Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Круїзний лайнер Costa Atlantica

На "Атлантиці" був другий наш круїз. Перший - на лайнері преміум-класу Noordam компанії Holland America Line . Тому ми постійно порівнювали класи. Спочатку хотіли забронювати внутрішню каюту, ціна була 499 євро з людини. Але в підсумку підтвердилася категорія вище - каюта з вікном на чотирьох (699 євро з однієї дорослої людини, діти безкоштовно плюс портові збори на всіх). А у фінальному результаті - подорожували за невелику доплату 200 євро в пентхауз-сьюте з панорамним балконом. На Атлантиці був другий наш круїз Коста зробила нам апгрейд.

З каютою нам нереально пощастило. А ось з екскурсіями ... Тоді я був ще початківцям круїзерів. І за повний пакет екскурсій у всіх портах відвідування заплатив більше вартості самого круїзу - 2000 (!!!) євро за чотирьох. З каютою нам нереально пощастило Ех, якби молодість знала, якби старість могла ...

Про лайнера.

Центральний вхід з трапа в корабель знаходиться в Атріумі на 3-й палубі. Перше враження від центрального холу (атріуму) - шик, блиск, краса, обсяг, простір і висота в 12 поверхів! Крилата фраза з "корабля на бал" в даному випадку діє з точністю до навпаки. Панорамні скляні ліфти, скляний дах і скляні сходи на висоті 10-11 палуби - перше враження "Ах!" і "Ох!". Центральний вхід з трапа в корабель знаходиться в Атріумі на 3-й палубі

На борту знаходиться "Caffe Florian" - копія знаменитого кафе на площі Св. Марка у Венеції. Особливе враження справляє клубний ресторан "Atlantica", розташований в найвищій точці корабля під скляним дахом з видом на небо і з'єднаний з нижньою палубою скляній сходами роботи Лучано віскози.

Каюта катер PS.

PS - в круїзної термінології розшифровується як Panorama Suit, але в народі частіше називають "пентхауз сьют". Саме каюта категорії PS немов виграш в лотерейний квиток дісталося нам за ціною каюти з вікном. (Прайсова різниця між ними майже три рази).

Компанія "Коста" дивно прихильною до туроператору "Віамаріс" і будь-які побажання клієнтів по апгрейпу категорії кают виконує за мізерні доплати. При наявності вільних кают. Компанія Коста дивно прихильною до туроператору Віамаріс і будь-які побажання клієнтів по апгрейпу категорії кают виконує за мізерні доплати

Звичайно приємно подорожувати чотирьом 15 днів в такій просторій каюті з балконом. Багато шаф, ящиків, дзеркал, простора ванна кімната з джакузі і, звичайно, ... будуар. Невеличку кімнатку перед ванною з гардеробом і дзеркальним трюмо мої жінки оцінили відразу.

Тепер до вечірніх традиціям додалося прийняття процедури джакузі в каюті.

Як нас зустріло шампанське в каюті, так воно і щедро лилося весь круїз. Було 4 ходових дня в море, всі вони починалися з коктейльних капітанських прийомів з різних приводів і завершувалися подарунком - черговою пляшкою шампанського в каюту. Постійно згадувалася фраза з комедії "Діамантова рука" - Шампанське зранку п'ють або дегенерати або аристократи.

РОЗВАГИ.

Після вечері, як і годиться на будь-якому круїзному лайнері - культурно-розважальна програма. Головне сценічне шоу, природно, проходить в центральному театрі Caruso. Театр трьохярусна. Розташований на 2-3-4 палубах. Розрахований на 1000 місць. Сцена з обертовим кругом, ліфтом-підйомником. Кожен день нові декорації для чергового шоу. Відстань між рядами велике, уміщається коктейльний столик для келихів.
І все шоу по залу шустрий офіціанти, що приносять замовлені напої.

Шоу різноманітні - за 14 днів жодного разу не повторилися. Середня тривалість 40 хвилин. Десять оригінальних програм і три збірних концерту за участю талантів з екіпажу і музикантів, які зазвичай виконують живу музику в одному з 10 барів на 2 і 3 палубі.

