Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Майже космос: туристичні путівки в стратосферу слідом за Артемієм Лебедєвим

  1. Рекорди підйому на різних літальних апаратах
  2. Рекорди підйому на стратостатах

Після довгого затишшя інтерес до польотів в верхні шари стратосфери відродився з новою силою. Нехай це не ближній космос - маса вражень все одно гарантована. Раніше такий підйом вимагав серйозною підготовки. Навіть досвідчені пілоти гинули через відмову техніки, а повернулися стратонавтів вважали справжніми героями. Зараз сучасні технології вперше дозволяють перетворити небезпечний спорт і самовіддані дослідження в різновид розваги. Дизайнер, блогер і мандрівник Артемій Лебедєв збирається стати першим російським туристом, який піднявся на стратостаті іспанської компанії Zero 2 Infinity.

Найбільший інтерес представляють саме верхні шари стратосфери, умовно що починаються з 25 кілометрів. З такої висоти Земля вже не виглядає плоскою, а повітря і міська засвітка не заважають спостерігати космос. На HDR-знімках візуально чорного неба можна одночасно побачити Сонце і інші зірки.

На HDR-знімках візуально чорного неба можна одночасно   побачити   Сонце і інші зірки

Фрагмент сферичної панорами Землі. Знято з стратостата на висоті 37 км. (Фото: AirPano)

Зробити таку фотографію туристи зможуть тільки через затемнений ілюмінатор герметичній гондоли. Жорсткий ультрафіолет засліплює і обпікає, а вище 19 км тиск за бортом настільки низька, що без висотного компенсуючого костюма або скафандра кров закипить при температурі тіла.

Пам'ятник радянським стратонавтам, загиблим в 1938 році (фото: art-donetsk.com)

Складність створення герметичній гондоли з системами підтримки адекватної температури і тиску довго не давала піднятися хоча б в нижні шари стратосфери. Вперше це завдання змогли виконати Швейцарська вчений Огюст Пікар і його асистент Пауль Кипфер. 27 травня 1931 року ці фірми піднялися на 15 785 м і ледь змогли приземлитися через велику кількість технічних проблем.

Гондола стратостата Пікара FNRS-1 (ліворуч) і капсула Баумгартнера
(Фото: Erik Joling / Red Bull Stratos)

Встановлений рекорд викликав найсильніший інтерес і спровокував бурхливий розвиток техніки подібних польотів в тридцяті роки, але друга світова війна внесла свої корективи. До теми стратостатів повернулися лише в п'ятдесяті. У цей період було накопичено максимальну кількість відомостей про стратосфері, особливості її складу і динаміки. Дослідження справили величезний вплив на розвиток повітроплавання в цілому.

Рекорди підйому на різних літальних апаратах

Світовий рекорд висоти польоту на вертольоті було встановлено 21 червня 1972 р Французький льотчик Жан Буді піднявся на 12 442 м в кабіні Aerospatiale SA-315В.

31 серпня 1977 р заслужений льотчик-випробувач Олександр Федотов піднявся на літаку МіГ-25М на висоту 37 650 м. Рекорд утримується досі.

Експериментальний ракетоплан North American X-15, керований пілотом Джо Уокером (Joe Walker), 22 серпня 1963 року досяг максимальної висоти 107 960 м.

Останній пік популярності пілотованих стратостатів припав на середину шістдесятих років. Потім пріоритети змінилися в зв'язку з початком космічної гонкою і тривалої холодною війною. У той же час з 1966 року в СРСР на висоті 20 кілометрів працювала автоматична обсерваторія "Сатурн" з шеститонну телескопом. Стратостата активно продовжували використовуватися для наукових досліджень і метеорологічних спостережень. Подібно "Сатурну", вони були безпілотними і вже не викликали колишнього інтересу.

Типова схема польоту стратостата (зображення: Zero 2 infinity)

Рекорди підйому на стратостатах

2 лютого 1966 році американський парашутист Ніколас Піантаніда піднявся на стратостаті StratoJump-2 на висоту 37 643 м.

14 жовтня 2012 австрійський парашутист Фелікс Баумгартнер встановив новий рекорд підйому на стратостаті - 39 068 м.

27 жовтня 1972 США на висоту 52 км було піднято найбільший з коли-небудь побудованих непілотованих стратостатів. Обсягом газу склав 1,36 млн м3, а маса апаратури - 113 кг.

23 травня 2002 безпілотний стратостаті BU60-1 піднявся на висоту 53 км. Площа оболонки досягла шести тисяч квадратних метрів, однак через її небувало малої товщини (3,4 мкм) власна маса виявилася всього 34,37 кг. Саме таке співвідношення маси до підйомної силі і дозволило встановити світовий рекорд.

В наші дні після півстолітнього затишшя стратостата стали знову привертати увагу військових. У 2011 році Lockheed Martin показала прототип безпілотного керованого апарату, розробленого в рамках проекту High-altitude airship. Згідно концепту він буде здатний місяцями залишатися в стратосфері і виконувати бойові завдання разом з наземними силами і супутниковими угрупованнями.

http://youtu.be/d8yGCUKsv00

Підйоми на 30 - 40 кілометрів сьогодні здаються ще й вкрай привабливою ідеєю для розвитку туризму. Звичайно, пасажири навряд чи переймуться глибиною неосяжного космосу і не зазнають невагомості, проте така путівка коштує куди дешевше відвідування МКС або суборбітального польоту. Зараз називається орієнтовна вартість в 143 тисячі доларів.

Поки ще технологія приватних польотів у стратосферу знаходиться на стадії доопрацювання. Раніше компанія успішно піднімала на розрахункову висоту різну техніку для моніторингу умов і реєстрації динаміки польоту (фото- і відеокамери, GPS-приймачі, телекомунікаційне обладнання). У листопаді 2012 року відбулася імітація пілотованого польоту з гуманоїдним роботом Nao, розробленим компанією Aldebaran Robotics.

Робот Nao в капсулі стратостата (фото: Zero 2 Infinity)

Перший підйом стратостата з туристами на борту запланований на 2015 рік. Очікується, що полетять четверо пасажирів і два пілоти, а максимальна висота складе 36 кілометрів, проте все не так просто. Згадайте проект Red Bull Stratos, про який "Компьютерра" писала в жовтні 2012 р

Це була грандіозна ініціатива вартістю близько 50 млн доларів. Команда кращих професіоналів готувалася роками. Довго чекали відповідних метеоумов, використовували новітнє обладнання, техніку і методики NASA. Фелікс теж був не простим туристом, а одним з найдосвідченіших парашутистів-екстремалів, але політ все одно пройшов не так, як планувалося. Замість розрахункових 36 580 м висота підйому перевищила 39 км. Більш того, на останній ділянці капсула НЕ гальмувалася, а розганяла через несподівано сильного нагріву гелію сонячними променями.

Досвід команди Red Bull Stratos і подальша ініціатива компанії Zero 2 Infinity внесли величезний вклад в сучасний етап розвитку стратосферних польотів. Він куди важливіше трьох світових рекордів і дозволяє наблизити той день, коли такі підйоми стануть регулярними і навіть звичайними.

Новости