Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Новорічні канікули в Ізраїлі: Тель-Авів

27 січня 2015 р 15:04 Тель-Авів, Яффа - Ізраїль Грудень 2014

Передмова Передмова

Почати, мабуть, варто з того, що ми взагалі не збиралися їхати до Ізраїлю. Однак, коли ми прийшли в «Чіптріп» з проханням підібрати нам який-небудь гарячий тур 27 грудня, нам змогли запропонувати тільки персональний збірний тур в Ізраїль: окремо квитки, окремо апартаменти. Ми попросили час подумати, прямо там на дивані в їх wi-fi самі подивилися квитки і квартири, ну і забронювали квитки самі з вильотом 29 грудня :)

Так, це була сама незапланована і абсолютно не продумана поїздка в життя :)

Тель Авів

Наше знайомство з країною, як зазвичай і буває, почалося з паспортного контролю в аеропорту. Деякі розповіді лякали надмірними перевірками, і ми були до цього морально готові. Проте все виявилося досить просто, а чергу була невеликою. Особливо вдало вийшло, що перед нами в черзі стояв хлопець, який відповідав на всі питання прикордонника настільки голосно, що було зрозуміло, до чого готуватися: пред'явити бронь житла, зворотний квиток, чітко відповісти, де працюєш і навіщо і з ким приїхав. Усе. Віза не потрібна, а замість штампа в паспорті видають вкладиш. Наскільки я розумію, це через неоднозначне положення Ізраїлю в світі: є ряд країн, які до себе не пустять, якщо в паспорті виявиться ізраїльська відмітка.

Так, всього через 45 хвилин після посадки ми вже з багажем підійшли до стійки оренди автомобілів Budget. Заповнили договір на заздалегідь заброньований невелику машинку, і нас відвезли на станцію здачі-видачі авто. Це досить далеко від аеропорту, так що при здачі потрібно буде гарненько розрахувати час, а також не зайве відзначити на карті місце.

Була вже ніч, і ми поквапилися в наше житло в Тель-Авіві: скромну студію неподалік від старого міста, тобто в районі Яффо, історично значно старшому самого Тель-Авіва. Ми знову активно скористалися, т. К. Готельні пропозиції були не найбільш вдалими за ціною, а жити в справжньому будинку завжди цікавіше. Нас зустрів привітний господар Йонатан, заселив, розповів, куди рекомендує сходити на сніданок і обід, в загальному, був неймовірно доброзичливий, незважаючи на другій годині ночі.

дворик

Йонатан пішов, а ми зіткнулися з першою перешкодою: наш чудовий валізу Samsonite перестав відкриватися за кодом! За допомогою столового ножа і якоїсь матері Гоша зірвав замок, щоб визволити наші дрібнички. Підозрюю, що «worldwide and lifetime warranty» нам більш не світить ...

Після боротьби з валізою ми почали замерзати. На дворі градусів 7-10, опалення відсутнє як клас, підлога кам'яна, стіни мало не картонні. Так, пітерців складно заморозити на вулиці, але вже в будинках-то у нас тепло! Начебто на стіні висить кондиціонер, який потенційно вміє гріти, але не виходить. Санвузол несподівано виявився ... переробленим балконом без утеплення! Як наслідок, підлогу в ньому ще більш крижаний. Апофеозом став другий поверх, де стоїть ліжко: у вікні, розташованому над головою сплячого, щілину шириною пару сантиметрів! До біса подробиці, але спали ми в вовняних речах і шапках :)

Звичайно, як тільки ми розповіли Йонатану про ці біди, він приніс нам два нових обігрівача, а також умовив кондиціонер працювати на обігрів. Дірку же закладені, коли ми поїдемо, але нам і так стало цілком добре спати, тільки душ залишився випробуванням.

Вранці ми навідалися найближчим рекомендоване кафе на сніданок. Традиційний місцевий сніданок - це фантастика! Замовляєш одну яєчню, а разом з нею приносять свіжу зерновий гарячий хліб, дев'ять (!) Мисочок з соусами і закусками, овочевий салат і холодний і гарячий напій. Цього вже могло бути досить на двох, але ми не встояли і замовили ще й шакшуку - національне блюдо. Це теж свого роду яєчня, але супроводжувана тушкованими гострими овочами, схожими на лечо. Подається розпеченій прямо на сковорідці. Неймовірно смачно! Але все досить дорого. Ми майже не бували в Європі, але кажуть, що ціни на їжу в Ізраїлі можна порівняти з Західною Європою. Цей ситний сніданок обійшовся в 75 шекелів, що зараз приблизно дорівнює 1100 рублів.

Старе місто розташоване недалеко від нашої квартирки, так що вже хвилин через 15 ми милувалися Середземним морем з набережної поряд з головною площею. День був сонячний, температура близько 20 градусів. Але не жарко, і не тільки мені :)

Не очікувала, що тут буде багато любителів серфінгу. Годинами бовтаються вони в холодній воді в гідрокостюмах. Втім, море було неспокійним, так що праці їх не були марними.

Наступні пару годин ми присвятили старому місту і численним вуличках, де зараз розташовані художні майстерні та крамниці.

Провулки названі по знакам Зодіаку

Апельсинове дерево, підвішене до дахів, символізує єврейський народ, коріння якої не перебувають у рідній землі. Зростає воно у важкій бетонному яйці, полив забезпечує непомітний шланг.

Пройшли весь порт, де як і раніше багато корабликів, але немає і сліду колишньої величі, коли порт міста Яффо мав величезне значення в світовій торгівлі.

