Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Пошкоджений багаж: що робити, куди бігти і чи треба панікувати? наш досвід

  1. Що робити, якщо в аеропорту повернули пошкоджений багаж
  2. Що робити, якщо не відразу помітили, що багаж пошкоджений?
  3. Що робити, якщо є страховка до багажу?

Поверталися ми днями літаком зі славного міста Мінська, що в красивій країні Білорусі. Приземлилися в аеропорту міста Сімферополь, пораділи за наш аеропорт, як його модернізують, розширюють. Настрій найрадісніше і світле. Було. Рівне до тих пір, поки не побачили на багажній стрічці наш напіврозкритий перекошений валізу. Ось ті номер. Поверталися ми днями літаком зі славного міста Мінська, що в красивій країні Білорусі

Ігор акуратно зняв чемодан з стрічки, спробував закрити, але марно. Щоб Ви розуміли, чемодан не м'який, зроблений з міцного пластику, з металевим ободом для більшої жорсткості.

Як і від чого його так перекосило - не зрозуміло. Добре, що нічого б'ється всередині не було. Адже в Мінську ми везли найкращий кримський коньяк. Так мені уявити щось страшно, що сталося б з коньяком!

Читайте також: Як і де застрахувати багаж

Що робити, якщо в аеропорту повернули пошкоджений багаж

Насамперед, я спробувала знайти кого-небудь біля стійки зниклого багажу (Lost & Found). Нікого не було, тому я підійшла до першого ж ліпшого співробітнику аеропорту. Він і виявився потрібною людиною.

Найперший крок, що потрібно зробити: попросити працівника аеропорту зафіксувати факт псування багажу. Зробити це потрібно в залі видачі багажу - підійти до стійки Lost & Found.

Разом зі співробітником ми оглянули валізу, і крім перекошеного корпусу виявили пролом в корпусі валізи на дні. Все, долітався чемоданчик 🙁 До речі, це той самий чемодан .

Все, долітався чемоданчик 🙁 До речі, це   той самий чемодан

Величезний пролом навколо колеса. Кидали валізу, і він впав на колесо?

Кидали валізу, і він впав на колесо

На цьому фото краще видно, що пролом - наскрізний.

Усередині валізи трохи відійшла оббивка. Під нею добре видно розміри розлому

Співробітник аеропорту склав протокол у двох примірниках. Один з моїм підписом (багаж був зареєстрований на мене) забрав собі, другий примірник зі своїм підписом віддав мені.

Другий крок - потрібно знайти багажні бирки і посадочні талони і, бажано, знайти їх все. Ми летіли транзитом через Москву (Мінськ - Москва - Сімферополь), але багаж зареєстрували до Сімферополя відразу в Мінську. Разом 2 посадочних талона.

Разом 2 посадочних талона

Третій крок - знайти представника авіакомпанії. Із залу прильотів ми перейшли в зал вильотів і легко знайшли офіс продажу квитків S7. Дівчина в офісі здзвонилася з представником S7, який відправляв рейс, і, щоб не втрачати часу, роздрукувала нам форму претензії до S7.

Четвертий крок - скласти претензію до авіакомпанії. У претензії обов'язково вказати номер телефону, адреса. Співробітник S7 порекомендував залишити і email. Текст претензії можна висловлювати у вільній формі, хоч віршами. Важливо вказати всі деталі: від номера рейсу до кольору і моделі валізи. І, звичайно ж, не забути висловити свою претензію в грошовій формі.

Крім розбитого валізи до S7 у мене була ще одна претензія - жахливо несмачна їжа на борту, але про вирішила вже не писати.

Крок п'ятий - співробітник авіакомпанії робить копії претензії, посадочних та факту пошкодження багажу (папірець, яку ми здобули в першому кроці). Штампує папірці, розписується, залишає собі оригінал претензії і каже «З вами зв'яжуться.»

Друга частина історії: лист від S7 з додатковими вимогами

Усе. Квест виконаний, але говорити про якусь компенсацію поки не доводиться. Спочатку в авіакомпанії будуть розбиратися, коли розбили наш валізу: при навантаженні в Мінську, при перевантаженні в Домодєдово або під час вивантаження в Сімферополі? Адже якщо рейс був міжнародний, то в силу вступають одні закони. Якщо місцевий, то працюють інші закони.

Зокрема стаття 119 Повітряного кодексу Росії в пункті про відшкодування вартості пошкодженого багажу говорить:

за втрату, недостачу або пошкодження (псування) багажу, вантажу, прийнятих до повітряної перевезенні без оголошення цінності, - в розмірі їх вартості, але не більше шестисот рублів за кілограм ваги багажу або вантажу

Іншими словами, якщо при здачі багажу він не був застрахований (прямо на стійці реєстрації), то можна розраховувати на компенсацію 10 $ за 1 кг ваги валізи. Наш чемоданчик важив 22.8 кг, але в претензії я скромно написала 6000 рублів (вартість валізи).

Що робити, якщо не відразу помітили, що багаж пошкоджений?

Якщо Ви помітили, що багаж пошкоджений лише вдома / в готелі, то все одно можна подати заяву про псування багажу в авіакомпанію. Зазвичай заяву подається в строк до 3-х днів з моменту рейсу, але різні авіакомпанії можуть надавати різний коридор. Наприклад, в Lufthansa можна подати заяву на протязі 7 днів після прильоту. Але обов'язково потрібно доказ, що багаж був зіпсований саме в аеропорту.

Що робити, якщо є страховка до багажу?

Якщо Ви все-таки не поскупилися і застрахували багаж , То потрібно виконати вказівки з кроку 1 і 2 - оформити факт псування багажу у співробітника аеропорту і знайти всі посадочні з багажними бирками. Далі - дзвонити в страхову, говорити про те, що трапилося і слідувати вказівкам. Зателефонувати в страхову потрібно не пізніше 3-х днів після оказії.

Привіт!
Мене звуть Тетяна, і я рада бачити вас на блозі «Життя непередбачуване!».
Я люблю подорожувати, а в блозі ділюся своїми враженнями, порадами та іншими корисними нотатками.

Сподобалася стаття? Поділіться їй!

Буду дуже вдячна, якщо ви оціните цю статтю:

Сайти, які допомагають мені:

  • Знайти дешеві авіаквитки - Aviasales і SkyScanner .
  • Заощадити гроші на готелі - RoomGuru .
  • Зняти квартиру у господаря - Airbnb .
  • Взяти авто в оренду в будь-якому аеропорту або місті - Rentalcars .
  • Знайти квитки на автобуси, пороми і потяги по Азії - 12go.asia .
  • Забронювати таксі з / в аеропорту - Kiwitaxi .
  • Купити вхідні квитки та екскурсії зі знижками - Klook .
  • Знайти екскурсії від місцевих жителів - Tripster .
  • Вибрати Турстраховки - Instore.travel і Cherehapa .
  • Знайти тур за найкращою ціною - Travelata і Level.Travel .

Ще цікаві статті про подорожі:

Що робити, якщо є страховка до багажу?
Кидали валізу, і він впав на колесо?
Спочатку в авіакомпанії будуть розбиратися, коли розбили наш валізу: при навантаженні в Мінську, при перевантаженні в Домодєдово або під час вивантаження в Сімферополі?
Що робити, якщо не відразу помітили, що багаж пошкоджений?
Що робити, якщо є страховка до багажу?
Сподобалася стаття?

Новости