво для наших відвідувачів", - зазначив директор Олег Зубков .

За його словами, ідея створення подібної виставки назрівала давно, проте втілити її в життя довгий час не виходило: "Але не так давно з'явилася можливість викупити в Севастополі цілу виставку крокодилів і знайшлася людина, яка буде цим займатися. Насправді далеко не кожен співробітник зоопарку вирішиться обслуговувати 3-метрового крокодила, який може його легко проковтнути. у нас в зоопарку "Казка" досвід спілкування з ними вже є - там в Ялті зараз п'ять крокодилів ".

Ще один центр крокодилів знаходиться в Феодосії. Там уже шість років працює своя ферма-атракціон, де містяться 20 вихованців. Директор її розповів нам, що взимку вони не працюють і тварин розбирають по домівках співробітники: "Мої рідні вже звикли, що з нами зимують черепахи і крокодили - вони у нас невеликі, до півметра завдовжки, живуть також в акваріумах. Але коли один такий" малюк "втік - був страшний переполох, перелякалися все не на жарт. Добре, що швидко знайшли його!"

Гавіали: підкидного ЗІРКИ ЗА $ 100 000

Підкидьок. Рідкісного крокодила просто підкинули. Фото: fishki.net

Головна гордість Ялтинського крокоділяріума - три гавіала. Цей рідкісний вид відрізняється від інших дуже довгою і вузькою мордою з косо зростаючими зубами. Ареалом їх проживання був півострів Індостан, але тепер в природному середовищі побачити гавіалов - рідкісна удача.

Показуючи їх, Віктор Жиленко не приховує емоцій: "На території СНД гавіали є тільки в московському зоопарку. Я вважав, що завести їх буде нереально. За ті 10 років, що я займаюся тваринами, гавіали нам жодного разу не траплялися - навіть не було можливості купити і за сто тисяч доларів! Гавіалов просто не продають. в першу чергу це пов'язано з тим, що це - зникаючий вид і на планеті їх залишилося всього близько 150 особин. Побачити можна лише в зоопарках, так як в дикій природі їх практично не залишилося . Яким чином вони потрапили в Україну, до сі х пір невідомо. До нас їх в прямому сенсі слова підкинули. Це по-справжньому безцінні зірки нашого крокоділяріума ".

Для гавіалов важливо постійна наявність чистої води і гарного харчування. Їх меню складається головним чином з дрібної і, бажано, живої риби: починаючи від кільки і закінчуючи скумбрією. "У першу чергу добре йдуть жирні породи риб. Коли вони тільки до нас потрапили, два місяці пішло тільки на те, щоб ввести в їх раціон і заморожену", - зізнається Віктор Леонідович. До слова, саме гавіали є руйнівниками одного з найбільш міцно пов'язаних з крокодилами стереотипів, згідно з яким для нормального травлення вони повинні ковтати камені, які допомагають перетирати в шлунках видобуток. Це твердження, каже Віктор Жиленко, вірно лише частково: "Камені - не завжди добре. Наприклад, одного з підкинуті нам гавіалов довелося везти на операцію в Одесу, де йому перерізали собі шлунок і чистили від особливо великих каменів - тому що тварина вже просто не могло харчуватися ".

І інші мешканці Ялтинського крокоділяріума не менше забавні. Наприклад, сіамські крокодили кличуть "маму" звуками, які дуже нагадують нявкання кішок. Але якщо відгукнеться не та "мама", можуть її і з'їсти! "Крокодили не гребують канібалізмом. Сім'ї у них формуються на зразок риб'ячих зграй - хто з ким виріс, той тому й брат. Якщо в таку зграю потрапить новачок, його з'їдають", - говорить власник однієї з найбільших видових колекцій крокодилів в країні.

"Циркачі": МОЖУТЬ ЗАСПІВАТИ ХОРОМ

Смертельний номер. Юрій Матвеенко на кожній виставі в буквальному сенсі ризикує головою. Фото: Д. Зельцер

Перша в Криму "крокодиляча ферма" з'явилася в Євпаторії, і сьогодні з півсотні хижаків більше половини є штатними артистами атракціону "Єгипетський Гамбіт" в Цирку Чинізеллі. Каймани і алігатори постійно в роз'їздах на просторі Євразії - від Польщі до Казахстану, але в перервах між гастролями вони повертаються додому, в Євпаторію. Там, на території міського дендропарку, для них побудований спеціальний тераріум з роздільними вольєрами - каймани з алігаторами дружать тільки на арені. Для них створено мікроклімат, наближений до умов субтропіків: вологе повітря на позначці + 28 ° С, трохи холодніше вода 25-26 ° С.

"У нас все почалося з покупки декількох крокодилів для звичайного атракціону в парку розваг, де люди могли за ними просто поспостерігати, - згадує Дмитро Зельцер. - А в міру того, як розросталася моя колекція (в основному всі наші крокодили з ізраїльських розплідників, але вже є і свої "кримські", які з'явилися на світ в нашому інкубаторі) мене і відвідала ідея: чому б не зробити справжній спектакль за участю цих рептилій. і сьогодні це унікальне шоу! Ніде в світі ви не побачите виступ відразу 32 крокодилів, причому самих раз их видів - є у нас алігатор американський, нільські каймани, білий кубинський і австралійський гребенястий крокодили. І все не просто повзають по арені, а у кожного своя сюжетна лінія, все задіяні в трюках зі спецефектами. Публіка може побачити, як крокодил перетворюється на людину або просто зникає. Ми їх навіть співати навчили! "

Примітно, що до створення цирку крокодилів Дмитро Зельцер професійного ставлення до тварин не мав: він педагог за освітою, захистив дисертацію і писав методичні посібники в системі ПТО, а вечорами виступав на підмостках народного драмтеатру. Випадково став дресирувальником і заводський хлопчина Юрій Матвєєнко: приїхав до Євпаторії з Дніпродзержинська підробити монтировщиком в курортний сезон, потім влаштувався асистентом і тепер - зірка цирку!

"Вся робота, всі наші взаємодії - на інстинктах, - пояснює Юрій. - Крокодили складно, але все-таки піддаються навчанню за рахунок їх великої кількості умовних рефлексів. Вони звикають до рук і голосу і, можна сказати, навіть дізнаються тих, хто за ними доглядає. Але це не та прихильність, яка буває, наприклад, у собаки до людини. У крокодила мозок завбільшки з його корінний зуб. Але, тим не менш, вивчаючи їх звички і звички, можна добиватися результату. У живій природі вони від інших рептилій відрізняються більш складною поведінкою: спілкуються між собою , Є ієрархія. Якраз один з таких природних секретів ми і використовуємо в постановці приголомшливого номера "Хор співаючих алігаторів".

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Нашестя крокодилів в Криму: нільських в день народилося 77 штук, а гавіалов на планеті всього 150". інші Новини Криму дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОРИ:

Львівськи Майк, Керменчіклі Арсен, Степан Сич

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Новости