Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Австралійське місто Кернс. Який він на перший погляд?

12 липня 2017 р 16:34 Кернс - Австралія Лютий 2009

покинувши острів Фрейзер - піщане диво Австралії , Вилетіли з аеропорту Харві Бей в Кернс (Cairns). Прямого літака на ранок не виявилося - були тільки з пересадкою в Брісбені. Але нас це влаштовувало, тому що хотіли прилетіти раніше і за півдня познайомитися з містом, а наступні два повних дні провести активно - з виїздом на заміські активують - дайвінг, рафтинг та екскурсію в Національний Парк на мис Tribulation. покинувши   острів Фрейзер - піщане диво Австралії   , Вилетіли з аеропорту Харві Бей в Кернс (Cairns)

Політ в Кернс

Невеликий літачок компанії Qantaslink - Sunstate Airlines за півгодини переносить нас на 320 км з Hervey Bay в місто Брісбен (Brisbane). Він досить великий і є адміністративним центром штату Квінсленд. Місто з боку виглядає урбанізованим і видали чимось схожим на Нью-Йорк. Тому виходити і витрачати на нього день нам не хотілося - мати справу з природою цікавіше.

В аеропорту Брісбена

Пробувши пару годин на пересадці в аеропорту Брісбена, летимо в Кернс - туристичну столицю Північно-східного узбережжя. До нього вже 1400 км.
Під крилом літака - нескінченна лінія пляжів. Це знамените Gold Coast - Золоте узбережжі Австралії!

Під нами Gold Coast

Праворуч - з боку океану - видно бірюзові розлучення мілин, острівців і рифів Великого Бар'єрного рифа. Він тягнеться уздовж узбережжя Австралії більш ніж на дві тисячі кілометрів і вважається одним з кращих місць в світі для дайвінгу. У нас буде можливість перевірити це в Кернс.

Рифи Коралового моря

Заходячи на посадку, літак пролітає над містом вздовж узбережжя, і ми бачимо його весь. Готелі, котеджі, басейни, невеликий порт з білосніжними яхтами і довга набережна для прогулянок - приємний приморське містечко.

Прилетівши в Кернс, ми наблизилися до екватора - місто знаходиться на широті 17 ° південної широти. І вже відносно недалеко до лінії зміни дат - ми на 145 ° східної довготи.

Приємно вразили міські таксі - майже всі машини мали опускаються пандуси, по яких можна було легко заїхати всередину машини на інвалідному візку або закотити важкий чемодан. У мене все ще були в пам'яті таблички з описом дерев і квітів, виконані шрифтом Брайля, які ми бачили на острові Фрейзер! На острові, для сліпих, Карл! ...

Австралійське таксі дуже зручно і просторо

Всі водії таксі мали формений одяг - темні шорти і білу сорочку з погонами. У машині, природно, були лічильники тарифів. Водії без слів допомагали занурювати-вивантажувати наш багаж. Сервіс таксі був на висоті!

Влаштувалися в хостелі Nomads Serpents Cairns на 341 Lake St. Він для бекпекеров - людей з рюкзаками. Тут дуже демократична атмосфера і було все для нормального відпочинку. Хороша кухня, їдальня, інтернет. Можна було готувати самим, а можна було і замовити сніданок або вечерю на рецепції.

У кожному хостелі Австралії в 2007-8 роках був інтернет

У хостелі можна все приготувати самим, а можна і замовити сніданок або вечерю на рецепції

Були навіть басейн з волейбольним майданчиком. І це було чудово, т. К. В океані купатися було не можна через велику і брудну отливной берегової смуги. Кімнати прості, без надмірностей - одяг вішається на гвоздик, вбитий в стіну. Переночував - і знову в дорогу!

Подібний 200 мм «гвоздик», вбитий в стіну для одягу, я останній раз зустрічав на сталінській дачі на Холодній річці в Абхазії. Він був вбитий молотком прямо в дерев'яну стіну помічником Сталіна, коли той побачив, що вождь шукає, куди б повісити свою шинель. Не знаю, що зараз з тієї сталінської дачею і тим цвяхом ...

Прогулянка по Кернс

Поселившись, вийшли прогулятися по місту і познайомитися з його визначними пам'ятками. Найголовнішою пам'яткою виявилася його набережна. З одного її боку були вдома з різного роду ресторанами і магазинами для туристів, потім паркова зона зі спортивними спорудами і басейнами, а потім власне набережна, яка простягнулася уздовж затоки на пару кілометрів. Місто невелике - на час наших відвідин в січні 2009 року його населення складало близько 160 тисяч.

