Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Вірменська кухня, страви, рецепти, історія

  1. Історія Вірменська кухня, згідно із заявами деяких істориків, є найстарішою кухнею в кавказькому...
  2. М'ясо і риба
  3. Молочні продукти
  4. спеції
  5. Традиційні страви
  6. супи
  7. Головні страви
  8. Салати і закуски
  9. Десерти
  10. напої
  11. Мінеральна вода
  12. Чай та кава
  13. Соки і компоти
  14. Тан
  15. алкоголь
  16. вино
  17. горілка
  18. Сервіровка і етикет
  19. рецепти

Історія

Вірменська кухня, згідно із заявами деяких істориків, є найстарішою кухнею в кавказькому регіоні і однією з найдавніших у світі. Крім дивного віку, її відмінною рисою є те, що багато представлені в ній страви дійшли до наших днів практично без змін. Більш того, вірність вірмен традиціям відбивається не тільки в збереженні автентичних рецептів, а й у використанні кухонного начиння і посуду точно такий же, який колись користувалися їх предки при приготуванні їжі.

Вірменська кухня дуже трудомістка і має на увазі тривалий час приготування страв. Найчастіше різні складові тут готуються окремо і з'єднуються лише в кінці всього процесу приготування або безпосередньо перед подачею. Буває і таке, що готування деяких блюд розбивається на кілька фаз, а загальний час їх приготування може тривати більше двох тижнів.

Дуже цікава етимологія вірменської кухні. На відміну від європейської традиції деякі назви вірменських страв походять не від продуктів, включених до складу страви, а від посуду, в якій це блюдо приготовлено. Тапак, кчуч і путук - одночасно є як назвами посуду, так і назвами страв.

характерні продукти

Їжа рослинного походження

Природно, з огляду на клімат, в вірменської кухні дуже багато овочів і фруктів. Причому і ті, і інші тут можна зустріти як в свіжому вигляді, так і у вигляді різних заготовок, що дозволяють збільшити можливий термін їх зберігання.

М'ясо і риба

Окремо варто розповісти про значення м'яса в вірменської кухні. Вірмени дуже люблять м'ясо і вміють його готувати. В основному, вважають за краще яловичину, баранину і м'ясо птиці. Свинина теж присутній в рецептах, але набагато рідше.

Молочні продукти

Великою популярністю користуються і молочні продукти. З молока тут роблять кисломолочні напої, різні види сиру і сирів. Один з найдавніших сирів Вірменії - Мклац панир - своєю специфікою нагадує рокфор. А, наприклад, сир Чечіль, навпаки, володіє вершковим смаком.

спеції

У Вірменії широкий вибір різних спецій і приправ. Найбільш популярними приправами є: перець, кінза, гвоздика, кумін, кардамон, м'ята, аніс, тархун, шафран, кмин, ваніль, кріп і кориця.

Традиційні страви

хліб

Найголовнішим хлібним виробом у Вірменській кухні є лаваш. Лаваш - не просто їжа, це символ, а його приготування - справжній ритуал.

супи

Дуже яскраво в вірменської кухні представлені супи. Ця категорія перших страв тут готується в різних варіантах, вони розрізняються як за складом інгредієнтів, так по консистенції і наваристий. Для частини супів, як, наприклад, для супу Спас, основою є мацоні, кисломолочний напій, широко поширений на Кавказі і Близькому сході. Інші супи, більш схожі на слов'янські, як, наприклад, Бозбаш, готуються на баранячому бульйоні. Є різновиди супів з використанням круп і бобових. Ну а найвідомішим супом вірменської кухні є густий Хаш (або Хашлама), який повинен готуватися близько 5-6 годин.

Головні страви

Напевно, найвідоміший м'ясної рецепт в вірменської кухні - це Долма, м'ясо, загорнуте в виноградне листя. Долма віддалено нагадує звичні нам голубці. Також з м'яса роблять Хоровац - то, що ми б назвали шашликом. Хоровац має багато варіацій - його можна приготувати на рожні на відкритому вогні, в печі і навіть в каструлі. Головне, як кажуть фахівці, весь смак - в правильному маринаді. Крім цього м'ясні страви представлені такими цікавими назвами, як Кюфта, Тжвжік, Баскиртат.