В останній вечір перед прибуттям - відеозапис концерту Рея Чарльза в паризькому залі "Олімпія".

Щовечора на кораблі у всіх барах звучать жива музика і пісенні балади (фортепіано, скрипка, рояль, віолончель і т.д.). Майстерність і професіоналізм всіх музикантів вище похвал.

Тільки присяде на м'які крісла послухати, так через хвилину поруч з вами виявиться офіціант з питальним виразом обличчя: що будемо замовляти пити? Середня ціна келиха алкогольного напою або коктейлю 6-9 євро. Однак ...

Другий за значимістю майданчиком для масових видовищ була площадка бару "Мадам Батерфляй". На ній кожен вечір в паузах між двома шоу в театрі проходили всі призові конкурси та вікторини, в яких міг взяти участь будь-який бажаючий.

Ось де панували справжнє народне веселощі, непідробні емоції, жартівливі страсті-мордасті за перше місце. Команда масовиків-витівників (аніматорів) відривалася разом з народом по повній програмі! Ось де панували справжнє народне веселощі, непідробні емоції, жартівливі страсті-мордасті за перше місце
Конкурси знайомі всім з піонерських часів і совкових пансіонатів, але ж нічого нового з тих пір не придумано. "Містер Круїз", "Містер Піца", "Конкурс танцювальних пар", "Карнавал в масках" і т.д.

Тому сміливо без всяких комплексів беріть участь в них. Ніхто вас не дорікне в неповороткість або в невмілість.
Навпаки, всі глядачі голосно підтримують учасників оплесками. У підсумку все отримували призи та сувеніри з символікою "Costa".

Третьою майданчиком був Салон "Кораллі" - зал аристократичних гостьових прийомів. Це дублікат театру, але без ярусів. Він розташований під самим партером театру "Карузо" і з'єднаний з ним гвинтовими сходами. Інтер'єр відповідає назві - все інкрустоване в синьо-срібних блискучих тонах. Тут теж є сцена з роялем.

Вдень тут проходять капітанські прийоми і гала-коктейлі з безкоштовним шампанським від капітана, лекції екскурсоводів по містах круїзу, відео-презентації про життя екіпажу корабля, прес-конференції артистів (зокрема акробати з Росії розповідали про свою роботу), святкові церемонії для молодят і подружжя, які відзначають ... надцяти спільного життя (срібні, золоті весілля і всякі інші ювілеї). Увечері в Салоні "Кораллі" виступають музиканти класичної музики.

Четвертою масової майданчиком є ​​двоповерхова дискотека "Данте", де ді-джей заводить свою електронну шарманку з 23.00.

П'ята майданчик для вечірнього азартного дозвілля - казино. Все як завжди: однорукі "бандити", столи для рулеток і автомати з горою монеток і пачками доларових купюр, які скидають у виграшний лоток рушійні лопатки.
Можна купити моментальні лотереї, де можна відразу стерти захисний шар і подивитися розмір виграшу.

Проходячи повз, молодша дочка попросила купити за 1 євро квиток такої миттєвої лотереї. Сама вибрала квиток і виграла 5 євро. Продавщиця пропонувала взяти ще 5 квитків, але дочка взяла гроші і зберігає цю 5-єврову банкноту як талісман.

І скрізь є бари з офіціантами. Навіть деколи відчуваєш почуття ніяковості, якщо не замовляєш напій під час цих шоу. Втім, це не виглядає як нав'язування платного алкоголю, тим більше що паралельно ходять інші офіціанти з безкоштовними закусками і десертами: екзотичними фруктами на шпазі, шоколадними тістечками та цукерками, млинцями та морозивом. І страшно ображаються, якщо ми не хочемо брати халявні солодощі.

