Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Атирау в липні - що взяти і що робити: відпочинок, погода, відгуки

  1. Погода
  2. купальний сезон
  3. Поведінка на пляжі
  4. Свята та фестивалі
  5. сезонна їжа
  6. насиченість туристами
  7. комахи

Довелось мені одного разу побувати в місті, де кожен тінь сприймається як оазис. І це не пустеля Сахара, а всього лише місто в Західному Казахстані - Атирау. Місто знаменний видобутком нафти і чорною ікрою. Але при всіх цих «багатства» місто виглядає злегка похмурим і пустельним. Для комфортного перебування тут явно не вистачає зелені: дерев вкрай мало - вони там просто не ростуть, грунт не дозволяє. Від цього повітря в цьому місті важкий і запорошений, особливо в спеку.

Від цього повітря в цьому місті важкий і запорошений, особливо в спеку

Погода

Липень Атирау був нестерпний для мене. Це все через посушливий клімат на Прикаспійської низовини. Я часто перед виходом на вулицю звертала увагу на градусник: в середньому температура була близько 30 градусів. Але відчувалося завжди на градуса 3 більше. Влітку вологість відчувається не так сильно як взимку, але все ж.

Весь місяць стояла пекельна спека і сильний вітер. Поодинокі дні, коли було похмуро, ще рідше - дощ. І цих днів місто чекало як диво! Весь час стояла пилюка. Порятунок для себе я знаходила лише на мосту, коли від річки віяло прохолодою або в приміщенні. І ось що найприкріше було, так це те, що купатися було ще не можна. Куди бігти? Куди подітися від цієї спеки? Людей в місті було вкрай мало: місцями відчувала себе як герой з фільму «Я-легенда» - всі поховалися по своїх домівках під кондиціонерами.

купальний сезон

Початок купального сезону в житті атираусцев - найголовніша подія літа, якщо не свято. Відкривається він не в червні, а протягом липня. Це пов'язано з тим, що вода в річці Урал зазвичай дуже каламутна і купатися в ній, поки вода не стане більш-менш прозорою, заборонено. Але ж вода така тепленька в річці, в таку-то спеку! Градусів 25 так точно. Не всіх жителів зупиняють застереження: і тому хтось просто засмагає на березі річки, а хтось і в воду лізе. З цього приводу рятувальники б'ють на сполох.

Поведінка на пляжі

Якщо ви все ж наважилися вийти навіть не те що на пляж, на вулицю вдень, то запасіться якомога більшою кількістю крему від засмаги. Атирауської липневе сонце, крім засмаги, може завдати величезної шкоди вашій шкірі. Велику частину часу намагайтеся перебувати в тіні. Під час перебування на воді дотримуйтесь попереджає знакам.

Свята та фестивалі

Ну який же липень в Казахстані без Дня столиці! По всій країні влаштовуються масові гуляння. 6 липня атираусци вийшли на головну площу міста. А разом з ними і я. Навіть спека виявилася не перешкода. Деякі прийшли з парасольками, які ховали їх від виснажливого сонця. Протягом дня влаштовувалися спортивні змагання, вікторини, конкурси, виставки, танці - все, щоб розігріти натовп. Увечері був концерт, фішкою якого стали байкери. Десятки атираусцев на мотоциклах зробили коло пошани на честь свята Астани. Було це дуже видовищно. Погода змінилася приємною прохолодою, а разом з тим і настрій стало просто чудовим. Закінчилося святкування традиційно салютом.

сезонна їжа

Як було зазначено вище, грунт в цій місцевості неродюча і запаси овочів і фруктів не свої, а привізні. А ось з чим дефіциту у жителів Атирау немає, так це з рибою. Рибалкам і спека дарма. Бачила як рибалки терпляче, витираючи піт з чола, чекали клювання. Вони-то знають, що деякі види риби краще ловляться влітку, але в певні години. У липні більше шансів буде зловити ляща, карася, судака, головень, а ось щуку - не вдасться, вона в спеку ховається глибоко.

А якщо ви любитель ікри, то це місто - для вас. Щорічно тут видобувається тонни чорної ікри. Однак пам'ятайте, що через спеку морепродукти будуть псуватися швидше.

насиченість туристами

З приводу туристів я висловлюся так: іноземці є, а туристів немає. Гуляючи по місту, можна почути і англійську мову, і німецьку і французьку, але це не туристи в нашому розумінні цього слова - це підприємці, інвестори, які знаходяться в Атирау по роботі. У американців є навіть свій мікрорайон, в якому є також і католицька церква.

Тільки робота, мабуть, утримує людей в цьому місті. Тому що, уявіть: літо, липень, спека, є море, але воно далеко від міста, є річка, але купатися в ній небезпечно. Тому, навряд чи, ви захочете в свою відпустку відправитися в липневий Атирау.

комахи

Нікуди не дінешся від настирливих комашок. У спеку, як сказала вище, продукти псуються швидше, тому в цьому «раю» для мух та інших комах розмножуються вони інтенсивніше.

На березі річки вечорами комарі вас не просто атакують, вони вас готові з'їсти живцем. Але ви-то їм не «по зубах», ви ж скористаєтеся «комарінкой», вірно? ;)

Куди бігти?
Куди подітися від цієї спеки?
Але ви-то їм не «по зубах», ви ж скористаєтеся «комарінкой», вірно?

Новости