Салати і закуски

Десерти

Складно уявити вірменську кухню і без солодощів. В цьому тут, дійсно, знають толк! Тут гарні і десерти, і кондитерські вироби, і морозиво.

напої

Пулпулак

У Вірменії є, так звані, Пулпулак. Це фонтани на перехрестях, з яких постійно тече свіжа гірська вода.

Мінеральна вода

У Вірменії проводиться негазована мінеральна вода. Найбільш відомий виробник знаходиться в курортному місті Джермук. Добре поєднується з кавою.

Чай та кава

Чай є більш традиційним напоєм, кава стала популярним лише після розпаду Радянського Союзу.

Соки і компоти

Багато натуральних соків і компотів робляться тут з місцевих фруктів.

Тан

Традиційний напій з йогурту, води і солі, схожий на турецький айран.

алкоголь

коньяк

Флагманом вірменських спиртних напоїв є Вірменський коньяк, який став для всього пострадянського простору ім'ям прозивним. До речі, тепер, згідно з міжнародними законами, коньяком може називатися тільки напій, вироблений у Франції, так що вірменський коньяк офіційно класифікується не як коньяк, а як бренді. Уряду Вірменії не так давно теж прийшла ідея про брендування свого класу напоїв. Так з'явилося нове слово, що позначає вірменський бренді, - арбун.

Фруктові коньяки (помилково іноді іменовані «горілка») - це, в основному, домашні міцні напої з місцевих фруктів, таких як шовковиця, персик, абрикос, винограду і айва.

вино

Вино також є традиційним алкогольним напоєм цього регіону, яке проводиться вже протягом, принаймні, п'яти тисяч років. В основному, п'ють домашнє темно-червоне вино. Більшість традиційних вірменських сортів вина фортеця - приблизно 14%.

горілка

Горілка тут, в основному, середнього і високого якості російських, фінських і польських виробників. Це, очевидно, радянська спадщина.

Сервіровка і етикет

Традиційний вірменський розпорядок прийому їжі відрізняється від звичного нам «сніданок з'їж сам, обід поділи з другом, а вечерю віддай ворогові». Сніданок у них дуже легкий, а от вечеря, навпаки, щільний, з великою кількістю м'яса.

Особливу роль тут відіграють свята і ритуали, що збереглися ще з давніх-давен. Вірменська кухня багата ритуальними стравами, якими обов'язково за звичаями пригощають гостей, наприклад, на весіллі.

рецепти

Опубліковано: 16.01.2017

Інгредієнти - пастинери: баранина - 300 гр, м'якоть гарбуза - 500 гр, помідори - 100 гр (найкраще підійдуть зовсім невеликі за розміром), цибуля - 50 гр, сіль, чорний мелений перець і зелень - за смаком. Рецепт - пастинери: Нарізати м'ясо невеликими шматками, обсмажити трохи, залити гарячою водою ...

Read More

Read More

Опубліковано: 18.01.2017

Лаваш - тонка плоска прісна коржик з пшеничного борошна, родом з вірменської кухні. Багато народів Кавказу і Передньої Азії вважають його своєю національною їжею. Вірменський Лаваш включений в список нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО Інгредієнти - Лаваш: борошно - 300 гр, гаряча вода (окріп) - 170 мл, сіль - ...

Read More

Read More

Опубліковано: 20.02.2017

Хашлама (від вірменського «хашел» - м'ясо, зварене шматком) - це традиційне вірменське блюдо. Готують його з ягнятини на кісточці, щоб хашлама вийшла наваристою і смачною. За вірменської традиції жінки не беруть участі в її приготуванні. Хашлама вважається ритуальною стравою, її традиційно готують на весілля. Інгредієнти - Хашлама: М'ясо ягняти - ...

Read More

Новости