Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Вірменська кухня: смачні страви і домашні рецепти з фото, торти, супи та солодощі

  1. Особливості вірменської кухні
  2. Традиційні рецепти кухні в Вірменії
  3. Закуски і перші страви вірмен
  4. Другі вірменські страви
  5. Солодощі та випічка вірменського народу

Кухня Кавказу різноманітна. Знавці запевняють, що вона оптимально збалансована з використання продуктів і калорій. Всі традиційні рецепти використовуються тут протягом століть. Однак саме вірменська кухня вважається унікальною, оскільки, на думку істориків, вона є найдавнішою в світі.

Археологи підтверджують це результатами розкопок - в похованнях і на місці стародавніх поселень були знайдені залишки дріжджового хліба. Таким чином, дослідження показують, що формування місцевої кухні відбувалося більше 2 тисяч років тому. Варто вивчити цей феномен докладніше.

Особливості вірменської кухні

Вірменія - це країна, в якій протягом століть сходилися воєдино інтереси багатьох держав. Відповідно, вплив інших культур тут також було досить сильно. Однак, незважаючи на жорстке прищеплення чужого менталітету і цінностей, народ зумів зберегти самобутність. Більш того, вони змогли зберегти як культуру, так і власну кухню, яка сьогодні вважається однією з кращих на Кавказі .

Технологія приготування багатьох вірменських страв досить специфічна. Потрібно розуміти, якими особливостями володіє цей різновид кухні:

  • оригінальний смак;
  • складність в приготуванні;
  • широке застосування трав і спецій;
  • використання фруктів і волоських горіхів в стравах;
  • різноманітність рибних блюд;
  • застосування традиційних технологій в готуванні;
  • використання масла замість жиру.

Основна схожість смачних вірменських страв з кухнями інших народів Кавказу в тому, що вірмени, як і всі кавказці , Роблять акцент на м'ясі. Свинина тут використовується у виняткових випадках. На першому місці за популярністю знаходиться баранина.

Після неї слід яловичина. Чому так відбувається, адже вірмени сповідують християнство, а не іслам? Основних причин, думається, дві. Перш за все, це пов'язано з особливостями розвитку скотарства на Кавказі - тут завжди приділяли увагу розведенню середнього рогатої худоби , Овець. Свинарство ж не представляло особливого інтересу. Крім того, не слід випускати з уваги і вплив ісламських норм , Оскільки в мусульманських країнах свиня вважається твариною «нечистим».

Популярна у вірмен також і курятина - багато страв Вірменії готуються на основі м'яса птиці. Особливою популярністю користуються страви з риби, причому в готуванні застосовується не перша-ліпша риба, а саме форель. Вона вважається не тільки делікатесом, а й невід'ємною ознакою національної кухні.

Місцеві кулінари вміють готувати форель абсолютно особливими способами, використовуючи старовинні рецепти, які абсолютно не псують структуру сировини. Тому риба «по-вірменськи» завжди виходить дивовижно ніжною і смачною.

Ще одна особливість національної кухні - традиційне застосування найрізноманітніших приправ. Місцеві жителі добре розбираються в прянощах. Фахівці підрахували, що в вірменської кухні застосовуються не менше 300 різновидів трав і спецій.

Сюди відносяться базилік, шафран, перець, кінза, цибуля, естрагон, чебрець. Активно застосовується м'ята. Місцеві кулінари використовують корицю і кардамон, коли готують випічку. Варто відзначити, що вірменські солодощі користуються великим попитом - багато в чому, це обумовлено віртуозним застосуванням спецій.

Фрукти в готуванні використовуються не тільки в свіжому вигляді, але і в сушеному. Наприклад, в багато страви додають родзинки і чорнослив - це лише додає їм пікантності. Не забуває місцеві гурмани і про овочі. Однак тут є свої розмежування. Наприклад, картопля не вважається обов'язковим компонентом страв. Замість нього кухар може застосувати гарбуз, сочевицю або баклажан.

Квасоля і горох теж вважаються популярними продуктами. Дуже поширена методика фарширування овочів, фарширують не тільки перець або баклажан, але і помідор, айву, цибулю. В таких стравах активно задіюється рис.

