Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Три заповітних бажання Артура Кларка

Понад півстоліття зі своїх 90 років, британський письменник-фантаст живе в столиці Шрі-Ланки Коломбо. Вчора, в честь свого ювілею, він отримав з рук свого давнього друга космонавта Олексія Леонова почесну медаль Федерації космонавтів Росії. Прикутий до інвалідного крісла автор «Космічної Одіссеї» сказав, що ні про що не шкодує, що у нього не залишилося особистих амбіцій, але є три бажання. Понад півстоліття зі своїх 90 років, британський письменник-фантаст живе в столиці Шрі-Ланки Коломбо

Три заповітних бажання Артура Кларка

- Я б хотів, щоб виповнилося три моїх бажання. По-перше, я завжди вірив, що ми не одні в цьому Всесвіті. Люди давно чекають, коли нас хтось покличе з космосу або подасть знак. Ми не в змозі передбачити, коли це станеться, але одного разу це неодмінно станеться. По-друге, я був би радий, якби людство позбулося нафтової залежності і перейшло до екологічно чистих джерел енергії. А по-третє, я хотів би встановлення миру в Шрі-Ланці, - сказав ювіляр.

Геній наукової фантастики відзначає 90-річчя

Кларк підтвердив, що продовжує працювати над своєю книгою «Остання теорема» (The Last Theorem) і розраховує закінчити її, хоча робота дещо затягнулася.

Артур Кларк, автор понад 80 великих і 500 коротких науково-фантастичних творів. Їм передбачена висадка людини на Місяці. Про політ на цей супутник Землі фантаст писав ще в 40-х роках минулого століття, правда, при цьому він вважав, що такий політ стане можливим не раніше 2000 року. Під час Другої світової Кларк служив в Королівському Повітряному Флоті. Він не літав, як Екзюпері, але брав участь в розробці радарної системи, яка повинна була спростити пілотам навігацію в складних погодних умовах. У 1945 році Кларк висунув ідею штучного телекомунікаційного супутника, розташованого на геостаціонарній орбіті. Кларк винайшов супутниковий зв'язок і висловив ідею космічної метеорології. У 1954 році в листі до директора відділу науки американського національного Бюро Погоди Гаррі Векслеру він припустив, що орбітальні супутники можна буде використовувати для передбачення погоди. Доктор Векслер прийняв ідею захоплено і став одним з головних ентузіастів нового напрямку космонавтики.

Артур Кларк був учасником підкорення людиною Місяця: разом з Уолтером Кронкайтом і Вільямом Ширра вів прямі телерепортажі про експедиції «Аполлона 11», «Аполлона 12» і «Аполлона 15». В СРСР твори Артура Кларка охоче переводили на російську мову. Серед західних фантастів його вважали «прогресивним». Всі його нові романи майже відразу виходили в журналі «Техника - молодежи», з редактором якого Василем Захарченко Кларк був особисто знайомий. У 1984 році «Техника - молодежи» планувала опублікувати роман Кларка «2010: Додати Одіссея 2», але раптово цю затію скасували. Твір виявилося присвячено не тільки радянському космонавту Олексію Леонову, а й академіку-дисиденту Андрію Сахарову.

Однак проблема виявилася зовсім не в цьому, оскільки редакція досить вільно обійшлася з присвятою. Всі російські персонажі роману носили імена відомих на Заході дисидентів. Оскільки в СРСР вони були відомі набагато гірше, редакція вирішила їх не міняти. Після виходу другої частини публікація твору Кларка була припинена, а редактор Захарченко звільнений.

Новости