Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Пулково приготувалося до зльоту

Аеропорт Петербурга заявив про рекордне зростання числа нових напрямків. Аеропорт Петербурга заявив про рекордне зростання числа нових напрямків

Олександр Петросян / Коммерсант

Петербуржці, яким в останні роки часто доводилося шукати обхідні маршрути, щоб дістатися до місця відпустки або відрядження, зможуть частіше користуватися послугами домашнього аеропорту. Число напрямків і частотність рейсів з Пулково, сильно скоротилися через кризу, девальвації і реорганізації «Аерофлоту», знову пішли в ріст.

Маршрутна мережа, в першу чергу, розшириться за рахунок європейських напрямків, розповів в ході прес-конференції 29 вересня комерційний директор компанії «Повітряні ворота Північної столиці» Євген Ільїн. Компанія S7 зголосилася вивозити жителів Північної столиці ближче до гірськолижних курортів. З кінця жовтня вона почне літати в Верону, Зальцбург, Інсбрук, Ліон, Турин. «Дочка» «Аерофлоту» «Росія» вперше доставить пасажирів з Петербурга в чеська Пардубіце.

Новими пляжними напрямками стануть Шарджа в Об'єднаних Арабських Еміратах, яку пропонує відвідати «Росія», а також Тенеріфе на Канарських островах, який додали в свій графік «Уральські авіалінії». Новинки будуть недешеві: в середньому 50 тисяч рублів при виборі найдешевшого безбагажного тарифу. У звичайні дні зимового сезону ціни на нові напрямки відрізняються від 15 до 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, однак дати пізніше першої тижні січня поки доступні для броні не у всіх гравців.

Курортами оновлення розкладу не вичерпується. «Уральські авіалінії» також запустять польоти в Наманган, другий за величиною місто Узбекистану. Китайський перевізник Lucky air почне літати в Ченду і Куньмін. Втім, ці напрямки, ймовірно, будуть більше затребувані з боку гостей Північної столиці, а не її жителів.

В цілому «Пулково» за підсумками 2017 року відкриє для себе 20 нових напрямків: десять з'явилися в літньому розкладі, 11 заявлені на зиму, але один (бельгійський Льєж) зник з розкладу з припиненням роботи «ВІМ-Авіа» .

Низка перевізників запустять нові для себе (але не для аеропорту) напрямки. Так, в цьому році взимку з Петербурга можна буде полетіти з компанією «Руслайн» в Таллінн і Вільнюс, з «Росією» - на Гоа і Пхукет, з RedWings - в ізраїльську Овду, з «Ямалом» і «Уральськими авіалініями» - в Тель -Авів.

З найближчого зарубіжжя додадуться нові рейси в Тбілісі (Nordavia), Баку (Buta airlines) і Ургенч ( «Уральські авіалінії»). Можливостей полетіти в інші міста Росії також буде більше. RedWings буде літати в Сочі, Краснодар, Мурманськ, Сімферополь, «Руслайн» - в Нижній Новгород і Калінінград, Nordavia - в Казань, Челябінськ, Воронеж, Волгоград. Ці напрямки раніше були тільки в літньому розкладі, але тепер компанії вирішили продовжити їх на зиму. «Коміавіатранс» запустить нові рейси в Архангельськ і відновить польоти до Володимира, «Саратовські авіалінії» - в Мінськ, Москву, Нарьян-Мар, «Північний Вітер» - в Мінеральні води, «Ямал» - в Салехард, Сочі, Красноярськ, Новий Уренгой .

Найчастіше і трохи дешевше

Авіакомпанії планують літати частіше і по вже запущеним напрямками. Про збільшення частотності польотів з Пулково заявили 22 авіакомпанії по 34 маршрутах.

Лідером по приросту стане Москва. «Північний вітер» додав до розкладу 10 нових рейсів в тиждень до столиці, «Ямал» - 3, S7 - відразу 23. Із зарубіжних напрямків найбільш затребувані Гельсінкі (6 додаткових рейсів від Finnair) і Стамбул (два додаткових рейси від Turkish Airlines і три від «Росії»). Таким чином, з Пулково буде відбуватися на 90 рейсів в тиждень більше, ніж взимку минулого року.

