Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Чартерний лоукостер: 10 фактів про нову українську авіакомпанії SkyUp

Здійснилося! Сьогодні відбулася презентація авіакомпанії SkyUp, яка анонсувалася як національний лоукостер. Хоча насправді вона виявилася не зовсім лоукостером, а скоріше чартерним перевізником з невеликою часткою регулярних рейсів, які будуть виконуватися по лоуокост-моделі. Авіакомпанія планує почати польоти тільки в квітні 2018 року, але вже встигла заявити про грандіозні плани . До весни SkyUp намір зібрати необхідні документи для запуску рейсів. Ми ж, тим часом, спробуємо розібратися, що вдає із себе нова авіакомпанія.

власники

За даними державного реєстру, засновником і власником SkyUp є компанія "ACS-УКРАЇНА", яка займається бронюванням та продажем квитків. Це ж підприємство є засновником туроператора JoinUp. Кінцевими бенефіціарами всіх компаній виступають Юрій і Тетяна Альба. Цю інформацію сьогодні підтвердив і сам Юрій Альба. "Єдиним акціонером і засновником є ​​ТОВ" ACS-УКРАЇНА ", співвласником якого є я. Це повністю приватна авіакомпанія", - зазначив він.

SkyUp - НЕ авіакомпанія JoinUp?

Близькість SkyUp до туроператору JoinUp обумовлена ​​не тільки спільністю власників. Офіси обох компаній знаходяться в одній будівлі - на Харківському шосе, будинок 201-203, буква 2а. (До речі, в цьому ж будинку знаходиться офіс авіакомпанії МАУ). До того ж, телефон у SkyUp і JoinUp також загальний - (044) 303-99-99. Незважаючи на це, авіакомпанія готова до співпраці з іншими туроператорами.

"У багатьох ЗМІ писали, що JoinUp відкрила для себе авіакомпанію. Це не так. Ми відкриті для всіх. JoinUp є нашим стратегічним партнером і замовником наших рейсів. Але у нас можуть бути і інші замовники рейсів. Ми відкриті для співпраці", - прокоментував генеральний директор SkyUp Євген Хайнацкий.

офіс JoinUp

Національна, але не державна

Довгий час міністр інфраструктури Володимир Омелян говорив про створення національного лоукостера як про дочірнє підприємство іноземного перевізника. Влітку цього року він заявив : "Зламати ситуацію (з монополією одного вітчизняного авіаперевізника. - ЦТС) дозволить створення нової авіакомпанії в сегменті лоукост. Це приватні інвестиції: 51% - Україна, 49% - іноземці". Мабуть, тоді чиновник мав на увазі іншу авіакомпанію , Оскільки у SkyUp немає іноземних інвестицій.

"Це авіакомпанія зі 100-відсотковим українським капіталом. Вона не є державною, вона національна", - заявив міністр інфраструктури на сьогоднішній прес-конференції. При цьому Юрій Альба уточнив: "Держава не вклала жодної копійки".

Юрій Альба Юрій Альба

маршрутна мережа

Свою діяльність SkyUp планує почати з виконання чартерних рейсів. Нова авіакомпанія планує літати по популярним туристичним напрямками: Туреччина (Анталія, Бодрум, Даламан), Єгипет (Шарм-ель-Шейх, Хургада), Чорногорія (Тіват), Іспанія (Пальма-де-Майорка, Тенеріфе, Аліканте), Албанія (Тірана ), Італія (Ріміні), Болгарія (Бургас, Варна), Кіпр (Ларнака), ОАЕ (Дубай).

Також перевізник має намір запустити регулярні рейси. По Україні SkyUp планує літати за трьома напрямками: Київ-Одеса, Харків-Одеса і Львів-Одеса. Експерти сходяться на тому, що внутрішні рейси необхідні SkyUp, щоб не ганяти літаки порожняком між аеропортами. Гендиректор консалтингової компанії Friendly Avia Support Олександр Ланецкий розповідає, що подібну практику українські чартерні авіакомпанії використовували і раніше. "Це той же самий продукт, який свого часу використовував Air Onix", - говорить експерт. "Не варто виключати і елемент піару. Природно, що квитки по 500 грн привернуть увагу пасажирів. Швидше за все, це буде початкова ціна, а коли відкриються продажу, ми побачимо і більш високі ціни. Це цілком логічно, адже авіакомпанія не працюватиме собі у збиток ", - вказує авіаційний експерт Сергій Хижняк.