Ведучи подібний вечірній образ життя, схуднення вам точно не загрожує. Однак настрій завжди піднесений. Ведучи подібний вечірній образ життя, схуднення вам точно не загрожує

Головною "медійної" зіркою круїзу, звичайно ж, був капітан Франческо Скеттіно . Той самий, який втопив "Косту Коркордію". Він настільки часто запрошував пасажирів на свої фірмові гала-коктейлі і гала-вечері, що у багатьох закрався сумнів - А хто ж насправді керує кораблем, якщо капітан постійно розважає пасажирів?

В основному зустрічі з капітаном відбувалося в ходові дні в морі, яких набралося в нашому двотижневому круїзі аж 4. Морські дні в круїзі - особливі. Адже немає висадки в порт. Тобто можна трохи довше поспати, не треба поспішати на екскурсію. Є час полежати і позасмагати на сонечку біля басейнів. В основному зустрічі з капітаном відбувалося в ходові дні в морі, яких набралося в нашому двотижневому круїзі аж 4 Щоб пасажири не нудьгували, денна розважальна програма більш насичена, ніж зазвичай.

Але головним розважальним подією такого дня стає капітанський Гала-Коктейль в головному театрі, під час якого відбувається фотосесія з капітаном і знайомство з екіпажем. Шампанське, коньяк, вино та інші алкогольні напої ллються нескінченної річкою. Пий - не хочу!

Природно, форма одягу - формальна. Для чоловіків бажано костюм або смокінг. Для жінок - ошатне вечірнє або коктейльне плаття. Вбиратися саме так насильно ніхто не змушує, але більшість пасажирів з явним задоволенням приймають правила гри в "аристократію" та "вищий світ", і "вигулюють" на публіці свої елегантні наряди з "діамантами". Такий урочистий антураж ненав'язливо сприяє святковому настрою.

Потім мав бути вечеря з особливим святковим меню. Корабельні фотографи, звичайно ж, не упустили шансу нащёлкать всіх в красивих одежах і оформити це в колажна стилі.

Другий дубль вистави "Капітанський гала-коктейль" повторився ще раз вранці, в наступний ходової день в море, при переході з Кальярі в Малагу.

Походив він в салоні "Corallo" при рясному халявном шампанському для російськомовних пасажирів. Підозрюю, що за розкладом там же проходили зустрічі з німцями, французами, англомовними і італійськими співвітчизниками.

Четвертий ходової день в море був при переході з Дувра в Варнемюнде. Він збігся з національним святом Італії. Вранці капітан давав чергової третьої Гала-Коктейль для власників сьютів, до яких волею долі поставилися і ми.

Далі була підготовка до Карнавалу, сам карнавал і святкова вечеря з урочистим прощальним тостом капітана в ресторані і фаєр-шоу від офіціантів.

Для порівняння скажу, що в торішньому 11-денному круїзі на "Noordam" капітана ми якось і не помітили. На "Коста Атлантиці" ж майже зріднилися з ним.

Молодша дочка не упустила шанс сфотографуватися з ним в неофіційній обстановці. Вийшла одна з кращих щирих і позитивних фотографій з круїзу.

Денна розважальна життя на круїзному лайнері активна, незалежно від того, чи варто корабель в порту або йде по морю. Просто в ходові морські дні вона більш насичена і команда аніматорів (масовиків-витівників) працює буквально на розрив. Якщо буквально слідувати програмі денних безкоштовних розваг, опублікованих у корабельній газеті "Today", то необхідно роздвоїтися. Адже забавка-завлекаловка частіше відбувалася одночасно в декількох місцях.

Втім, завдання встигнути скрізь і у всьому перед нами не стояла, але пропускати, лежачи на шезлонгах біля басейнів, не хотілося.

У минулому році в круїзі на "Noordam" ми прочухалися пізно і почали слідувати програмі денних розваг в останні три-чотири дні. Боялися мовного бар'єру, а коли потрапили на майстер-клас шеф-кухаря ресторану і урок орігамі (паперових фігурок), пошкодували, що не зробили це раніше.

У цьому круїзі газета з програмою на день на російській мові завжди була з собою.

Інша частина заходів - промо-реклама послуг СПА-комплексу і товарів в магазинах duty free. А ось участь в пропонованих безкоштовних уроках гімнастики, розтяжки, спортивних турнірів в бочу, в баскетбол залежать тільки від вашого бажання, хорошого і бойового настрою.

