Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

"Бориспіль" дасть Ryanair до 80% знижки. МАУ не в образі

  1. Новини по темі
  2. Новини по темі

Фото з відкритих джерел

Як стало відомо 112.ua, головний український аеропорт змінив систему знижок на портові збори під ірландського лоукостера. Тепер їх нададуть майже всім авіакомпаніям. МАУ і зовсім залишилася у виграші, адже тепер може економити десятки мільйонів доларів, які при бажанні зможе направити на боротьбу з лоукостерами. А ось держава ці десятки мільйонів втратить. Вельми сумнівно, що цю втрату перекриють європейські туристи, які будуть літати до нас на Ryanair

Ірландська авіакомпанія-лоукостер Ryanair, з якої сьогодні керівництво аеропортів "Бориспіль" і "Львів" в присутності президента Петра Порошенка підписало договори про початок польотів, в перший рік роботи отримає знижку 80% на два аеропортових збору в "Борисполі". Це збір за зліт / посадку, який становить 10,5 дол. За 1 тонну максимальної злітної маси, і пасажирський збір - 13 дол. За 1 пасажира. Саме питання знижки на портові збори в "Борисполі" був головним каменем спотикання в переговорах з Ryanair. Як розповідають учасники переговорів, якби вирішити це питання не вдалося, договір з авіакомпанією до сих пір не був би підписаний. Без гарантованої можливості літати з "Борисполя" Ryanair в Україні б не вийшов. На першому етапі з київського аеропорту вона планує здійснювати 10 рейсів, тоді як зі Львова - в два рази менше.

Про те, що Ryanair буде надана знижка 80% на два портових збору, 112.ua в ексклюзивному коментарі повідомив директор з розвитку аеропорту "Бориспіль" Максим Волошин. За його словами, з метою стимулювання авіакомпаній, що виконують регулярні рейси, керівництво аеропорту "Бориспіль" має право застосовувати знижку до 80% на аеропортові збори. Це передбачено наказом Міністерства транспорту та інфраструктури № 337 від 2011 року. При цьому довгий час аеропорт знижки не надавав. "Було складно виробити модель, яка б влаштовувала всіх перевізників", - сказав Волошин.

У січні 2017 року »Бориспіль" розробив проект програми, яка передбачала знижки на нові маршрути. "Ryanair вона не влаштовувала по ряду параметрів. До неї мали питання та інші перевізники. Вони справедливо ставили питання: що робити, якщо ми нарощуємо частоти на вже наявних маршрутах? Виходить, що ми приносимо аеропорту додаткових пасажирів, але на знижку розраховувати не можемо" , - розповів Волошин.

"Бориспіль" запропонував інший підхід, який учасники ринку схвалили. Він передбачає надання знижок за приріст пасажиропотоку. З 1 лютого знижку 80% на два портових збору отримали авіакомпанії, які значно наростили пасажиропотік в порівнянні з 2017 роком. Програма розрахована на 4 роки і передбачає, що якщо в перший рік її дії авіаперевізник забезпечує приріст 100 тис. Пасажирів, то знижка 80% зберігається для нього ще й на наступний рік. Якщо ж такий приріст забезпечити не вдалося, то знижка з 80% зменшується до 60%. У наступні роки, якщо у авіакомпанії зростання немає або він незначний, знижка може скоротитися до 40% і 20%, пояснив 112.ua Волошин.

"Таким чином, ми з одного боку пішли на зустріч Ryanair, тому що він в принципі при наявності зростання, який обіцяє забезпечити, отримав ті умови, які хотів. З іншого боку, ми застрахували себе від того, щоб давати низьку ціну або великі знижки перевізникам в будь-якому випадку. Ми їх даємо тільки за умови забезпечення зростання ", - сказав директор з розвитку бізнесу аеропорту, підкресливши, що Ryanair відразу ж отримає знижку (перші польоти авіакомпанія планує з жовтня). База показників приросту фіксується за 2017 рік, але авіакомпанія в цей час не літала. Тому весь обсяг її нових пасажирів буде вважатися обсягом приросту.

Відзначимо, що згідно з даними Державної авіаційної служби України у 2017 році 32 вітчизняні компанії виконали 93 тис. Комерційних рейсів, що на 17% більше, ніж в 2016 році. Пасажирські перевезення виконували 18 українських авіакомпаній. Кількість перевезених ними пасажирів збільшилася на 27,5% - до 10,555 млн осіб. Причому 93% їх довелося на п'ять найбільших авіакомпаній, а саме "Міжнародні авіалінії України" (МАУ), "Роза вітрів", "Азур Ейр Україна", "Атласджет Україна" і "Браво". Авіакомпанією "Роза вітрів" було досягнуто зростання обсягів пасажирських перевезень у порівнянні з 2016 роком в 2,5 рази, "Атласджет Україна" наростила пасажироперевезення на 73,8%, "Браво" - на 49,9%, "Азур Ейр Україна" - на 17,2% і "Міжнародні авіалінії України" - на 16,5%. У МАУ уточнили, що в абсолютному вираженні були перевезені 6,93 млн осіб. Таким чином, приріст склав 1,136 млн осіб, що цілком достатньо для отримання знижки.

