Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Балерина і тютюнова дорога Долини Кінг. Зустрічаємо вина Австралії!

  1. В австралійському стилі
  2. Сім вин від семи сімей
  3. елегантна Балерина
  4. тютюнова дорога
  5. спадщина мігрантів

Відразу до відмінних новин. Тепер в магазинах ОТДОХНИ представлені вина всіх основних виноробних країн Нового Світу! Довгий час ми пропонували гостям вина з Чилі, Аргентини, ПАР, Нової Зеландії. Зовсім недавно в колекції СОМЕЛЬЕ з'явилося більше десятка цікавих вин з США. І тепер ще один дуже важливий поповнення - чергова (і вже остання для нас) країна з ТОП-6 новосвітського виноробства - Австралія. Представляємо сім моносортових вин з витримкою в дубі, вироблених на виноробні Гапстед Вайнс - одному з найвідоміших підприємств країни.

Знайомимося з новим для Товариства СОМЕЛЬЕ континентом!

В австралійському стилі

В австралійському стилі

Десятки тисяч кілометрів від Західного Мису до Каліфорнії, від Мендоси до Тасманії, від штату Нельсон до Долини Лимарі. «Винний» Новий Світ різноманітний так само, як і пейзажі далеких для нас країн, розташованих на берегах Тихого і Атлантичного океанів. І сьогодні поціновувачі вина готові «кинути камінь» в будь-якого, хто дотримується застарілих поглядів, зациклених на те, що стилістично напої не європейського походження мало відрізняються один від одного. Адже це зовсім не так!

Однак, в якійсь мірі, вина Австралії - квінтесенція новосвітського стилю. І, мабуть, саме в цьому полягає їх індивідуальність, яку так цінують новачки, винні гіки, критики і сомельє. Сучасне австралійське вино - хоч біле, хоч червоне - це свіжі аромати, яскраві і об'ємні смаки, навмисна насиченість, очевидна гастрономічность. Наприклад, таке поняття як «австралійський шираз» давно стало позначенням цілого стилю - потужної структури, в якій розкриваються як сильні фруктові, так і явні гостро-перцеві відтінки. Подібні вина подобаються практично всім і завжди, адже вони по-справжньому смачні. Без зайвих складнощів.

Важливо! Класифікація і пробки

В Австралії діє зрозуміла система класифікації вин, що залежить від розміру території, на якій був вирощений виноград. Все починається зі штатів (5 областей), триває зонами і регіонами, а закінчується субрегионами, на яких розташовуються найменші і елітні виноградники. Також в країні діє «правило 85%»: якщо на етикетці вказано рік врожаю, місце зростання винограду і його сорт, то в пляшці повинно бути не менше 85% такого виноматеріалу.

І не бійтеся гвинтових пробок. Австралія є найбільшим виробником «гвинта» в світі. Корковими пробками там укупориваются рідкісні вина, призначені для дуже тривалої витримки. Гвинтові пробка коштує дешево, вберігає напій від дефектів і дозволяє йому правильно розвиватися в пляшці, повідомляючи необхідні дози кисню. Найсучасніші технології!


Однак не варто думати, що вина Австралії вже не здатні дивувати. Величезний Зелений континент - це сотні унікальних виноградників і виноробства. Наші новинки від Гапстед Вайнс, хоч і демонструють традиційну стилістику, є дуже багатогранними - розкриваються як яскравими фруктово-ягідними нюансами, так і вельми вишуканими відтінками, повідомленими терруар, витримкою і, зрозуміло, нюансами виробництва.

Сім вин від семи сімей

Сім вин від семи сімей

Підприємство Гапстед Вайнс засновано в 1996 році членами семи виноробних сімей. Компанія викупила відразу кілька виноградників, розташованих в штаті Вікторія уздовж Великої альпійської дороги (Great Alpine Road) через Австралійські Альпи на стику відразу двох регіонів - Долини Кінг і Альпійської долини. Зараз для виробництва використовується сировина, вирощене на території обох микрозон.

Сім сімей, сім вин. Для трьох сімок - сім цікавих фактів про нового партнера Товариства СОМЕЛЬЕ.