Теж саме стосується участі в інтелектуальних вікторинах, уроків італійської мови і т.д. Найбільша кількість учасників і глядачів збирали менш інтелектуальні, але смішні змагання "Човен Любові", "Містер Круїз" і т.д.

Ризикнули взяти участь в "LOVE BOAT - Човні любові для молодят". Прикольних завдань було більш ніж достатньо. У фіналі треба було помінятися одягом з дружиною. Ризикнули взяти участь в LOVE BOAT - Човні любові для молодят Переможці та призери отримують всякі сувеніри з символікою "Costa". Нам дісталися дорожня сумка і пляжний рушник. Так що брати участь в конкурсах ще й вигідно.

Я ходив на безкоштовний семінар "Muscle Sculp" (в російськомовному варіанті газети - "Працюємо над м'язами") інструктора фітнес-спа-комплексу (тренажерного залу). Він говорив про правильне харчування і комплексі вправ на тренажерах, а в кінці хитро додав, що все це Ви повинні робити вдома, після закінчення круїзу. А зараз ви на кораблі, тому IT`S YOUR VACATION! RELAX AND ENJOY!

"Це Ваш відпочинок! Расслабтесь і Насолоджуйтесь !!!"

Ці слова з вуст співробітника фітнес-спа-комплексу треба золотими літерами писати на дверях кожної каюти любителів відпочивати в круїзах.

Для таких релаксирующих пасажирів призначена верхня палуба з усіма насолодами, яка на багатьох круїзних лайнерах називається "Lido deck". У перекладі з італійського "Lido" означає "Пляж", а палуба відповідно "Пляжна".

Саме на "Lido deck" розташовані абсолютно всі круїзні спокуси:
- шведський стіл,
- гриль-бари з фаст-фудом,
- бари з алкогольними та прохолодними напоями,
- басейни,
- джакузі,
- сауна,
- спа-комплекс,
- тренажерний зал,
- аква-гірки,
- спортивні майданчики для ігор,
- сцена для аніматорів,
- соляріум (місця з шезлонгами для прийняття сонячних ванн).

На верхній палубі можна абсолютно не нудно провести весь світловий день, імітуючи а-ля здоровий спосіб життя. А вже дітям роздолля!

Після сніданку на шведському столі тут же на палубі можна позасмагати, потім сходити в сауну при СПА-салоні.
Банний комплекс безкоштовний. У порівнянні з "Noordam" сауна на "Costa Atlantica" в кілька разів більше. Дві симетричні (чоловічий та жіночий) по праву і ліву сторону борту. Роздягальня замикаються ящиками, кілька душових і дві просторі парні кімнати: суха фінська і волога парна (steam sauna).

Чи треба говорити, що основними відвідувачами сауни були наші співвітчизники. Любимо ми все баню і супутні процедури. Шкода веничков не було. Чи треба говорити, що основними відвідувачами сауни були наші співвітчизники

Після сауни, можна знову зануритися в басейн, полежати в потужній гідромасажною ванні-джакузі. Потім знову позасмагати і, випробувавши муки совісті за ситний сніданок, сходити в тренажерний зал - покриття педалі або пошагать на біговій доріжці. Тренажерний зал на "Costa Atlantica" триповерховий на носі корабля з повністю панорамними вікнами і скляним дахом. Тут же і найбільша на кораблі джакузі.

Зазнавши почуття гордості за силу волі і скинуті пару сотень калорій, можна сміливо підкріпитися м'ясних і рибних фаст-фудом в гриль-барі біля басейну. Зазнавши почуття гордості за силу волі і скинуті пару сотень калорій, можна сміливо підкріпитися м'ясних і рибних фаст-фудом в гриль-барі біля басейну

Загалом всі чотири морських дня ми з дітьми так себе і вели (але іноді встигав і на конкурси з вікторинами). У дні, коли прибували в порти, намагався до сніданку все ж обійти корабель по прогулянкової палубі і зануритися в басейн. Після повернення після екскурсій, поки пані одягалися в вечірнє вбрання, встигав ще й відвідати сауну. Хай живе LIDO & RELAX !!!