Кернс був заснований в 1876 році як портове місто для транспортування знайдених неподалік корисних копалин - золота і олова. Але основний поштовх розвитку міста дав у другій половині 20-го століття туризм. Адже Кернс став знаменитий тим, що поблизу від нього проходить Великий Бар'єрний риф!

Він тягнеться уздовж північно-східного узбережжя Австралії на протязі близько 2300 км і складається з гряди коралових рифів і островів в Кораловому морі, В північній частині ширина ВБР близько 2 км, в південній - до 150 км. Велика частина рифів знаходиться під водою, але вони прекрасно видно з літака. ВБР є основним магнітом, який притягує туристів до Австралії.

Прогулянка по місту знайомить з тією культурою, яка давно стала звичною для австралійців. Вулицями розмічені доріжки для велосипедистів і любителів побігати. Багато спортивних майданчиків для розминки м'язів. Зустрілося на набережній і таке, чого і в наших, і в європейських містах я ніколи не зустрічав - стаціонарні кухонні комплекси для приготування їжі і барбекю.

Ми прогулялися по довгій набережній, яку називають Еспланада. Але, слід зазначити, що саме в цьому місці самого моря не було видно. Замість нього ми бачили тільки топке болото з рідкісною рослинністю і розгулюють по ньому пеліканів і чапель. Пейзаж був не дуже привабливий - море під час відпливу йде дуже далеко і оголює дрібне дно. Воно брудне і непривабливе і ніхто, звичайно, в затоку не лізе купатися.

Відплив океану біля набережної в Кернс

Зате прямо на березі штучної лагуни (Swimming Lagoon) споруджений великий плавальний басейн, глибина якого коливається від 0,8 до 1,6 метра. Не сказав би, що в ньому було багато народу. У басейні можна було зіграти і безпечно поплавати.

Басейн на набережній Кернса

Все рятувальники басейну одягнені в красиву форму

Поруч з ним знаходиться трек для викрутасів велосипедистів і скейтбордистів. Всюди зроблені невеликі майданчики для «паркування» велосипедів. Бажаючі можуть взяти велосипед і напрокат. Є на набережній і невелика експозиція артилерійських знарядь, які готувалися зустрічати японських загарбників.

Парковка для велосипедів


На галявинах за набережній в тіні дерев встановлені спортивні та дитячі майданчики.
А вранці та ввечері сотні австралійців здійснюють тут пробіжки, прогулянки і роблять вправи на спортивних майданчиках.

Після таких зарядок можна не повертатися додому на сніданок, а приготувати його прямо тут - в прибережному парку. У ньому через кожні 500 метрів стоять кухонні комплекси-барбекю на газі або електриці. Це було найдивніше з того, що ми бачили в Австралії. Будь-який бажаючий може використовувати їх для приготування своєї їжі.

В Австралії все зроблено для народу

Наочний урок приготування сніданку на траві

Багато хто так і робить, приїжджаючи на набережну сім'ями і компаніями на цілий день. Можна спокійно укладати свої матрацики на траві і проводити своє дозвілля в тіні дерев. Ніхто з австралійців, як правило, спеціально на сонці не загоряє. Всі бояться канцерогенних наслідків від тропічного сонця.

Австралійці всюди відчувають себе як вдома. І все кругом зроблено для цього

Поруч умивальник, сміттєзбірник і столи з лавками. Кругом чистота. Такі споруди ми часто зустрічали на дорогах Австралії і Нової Зеландії в місцях зупинок транспорту і стоянок туристів. Відразу видно, куди йдуть гроші платників податків!

Такий стіл об'єднує аборигена і туриста

В останній вечір нашого перебування в Кернс і ми знайшли такий же комплекс на березі океану неподалік від нашого готелю і, накупивши СІФУД, влаштували там день народження нашого товариша Віктора і прощання з континентальною частиною Австралії - на ранок ми вилітали на острів Тасманія ...

Більше двох-трьох днів простому туристу, який мріє про купання і загоряння на красивих океанських пляжах з білим пісочком і кокосовими пальмами, в Кернс більше нічого робити. Їх тут немає.

Для купання потрібно кудись виїжджати-небудь на дайвінг-снорклинг на кораблі (близько 70 AUD), або на північ від Кернса. Там близько десятка пляжів і починаються вони в межах міста, як наприклад Хеллоувейз-Біч (Holloways Beach) або Трініті-Біч (Trinity Beach) і закінчуються самим північним і «диким» пляжем Елліс-Біч (EllisBeach). У всіх пляжів є широка піщана прибережна смуга, місця для плавання обгороджені сіткою і присутній рятувальна служба. Зазвичай вони відкриті з 9 години ранку до 6 години вечора.