Якщо багато інших видів кавказької кухні не можуть обійтися без жиру, то кухні вірмен широко задіює замість нього топлене масло. Нерідко таке масло виготовляється з мацуна і володіє своєрідним смаком - легким і кислуватим. Завдяки такому доповненню, страви виявляються надзвичайно яскравого смаку і незвичайними. Іноді кулінари використовують замість топленого - звичайне вершкове або кунжутне масло.

Сьогодні кожен бажаючий може ознайомитися з секретами приготування страв. На багатьох сайтах можна знайти класичні вірменські рецепти з фото і покроковою інструкцією.

Традиційні рецепти кухні в Вірменії

Якщо ви віддаєте перевагу яскраво виражений смак страв, то національні страви вам припадуть до смаку. Місцева кухня вважається досить гострої та солоної. Тут не гребують використовувати сіль, оскільки вважають, що вона робить страви особливо вишуканими, особливо в поєднанні зі спеціями. Торкнемося основних напрямків місцевої гастрономії.

Закуски і перші страви вірмен

Тут дуже ревно ставляться до приготування закусок. Бастурма є однією з знаменитих її видів, вона являє собою в'ялену вирізку з яловичини. Існує навіть легенда про те, як вона була винайдена. За переказами, першими навчилися готувати її воїни Чингісхана. Вирушаючи в набіг, вони ховали шматки м'яса під кінські сідла. В дорозі м'ясо проходило період пресування, до того ж, просочувалося кінським потом. В результаті виходило в'ялене і злегка солонувате м'ясо, яке могло зберігатися дуже довго.

До закусок відносяться і знамениті яловичі ковбаски, що володіють неймовірним смаком. Не можна не згадати про люля-кебаб і ракових шийках. Можна зустріти різноманітні салати на основі овочів. Дуже популярні страви з вірменського лаваша. При цьому сам лаваш - важлива складова національної кухні. Він може бути використаний і в якості хліба, і для доповнення до супів і других страв.

Ось рецепт знаменитого вірменського лаваша , Який вважається класичним:

На 3 склянки борошна береться 1 стакан гарячої води і чайна ложка солі. Тісто необхідно ретельно вимісити, щоб наситити його повітрям. Після того як воно вимішати, його потрібно залишити на півгодини, прикривши серветкою, а потім розділити на рівні частини і розкачати тонкі коржі.

Смажиться на розжареній сухій сковороді без використання масла. Важливо не пересмажити коржі, щоб вони були в міру м'якими. Після того як лаваш знятий зі сковороди, його потрібно скропити водою і покласти під серветку.

Цей рецепт приготування в домашніх умовах дуже простий. Він не вимагає застосування дріжджів, хоча існують і дріжджові способи. У 2014 році вірменський лаваш увійшов до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО.

Завжди прекрасні вірменські супи, які відрізняються особливою наваристий. Так, суп хаш відомий ще з 12 століття. Ця страва готується на протязі доби. До багатьох супи додають масу овочів і спецій. При цьому супи завжди виглядають густими і дуже калорійними, оскільки більшість перших страв готується з м'яса з додаванням круп. Якщо ж хочеться спробувати щось легке, досвідчений шеф-кухар порекомендує вам чулумбур Апуре. Це суп з рису і цибулі, куди додаються збиті яйця.

Другі вірменські страви

Говорячи про других стравах, в першу чергу, згадують знамениту толму - своєрідні голубці, в яких замість капустяного листя використані виноградні. Блюдо, виконане традиційним способом, дивно на смак. багатьох зацікавить рецепт вірменської толми , Приготувати яку можна вдома.

У приготуванні задіюється баранина і яловичина в рівних частинах, виноградне листя, цибуля, помідори, рис, спеції. Для соусу необхідний м'ясний бульйон, томатна паста, рослинне масло і мацун (кисломолочний продукт).

Фарш готується за тією ж схемою, що і для голубців - змішується наполовину зварений рис, м'ясний фарш, порубані помідори, цибуля, часник. Помиті виноградне листя потрібно обшпарити окропом, причому краще брати листя молоді, щоб не були занадто жорсткими. Фарш накладається в середину листа і загортається трубочкою. Після чого всі трубочки укладається в каструлю і заливаються соусом. Блюдо гаситься протягом години і подається на стіл гарячим.