"Заманивши" знижок акцією пасажирів до себе на корабель і надавши безкоштовно купу послуг та розваг, круїзні компанії спокушають нас ще і цілим асортиментом додаткових платних послуг. Без них можна спокійно обійтися, але психіка "розслабився" пасажира в якийсь момент дає команду:
"Гуляти так гуляти!".

А чому б не випити келиха елітарного спиртного за ціною від 9 до19 євро за 50 гр.?
А чому б не купити ту чи іншу одяг (сувеніри, годинник, парфуми і т.д.) в корабельному дьюті-фрі магазині?
А чому б не сходити на спа-масаж (балійскій, тайська, аюрведичний) за 129 євро?
А чому б не пограти в рулетку, блек-джек, бінго в казино?

І таких спокус "А чому б не ... викинути гроші на вітер" виникає щодня на кораблі по кілька разів.

Уберегтися від непередбачених витрат можна декількома способами.

1) Заздалегідь налаштувати себе на повне ігнорування платних послуг. Сімейний бюджет розрахований тільки на необхідне і баста.

2) Знайти можливість все ж отримати задоволення від платних послуг, за рахунок серйозного дисконту. Ціна на багато послуг спочатку так сильно завищена, що навіть зі 30-50% знижкою, круїзні компанії залишаються в плюсі.

Основна серйозна трата - будь-які напої (бутильована вода, газованої води, кави. Коктейлі, пиво, вино, ром і т.д.).
Корабельний цінник на них в порівнянні з берегом - мінімум потрійний. А пити-то хочеться! Жага все - імідж ніщо!

Оптимальний вихід - покупка "Дитячого", "Пивного", "Кавового", "Винного" Пакетів, в складі якого напої обходилися значно дешевше. Ми вирішили замовити:

ДИТЯЧИЙ ПАКЕТ - 20 безалкогольних напоїв з наступного асортименту: Безалкогольні напої, Virgin Delights, Свіжовичавлені фруктові соки, Чай з льодом, Молочні коктейлі, Фруктові води - 42 євро.

Окремо безалкогольні коктейлі під красивими назвами "Пінк Пантера", "Санрайз і Саншайн", "Піна Колада" стоять 6-7 євро. Кока-кола і вода - 3 євро.

Винний ПАКЕТ ДЛЯ ВЕЧЕРІ - набір вин "CLASSIC SELECTION": 6 bottles of italian wines + 7 bottles of mineral water - 96 євро. Окремо цінник на пляшку вина в меню починався від 19 євро і вище.

Замовленням цього пакета зважилася одна з етичних проблем вибору напоїв при вечері. Коли сомельє подає винне меню і ти в залежності від настрою або відмовляєш або починається вибір вина, скоса поглядаючи на ціну від 19 до 299 євро за пляшку.

З замовленням винного пакета отримуєш відразу шість сортів справжнього (не елітного, правда) білого і червоного італійського вина. Якщо пляшка не була випита до кінця, то її подають на вечерю наступного дня. Так у нас і виходило.

А на сусідньому столі у милих німецьких пенсіонерок пара пляшок простояли весь круїз. Пили вони символічно - наливали по чуть-чуть, щоб покрити денце бокала.

Корабельний ОБЩЕПИТ.

Ситий клієнт - задоволений клієнт. Це аксіома - для будь-якого туристичного напрямку. Природно, і на "Costa Atlantica" як і на будь-якому круїзному лайнері, голодним точно не залишитеся.

До ваших послуг.
Безкоштовні:
Шведський стіл на верхній 9-й пляжної палубі, Пізно ввечері там відкривається піцерія.

Двоповерховий ресторан "Tiziano" на 2-3 палубах. з VIP-відділення для пасажирів SPA-Сюїт.
Гриль-бар біля басейну.
Замовлення сніданку в каюту по спецменю.

