Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Вірменська кухня. Рецепти і страви вірменської кухні

16389 15644 15445 14408 13788 13806 11586 10039 9667 8990 8840 7905 6841 6611 6523 668 448 16389 15644 15445 14408 13788 13806 11586 10039 9667 8990 8840 7905 6841 6611 6523 668 448   Мабуть, найдавнішою кухнею кавказького регіону є вірменська кухня

Мабуть, найдавнішою кухнею кавказького регіону є вірменська кухня. Основні традиції вірменської кухні складалися ще в незапам'ятні часи і, що дивно, збереглися досі практично незмінними.

Наступність, в тому числі, і в рецептурі і способах приготування страв вірменської кухні є однією з основних її особливостей. Наприклад, це поширений на території всього регіону тонир - особливий вид вогнища, завдяки якому можна приготувати безліч надзвичайно смачних страв.

У вірменській кулінарної традиції широко поширена глиняний посуд, причому настільки широко, що багато слів вірменської мови - путук, тапак, кчуч - позначають одночасно і посуд, і блюдо, яке в ній готується. Слід зазначити, що в більшості своїй страви вірменської кухні складні за складом і за технологією приготування, але тим більш дивним і вражаючим виходить кінцевий результат у вигляді готового блюда.

Особливо яскраво складний технологічний процес проявляється в приготуванні десертних страв вірменської кухні. Виготовлення десертів зазвичай супроводжується багаторазової зміною операцій, але в результаті найпростіші продукти перетворюються у вишукані і неповторні вірменські солодощі.

З давніх-давен в Вірменії дуже люблять м'ясні страви. Серед видів м'яса найбільшою популярністю користується яловичина, баранина, м'ясо буйволів, а також м'ясо птиці: курей, качок, гусей та індиків. Характерною особливістю рецептів вірменської кухні є поєднання в складі однієї страви різних видів м'яса. Як приклад, можна навести знаменитий арганак, для приготування якого оленину варять на курячому бульйоні.

Крім м'ясних страв, у Вірменії широко поширені кисломолочні продукти. Сюди відносяться всілякі види сирів, причому, в основному, домашнього виробництва. Вірмени нічого не залишають без уваги і переробляють навіть сироватку і сколотини, виготовляючи з них сухі сколотини чортан і сир жажік.

Кисломолочні продукти в вірменської кухні майже так само популярні. Як хліб і борошняні вироби. Основний вид хліба в вірменської кулінарної традиції - лаваш і матнакаш.

Сприятливі умови для землеробства дозволили Вірменії зайняти своє почесне місце в ряду аграрних держав. Найбільш широко поширене обробіток зернових і бобових культур. І, безсумнівно, це наклало свій відбиток на традиційні рецепти вірменської кухні, в яких активно використовуються крупи і насіння бобових рослин, причому найчастіше в рідкісних і несподіваних поєднаннях.

Безумовно, особливе і значне місце відведено в вірменської кухні фруктам і овочам. Овочі вживаються тут в самих різних видах: в сирому, маринованому, сушеному і т.д. Овочі - неодмінний атрибут перших і других страв вірменської кухні. Однак, в цих же цілях використовуються не тільки овочі, але і фрукти. Наприклад, це алича, лимон, родзинки, курага, айва, гранат. Саме фрукти надають неповторний і дуже своєрідний смак м'ясних і рибних страв.

До речі, про рибу. У Вірменії для приготування кулінарних шедеврів використовуються переважно місцева риба, а саме форель. Страви з форелі теж відрізняє складний технологічний процес приготування, що є, як уже було сказано, характерною рисою рецептів вірменської кухні.

Страви вірменської кухні щедро наповнені всілякими прянощами і травами. Перш за все, це кінза, базилік, естрагон, перець, чебрець, м'ята, кардамон, кориця, шафран, гвоздика, ну і, звичайно ж, цибулю і часник.

Національним напоєм Вірменії є коньяк. Історія коньячного виробництва в Вірменії налічує трохи більше 100 років, але за цей час він набуло світову популярність і славу. В останні роки значно скоротилося виробництво традиційного вірменського вина, але зате повсюдно, в тому числі, і кустарним способом готується шовковична горілка не тільки володіє відмінними смаковими якостями, але і вважається в Вірменії цілющим напоєм.

Серед безалкогольних напоїв найбільш відомий тархун, але не той, що продається у нас в пластикових пляшках, а тархун справжній. Люблять і цінують в Вірменії фруктові соки, мінеральні води, а також кава і чай, відмінної якості, до речі.

Національна вірменська кухня є, з одного боку, однією з найтиповіших кулінарних традицій Кавказу, а, з іншого, зовсім індивідуальної та унікальної кухнею з древніми і багатими традиціями.

Новости