аборигени Австралії

Тут, в Кернс, ми вперше зустріли у великій кількості аборигенів Австралії. До цього - тільки парочку в Сіднеї , Які чесно заробляли свої гроші, граючи на унікальному національному інструменті - трубі діджеріду. У Західній Австралії не зустріли жодного.

Думаю, багато хто з вас бачили фільм «Австралія» - військову драму австралійського режисера База Лурмана за участю в головній ролі австралійки Ніколь Кідман. Там, хоч і неповно, але показані деякі сторінки трагедії аборигенів, у яких насильно відбирали дітей для виховання в білих родинах і подальшої їх асиміляції в австралійське суспільство.

А взагалі, така політика щодо асиміляції аборигенів в нову для них середовище, проводилася приблизно з 1909 по 1969 роки, але в деяких регіонах вона тривала і в 1970-ті. Виходячи з цієї практики, діти австралійських аборигенів і напівкровок вилучалися зі своїх сімей і їм заборонялося використовувати для спілкування рідна мова, а їх батькам заборонялося не тільки спілкування з відібраними дітьми, але навіть і листування. Цим дітям давали початкову освіту, достатню для роботи по господарству і на фермах. Так проводилася політика «відбілювання» корінного населення і нівелювання їхніх мов, традицій, звичаїв і культури.

Австралійська аборигенка. З Інтернету

На час появи європейців в 18 столітті чисельність аборигенів становила за різними оцінками від 300 тисяч до 1 мільйона, об'єднаних в більш ніж 500 племен, що мали складну соціальну організацію, різні міфи і ритуали і говорили більш ніж на 200 мовах. За час колоніального періоду їх чисельність впала до 60 тисяч, а зараз відновилася приблизно до 300 тис. Чоловік, що складає 1,5% всього населення Австралії.

Не маючи писемності, для передачі інформації, вони використовували прості малюнки, а для рахунку - насічки на паличках. Спосіб життя - простий як ріпа - полювання і збирання.

Як же вони потрапили в Австралію?

Одні фахівці вважають, що заселення Австралії відбувалося від 75-50 тисяч років тому. І предки австралійських аборигенів прийшли сюди з Південно-Східної Азії по існуючому тоді плейстоценовому континентального шельфу. Вважають, що разом з ними прийшли і собаки, які, здичавів, перетворилися в собак Дінго. Інші вчені вважають, що корінні австралійці є нащадками перших людей, які мігрували з Африки майже 75 000 років тому.

Австралійські аборигени. З Інтернету

У всякому разі, з ними близько-споріднені і папуаси-канібали Короваї з Папуа Нової Гвінеї, у яких. У них ті ж звичаї і та ж форма одягу.

Зустріч з Коровай на о. Папуа Нова Гвінея

Коли ми плавали на Великий бар'єрний риф, ми бачили і успішно асимільованих аборигенів, які працюють в сфері туризму. Але на вулицях Кернса зустрічали тільки, на жаль, жебраків. Вони сиділи з порожніми погаслими очима за столиками в парках або спали вранці на лавках і прямо на газонах.

Аборигенам ніхто і ніде не зробить зауважень. Вони у себе вдома


Після того, що з ними витворяли білі переселенці в 19-20-x століттях - зараз «небо і земля»! Аборигени в наш час знаходяться під хорошим захистом держави. Ними пишаються, як пишаються рідкісними тваринами, як пишалися б збереглися динозаврами після їх масового вимирання. Ступінь їх захисту зараз така, що ніхто не зробить аборигену зауваження, навіть якщо він буде справляти нужду на головній вулиці міста.

Австралійський абориген - "Ось це все - наше!"

Отже, коротко ознайомившись із містом, визначилися і з активними екскурсіями на наступних два повних дні, які ми будемо в Кернс.

Насамперед зробимо круїз з дайвінгом на Великий Бар'єрний риф . Потім чоловіки вирішили на другий день піти на рафтинг по річці Barron River, а жінки - взяти екскурсію в Національний Парк на мис Tribulation - там багато всякої цікавої живності, яка мешкає в цій частині Австралії.

А потім почнеться острівна життя - вилетимо на Тасманію , Після неї на Нову Зеландію і Фіджі. Попереду ще цілий місяць мандрів і поневірянь ...

--------------

Документальний ТВ-фільм автора - - 53 '

Як же вони потрапили в Австралію?

Новости