Колишній керівник департаменту авіації МІУ Андрій Ярмак хвалить плани SkyUp щодо активізації внутрішнього сполучення, але з настороженістю говорить про майбутнє цих рейсів. "Авіакомпанія вибрала привабливі маршрути на внутрішньому ринку. В Одесу будуть виконуватися три рейси з найбільших міст країни - Києва, Харкова та Львова. Досвід інших перевізників, наприклад," Браво ", показує відсутність постійного платоспроможного попиту", - стверджує експерт. І Сергій Хижняк, і Андрій Ярмак вважають, що рейси в Одесу, швидше за все, будуть сезонними.

Крім внутрішніх, регулярними будуть і кілька міжнародних рейсів. Йдеться про Київ- Барселона, Київ-Дубай, Київ-Ларнака. За словами експертів, на цих напрямках SkyUp намагається обійти діючі обмеження. Ці рейси, хоч і будуть формально регулярними, але в реальності будуть чартерними. "Згідно з чинним законодавством, чартерні авіакомпанії не можуть літати на тих напрямках, де є регулярне сполучення. За всіма трьома вказаними напрямками вже виконуються регулярні рейси, тому SkyUp буде подавати заявки на регулярні рейси. Але базову завантаження забезпечуватимуть туроператори, у вільному продажі буде доступна лише частина місць ", - вважає Андрій Ярмак.

Полулоукостер

Авіакомпанія SkyUp не є лоукостером в повноцінному розумінні цього слова. Оскільки перевізник основна увага буде приділяти чартерних перевезень, то його можна вважати чартерним перевізником, у якого вартість квитка формується за іншим принципом. Але в SkyUp стверджують, що регулярні перевезення будуть частково виконуватися по лоукост-моделі.

"На регулярних рейсах у нас буде два класи обслуговування - преміум і економ. Частина квитків в економ-класі ми будемо продавати по лоукост-тарифами", - заявив Євген Хайнацкий. Наприклад, на рейси Київ-Одеса авіакомпанія вже анонсувала квитки по 499 грн. Але навіть в цьому випадку пасажиру не завжди буде доступний дешевий квиток. "Вартість буде залежати від обраного напрямку і часу покупки квитків, тобто в залежності від того, скільки часу залишається до поїздки", - уточнив генеральний директор SkyUp.

Євген Хайнацкий Євген Хайнацкий

флот

Стартувати SkyUp планує з чотирма літаками Boeing 737-800 NG ємністю 189 крісел. "Спочатку наш флот буде складатися з чотирьох літаків Boeing 737-800 NG. Надалі ми будемо збільшувати наш флот, в тому числі і за рахунок нових літаків Boeing 737 Max. Ми плануємо залучити ці літаки через 2-3 роки", - повідомив Євген Хайнацкий.

Так, в 2019 році флот авіакомпанії збільшиться до 6 літаків, в 2020 році - до 8, 2021 році - до 10 і в 2022 році - до 12 літаків. Всі літаки SkyUp буде брати в сухий лізинг. "Вони молодці, що запускаються. Це добре, що в Україні знайшлася авіакомпанія готова відразу взяти чотири літаки. Для нашого ринку це велика рідкість", - коментує Олександр Ланецкий.

Відзначимо, що літаки виробництва "Антонов" авіакомпанія не планує залучати в свій флот. "На жаль, вони не відповідають міжнародним вимогам", - поскаржився Євген Хайнацкий.