Платні:
Двоповерховий ресторан "Atlantica" на 10-11 палубах. Він платний - 20 євро з людини.
Кафе "Florian", імітація знаменитого кафе у Венеції.
і близько десяти барів з алкогольними напоями на всіх громадських палубах внизу і нагорі.

Снідати, обідати і вечеряти можна як на шведському столі, так і в основному ресторані (за графіком). Так як збір на екскурсії був завжди рано - 9 ранку, то ми завжди снідали по-швидкому на шведському столі.

Сніданок на шведському столі різноманітний, без надмірностей, але все необхідне є - близько 15 підносів-секцій з декількома сортами нарізок шинок, ковбас, сирів, рибних філе, м'яса. Багато випічки, булочок, круасанів. Сподобалися глазуньи і омлети з різними наповнювачами (сир, овочі, шинка), які на твоє прохання тут же смажать. Були 100-грамові упаковочки з білим і фруктовим йогуртом.

Обід на шведському столі - багато м'ясних страв (особливо вражав великий шматок м'яса на рожні), гарнірів.
Обідали тільки в ходові морські дні без екскурсій. Один раз сходили на обід в основний ресторан.

В інший морський день обідали біля басейну, коли близько гриль-бару виставили кілька великих сковорідок зі смаженими морепродуктами і паельєю.

Це був четвер і традиції радянського рибного дня свято дотримуються тепер уже на круїзних лайнерах.

Інша традиція, яку теж свято дотримуються тут - англійський "файв про жмут", чаювання з кондитерськими десертами. Чаювання на шведському столі починалося о 16.00. Чай і кава в автоматах - звичайний, стандартний мас-маркетних сортів в пакетиках.

Не відразу звик до яскравих жовтим і синім пластмасовим гурткам для чаю. Пити гарячий напій з пластмасовою кухля не особливе задоволення.

Пізно ввечері на шведському столі починає працювати піцерія. Завжди є регулярна "Маргарита" і піца дня за розкладом: в понеділок - з грибами, вівторок - з сьомгою і т.д.

Що являв вечерю на шведському столі і в платному ресторані "Atlantica" не можу сказати, так як постійно вечеряли в основному ресторані "Tiziano".

Російськомовне меню в основному ресторані вражало високим літературним стилем. Так красиво описати страви - треба мати талант.

Дублікат Меню завжди заздалегідь приносили в каюту. Тому можна було заздалегідь вивчити його, визначитися з вибором, заслати "гінця" в ресторан, і коли офіціант підносив свій екземпляр меню в шкіряній обкладинці, тут же на чотирьох зробити замовлення. Хвилин десять-п'ятнадцять на цьому можна виграти.

Нас обслуговували сомельє Раджеш з Індії та офіціант Ага з Філіппін. В останній день ми віддали їм (а також нашим двом каютним стюардам) конвертики з додатковими чайовими по 20 євро кожному.

У порівнянні з Noordam ресторанна кухня на "Costa Atlantica" програє. Різниця в кухні між ними - це і є відчутна різниця між класом "Преміум" і класом "Стандарт".

Начебто і там, і там використовуються заморожені напівфабрикати, але на "Ноордаме" було смачніше. Втім, це помічаєш, якщо є з чим порівнювати.

А так ресторанна кухня на "Атлантиці" свій клас "стандарт" відпрацьовує на 100%. Можливо в платному ресторані "Atlantica" було трохи краще.

Тільки присяде на м'які крісла послухати, так через хвилину поруч з вами виявиться офіціант з питальним виразом обличчя: що будемо замовляти пити?
Він настільки часто запрошував пасажирів на свої фірмові гала-коктейлі і гала-вечері, що у багатьох закрався сумнів - А хто ж насправді керує кораблем, якщо капітан постійно розважає пасажирів?
А чому б не купити ту чи іншу одяг (сувеніри, годинник, парфуми і т.д.) в корабельному дьюті-фрі магазині?
А чому б не сходити на спа-масаж (балійскій, тайська, аюрведичний) за 129 євро?
А чому б не пограти в рулетку, блек-джек, бінго в казино?

Новости