Якщо йти на південь вздовж моря, буде чарівний просторий парк, де ми милувалися морем, грілися і спостерігали за мопеді на сегвеях незліченними туристичними групами.

Пообідавши в районі ринків, ми, вже майже на заході, здійснили прогулянку по нескінченному пляжу, тепер уже на північ, в сам Тель-Авів. Набережна широка, пішохідна, дуже приємно облаштована, народ активно бігає, катається на велосипедах. Багато дитячих майданчиків і дорослих тренажерних комплексів. Завидно місцевим, коротше!

Другий день, 31 грудня, ми провели частково на пляжі (загоряючи в штанях і сорочках :)), частково в новому місті.

до онтраст!

Путівник Томаса Кука відправив нас по маршруту, що включає бульвар Ротшильда - головну визначну пам'ятку центру. Ця алея для пішоходів і велосипедистів.

Хочеться окремо відзначити велосипедні традиції Тель-Авіва. Ніде раніше ми не бачили такої кількості електричних велосипедів! Їх число можна порівняти з кількістю звичайних, можна сказати! Деякі крутять на них педалі, деякі просто ліниво, але швидко, їдуть ... Що ж стосується звичайних велосипедів, на вулицях переважають однакові зелені: прокатні однієї мережі. Стоянок цих велосипедів величезна кількість як в старому місті, так і в новому. Скільки коштує прокат і які умови, ми не з'ясували, т. К. Вважали за краще пересуватися пішки, але зеленими кіньми користуються як місцеві, так і численні туристи. Місто має в своєму розпорядженні до їзди: всюди доріжки і парковки. Ще раз завидно :)

А ось для автолюбителів все досить недружелюбно: більшість парковок платні. Поруч з квартирою знайшлася безкоштовна парковка метрах в 300, але це велика удача, як ми зрозуміли.

Уздовж бульвару Ротшильда стоять шикарні особняки. Деякі з них побудовані в стилі баухаус, за що центр Тель-Авіва занесений до списку спадщини ЮНЕСКО. Ми, чесно кажучи, нічого не зрозуміли в їх красі і особливості ... Стиль, по-перше, сложноопределімий: зазначений будинок складно відрізнити від сусіда, не збудованого в даному стилі. А по-друге, вони просто некрасиві :(

Зайшли на ринок. Дуже барвисте видовище! Закупилися ваговий чаями і спеціями, а також неймовірно смачними червоними апельсинами. Завжди ставилася до апельсинів без захвату, тільки сік люблю, але ці були просто незрівнянні ... Про те, що їжу треба фотографувати, зазвичай не встигаєш згадати :)

У той же час ринок залишив негативне враження. Ми були вже після заходу сонця, все закривалося. Непроданий товар, який завтра зіпсується, - викидаємо на землю посеред дороги. Весь день вичавлювали гранатовий сік і накопичилася купа макухи - давайте теж вивалився в купу в прохід! Нас це потрясло, зізнатися ...

Хумус і фалафель

Напевно ці два слова і в вашому пасивному словнику зустрічаються, причому разом. Ми ніколи раніше не пробували традиційні вегетаріанські страви Ізраїлю і арабських країн, хоча бачили в продажу, наприклад, в Америці.

Тут же відкручуватися було пізно, та й нема чого :)

Отже, хумус - це паста з вареного турецького гороху (нуту), оливкового масла і спецій. Є закускою. У миску з хумусом прийнято занурювати піту або просто різноманітний хліб.

Фалафель - це обсмажені у фритюрі кульки з бобової каші. На вигляд як фрикадельки (тому я і не пробувала ніколи!).

Йонатан порадив нам відвідати одне з найзнаменитіших в Ізраїлі місць, де подають хумус. Працюють вони з ранку до полудня, немає ні слова англійською, і натовп, і шум ... Пізніше ми знайшли фото містечка та на форумі теж. Чомусь вважається, що «хумус», яка працює до вечора, - це неправильне місце. Ми так і не зрозуміли, чому.

Обслуговування в кафе стрімке: ти тільки увійшов і сказав, що хочеш, а тобі вже кидають тарілку теплих піт і миску хумус! Також для чогось дають тарілку різаного сирої цибулі. Ми не торкалися.

Хумус дійсно виявився дуже смачним! І поживним: стільки білка і жиру (від оливкового масла)!

Фалафельную ми теж вибрали знамениту - Hakosem Falafel. Вона приблизно в півгодини ходьби від Старого міста. Там пропонують таку вегетаріанську шаверму: піту крають, обмазують зсередини хумусом (так, знову!), Кладуть свіжі овочі, соус і кілька фалафелін. Ніколи б не подумала, але мені сподобалося. А чоловіка було не відтягнути :)

Забігаючи вперед, скажу, що фабричний хумус ми привезли в Росію, але в Ізраїлі не пробували. А даремно, привезли б більше :)) Теж дуже смачно.

Новий рік

В Ізраїлі не зустрічають новий рік 31 грудня. 1 січня - самий звичайний робочий день. Навіть в світському Тель-Авіві знайшлися тільки вечірки в клубах і посиденьки в ресторанах. Ніяких гулянь під відкритим повітрям, хоча клімат цілком дозволяє ...

У підсумку ми просто пішли дивитися на море і тихенько зустріли новий рік двічі: за московським і місцевим часом.

міські замальовки

продаж велосипедів

нові райони Яффо:

Новости