Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Могила короля Артура виявилася підробкою

Фото: ru.wikipedia.org

У могилі легендарного короля Артура останків лицаря немає. Археологи Університету Редінга заявили: те, що вважалося могилою короля Артура, насправді просто яма, заповнена багатовіковим сміттям, пише "Коммерсант" .

Протягом восьми століть вважалося, що король Артур і його дружина Гвиневра поховані в абатстві Гластонбері.

Ще в XII столітті ченці виявили останки чоловіка і жінки, схожі, за переказами, на Артура і його дружину: король велетенського зросту зі смертельною травмою на черепі і його королева - златокудра Гвиневра.

Також згадувалися і інші дві знахідки: табличка з написом про те, що в могилі покоїться саме Артур, і християнський хрест. Порахувавши це переконливим доказом, до могили потягнулися паломники з усієї країни.

У 1184 році пожежа практично знищив абатство. Для залучення пілігримів монахи збудували фальшиві стіни зі старих каменів. З тих пір там було дуже багато розкопок, але результати ніколи офіційно не були опубліковані.

Однак в 60-х роках XX століття до розкопок на території абатства приступив археолог Рейлі Редфорд, який вважається найавторитетнішим фахівцем з середньовічної Англії. У нього були серйозні причини сумніватися в автентичності попередніх досліджень. Так, все три артефакту (скелети, табличка з ім'ям і хрест) зникли ще при руйнуванні абатства 800 років тому.

Вчений досліджував тільки саму могилу і підтвердив, що в абатстві дійсно є стародавнє поховання. При цьому всі його докази були непрямими.

Але нові прилади, доступні для вчених в XXI столітті, дозволили розгадати цю таємницю. Хімічний радіоізотопний аналіз показав: і цвинтар, і стіни відносяться, насправді, до набагато більш пізнього періоду, швидше за все, до XI чи XII століття. Крім того, в похованні взагалі немає людських останків.

Сучасні вчені прийшли до висновку, що їх попередники стали жертвами великого підроблення. До сих пір немає жодних підтверджених даних, що в V-VI столітті дійсно існував реальний персонаж король Артур.

Король Артур

Легендарний вождь бриттів V-VI століть, який розгромив завойовників-саксів; центральний герой британського епосу і численних лицарських романів. До сих пір історики не знайшли доказів історичного існування Артура, хоча багато хто припускає існування його історичного прототипу.

Згідно з легендою, Артур зібрав при своєму дворі в Камелот найхоробріших і найблагородніших лицарів Круглого столу. Про подвиги Артура і його лицарів існують численні легенди і лицарські романи, в основному стосуються пошуків Святого Грааля і порятунку прекрасних дам. Епос про короля Артура і його лицарів послужив основою для творів літератури, живопису, кінематографу та інших видів мистецтва.

Новости