Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Цікава Австралія - ​​особливості країни і материка

  1. Специфіка географічного положення
  2. кліматичні показники
  3. тварина спадщина
  4. рослинна спадщина
  5. Кращі пам'ятки Австралії
  6. Незвичайні відомості про країну

Віддалена на тисячі кілометрів від великої землі Австралія протягом всієї історії дивує не тільки природними характеристиками, але і своїм способом життя. Тільки тут можна побачити незвичних для сучасності аборигенів, лінивців коал або наяву, а не на екрані насолодитися творінням людських рук, Сіднейської оперою. Ще більше бажання відправитися сюди створять цікаві факти про Австралію, кожен з яких стане примірником для особистої скарбнички відкриттів.

Чому континент найпосушливіший, які тварини мешкають тут ще з доісторичних епох і мета вибору столицею Канберри - відповіді на ці та інші питання дадуть змогу дізнатися найцікавіше про Австралію, глибше ознайомившись з її характерними сторонами.

Специфіка географічного положення

Відмінною рисою Австралії є розташування материка-держави в південно-східній частині земної кулі. Момент, рознящій її з іншими частинами світу - протилежний порядок пір року. Літо починається тут з грудня, зима - з липня. Сама держава охоплює не тільки материк, а й наближені до нього острови. Вони в основному безлюдні.

Велику територію країни, центр і захід, займають пустелі і напівпустельні місцевості. Водна система тут також нерозвинена - всього дві великі річки: Дарлінг і Муррей. Природне багатство увібрала в себе південно-східна рівнинна і низинна область, де і зосереджена основна населення Австралії .

Очевидний контраст, що відноситься до географічної особливості Австралії - мляві пустелі і вічнозелені ліси поділяють Східно-Австралійські гори. Їх основна висота сягає близько тисячі метрів. Вершини гір - єдине місце на материку, де цілий рік можна спостерігати сніг. В іншому територія Австралії не піднімається вище рівня моря, навпаки, опускається. Озеро Ейр є найнижчою точкою, розташованою на 15 м нижче рівня моря.

кліматичні показники

Материк займає територію, що входить в три кліматичні пояси: субекваторіальний, тропічний та субтропічний клімати.Остров Тасманія, розташований на самому півдні країни, частково знаходиться в помірному поясі. Подібний клімат і середній рівень опадів позитивно впливають на густу лісистість місцевості. Схожі кліматичні умови спостерігаються на південному сході материка.

Сильної вологістю характеризується північно-західна околиця, зокрема, місто Дарвіна. Внаслідок мусонів тут буває всього два жарких сезони: вологий і сухий. Центр і решта території Австралії зазнає низький рівень опадів і постійні коливання температур. Це сприяє утворенню пустельних місцевостей, а також звання самого посушливого континенту.
Сприятливим періодом для приїзду до Австралії може бути кінець весни і початок літа; кінець літа і перші тижні осені.

тварина спадщина

Все найцікавіше про Австралію починається, коли мова заходить про справжній джерелі світу - тварин, корінних мешканців материка, так званих ендеміків. Їх тут налічується близько 90% від всієї фауни. Доісторичні створення, які шануються місцевими жителями і відносяться до категорії реліктів - ссавці качконіс і єхидна. Для великих відкривачів вони стали справжньою знахідкою. Качконіс - тварина, яке розмножується яйцями, а згодом годує дитинчат молоком - ніде не зустрічається диво природи.

Деякі види тварин зникли згодом привезених сюди хижаків і людського впливу. Можливо, тільки пізніше відкриття материка і його віддаленість вберегли всім відомих кенгуру і коалу, що символізують Австралію, а також інших менш відомих представників фауни: вомбат, ему, какаду. Зараз же влада дбайливо піклуються про кожного з 200 налічуються тут видів, а між великими компаніями проходиться постійна сутичка за їх спонсорство.

рослинна спадщина

Похвалитися високим рівнем корінних представників рослинного фонду Австралія може практично на рівні з твариною. Близько 80% місцевої флори - справжні мешканці та гордість країни, головним серед яких є евкаліпт, зображений на державному гербі. Пов'язано це з кліматом, до якого пристосовується малий відсоток рослинності. Засухи тривалістю в 300 річних днів і нерівномірний рівень температури здолає не кожен вид.

Місцеві представники акацієвих і ті ж евкаліптові дерева добре справляються з умовами пустельній частині. Щоб забезпечити собі харчування коріння дерев йдуть на десятки метрів в землю. Для збереження зібраної під землею вологи листя дерев повертаються ребром до сонця.

На північній і західній стороні материка деревам не доводиться про себе піклуватися. Висока вологість дозволяє не тільки розправитися їх листків, а й досягти великих розмірів стебла. Тому тут спостерігається велика різновид дерев. Так, наприклад, можна зустріти пальми і фікуси. Схожа сприятлива місцевість для рослинності розташована і за Східно-Австралійськими горами, які виступають бар'єром для посушливих земель.

Кращі пам'ятки Австралії

Безперечні факти про Австралію, які говорять про її унікальність, а також прямолінійно грають роль залучення туристів, стосуються незвичайних пам'яток природи і мистецтва. Головним об'єктом рукотворного мистецтва, впізнаваним нарівні з Ейфелевою вежею в Парижі, є Сіднейська опера . Саме в Сіднеї збираються туристи з усього світу, щоб подивитися на візитну картку Австралії і особисто насолодитися чином білих вітрил, застиглих на просторах затоки.

Пам'ятка під назвою Великий Бар'єрний риф створювалася іншими живими організмами - коралами. Крім першого почесного місця в списку найбільших коралових рифів, він має найчистішу воду, найкрасивіші черепашки і впорядковану територію. Сама природа створила тут чудові умови для любителів підводного плавання і серфінгу.

Інший природний пам'ятник, який заслуговує уваги хоча б тому, що це найвища точка Австралії - гора Косцюшко. Колись просто священне місце аборигенів, зараз - сучасний гірськолижний курорт, на якому з легкістю відпочивають навіть літні люди.

І це далеко не закінчений список унікальних і незвичайних пам'яток материка. Тільки тут турист може побачити горизонтальні водоспади або озеро рожевого кольору . Ще більше вражень про себе можуть залишити найбільший камінь на землі Улуру і Блакитні гори з співзвучною відтінком.

Незвичайні відомості про країну

Описуючи цікаві факти про Австралію, що стосуються безпосередньо країни, способу життя населення і законів варто почати з того, що стосується її столиці.

  1. Відома на весь світ Канберра як столиця Австралії могла зовсім не існувати, якщо б її не побудували в знак компромісу між які борються за цей статус містами: Сідней і Мельбурн.
  2. Низька злочинність і загальне законослухняність в Австралії - таким виявилося даний злочинного минулого. Адже першими європейськими емігрантами виявилися саме ув'язнені.
  3. Дивно, але першими вірними стражами держави колись ставали також колишні в'язні. Вибирали найбільш дисциплінованих.
  4. питання еміграції позначився також і на те, що практично для кожного четвертого жителя країни Австралія не є малою батьківщиною.
  5. Найгуманніший факт, що говорить також про високий рівень медицини в країні - «літаюча» швидка допомога. За допомогою вертольотів лікарі добираються у віддалені населені пункти і оперативно надають медичну допомогу.

Новости