  • Представники всіх сімей - засновників Гапстед Вайнс - є досвідченими виноробами. Однак серед них є і експерти світового рівня. Так, наприклад, співвласник Шейн Каннінгем - дипломований енолог з Каліфорнії, а його друг і партнер Джон Каведон - нащадок відомих виноробів з Італії.
  • Виноградники підприємства розташовані на полях, що використовувалися для розведення худоби і вирощування тютюну. Тільки в кінці 70-их років минулого століття, усвідомивши унікальність терруара, ентузіасти висадили на цій території перші лози.
  • Місцеві клімат і грунт дуже неоднорідні. І в цьому їх унікальність. Залежно від ділянки виноград може виростати як в жарких і сухих, так і в прохолодних вологих умовах. Через це вина Гапстед Вайнс вважаються максимально терруаррнимі і характерними.
  • Сьогодні компанія володіє одним з найбільших виноградників в регіоні. Близько 2 млн. Літрів виробленого вина експортуються в 10 країн світу.
  • Гапстед Вайнс - підприємство повного циклу. Компанія вирощує виноград, виробляє вино, розливає його. І навіть реалізує частину продукції у власному ресторані.
  • Виноробня не тільки виробляє типові для Австралії вина, а й експериментує з сортами. Винороби Гапстед Вайнз готуються запропонувати цінителям Темпранільо, Неббіоло, санджовезе, Шенен Блан і навіть сапераві.
  • За останні роки підприємство отримало безліч нагород. Всього на рахунку компанії 26 кубків і 83 золотих медалі різних конкурсів. У тому числі звання «Краща виноробня Альпійських долин» і «Кращий льох штату Вікторія».

У магазинах ОТДОХНИ відразу дві лінійки підприємства! Всі вина - з захищеним географічним зазначенням Долина Кінг.

елегантна Балерина

елегантна Балерина

Балерина Канопи - флагманська лінійка виноробні. Ці моносортовие вина з тривалою витримкою в дубових бочках відрізняються елегантністю і одночасної насиченістю, характерною для регіону. Кожен сорт демонструє індивідуальність, гармонію і здатність до розвитку в пляшці до вторинних і третинних елементів. Потенціал витримки - до 10 років!

До речі, до балету, незважаючи на назву, ці вина мають лише непряме відношення. Термін «канопи» (сanopy) в агротехніці винограду означає форму, яку надають лозі за допомогою обрізки і підв'язки пагонів. А «балерина» - один з методів формування лози, розроблений саме в Долині Кінг, при якому підростаючі пагони як би закручуються, в результаті чого утворюють форму, що нагадує спідницю балерини, кружащейся в танці. Такий незвичайний підхід забезпечує кращу якість вирощуваного винограду.

Вино Балерина Канопи Шираз 2015

Червоне сухе. Витримується в дубових бочках не менше 12 місяців. Багатий букет розкривається ароматом червоних ягід - сливи, вишні, ожини, відтінками білого перцю, пряної кориці, ванілі і деревними нюансами. Повний, добре збалансований смак з бархатистими танинами наповнений виразними фруктовими нотками, завершується теплим пряним присмаком.

Потенціал зберігання вина становить 6-8 років.

Вино Балерина Канопи Каберне Совіньон 2016

Червоне сухе. Витримується в дубових бочках не менше 12 місяців. В запашному фруктовому букеті переплітаються тони ожини, солодких прянощів кориці, шоколаду, підкреслені штрихами дуба. Має м'яку збалансованим смаком з округлими танинами, домінуючими нотами чорної смородини, легкими відтінками кави мокко і нюансами спецій в боргом послевкусии.

Потенціал зберігання вина становить 8-10 років.

Вино Балерина Канопи Шардоне 2016

Біле сухе. Витримується в дубових бочках протягом 9 місяців. Володіє свіжим фруктовим букетом з тонами соковитою дині, горіхів кешью і солодкуватими нюансами і приємним вершковим смаком з добре збалансованою кислотністю і легкими пряними нотками.

Потенціал зберігання вина становить 4 роки.

тютюнова дорога

тютюнова дорога

Тобакко Роуд - яскраві і зрозумілі моносортовие вина з витримкою в дубі до 7 місяців. Їх назва і етикетки - найцікавіша відсилання до кадру відомого австралійського фотографа Джефа Картера, зробленому ще в 1955 році. На знімку дві жінки і хлопчик штовхають по дорозі, узбіччя якої засаджені тютюном, що застряг автомобіль. За всім спостерігає цікава корова.

Більше 60 років тому все це відбувалося буквально в кілометрі від того місця, де зараз знаходиться виноробня Гапстед Вайнз. Але найцікавіше те, що один із засновників підприємства - Джон Каведон - дізнався в хлопчика на фотографії себе, задумавши згодом таку алюзію!