Новини по темі

Новини по темі

Від нинішньої ситуації в найбільшому виграші залишилася саме МАУ, адже вона не тільки отримає значну знижку. Також право обслуговувати літаки Ryanair на землі отримає компанія "Аерохендлінг", яка обслуговує і частина літаків МАУ, сказав 112.ua директор консалтингової компанії Friendly Avia Support Олександр Ланецкий. Він також упевнений, що авіакомпанія зможе зберегти темпи зростання, що дозволяють залишити той же рівень знижки і в наступні роки: "Як відомо, авіакомпанія замінює у флоті менш місткі літаки на судна з більшою місткістю. У 2017 році компанія ввела в флот п'ять Boeing 737- 800 NG ємністю в 186 крісел в двокласній компоновці салону і завершила експлуатацію трьох літаків Boeing 737 класичної серії, укомплектованого 106 кріслами ".

З цим твердженням згоден і колишній перший заступник міністра інфраструктури України Володимир Шульмейстер: "Якщо ми говоримо про МАУ, яка перевозить 50% усіх пасажирів аеропорту" Бориспіль ", вони від нової системи, безумовно, не втратять. Для них приріст в 100 тис. Пасажирів цілком досяжний. Це всього лише кілька відсотків до того обсягу перевезень, які вони вже виконують ".

За словами Шульмейстера, також у виграші будуть Wizz Air (якщо таки перейде в "Бориспіль") і QATAR airways, які запланували аналогічне зростання. "В цілому, я думаю, більшість авіакомпаній, що працюють в аеропорту, зможуть скористатися цією знижкою. Постраждають компанії, які не мають можливості нарощувати флот і відкривати нові напрямки, що наблизилися до порога, вище якого вони рости не зможуть", - сказав колишній перший заступник міністра інфраструктури України. "Виграють від нової системи знижок всі авіакомпанії, які також будуть збільшувати обсяги перевезень, за рахунок експлуатації більш ємних літаків", - погоджується Ланецкий. Він зазначив, що в нинішньому році "Бориспіль" чекає загальний приріст в обсягах перевезень + 20%, це близько 2 млн чоловік. "Якщо цей прогноз виправдається, то в принципі на бонуси від нової системи знижок зможуть розраховувати якщо не всі авіакомпанії, то вже точно більшість", - запевнив директор консалтингової компанії Friendly Avia Support.

При цьому не факт, що значно подешевшають авіаквитки, кажуть експерти. "У вартості квитка є кілька великих статей - це, зокрема, ціна палива, лізингові платежі за літаки, зарплатний фонд і десь на п'ятому або навіть шостому місці складова - аеропортові збори. Це не найзначніша стаття", - говорить Шульмейстер. При нинішніх 13 дол. Портового збору з урахуванням знижки, компанія заощадить близько 10 дол. "Якщо квиток коштував 200 дол., Тепер він може коштувати 190 дол. Це значна знижка?" - каже Шульмейстер.

Новини по темі

Новини по темі

Якщо говорити про українські авіакомпаніях, куди більш значне поле для цінового маневру вони могли б отримати, якби влада вжили заходів для зниження ціни на авіапаливо, каже Шульмейстер: "Зараз у нас обмежене число постачальників, які не дозволяють ціною значно знизитися. Ситуація, звичайно ж, краще, ніж вона була три роки тому, коли СП "Кребо" займало практично монопольні позиції. Ми свого часу доклали чимало зусиль, щоб на ринок змогли зайти нові постачальники авіапалива ". Відзначимо, що, за даними авіакомпаній, середня ціна авіапалива в Україні в 2017 році становила 666 дол. За тонну, тоді як в ЄС - 586 дол.

З іншого боку, якщо помножити ці 10 дол. Знижки на 7 млн ​​перевезених МАУ пасажирів, вийде дуже непогана сума в 70 млн дол. Економії для перевізника, яку він при потребі може пустити на цінову конкуренцію з лоукостерами. Для самих лоукостерів це теж дуже важливий пункт їх бізнесу, який вони відстоюють.

І найважливіше питання - як ця бізнес-модель з роздачею знижок майже всім відіб'ється на доходах аеропорту. У 2017 році "Бориспіль" заробив близько 4 млрд грн (150 млн дол.). У цьому році очікується зростання пасажиропотоку на 20% - до 12 млн осіб. Ймовірно, більше після приходу Ryanair або можливого переходу в Бориспіль Wizz Air. При цьому, якщо в 2019 році найбільші авіакомпанії отримають свої знижки на портові збори, держкомпанія аеропорт "Бориспіль" втратить десятки мільйонів доларів доходу.

"Я не виключаю, що в результаті може постраждати аеропорт" Бориспіль "за рахунок погіршення фінансових показників. Адже у" Борисполя "є кредитні зобов'язання, які потрібно обслуговувати, зокрема, перед японським Агентством з міжнародного співробітництва на суму 19,09 млрд японських єн (3,64 млрд грн), який був виділений на будівництво терміналу D. Крім того, у аеропорту є і поточні зобов'язання, які потрібно закривати. З іншого боку, я давно знаю Павла Рябікіна і вважаю, що він не погодився б на нову схему , якби не був уве ен, що економічна доцільність для аеропорту зберігається ", - говорить Шульмейстер.

Втім, враховуючи той тиск, який чинився на аеропорт після зриву перших переговорів з ірландцями, не виключено, що нинішні поступки були продиктовані політичною волею. Чи перекриють фінансові втрати держбюджету зростання пасажиропотоку і туристи, яких в Україні чекають у зв'язку з приходом Ryanair, - питання досить риторичне. Більше схоже на те, що іміджевий проект "Ryanair в Україні" виллється державі в копієчку.

Олена Голубєва

Вони справедливо ставили питання: що робити, якщо ми нарощуємо частоти на вже наявних маршрутах?
Це значна знижка?

Новости