Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Чартерні і регулярні рейси: в чому різниця?

Нещодавно я у своїх передплатників питала, що їх цікавить по темі туризму (не самостійно подорожей) і ось настав час відповідати на питання. До речі, якщо Ви ще не підписані на мою розсилку, то можете це зробити через таку форму:

Питання: В першу чергу цікавлять тури на море (Єгипет, Туреччина, більш екзотичні країни, як Шрі-Ланка і т.д.). Чому, якщо самостійно планувати тур на море виходить дорожче, ніж ціна, яку пропонують агентства?

Відповідь: Щоб відповісти на це питання потрібно спочатку розібратися в тому, які види рейсів існують. Є два види рейсів - регулярні і чартерні (нерегулярні). Регулярні - це рейси, які виконуються авіакомпаніями цілий рік згідно чіткого розкладу. Простіше кажучи - це як поїзди, які курсують згідно свого розкладу, незалежно ні від чого, або як суспільний транспорт в місті. Так і регулярні рейси, навіть якщо на ньому буде одна людина, літак все одно полетить. Важливо! Лоукостер - це не вид рейсу, а вид бюджетної авіакомпанії, і лоукост також виконують регулярні рейси 🙂


Чартерні рейси (вони ж нерегулярні) - обожнюю спрощувати все до побутового рівня, тому якщо регулярні рейси я порівнюю з громадським транспортом, то чартери тоді я порівняю з таксі. Чартери - це рейси, які виконуються авіакомпанією на замовлення туроператора. По суті орендувати літак (чартер) може кожен, ось захотілося Вам полетіти на Сейшели, йдіть орендуйте і полетіли, тільки коштувати це буде навіть страшно подумати скільки грошей. Тому чартери замовляють великі компанії, в даному випадку туроператори (НЕ турагентства) і продають їх на масові напрямки, такі як Єгипет, Туреччина, Туніс і блаблабла. Для туроператорів чартери цю сировину, щоб потім можна було з цієї сировини створювати цілісний турпродукт (тур), додаючи туди проживання + трансфери + екскурсійне обслуговування і т.д. Якщо Ви ще не читали мій пост про різницю ТЕ, ТА і самостійних подорожей, то Вам за цим посиланням.
Чартерні рейси не продаються авіакомпанією і їх не знайти на звичайних сайтах пошукових системах квитків. Чартери ховаються в складі турпакетів. Чи можна купити окремо чартерний квиток і де? Взагалі за правилами не можна, але нишком туроператори можуть це робити, особливо, коли справа стосується залишків, але врахуйте що ціна цього чартерного квитка окремо від туру буде значно завищена, ніж, якби Ви купували тур. Запит на покупку чартерного квитка потрібно робити через турагентства, а вони в свою чергу будуть питати у туроператорів. До речі, якщо Вам все таки продадуть окремо ці чартерні квитки, то вони назавжди з Вами, і при ануляції гроші Вам не повернуть. Все таки чартери призначені для турів, і рідко коли у туристів з'являється бажання купити окремо чартерний квиток від туру.

А тепер відповідаю на питання чому чартери дешевше регулярних рейсів
А тепер відповідаю на питання чому чартери дешевше регулярних рейсів. Ну, по-перше, тому що літають вони аби як, по безглуздому розкладом. Нормальне людське розклад зайнято регулярними рейсами, а чартерам вже як пощастить. Коли Ви купуєте тур і Вам нібито показують розклад вильоту / прильоту, то запам'ятайте, що цей розклад може змінюватися аж до Вашого вильоту. Сильні затримки - це теж характерно для чартерів. По-друге, літаки на чартери не завжди дуже, можуть бути старенькі борту ... ай да ладно, давайте по-чесному, там завжди страшні літаки 🙂, а авіакомпанії, які їх виконують не завжди на слуху, це ніякі не Катарський авіалінії або Емірейтс, а наприклад SkyUp, Bravo Airways, Azur Air - я тільки, що назвала деякі українські чартерні авіакомпанії, знайомтеся 🙂 Не плутайте чартерні рейси з приватними рейсами сім'ї Кардашьян, вони то собі явно можуть дозволити замовити розкішний чартер. А ми то хочемо тури подешевше, правда? Тому бізнес-класів на чартери також немає. По-третє, і в основних, чартери це ж оптова закупівля, а значить і ціна одного квитка буде дешевше. Тобто, як я говорила раніше регулярні рейси полетять в будь-якому випадку і вони заздалегідь враховують можливі збитки, закладаючи ціну на один квиток більше, ніж це потрібно. Туроператор ж платить відразу за все крісла в літаку, і прогнозують заповнити його повністю пасажирами. Не завжди один туроператор виступає замовником чартеру, буває, що кілька туроператорів ділять між собою рейс. До речі, дуже важлива інформація! Чартери можуть скасовуватися, якщо вони не будуть заповнені. Наприклад, якщо на якийсь рейс продали 50 крісел з 250, то туроператору не вигідно пускати такий рейс в небо і їм легше скасувати цілий рейс, ніж платити за ці непродані крісла. Ну, і наостанок, ще одна причина по якій тури дешевше - ТО за тиждень-два до вильоту починає знижувати ціни на тури, аби продати 🙂 Так і з'являються гарячі тури. Про них я напишу окремий пост. Тобто, регулярні рейси дешевше купувати заздалегідь, як наприклад у МАУ мало не за рік до вильоту, а чартерні в складі турпакетів якраз навпаки падають в ціні ближче до дати вильоту.

Ось чому практично завжди тури на море, туди куди літають чартери, будуть дешевше, ніж робити цей тур самостійно. Тому, якщо Ви намагаєтеся знайти лазівки як би зробити тур в Єгипет самостійно і заощадити, що не морочтеся дурью, у Вас це не вийде. Тільки тури 🙂 Але, важливо знати, що як тільки Ви захочете відійти від стандартного турпакета, наприклад 8 ночей, а не 7 ночей в Єгипті, місяць в Таїланді по островам, а не тиждень в Паттайя, то тоді на допомогу приходять самостійні подорожі, де ви будете мати справу з регулярними рейсами. І так, туди, куди чартери не літають вигідніше планувати поїздку самостійно.
Чому особисто я не люблю тури і чартери? За їх масовість ... це, коли ти прилітаєш на курорт, наприклад на Крит, а там в готелі все шпрехають на нашій мові, навіть персонал, кругом наші люди і немає навіть відчуття, що ти не вдома. Але ціна, так, вона бере свій ...
Залишилися питання? Пишіть, будемо розбирати.



Чому, якщо самостійно планувати тур на море виходить дорожче, ніж ціна, яку пропонують агентства?
Чи можна купити окремо чартерний квиток і де?
А ми то хочемо тури подешевше, правда?
Чому особисто я не люблю тури і чартери?
Залишилися питання?

Новости