Тобакко Роуд Шираз 2015

Червоне сухе. Витримується в дубових бочках протягом 6 місяців. Вино темно-вишневого кольору, в насиченому ароматі відчуваються тони вишні, ожини, чорного перцю. Букет завершується тонкими відтінками темного шоколаду. Смак щедрий, добре збалансований, з м'якими танинами, виразними нотами стиглих фруктів і спецій, делікатними дубовими штрихами і довгим теплим післясмаком.

Смак щедрий, добре збалансований, з м'якими танинами, виразними нотами стиглих фруктів і спецій, делікатними дубовими штрихами і довгим теплим післясмаком

Тобакко Роуд Каберне Совіньон 2016

Червоне сухе. Витримується в дубових бочках протягом 7 місяців. Вино насиченого малиново червоного кольору, аромат розкривається характерним для Каберне Совіньон тонами чорної смородини, стиглої сливи, фіалки і спецій. Має м'яку збалансованим смаком з м'якими з шовковистим танинами, солодкуватими фруктовими нотками, що гармонують з відтінками прянощів і дуба, і довгим післясмаком.

Тобакко Роуд Піно Нуар 2016

Червоне сухе. Витримується в дубових бочках протягом 6 місяців. Ароматні нотки стиглої темної вишні та малини плавно переходять в соковитий, добре збалансований ягідно-фруктовий смак з шовковистим танинами, легкими відтінками ванілі і прянощів, тонкими нюансами дуба і м'яким післясмаком.

Ароматні нотки стиглої темної вишні та малини плавно переходять в соковитий, добре збалансований ягідно-фруктовий смак з шовковистим танинами, легкими відтінками ванілі і прянощів, тонкими нюансами дуба і м'яким післясмаком

Тобакко Роуд Шардоне 2016

Біле сухе. Витримується в дубових бочках протягом 6 місяців. Вино демонструє чистий аромат з тонами стиглих фруктів (персика, нектарина, дині) і тонким квітковим шлейфом і повний, соковитий смак з освіжаючими цитрусовими нотками, м'якими деревними відтінками і довгим обволакивающим післясмаком.

спадщина мігрантів

спадщина мігрантів

Фотографія «Тютюнова дорога» - ностальгія австралійської провінції за часами, коли виноробство країни ще знаходилося в зародковому стані. Незважаючи на практично ідеальний клімат і на те, що перші виноградники в країні були висаджені ще в XVIII столітті, довгий час місцевим виноробам не вдавалося домогтися позитивного результату. Перші якісні австралійські вина з'явилися зовсім недавно.

Як і всі виноробство Нового Світу, виноробство Австралії зобов'язане своєю появою мігрантам з Європи. Спочатку виноград в південних і південно-східних регіонах країни вирощували прості колоністи, навчені (в кращому випадку) практиками з Франції або Іспанії. Країна виробляла тільки низькоякісні кріплені вина і практично не експортувала їх. Перші серйозні зміни датуються вже XX століттям. Як не дивно, на розвиток австралійського виноробства позитивно вплинули Світові війни: місцеві добровольці, повертаючись з фронту, привозили в країну лози і нові знання про побудову виробництва. Однак дійсно на новий рівень австралійське виноробство вийшло лише в 70-ті роки. Місцеві фахівці змогли приборкати терруар і підібрали оптимальні для вирощування сорти винограду.

Уже в XXI столітті Австралія стала одним зі світових лідерів за обсягами виробництва вина. За останні 20 років площа виноградників збільшилася вдвічі. Зараз країна експортує 400 млн. Літрів вина на рік. Крім того, в світі стали затребувані і австралійські винороби. Їх регулярно запрошують на роботу в Європу, прагнучи перейняти досвід виробництва вина в складних кліматичних умовах.

"Асортимент австралійських вин продовжує розширюватися. Він все більше мене дивує! Число нових амбітних виробників, що випускають відмінні вина, можна назвати по-справжньому вражаючим.

Джеймс Саклінг, винний критик


Новий партнер Товариства СОМЕЛЬЕ з Австралії - компанія Гапстед Вайнс - відноситься якраз до таких амбітним і постійно розвиваються виноробнях. Поєднуючи величезний досвід і прагматичну технологічність з типовим для Нового Світу прагненням до експериментів, підприємство випускає багатогранні вина дуже високого рівня, які вже встигли оцінити споживачі декількох країн Європи.

Пробуйте наші новинки з Австралії і діліться враженнями в соціальних мережах з хештегом # коллекціісомелье # магазіниотдохні # куулклевер #somelie # сообществосомелье # gapstedwines # вінаавстраліі

Чекаємо вас в ОТДОХНИ!

Новости