Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Претензія авіакомпанії за затримку рейсу

  1. відповідальність авіакомпанії
  2. Коли авіаперевізник невинний
  3. Подача претензії до авіакомпанії

Жоден мандрівник, який зіткнувся із затримкою літака, не назве час очікування посадки приємним проведенням часу. Під загрозою опиняється діловий захід, довгоочікуваний відпочинок, важлива зустріч. Пасажиру доводиться нести реальні збитки, якщо через затримку рейсу зривається вигідна угода.

Думки про зірвані плани доповнюються незручностями від тривалого перебування в залі очікування і загальною втомою. Бажання пасажира покарати рублем винуватця його мук цілком справедливо. Слідуючи йому, громадянин становить претензію на ім'я авіакомпанії за допущену затримку рейсу. Але не завжди його страждання підлягають грошовій компенсації.

відповідальність авіакомпанії

Повітряного перевізника визнають винним у скасуванні або затримці авіарейсу , Якщо вони сталися з наступних причин:

  • екіпаж літака не був готовий до своєчасного вильоту;
  • менеджмент компанії не зістикував проміжні пересадки (при трансферних польотах);
  • скасування чартерного рейсу, невигідного авіакомпанії;
  • овербукинга, що призвів до неможливості вмістити в літак всіх пасажирів, які купили квитки;
  • в інших випадках, коли перевізник не може довести, що виліт не відбувся через форс-мажорних обставин (в тому числі, через економічні проблеми авіакомпанії).

Якщо через зазначених вище обставин пасажир не зміг полетіти вчасно, він має право звернутися до авіакомпанії з письмовою претензією і зажадати компенсації понесених збитків.

В окремому поясненні потребує пункт про овербукинг. Під цим поняттям ховається своєрідна «жадібність» перевізника, його бажання продати квитків більше, ніж є місць в лайнері. Така практика заснована на статистиці, що порахувала, що в середньому 5% громадян, які купили квитки, не є на рейси.

Багато перевізників, не бажаючи втратити зайву вигоду, продають надлишкову кількість квитків, що перевищує число посадочних крісел. Робиться це зовсім не в інтересах пасажирів. Якщо на авіарейс з'являться всі громадяни, яким були продані квитки, деяким з них не знайдеться місця на борту літака.

Коли авіаперевізник невинний

Існують ситуації, пов'язані із затримкою і скасуванням польотів, при яких авіакомпанія звільнена від матеріальної відповідальності перед клієнтами. І яким би важким не було очікування вильоту, у пасажирів не виникне підстав для написання досудової претензії . До таких обставин Цивільний кодекс (статті 794, 795) та інші нормативні акти відносять:

  • страйк службовців аеропорту;
  • погані погодні умови, які загрожують безпеці польоту;
  • стихійні лиха;
  • військові дії;
  • протестні акції;
  • необхідність усунути дефект авіалайнера;
  • розпорядження влади.

Згідно зі статтею 401 ЦК РФ, невиконання бізнес-зобов'язань з причин нездоланної сили не тягне відповідальності, так як порушник визнається невинною.

Однак в разі судового спору саме авіакомпанія повинна доводити, що вона об'єктивно не могла організувати запланований виліт. Фінансові проблеми перевізника до форс-мажорних обставин не належать.

Фінансові проблеми перевізника до форс-мажорних обставин не належать

Подача претензії до авіакомпанії

Зараз претензія в авіакомпанію за затримку або скасування рейсу складається професійними юристами (звернутися можна до консультанта). Є можливість впоратися з цим завданням самостійно, використовуючи зразок претензії з сайту як приклад для заяви. З'явилася можливість подати скаргу на офіційних сайтах перевізників, заповнивши спеціальну форму. Подібні сервіси є на сайті «Аерофлоту», «Люфтганзи», «Дельти».

Поскаржитись на затримку внутрішнього рейсу пасажир має право протягом півроку з дня події. Якщо інцидент стався на міжнародній авіалінії, термін для подачі скарги збільшується до двох років.

У претензії потрібно детально розповісти про допущені компанією порушеннях. Заявнику необхідно вказати:

  • коли були придбані квитки, і на який рейс;
  • в який час повинен був відбутися виліт;
  • коли він відбувся насправді;
  • які витрати поніс заявник в зв'язку з затримкою (не заселені вчасно в попередньо оплачену готель, запізнився на екскурсію і т.д.);
  • які додаткові витрати йому довелося зробити (харчування в кафе, міжміські переговори, оплата ще однієї ночі в готелі) - з повідомленням конкретних сум.

Після опису фактів невиконання перевізником зобов'язань, слід вимога про відшкодування пасажиру понесених збитків та сплати штрафу за невиконання умов договору. Заявник має право попередити авіакомпанію, що в разі незадоволення вимог в добровільному порядку, він буде змушений звернутися до суду.

До претензії додаються копії:

  • авіаквитків;
  • чеків та інших платіжних документів,
  • доказів, які підтверджують інші збитки - броні готелю, квитків на екскурсію, запрошення на семінар і т.п.)

У разі затримки авіарейсу у пасажира є хороші шанси компенсувати збитки, які йому довелося зазнати через недоробки перевізника. Потрібно лише скласти претензію, максимально задокументувати витрати, здійснені під час тривалого очікування вильоту, а також підтвердити інші витрати, пов'язані з несвоєчасним прильотом.

Новости