Не обійтися в приготуванні національних страв Вірменії без шашлику. Це також традиційне блюдо. Називається він хоровац. Готують його по-різному, тому тут рецептів шашлику налічується не менше 20.

Зазвичай м'ясо маринується, а потім обсмажується на мангалі. Але, існує різновид його приготування, коли таке обсмажене м'ясо додатково гасять в казані. Для маринаду використовується вино, коньяк, сік лимона. Зрозуміло, неможливий шашлик по-вірменськи без великої кількості спецій і пряних трав. Як гарнір використовують овочі - помідори і баклажани з болгарським перцем і цибулею.

Нарешті, варто згадати і таке блюдо, як ламаджо, яке представляє собою різновид піци. Домашні рецепти часто схожі з блюдами середземноморської кухні, хоча і мають своєрідний колорит.

Для тих, кому подобається піца, пропонуємо смачний рецепт ламаджо. Для його приготування потрібно баранина, курдючное сало, прісне тісто, томатна паста, цибуля, сіль і приправи. Готується фарш з сала та баранини, куди додаються спеції і цибулю, а також томатна паста. Після цього протягом чверті години фарш повинен постояти, промаринуватися. Потім тісто розкочується на невеликі тонкі коржі. На кожну з них намазується фарш і відправляється в духовку до готовності.

Солодощі та випічка вірменського народу

Місцева кухня славиться не тільки смачними м'ясними стравами, а й десертами. солодощі - окрема тема для розмови, оскільки вони цінуються у всьому світі. Смак у таких страв воістину дивний, а ласуни можуть вибрати для себе будь-які ласощі. Перш за все, це пахлава, різноманітне печиво і навіть фруктовий лаваш. Успіхом користується національне печиво - гата, яке місцеві кулінари готують з листкового тіста.

Тісто для гата готується з кефіру, борошна, вершкового масла, цукру, сюди ж додається яйце. Можна використовувати розпушувач. Спочатку борошно і вершкове масло змішуються і перетираються вручну до стану крихти. Потім в цю масу додається кефір і яйце.

Маса виходить особливо ніжною і вимагає півгодинного відстоювання в холоді. Для начинки також потрібне борошно, розтоплене масло і цукор. Ця маса змішується до стану сиру, а потім намазується на тонкі коржі, розкатані з тіста. Коржі згортаються рулетом і розрізають на рівні поперечні шматочки. Тепер їх можна відправляти в духовку на 20-30 хвилин, щоб вони підрум'янилися.

Як бачите, рецепти випічки досить прості по набору продуктів, однак складні в приготуванні. Багато хто відзначає неймовірний смак не тільки печива, але і вірменських тортів, рецепти яких також різноманітні. Наприклад, особливим успіхом у гурманів користується торт «Мікадо».

Для його приготування потрібно до 6 склянок борошна, 3 яйця, вершкове масло, склянку цукру, трохи соди, варене згущене молоко, 200 грамів сметани і чорний шоколад. Сметана розбавляється содою, масло змішується з цукром, все це змішується. Сюди ж додаються яйця і, поступово, борошно при безперервному перемішуванні.

М'яке і пишне тісто розділяється на частини, з яких створюються коржі. Таких коржів повинно вийти 7-8, після чого кожен випікається в духовці. Крем готується з масла, згущеного молока, куди можна додати трішки коньяку і ванільного цукру. Розмиті цим кремом коржі складаються під невеликий вантаж, щоб змогли просочитися. Торт готовий години через три, після чого його слід посипати зверху тертим шоколадом. Однак відчути справжній смак цього торта можна не відразу, а через добу.

У багатьох сучасних страв збереглися старовинні назви. Тому, якщо ви хочете зрозуміти, що таке справжня вірменська кухня, орієнтуйтеся не тільки на назви, а й на склад продуктів. І пишіть в коментарях свої зауваження по нашій статті, діліться смачними рецептами з нашими читачами.

Чому так відбувається, адже вірмени сповідують християнство, а не іслам?

Новости