Всього з кінця жовтня 2015 го по кінець березня 2016 року через повітряної гавані Північної столиці вирушили 26 361 рейс, тобто близько 180 в тиждень. Втім, про 50-відсоткове збільшення поки говорити рано. «Це заявлене розклад і відкритий продаж. Авіакомпанії можуть змінити плани, якщо побачать [що попит недостатній], і той чи інший рейс скасувати », - пояснив Євген Ільїн.

Поки статистика пасажиропотоку вселяє оптимізм. Якщо в 2015-му і в 2016-му пасажиропотік повітряної гавані Петербурга падав , То за вісім місяців 2017 року «Пулково» перевезло 10,9 млн пасажирів, що на 24% більше, ніж роком раніше.

За зимовий сезон теж можна бути спокійними. За оцінкою великого сервісу бронювань OneTwoTrip, попит петербуржців на закордонні поїздки з листопада по березень в порівнянні з минулою осінню виріс на 20%.

Але зростання вже починає сповільнюватися. За підсумками всього 2017 року «Повітряні ворота Північної столиці» прогнозують збільшення потоку на 20% до 2016-го (до 16 млн осіб), за підсумками 2018 го - на 10% (до 17,6 млн чоловік).

більше лоукостерів

За оцінкою OneTwoTrip, зимові авіаподорожі за кордон обійдуться петербуржцям на 5% дешевше, ніж в минулому році. Середня ціна при бронюванні квитків туди-назад на поточний момент становить 21 тис. Рублів. Допомогло в цьому не тільки зміцнення рубля, а й вихід на ринок лоукостерів. Наприклад, завдяки відкриттю рейсу «Перемоги» з Петербурга в Нальчик середня вартість перельоту в листопаді - березні 2017 - 2018 років знизилася на 48% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Дістатися до Будапешта завдяки приходу Wizz Air стало на 16% дешевше.

Пулково раніше вже заявляло про намір збільшувати частку бюджетних перевезень, але поки розвиток йде не так швидко, як хотілося б. Безумовним лідером цього напрямку є «дочка» Аерофлоту «Перемога». За вісім місяців 2017 року його перевезла з Пулково 281 тисячу пасажирів, що більше ніж в два рази більше, ніж рік тому. Цього року список бюджетних перевізників поповнили угорський WizzAir, азербайджанський Buta airlines і вітчизняний «Азимут».

Зараз «Повітряні ворота Північної столиці» опрацьовують проект пристосування терміналу «Пулково-2» під прийом лоукостерів. Однак для цього потрібно, щоб крім «Перемоги» з'явився ще один потужний гравець. «Зараз ведуться переговори з Air Asia, але поки конкретики немає», - повідомив Євген Ільїн. Перешкодою для європейських лоукостерів крім міжнародних угод, які обмежують напрямки тією країною, де зареєстрована авіакомпанія, є висока вартість візи.

Експерти розділяють побоювання авіакомпаній. «Для різкого попиту на лоукост-перевезення потрібно спрощення візового режиму, з одного боку, і зростання ділової активності та доходів населення - з іншого. Від аеропорту тут мало що залежить », - вважає незалежний Авіаексперти Андрій Крамаренко. Крім того, ринок бюджетних перевезень буде більшою мірою зростати не за рахунок жорстких дискаунтерів, а за рахунок гібридних гравців, що стане можливим завдяки новими правилами провезення багажу .

Сам собі трансфер

«Пулково» також задумалося про впровадження системи self-connect для розвитку трансферних перевезень. Поки стикувальні рейси з участю різних авіакомпаній можливі тільки при наявності домовленості між перевізниками. Платформа, яку планує використовувати аеропорт, дозволить скласти маршрут автономно від них. При цьому гарантом пересадки буде сам аеропорт. У разі втрати стикування він же забезпечить пасажирам посадку на наступний рейс. Cейчас трансферні пасажири складають лише 3% від загального пасажиропотоку «Пулково». І аеропорт бачить перспективи розвитку в якості стикувального хаба. За словами Євгена Ільїна, зараз вивчається відповідний зарубіжний досвід (лондонський Gatwick, міланська Malpensa), рішення може бути прийнято в наступному році. Але, на думку Андрія Крамаренко, значимого приросту трансферних пасажирів ця система не дасть - їх частка підвищиться не більше ніж на частки відсотка.

Галина Бояркова, «Фонтанка.ру»

Новости