Загадкою залишається аеропорт, де будуть базуватися літаки SkyUp. По всій видимості, це буде один зі столичних аеропортів. Примітно, що до Києва авіакомпанія планує літати відразу в два аеропорти - Бориспіль і Жуляни. "Компанія SkyUp веде переговори з усіма аеропортами. Вже підписані угоди і з аеропортом Бориспіль, і з аеропортом Жулянами. Щодо київський операцій, ми будемо виконувати рейси відразу з двох аеропортів", - зазначив Євген Хайнацкий.

Щодо київський операцій, ми будемо виконувати рейси відразу з двох аеропортів, - зазначив Євген Хайнацкий

Інвестиції і прибуток

Для покупки чотирьох Boeing 737-800 NG, найму персоналу і для інших витрат необхідна чимала сума. Співвласник SkyUp Юрій Альба відмовився назвати, скільки інвестицій було вкладено в створення авіакомпанії. "Це дуже пікантний питання", - акуратно він уникнув відповіді. При цьому Юрій Альба натякнув, що частина грошей була залучена в якості кредитних коштів.

У SkyUp з упевненістю дивляться в майбутнє, і вже в перший рік хочуть стати прибутковими. "Компанія створювалася за моделлю окупності з першого дня, оскільки спочатку частка чартерних перевезень буде значно більше, ніж регулярних. Щоб нам вийти на ринок регулярних перевезень, нам потрібен час для отримання всіх дозволів", - заявив Євген Хайнацкий.

пасажиропотік

За підсумками 2018 року, тобто за 9 місяців, SkyUp розраховує перевезти 650 тис. Пасажирів. Як стверджує Олександр Ланецкий, зараз потік туристів у JoinUp становить близько 500 тис. Чоловік. "Своїм флотом вони повністю перекриють потреби JoinUp, також візьмуть частину пасажирів у інших туроператорів", - відзначає експерт.

життєздатність SkyUp

Не так давно президент МАУ Юрій Мірошников прогнозував провал національного лоукостера . Мабуть, тоді керівник найбільшого українського перевізник мав на увазі повноцінну бюджетну авіакомпанію, а не чартерну з невеликою часткою регулярних рейсів. Опитані нами експерти солідарні в тому, що авіакомпанія SkyUp вибрала досить життєздатну бізнес-модель. "Така модель забезпечить хороший старт. Інше питання - що буде далі? Думаю, в цьому плані доля авіакомпанії буде залежати від динаміки розвитку туристичного ринку", - зазначив Андрій Ярмак.

Олександр Ланецкий налаштований оптимістично, кажучи про майбутнє турбізнесу в Україні. "Поки що я не бачу загроз для українського турбізнесу в найближчому майбутньому. Але завжди можливі форс-мажори в вигляді якогось конфлікту на привабливому для туристів напрямку. Недавні приклади Туреччини і Єгипту це чітко підтверджують", - говорить експерт.

Конкуренція з МАУ

Поява нової авіакомпанії на українському ринку неминуче породжує питання про конкуренцію, перш за все з МАУ. Опитані нами експерти стверджують, що SkyUp і МАУ працюють в різних сегментах. "МАУ останнім часом максимально пішла з чартерних перевезень, вони максимально зосередилися на регулярних рейсах", - зазначає керівник Friendly Avia Support. У той же час, він вважає, що SkyUp може позмагатися з Windrose, яка більш сконцентрована на чартерних перевезеннях.

Авіаексперти Сергій Хижняк стверджує, що SkyUp буде конкурувати з невеликими чартерними авіакомпаніями. "Якщо говорити про МАУ, то для неї чартерний сегмент не настільки значний. Тому навряд чи SkyUp стане конкурентом для МАУ. Думаю, поява нової авіакомпанії більше вдарить по маленьким чартерним перевізникам", - підсумовує експерт.

Генеральний директор JoinUp Юрій Альба зовсім не бачить підстав для протистояння з МАУ, скоріше, навпаки. "Я прагну до того, щоб конкуренти були не тільки конкурентами, а й колегами і партнерами. Якщо так складеться, а я впевнений, що так і буде, можливо, ми будемо кодшеріться з МАУ, - заявив співвласник SkyUp.

Інше питання - що буде далі?

Новости